Core i7 - pretaktovanie, rady, problemy
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Core i7 - přetaktování, řešení problémů
No já se nechci alisana zastávat, ale konfrontovat to co tady řešíme s tímto výše uvedeným testem není podle mne v pořádku. Za prvé v testu je Noctua měřena při nejmenších otáčkách 1100, kterých já nedosahuji (ikdyž těsně /cca o 50 ot.) Dále při 1100ot. tam je uvedeno idle 40 stupňů (já mám nyní při několika hodinách puštěném PC kolem 45C při 900-1000 otáčkách a load mám do těch 70C (což je rozdíl oproti testu max. o 15C). Navíc jsem se v tom testu nedočetl jakému procesoru by ty testy mohli odpovídat.
Nicméně souhlasím s tím, že IHS procesoru je křivé jak jsem již uvedl a v tomto bodě souhlasím s BS, ale i zároveň s alisanem.Je jasné, že tam je zakopáno jádro problému + skříň by asi mohla být také prostornější
Btw: Na reklamaci procesoru jsem se již ptal kamaráda z obchodu, kde jsem ho kupoval a řekl mi na rovinu, že nemám šanci.
Nicméně souhlasím s tím, že IHS procesoru je křivé jak jsem již uvedl a v tomto bodě souhlasím s BS, ale i zároveň s alisanem.Je jasné, že tam je zakopáno jádro problému + skříň by asi mohla být také prostornější
Btw: Na reklamaci procesoru jsem se již ptal kamaráda z obchodu, kde jsem ho kupoval a řekl mi na rovinu, že nemám šanci.
Thermaltake Soprano DX, Gigabyte X58A-UD3R, Intel i7 930, Noctua D14, Saphire 5850 Toxic/1GB, A-Data/6GB/DDR3/1600MHz extreme edition, Asus Xonar DX 7.1, WD 500GB green, Corsair 520HX, Roccat Kave gaming set, Roccat Kone, Roccat Taito, Logitech G15.
- Godzzila
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Jako asi já jediný tu mluvím z vlastní zkušenosti jelikož chladič NH-D14 sám vlastním.
tohle:
http://www.cdrhard.cz/view.php?cisloclanku=2010030805
Je můj test, moje osobní zkušenost. 53 stupňů Celsia na přetaktovaném procesoru Core i7 965XE na 3,6GHz s napětím 1,296V. Je to ES procesor se starší revizí C0/C1 a stále je zde rozdíl zhruba 17 stupňů!!!
Pokud nastavím procesor na základní hodnoty bude teplota kolem 45. Prostě ten chladič je opravdu velmi výkonný a není možný s ním dosahovat takových teplot, Slzic zde postoval i teploty s otevřeným case a nebylo to o nic moc lepší, tedy tvoje keci, že za to může case jsou mimo.
To Slzic: Prostě CPU je bohužel zkažený z výroby, já bych navrhoval nasadit BOX a vyzkoušet pokud by teploty přesáhly 80 stupňů je to opravdu na reklamaci.
//Sám jsem kdysi reklamoval procesor E8200, který měl s BOX chladičem asi 75 v e-shopu Alza a zcela bez problémů jsem dostal nový kus, takže reálná šance na úspěch tu opravdu je.
tohle:
http://www.cdrhard.cz/view.php?cisloclanku=2010030805
Je můj test, moje osobní zkušenost. 53 stupňů Celsia na přetaktovaném procesoru Core i7 965XE na 3,6GHz s napětím 1,296V. Je to ES procesor se starší revizí C0/C1 a stále je zde rozdíl zhruba 17 stupňů!!!
Pokud nastavím procesor na základní hodnoty bude teplota kolem 45. Prostě ten chladič je opravdu velmi výkonný a není možný s ním dosahovat takových teplot, Slzic zde postoval i teploty s otevřeným case a nebylo to o nic moc lepší, tedy tvoje keci, že za to může case jsou mimo.
To Slzic: Prostě CPU je bohužel zkažený z výroby, já bych navrhoval nasadit BOX a vyzkoušet pokud by teploty přesáhly 80 stupňů je to opravdu na reklamaci.
//Sám jsem kdysi reklamoval procesor E8200, který měl s BOX chladičem asi 75 v e-shopu Alza a zcela bez problémů jsem dostal nový kus, takže reálná šance na úspěch tu opravdu je.
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Box ani nasazovat nemusím, už jsem ho testoval těsně po sestavení PC a teploty byli mezi 80-90C.
Thermaltake Soprano DX, Gigabyte X58A-UD3R, Intel i7 930, Noctua D14, Saphire 5850 Toxic/1GB, A-Data/6GB/DDR3/1600MHz extreme edition, Asus Xonar DX 7.1, WD 500GB green, Corsair 520HX, Roccat Kave gaming set, Roccat Kone, Roccat Taito, Logitech G15.
- alisan
- Začátečník
-
Slzic ... nemůžeš brát v potaz teplotu s boxem hned po nasazení. Ta pasta co tam je potřebuje chvilku, než si sedne. Dyk je to děsná žvýkačka. Ale asi ano, pokud tě to stále trápí, pak má Godzzila dobrý nápad ... BOX zpět, nechat den dva v provozu sednout a pokud to bude příliš, pak možná uspěješ.
Mimochodem, kolik má vlastně 930 maximum na jádrech? Nechce se mi to hledat.
Jinak, mám 920 v serveru a s tuším s chladičem Arctic-Cooling Freezer Xtreme rev.2.
Pokud mi hlava slouží, teploty taky nic moc a mašina zvládla bez chybky (pádu či záseku ve výsledku) konverzi více jak 7TB videí z WMV a MPEG2 do několika datových toků H.264 ... stroj makal několik týdnů v skříni s nic moc vlastnostmi (trošku server co dům dal). By mne zajímalo, jak se to tam peklo
Mimochodem, kolik má vlastně 930 maximum na jádrech? Nechce se mi to hledat.
Jinak, mám 920 v serveru a s tuším s chladičem Arctic-Cooling Freezer Xtreme rev.2.
Pokud mi hlava slouží, teploty taky nic moc a mašina zvládla bez chybky (pádu či záseku ve výsledku) konverzi více jak 7TB videí z WMV a MPEG2 do několika datových toků H.264 ... stroj makal několik týdnů v skříni s nic moc vlastnostmi (trošku server co dům dal). By mne zajímalo, jak se to tam peklo
- Jája
- Čestný člen
Imho to není nic strašnýho, chip stejně na kraji není, ale uprostřed. Podle bočních zářezů je chip (obdélnikového tvaru) orientovaný kolmo na pravítko, takže zrovna v druhém směru je rovnost IHS důležitější než v tomto. Důležitý je že to není prohlý směrem dovnitř. Prostě máš topivější kus.Slzic píše:Takže problém bude asi v cpu viz obrázek, zkoušel jsem 2 pravítka.
http://www.hfv.ic.cz/rcpu.JPG
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
- Blue Storm
- Odborník PCT
tak zaprvé, jedná se o revizi C0/C1, což už ti tu Godzzila napsal asi 10x...a zadruhé, kdybys měl nějaké znalosti, tak takovou blbost neřekneš...u Nehalem procesorů je skoro pravidlem (teda kromě Gulfa), že ES kousky jsou kvalitativně HORŠÍ, než retail verze (mluvím také z vlastní zkušenosti, jelikož to i5, co mám v podpise, je ES)alisan píše:To že Godzzila má teploty nižší než v testu na přetaktovaném CPU mu přeji, ale asi to nebude zrovna referenční vzorek.
2Jája: no zase fotku z druhé strany ještě neukázal, takže nevíme, zda není IHS mírně propadlé i na straně prvního jádra
2Slzic: místo zatížení Everestem radši zkus pustit na dvě hodiny LinX či OCCT Linpack s maximálním vytížením a nech při tom zapnutý CoreTemp a uvidíme, kam se teplota vyšplhá...já bych teda s reklamací neváhal...sice budeš asi nějakou dobu bez PC, ale na druhou stranu máš velkou šanci, že dostaneš daleko lepší kousek
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Napsal jsem obchodníkovi, kde jsem to koupil a ten poslal žádost o vyjádření k dodavateli. Tak uvidíme.
- Godzzila
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Ty keci co tady alisa roznáší prosímvás nikdo neberte vážně, jsou to úplný nesmysly zcela vše.
Můj procesor 965XE ES je opravdu mnohem horší než finální kusy procesoru, ES 965XE jsou všechny bez vyjímky horší !!! BlueStorm to dobře ví sám měl můj i jiný 965XE ES v ruce.
To, že jsem sdělil, že je to ES revize C0/C1 a s přetaktovaným mám lepší teploty než on s D0 nepřetaktovaným mělo mít právě za důsledek, aby jste si už konečně uvědomily, že asi něco není v pořádku.
Pokud, že máš 80-90 stupňů na BOXovém chladiči, je to 100% důvod kreklamaci, protože tolik ten procesor mít nesmí. Teoretický limit je 100 stupňů, při jeho dosažení/přesáhnutí (pokud se deska nevypne) se začne sám podtaktovávat a snižovat napětí, což by u jeho procesoru s BOXem asi nebyl problém po delší zátěži dosáhnout. Tedy tento stav je prakticky neprovozuschopný a rozhodně důvod k reklamaci a né, že si koupí drahý chladič, aby to mohl vůbec provozovat a nějaký debil tady z fora mu řekne, že je to v pořádku...
Můj procesor 965XE ES je opravdu mnohem horší než finální kusy procesoru, ES 965XE jsou všechny bez vyjímky horší !!! BlueStorm to dobře ví sám měl můj i jiný 965XE ES v ruce.
To, že jsem sdělil, že je to ES revize C0/C1 a s přetaktovaným mám lepší teploty než on s D0 nepřetaktovaným mělo mít právě za důsledek, aby jste si už konečně uvědomily, že asi něco není v pořádku.
Pokud, že máš 80-90 stupňů na BOXovém chladiči, je to 100% důvod kreklamaci, protože tolik ten procesor mít nesmí. Teoretický limit je 100 stupňů, při jeho dosažení/přesáhnutí (pokud se deska nevypne) se začne sám podtaktovávat a snižovat napětí, což by u jeho procesoru s BOXem asi nebyl problém po delší zátěži dosáhnout. Tedy tento stav je prakticky neprovozuschopný a rozhodně důvod k reklamaci a né, že si koupí drahý chladič, aby to mohl vůbec provozovat a nějaký debil tady z fora mu řekne, že je to v pořádku...
- Ladin
- Začátečník
-
Jak to tady čtu, tak mi to nedá se nevyjádřit.
Ty teploty v pořádku prostě nejsou, ať si řiká kdo chce co chce.
Obecně je D0 mnohem kvalitnější než C0 revize a dosahovat takových teplot mé cpu, tak tu rma rozhodně zkusím.
Teploty přes 80°C připadají v úvahu při oc kolem 3.7GHz+, ale ne na defaultu!
Ty teploty v pořádku prostě nejsou, ať si řiká kdo chce co chce.
Obecně je D0 mnohem kvalitnější než C0 revize a dosahovat takových teplot mé cpu, tak tu rma rozhodně zkusím.
Teploty přes 80°C připadají v úvahu při oc kolem 3.7GHz+, ale ne na defaultu!
Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život. Čínské (výstižné) přísloví
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Zaplé turbo mi zvyšuje frekvenci na skoro 3GHz, tudíž pokud mi poradíte jak, tak ho vypnu a zkusím to změřit na frekvenci, která má být oficiálně u tohoto procesoru tudíž 2,8GHz. Sice to bude pořád vyšší frekvence než u toho testovaného i7 920, ale určitě to bude trochu jiné. Nebo zkusit snížit tu frekvenci, jako neznalý těchto věcí by mi musel ale někdo poradit.
Jinak pokud vím, tak u testu stability everestu, který také vytěžuje jádra na 100 procent, je teplota zprůměrovaná v pravém sloupci.
Jinak pokud vím, tak u testu stability everestu, který také vytěžuje jádra na 100 procent, je teplota zprůměrovaná v pravém sloupci.
Naposledy upravil(a) Slzic dne čtv 26. srp 2010, 15:26, celkem upraveno 2 x.
- alisan
- Začátečník
-
Slzic, nevím jak dalece se dá na ten průměr z Everstu spolehnout. Fakt netuším, zda teplotu začne nabírat až po nějaké době, co je test spuštěn (bylo by to logičtější), nebo nabere i teplotu před zátěží, což by zkreslovalo výsledek.
Pokud je to celé ze zátěže, což předpokládám, pak ti to ukazuje průměr (otáčky max.) 64.45 ... po odečtu teploty v místnosti (byť to také není úplně přesné, ale zohlednit se to musí), máš průměr 59,45 až 57,45 (dle tebou daného rozptylu tepla v místnosti).
Což jak asi sám vidíš, není oněch 70C versus 54 C ... ještě pořád to chceš jít reklamovat?
Ovšem než se třeba i zaraduješ ... Everst nemusí nutně dát stejný výsledek, ajko OCCT. Stačí jen mrknout, jakou teplotu naměří na jádrech ve stejnou chvíli OCCT, CT, E ... stejné to nebude. Rozdíl se teď netroufám říct. Tedy teoreticky to může být i maličko lepší (ve srovnání s testovaným CPU) a nebo taky maličko horší.
Turbo, pokud se nepletu, fakt jsem ho snad nikdy nevypínal, utneš v nastavení BIOSU ... pokud nevíš kde, resetnu si PC a mrknu se na svůj BIOS. Budeme to mít stejné. Stačí říct.
Pokud je to celé ze zátěže, což předpokládám, pak ti to ukazuje průměr (otáčky max.) 64.45 ... po odečtu teploty v místnosti (byť to také není úplně přesné, ale zohlednit se to musí), máš průměr 59,45 až 57,45 (dle tebou daného rozptylu tepla v místnosti).
Což jak asi sám vidíš, není oněch 70C versus 54 C ... ještě pořád to chceš jít reklamovat?
Ovšem než se třeba i zaraduješ ... Everst nemusí nutně dát stejný výsledek, ajko OCCT. Stačí jen mrknout, jakou teplotu naměří na jádrech ve stejnou chvíli OCCT, CT, E ... stejné to nebude. Rozdíl se teď netroufám říct. Tedy teoreticky to může být i maličko lepší (ve srovnání s testovaným CPU) a nebo taky maličko horší.
Turbo, pokud se nepletu, fakt jsem ho snad nikdy nevypínal, utneš v nastavení BIOSU ... pokud nevíš kde, resetnu si PC a mrknu se na svůj BIOS. Budeme to mít stejné. Stačí říct.
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Takže jsem snížil frekvenci procesoru v biosu na 133x20(2,66GHz)
V Core tempu to ukazuje při testu 2698,91(134,95x20), lehce to ovlivňuje turbo.
Everest teplota s uzavřenou skříní: http://www.hfv.ic.cz/test10.jpg
Everest teplota s otevřenou skříní: http://www.hfv.ic.cz/test11.jpg
OCCT teplota s uzavřenou skříní: http://www.hfv.ic.cz/test13.jpg
OCCT teplota s otevřenou skříní: http://www.hfv.ic.cz/test12.jpg
Jak je vidět, tak everest i OCCT ukazují podobné teploty.
Okolní teplota 25C.
Ty teploty s otevřenou skříní by se mi už líbily
V Core tempu to ukazuje při testu 2698,91(134,95x20), lehce to ovlivňuje turbo.
Everest teplota s uzavřenou skříní: http://www.hfv.ic.cz/test10.jpg
Everest teplota s otevřenou skříní: http://www.hfv.ic.cz/test11.jpg
OCCT teplota s uzavřenou skříní: http://www.hfv.ic.cz/test13.jpg
OCCT teplota s otevřenou skříní: http://www.hfv.ic.cz/test12.jpg
Jak je vidět, tak everest i OCCT ukazují podobné teploty.
Okolní teplota 25C.
Ty teploty s otevřenou skříní by se mi už líbily
Naposledy upravil(a) Slzic dne čtv 26. srp 2010, 15:44, celkem upraveno 3 x.
- alisan
- Začátečník
-
A o tom to celé je ... sám vidíš, že nemá smysl srovnávat nesrovnatelné
Už jsem ti chtěl napsat návod na změnu v BIOSU, ale nestihl jsem to.
Pokud si jednou vyřešíš tu skříň (tedy vzduch co ti do ní jde), pak to budeš mít prostě OK a tak jak to má být.
Dokonce by to pak vypadalo, že budeš mít lepší výsledek, než v tom testu ... tam bylo okolí o 5C vyšší. EDIT: nižší!
//
Jsem zvědav, zda se pánové omluví ... uvidíme
//Stano - edit dvojpost
Už jsem ti chtěl napsat návod na změnu v BIOSU, ale nestihl jsem to.
Pokud si jednou vyřešíš tu skříň (tedy vzduch co ti do ní jde), pak to budeš mít prostě OK a tak jak to má být.
Dokonce by to pak vypadalo, že budeš mít lepší výsledek, než v tom testu ... tam bylo okolí o 5C vyšší. EDIT: nižší!
//
Jsem zvědav, zda se pánové omluví ... uvidíme
//Stano - edit dvojpost
Naposledy upravil(a) alisan dne čtv 26. srp 2010, 15:49, celkem upraveno 1 x.
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
No v té skříni toho asi moc řešit nejde. Jeden fan fouká vepředu do vnitř na HDD. zadní vyfukuje ven od zdroje a cpu chladiče. Do bočnice dávat fan je dle mne blbost a ani by se tam už nevešel, přece jen ta D14 není žádný drobek
- Godzzila
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Těšíte se z krásných teplot? Trochu Vám zkazím radost ale až za chvíly až si tenhle moment užiju
To Slzic: se omlouvám, ale absolutně nechápu jak můžeš věřit alisanovi
Tohle druhé testování přineslo brutální poklesy teplot to vidím, ale né kvůli tomu snížení taktu, ale díky tomu že deska nastavila (díky vypnutí turba) mnohem nižší napájecí napětí a to 1,12V, což je oproti 1,23V v předchozích testech extrémní pokles, který zapříčinil to snížení teplot.
Takže opět jsi nic nedokázal, procesor je prostě špatnej a zralej na RMA 100% a už opravdu nevím jak ti to dokázat.
//edit Wilik - upraveno
To Slzic: se omlouvám, ale absolutně nechápu jak můžeš věřit alisanovi
Tohle druhé testování přineslo brutální poklesy teplot to vidím, ale né kvůli tomu snížení taktu, ale díky tomu že deska nastavila (díky vypnutí turba) mnohem nižší napájecí napětí a to 1,12V, což je oproti 1,23V v předchozích testech extrémní pokles, který zapříčinil to snížení teplot.
Takže opět jsi nic nedokázal, procesor je prostě špatnej a zralej na RMA 100% a už opravdu nevím jak ti to dokázat.
//edit Wilik - upraveno
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem nikde nenapsal, že se těším z krásných teplot. Jen jsem konstatoval, že takové teploty co jsem naměřil při nižší frekvenci by se mi líbily. Je to důvod říkat o mně že jsem idiot? Myslím, že jsem tady nikoho slovně nenapadl, jen tu sbírám informace o mém problému, nic víc-nic míň.
Btw: Mám takový pocit, že ta i7 920 v tom testu běžela na pobném napětí(1,18V) . Turbo vypnuté není(na screenu z OCCT to je vidět). Mořná se ale pletu, nejsem profík, ale jen běžný uživatel co pátrá po nějakém výsledku:-)
Od každého si beru něco, dotaz na reklamaci jsem také již poslal.
Btw: Mám takový pocit, že ta i7 920 v tom testu běžela na pobném napětí(1,18V) . Turbo vypnuté není(na screenu z OCCT to je vidět). Mořná se ale pletu, nejsem profík, ale jen běžný uživatel co pátrá po nějakém výsledku:-)
Od každého si beru něco, dotaz na reklamaci jsem také již poslal.
- Godzzila
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Je jedno jestli je vypnuto turbo nebo jen snížen násobič, ale jde o to že deska rapidně snížila napájecí napětí, což zapříčinilo ten pokles teplot.
Každopádně jak jsem už řekl nic se tím jako nezměnilo, CPU je opravdu neprovozuschopný dle specifikací Intelu, tedy s BOXovým chladičem.
Každopádně jak jsem už řekl nic se tím jako nezměnilo, CPU je opravdu neprovozuschopný dle specifikací Intelu, tedy s BOXovým chladičem.
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Je pravda, že jsem amatér v tomto směru. Nicméně jsem měl za to, že když snížím frekvenci CPU na úroveň toho testovaného, tak že klesne i napětí na tu samou úroveň. Toho se dle mého docílilo. Šlo jen o to přiblížit mé cpu tomu testovanému, protože testy s i7 930 jsem žádné ještě nikde neviděl. A přijde mi i logické tudíž že můj procesor musí topit více než i7 920 (jiná frekvence, tudíž i napětí). To je zřejmé i z metodiky testování v tom testu. Je přece logické, že musím mít vyšší teploty oproti tomu testu. Každý máme jiné podmínky a jiný kousek cpu.
Možná píšu nyní blbosti, ale jak se říká, chybami se člověk učí a nedělá my problém přijmout jiný názor, pokud má kvalitni základ
Možná píšu nyní blbosti, ale jak se říká, chybami se člověk učí a nedělá my problém přijmout jiný názor, pokud má kvalitni základ
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem přesvědčen, že když nainstaluju box chladič, tak se sice dostanu k 90C, ale jsem také přesvědčen že to půlhodinový test přežije. Škoda, že se mi do toho moc nechce, protože bych musel rozdělat celé PCGodzzila píše:Ty pořád asi nechápeš, že jeho CPU prostě na základní frekvenci provozuschopný není!!!
Schválně si dej do case BOX zavři bočnici a nech běžet OCCT třeba pul hodiny, to prostě musí přežít bez toho aby se to podtaktovávalo, vypínalo, nebo bylo nestabilní.
Přece není řešení vyhodit dalších několik stovek za chladič, aby to vůbec fungovalo. A ty mu tvrdíš, že je to v pořádku
O tom jsem přesvědčen, protože můj kamarád má i7 920 s boxem a když jsme se bavili o teplotách, tak po měření zjistil 91C v uzavřené skříni hned v první minutě testu. PC běží dále
- alisan
- Začátečník
-
Slzic ... s boxem a zavřenou skříni jsi měl jaké teploty, jak stará byla instalace boxu a CPU se podtaktovávalo? Nebo jen byla teplota dle tebe (referenční jsi neznal, jak soudím) vysoká, šel ji do největšího chladiče se ti tam vešel a pak jsi byl prostě zklamaný, že to nebylo samospásné?
Jinak, ten tunel zkus, mám to ověřené hned v několika PC, první jsem dával na přetaktované Q6600 a byla to paráda. Vlastně ve tvé skříni, jen s Z9500 chladičem.
//
Godzzila ... ono to nefunguje "vůbec" ale srovnatelně s testovaným vzorkem. kde je tedy problém?
//Stano -edit dvojpost
Jinak, ten tunel zkus, mám to ověřené hned v několika PC, první jsem dával na přetaktované Q6600 a byla to paráda. Vlastně ve tvé skříni, jen s Z9500 chladičem.
//
Godzzila ... ono to nefunguje "vůbec" ale srovnatelně s testovaným vzorkem. kde je tedy problém?
//Stano -edit dvojpost