Core i7 - pretaktovanie, rady, problemy

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
Slzic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Core i7 - přetaktování, řešení problémů

Příspěvek od Slzic »

Takže jsem desku vyndal ven, vše překontroloval a dal zpátky. Teploty se skoro nezměnily +/- 2 stupně.

Test s otevřenou skříní
www.hfv.ic.cz/new.jpg

Test s uzavřenou skříní
www.hfv.ic.cz/new2.jpg

Chladič dotahuji co to dá.
Thermaltake Soprano DX, Gigabyte X58A-UD3R, Intel i7 930, Noctua D14, Saphire 5850 Toxic/1GB, A-Data/6GB/DDR3/1600MHz extreme edition, Asus Xonar DX 7.1, WD 500GB green, Corsair 520HX, Roccat Kave gaming set, Roccat Kone, Roccat Taito, Logitech G15.
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Ty teploty s uzavřenou a otevřenou skříní jsou znát a ne že ne. Ale v tom jádro pudla není. Ještě napiš, jak jsi přišel k těm dírkám na CPU. Jak už jsem psal, podle obrázků pasty to vypadá na křivou plochu buď u CPU, nebo chladiče.

Případně taky špatně nanesená pasta. Máš-li doma kreditku (kdo nemá), zkus pastu nanést tak, aby jsi ji přesně a rovně rozetřel na chladič ... je to snazší, než na CPU instalované v desce a uvnitř skříně. Jen nezbytné minimum pasty, ale jednolitě na plochu paty chladiče. Nemusíš až 100% ke krajům, CPU je menší.

Nafoť a dej sem. Pak to takto nainstaluj a otestuj.

Taky nezapomínej, že pasta se potřebuje "zapéct" a po pár dnech používání teprve začne fungovat jak má. Tlakem chladiče a teplem od CPU se prostě "lépe rozteče" v ploše a vyrovná se tak, aby styčná plocha CPU a chladiče byla co nejblíž k sobě v celé ploše.

Vem například box chladič, kde jsou tři proužky pasty. Sejmi ho po pár dnech a je tam pasta v celé ploše. Tedy výsledek po nové instalaci chladiče ber s rezervou. Klidně to pak může jít dolů i o pár C.
Godzzila
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godzzila »

Jen pro srovnání:
http://img84.imageshack.us/img84/8199/tempae.jpg

965XE 3,6GHz case bez bočnice a bez vnitrnich fanů
Slzic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slzic »

Ty dírky v procesoru by mne také zajíamali, kde se vzali, ale nevím o tom, že bych je způsobil nějakou nešetrnou manipulací. Zadní větrák pod zdrojem jsem vyhodil, ale žádný efekt to nepřineslo.

Všude se tady píše, že pasta se má dávat na procesor. Myslíš si, že zkusit to obráceně bude ok?
Thermaltake Soprano DX, Gigabyte X58A-UD3R, Intel i7 930, Noctua D14, Saphire 5850 Toxic/1GB, A-Data/6GB/DDR3/1600MHz extreme edition, Asus Xonar DX 7.1, WD 500GB green, Corsair 520HX, Roccat Kave gaming set, Roccat Kone, Roccat Taito, Logitech G15.
Godzzila
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godzzila »

si vem pravitko nebo neco co vis ze je rovny a dej to na CPU a potom chladič a podivej se proti světlu a uvidis jestli je to krivy
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Klidně pastu na chladič, jak jsem psal, všechny box chladiča mají také pastu už na sobě.

Jinak, pustil jsem OCCT a má po 15 min testu a 100% zátěži teploty jader 56C, 55C, 54C a 55C.
CoreTemp ukazuje paradoxně o cca. 1C vyšší teploty.

Bez zátěže mám v OCCT cca. 31C a v CoreTemp 27C ... divné, že se tak rozchází.
Pravda, těch 31C bez zátěže se mi jeví víc přijatelných, než 27C s okolní teplotou cca. 25C.
Slzic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slzic »

Takže problém bude asi v cpu viz obrázek, zkoušel jsem 2 pravítka.

www.hfv.ic.cz/rcpu.JPG
Godzzila
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godzzila »

Z tohohle pohledu to není moc vidět, ale jestliže je to opravdu hodně křivé tak nezbyde asi nic jinýho než koupil coolaboratory liquid pro.

Tohle ti asi nikdo nevyreklamuje a lapováním ztratíš záruku.
Slzic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slzic »

Je to ta levá strana.
//
Myslíš, že by to ta pasta z části vyřešila?

//Stano - edit dvojpost
Godzzila
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godzzila »

Je to jediná volba, pokud nechceš lapovat.
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Neber to tragicky ... dobrá pasta to částečně napraví a zas tak šílené teploty nemáš. CPU to bez obtíží ustojí a holt nebudeš mít takový prostor na taktování. Ale ruku na srdce, vždyť to tenhle procík stejně nepotřebuje.

Slož PC a nech pastu chvilku být, ať si to celé sedne a pak si zkontroluj teploty. Uvidíš, že to bude OK.
motodriver
Nováček
Nováček

Re: Vysoke teploty :(

Příspěvek od motodriver »

a zkoušel jsi nižší napětí? mám sice i5 ale 3.8 jedu stabilně při 1.168 , prime 95 66 stupnu, mozna to napětí ještě půjde níž, mám ho jen pár dnů a teprve testuju, zkus vypnout HT, to je stejně naprd ;)
Slzic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slzic »

A dobrou pastou je myšlena ta coolaboratory liquid pro? Někde jsem četl, že se špatně odstraňuje z chladiče a procesoru po demontáži.
Godzzila
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godzzila »

z procesoru je to ok (pokud neni lapovan) z chladiče se to blbě sundava
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Osobně bych jakoukoli "tekutou" vynechal. Pokud se tahle v pokojové teplotě chová jako rtuť, tak nevím. Ale zkušenost s ní nemám. je možné, že to funguje skvěle.

Upřednostňuji lepší klasické pasty a nanesení na chladič, kvůli rozhodně snazší manipulaci. Mazat procesor držený v ruce je na dvě věci a pokud ho máš na desce a ve skříni, taky je to manipulace na nic.

Pokud máš org. pastu od chaldiče, nic nesháněj a použij klidně tu.
Slzic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slzic »

Plocha D14 je mnohem větší než procesor. Jak se trefíš, aby jsi neměl velké přesahy pasty mimo procesor?

Abych řekl, tak už jsem k instalaci pasty na procesor dost skeptický. Zkoušel jsem mazat kreditkou, pytlíkovou metodou a naposled jsem dal jen pastu na střed procáku a přimáčkl. Pči všech těchto metodách jsou teploty skoro stejné. jediné co jsem ještě nezkoušel je, ji nanést na chladič jak píšeš.

I tak se dostávám na jádrech nejlépe na 65-69 na jádrech při testu stability.
Slzic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slzic »

Něco podobného řeším s tímto procesorem vedle ve foru. Mám tam Noctuu D14 a v testu stability everestu jsem kolem 70C. Zjistil jsem, že mám trochu křivou plochu procesoru. To zamrzí.
DayDreamer
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DayDreamer »

Ja mam i7 930 na 3,6Ghz pri 1,168V a teploty mam v idle 50 C a v burn kolem 75 C, myslim, ze je to v pohode - chladic zalman cnps10x extreme
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Přesah přes CPU při namazání chladiče tě trápit nemusí, raději přesah, než nemít pak CPU celé pokryté pastou. Každopádně si ale nemusíš lámat hlavu s tím, jak domáznout i okraje, není to díky větší ploče patiec chladiče třeba.

S ohledem na teploty tohoto CPU udávané zde na fóru, bych to zas tak tragicky u tebe neviděl a prostě bych se tím dál netrápil. Slož PC, nech ho pár dní usadit a pak si zkontroluj teploty. Možná to bude o chlup lepší.

A až budeš jednou měnit skříň, sežeň si nějakou prostornější s lepší možností odvětrání. Zatím to máš OK a rozhodně se nemusíš bát, že by ti to mělo padat.
Slzic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slzic »

Tak ono ty teploty by mne ani tak nevadily, kdybych nevěděl čím to chladím :D
Znám spoustu lidí, kteří s boxovanýma chladičema jsou i kolem 90C.
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“