SSD disk jako systém ??

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: SSD disk jako systém ??

Příspěvek od zombux »

ve Správci zařízení > IDE a SATA řadiče > bude tam zřejmě něco jako Intel SATA AHCI Controller > Aktualizovat ovladač > Ručně > Vyhledat v počítači > bude to zobrazovat právě dvě možnosti - Intel a Standardní AHCI SATA, tak jen přehodit na ten, a samozřejmě restartovat systém.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
MaDi
Nováček
Nováček

Příspěvek od MaDi »

Mám dotaz. Doplnil jsem do systému, vedle dalších 4 disků (:-) - (systém - Win Vista, programy, data, externí zálohování), SSD Disk Kingston 64 SSD NOW a na něj instaloval Win7 64 bit. Spokojenost, výkon a uživatelské pohodlí vzrostlo. Disk jsem zarovnal dle návodu vypnul indexování, superfetch a defragmentaci, v Bisou nastavil AHCP. Přemistil jsem také pagefile.sys.

Je to dobré nebo může zůstat na SSD? Jde mi o to, že SSD disky jsou náchylné na časté přepisování a to pagefile.sys je k tomu určen. Nebo ne? Zase na druhou stranu si totiž myslím, že právě tento soubor by měl být na rychlém disku.
Děkuji za odpověď.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

pokud máš dost paměti (dejme tomu cca 6GB a více), stránkovací soubor vypni úplně. pokud ne, nech ho na SSD, sice to bude mít vliv na životnost SSD, ale taky to dost pomůže odezvě systému, podle mě to za to stojí, stejně ti to SSD vydrží nějaké dva roky a pak budeš chtít lepší ;-)
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
MaDi
Nováček
Nováček

Příspěvek od MaDi »

zombux píše:pokud máš dost paměti (dejme tomu cca 6GB a více), stránkovací soubor vypni úplně. pokud ne, nech ho na SSD, sice to bude mít vliv na životnost SSD, ale taky to dost pomůže odezvě systému, podle mě to za to stojí, stejně ti to SSD vydrží nějaké dva roky a pak budeš chtít lepší ;-)
Díky. To je vlastně přesně to, co jsem chtěl a doufal, že uslyším/přečtu si :-) :-)
Paměti mám toitž 4 Gb a to je tak akorát, s tím už nejdou jen tak přepínat uživatelé a doma je ještě jeden další ... :-)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

ještě je možnost přidat více paměti, třeba na 8GB...
Pfizer & Moderna inside
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

no ja mám pagefiles na 5400 otáčkovom greene a nevidím žiadne spomalenie :)
a pri vypnutom zase nevidím žiadne zrýchlenie
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
MaDi
Nováček
Nováček

Příspěvek od MaDi »

zombux píše:ještě je možnost přidat více paměti, třeba na 8GB...
To je, ale jsou to 4x1, banky jsou jen 4, to by znamenalo koupit 4x 2 ... a to až s dalším upgrade desky .... a budou to DD3 a ne jen 800 MHz ...
To SSDéčko to musí vydržet ...
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

podľa mňa to kludne hod na klasický HDD
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
MaDi
Nováček
Nováček

Příspěvek od MaDi »

dexterav píše:no ja mám pagefiles na 5400 otáčkovom greene a nevidím žiadne spomalenie :)
a pri vypnutom zase nevidím žiadne zrýchlenie
Tak já po tom přemístění z SSD na 7200 otáčkovou Barracudu jisté zpomalení vidím/cítím ..., s vypnutým je to super, ale to nejdou už přepínat uživatelé ... a to manželka ráda ... :-)
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

aj nejaké testíky? alebo len vidím :)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

vypnutý pagefile je znát hlavně v případě, kdy je spuštěno hodně aplikací, hlavně když je nějaká z nich minimalizovaná nebo idle, tak se "zaswapuje". nepopírám ale, že ve Windows 7 už je toto vyřešeno daleko lépe, a rozdíl nemusí být tak patrný...
Pfizer & Moderna inside
MaDi
Nováček
Nováček

Příspěvek od MaDi »

dexterav píše:aj nejaké testíky? alebo len vidím :)
;-)
spíše ... cítím ... :-)

Ale, OK, dobrý nápad! Proč to netestnout. Co byste doporučoval, bude stačit celkový test ze Sandry? Rád to udělám a v neděli napíšu výsledek. Musí to být asi celkový test celého systému, ne?
Naposledy upravil(a) MaDi dne pát 20. srp 2010, 14:19, celkem upraveno 1 x.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

:mrgreen: hádať sa nebudem, okolo pf sa už našpekulovalo toľko a nič sa neporiešilo
MaDi
Nováček
Nováček

Příspěvek od MaDi »

dexterav píše::mrgreen: hádať sa nebudem, okolo pf sa už našpekulovalo toľko a nič sa neporiešilo
Ještě jsem to editoval. Ne máte fakt dobrý nápad. Proč to empiricky nevyzkoušet!? Možná výsledek zaujme i další. Navrhněte testovací metodu. Já používám jen tu Sandru (free).
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

sandra je až moc syntetický, možno snád nejaký PCMARK Vantage, každý ho má a pozná
ja som to robil naňom :-D
preto píšem že som nevidel žiaden rozdiel :(
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

test ze sandry ti je prd platnej, protože swapování je absolutně nepravidelná činnost, která se otestovat prostě nedá a musí se na to použít hlava. swapuje se po stránkách, které jsou řádově malé, a probíhá to náhodně. takže zásadní je rychlost náhodného zápisu malých souborů, a to samé platí pro čtení. takže testy sekvenčního čtení a zápisu jsou pro tenhle případ úplně k ničemu. dá se to vykoumat logicky - pro swapovací disk bude mít zřejmě zásadní vliv přístupová doba (u SSD je řádově menší než u harddisku), a náhodné čtení a zápis malých souborů (v tom SSD obecně vzato taky vynikají). u harddisku nemůžou být velké rozdíly už z principu - bez ohledu na rychlost ploten je přístupová doba pořád přibližně stejná, a náhodné čtení a zápisy jakbysmet.
Pfizer & Moderna inside
MaDi
Nováček
Nováček

Příspěvek od MaDi »

Dobrá, má to tedy vůbec smysl testovat? Začlo mne napdat vzdáleně dost podobné ... co je na PC spuštěno, jaký typ Pg Filu je použit (dynamický x pevný) ...
Chtěl jsem testnout: bez Pg Filu, s Pg Filem na SSd, s PgF na SATA II a na SATA I.

Jinak, co se týče rychlosti zápisu malých souborů, tak v tom jsou právě SSD hodně mizerně, hodnoty jsou pod plotnami ...
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

pod HDD :? si robíš srandu?
každé trocha lepšie SSD je v tom asi 5 krát lepšie ako HDD, Indilinx tak 10 a intel asi 20x lepšie
práve preo sú v testoch o dosť rýchlejšie ako HDD aj ked niekedy to tak nevyzerá
kôli tým malým súborom a prístupovou dobou
tak intel niekedy až 30x :lol:
MaDi
Nováček
Nováček

Příspěvek od MaDi »

dexterav píše:pod HDD :? si robíš srandu?
každé trocha lepšie SSD je v tom asi 5 krát lepšie ako HDD, Indilinx tak 10 a intel asi 20x lepšie
Doma se na to mrknu, ale když jsem zarovnával SSD, tak jsem používal nějaký spec. test na SSSD. Read velkých souborů odproti HDD (který mám Seagate, SATA II, 7200) 3x rychlejší, seek řádově, Write jen rychlejší, čím velikost souborů klesala, tak stejně klesal výkon, a to jak read, tak write. Malé (4kB) byly zcela určitě pod výkonem HDD a to docela dost znatelně ...

A Kingston je vlastně Intel ...
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

http://extrahardware.cnews.cz/recenze-s ... t?page=0,5

zápis 4kB QD32 blokov
SF 90MB/s
velocirapor vr600 2MB/s

:)

nie každý Kingston je Intel
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“