před cca rokem a půl jsem si pořizoval nový počítač: Phenom II X3 720 a k němu jsem si přidával ENGTS250 512 RAM. Podotýkám, že jsme objednávali dva identické počítače, z kterých jeden nemá žádné problémy. U toho mého ale tu a tam docházelo k náhlému vytuhnutí počítače (pod zátěží, bez zátěže, častokrát i při samotném nastartování počítače). Bylo úplně jedno, co jsem měl spuštěné. Počítač prostě zamrznul a pomohl jedině restart. Poté se to mohlo opakovat i ten samý den, nebo to neudělalo následující dva-tři týdny. Zkoušel jsem i reinstall všeho, ale to taky nepomohlo...
Před měsícem a půl, když se to stalo naposledy, ale počítač už po restartu nenajel. Grafika si sama měnila frekvence otáček u větráčku (broukala si tak nějak sama pro sebe...předtím tohle samozřejmě nedělala) a počítač zřejmě najížděl (slyšel jsem z repráčků najetí win), ale obraz nebyl. Když jsem počítač vypnul a nechal grafiku delší dobu stát v klidu (pár hodin, den) a poté počítač znova nastartoval, tak se obraz objevil, ale vydrželo to max jenom minutku...poté to zase vytuhlo. Odnesl jsem jí tedy na reklamace a vrátili mi jí "údajně" opravenou, ale po vrácení do počítače sice win najely, ale do deseti minut se vše opakovalo. Zda na kartě doopravdy něco dělali netuším... Každopádně jsem jim jí odnesl zpět, přičemž mi včera přišlo vyřízení reklamace: Zamítnuto (ani ještě nevím, co mi k tomu řeknou).
Mě by teď zajímalo, zda někoho nenapadne o co by mohlo jít. Celou tu dobu co nemám tuto grafiku, používám v počítači v stejném slotu podstatně pomalejší grafiku Geforce G 210 (deska nemá integrovanou...proto je použitá náhradní). Žádné problémy s tím nemám a ani k žádnému vytuhnutí ještě nedošlo. Každopádně mám Win 7, větší monitor (26"), takže většinou používám jeho nativní rozlišení 1920x1200 (jak v Win, tak častokrát i v hrách). Zdroj mám Corsair 550W - napadlo mě, zda to třeba nemůže nějak souviset s ním, ale nevím... Co jsem zkoušel sledovat různá napětí, zatížení a teploty počítače, tak jsem nikde neviděl žádnou velkou odchylku, co by způsobovala to vytuhávání. O to víc štve, že kolegovy jde vše v pohodě
Chtěl jsem se k tomu ještě zeptat, zda pokud bych si pořídil lepší grafiku novou...například novej Geforce GTX 460(768MB, nebo 1 GB RAM), zda by to vůbec zdroj mohl utáhnout...? Stejně tak požaduje tato grafika dva dodatečné 6pin konektory. Corsair 550W má ale jeden 6pin a jeden 6+2pin a přiznám se, že nevím, zda se toto dá připojit do dvou konektorů 6pin. Hlavně bych byl ale rád, zda by někdo neporadil, co bych mohl zkontrolovat, projít, apod. aby se mi to už neopakovalo.
Děkuji
A ještě dodávám konfiguraci:
zdroj: Corsair VX550,550W
grafická karta: ASUS ENGTS250 DK TOP/HTDI 5,12 MB DDR3
deska: Gigabyte MA770-UD3 - AMD 770/SB700
RAM: 4GB (2x2GB) DDR2 800MHz
procesor: AMD Phenom II X3 720Black Edition
case: CoolerMaster Elite 335