Core i7 - pretaktovanie, rady, problemy
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Core i7 - přetaktování, řešení problémů
Když jsem to zapnul s boxem v testu, tak jsem se dostal okamžitě někde k 87C, proto jsem to už dále nezkoumal a začal jsem shánět lepší chladič. V té chvíli jsem si totiž projel diskuzi na czechcomputeru k i7 920(mimochodem o i7 930 tam toho moc není) a zjistil jsem, že s boxovým chladičem tam tyto vysoké teploty řeší více lidí. Proto jsem už po-té box nijak nezkoušel, ale pouze čekal na nový chladič, kde šli teploty cca o 20C dolů.
Stejně to je sranda, ještě před měsícem jsem měl v PC Quad6600, kde mi začala pískat deska (alarm cpu nastaven na 60C) až při přetaktování na 3GHz a plné zátěži. Do té doby jsem nevěděl o Alarmu. A teď se tu dozvídám věci, které jsem nikdy neřešil.
Ještě jedna otázka: Alarm teploty cpu uváděný v biosu je teplota cpu asi jako celku?
Stejně to je sranda, ještě před měsícem jsem měl v PC Quad6600, kde mi začala pískat deska (alarm cpu nastaven na 60C) až při přetaktování na 3GHz a plné zátěži. Do té doby jsem nevěděl o Alarmu. A teď se tu dozvídám věci, které jsem nikdy neřešil.
Ještě jedna otázka: Alarm teploty cpu uváděný v biosu je teplota cpu asi jako celku?
Thermaltake Soprano DX, Gigabyte X58A-UD3R, Intel i7 930, Noctua D14, Saphire 5850 Toxic/1GB, A-Data/6GB/DDR3/1600MHz extreme edition, Asus Xonar DX 7.1, WD 500GB green, Corsair 520HX, Roccat Kave gaming set, Roccat Kone, Roccat Taito, Logitech G15.
- alisan
- Začátečník
-
Předpokládám, že ano ... ale ruku do ohně za to nedám.
- Blue Storm
- Odborník PCT
2Slzic: naschvál zkus ten BOX nasadit a pustit zátěž OCCT:Linpack nebo LinX...takový 30min až hodinku a uvidíš, kam teploty polezou přinejhorším se ti akorát procesor podtaktuje nebo se ti restartuje PC
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Nj láká mně to, ale představa sundávat zase desku
Thermaltake Soprano DX, Gigabyte X58A-UD3R, Intel i7 930, Noctua D14, Saphire 5850 Toxic/1GB, A-Data/6GB/DDR3/1600MHz extreme edition, Asus Xonar DX 7.1, WD 500GB green, Corsair 520HX, Roccat Kave gaming set, Roccat Kone, Roccat Taito, Logitech G15.
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Takže nastaveno na 3,21Ghz (146x22), napětí na auto
Bez bočnice idle http://www.hfv.ic.cz/test15.jpg
Bez bočnice load OCCT http://www.hfv.ic.cz/test16.jpg
Teplota okolí 25C. Napětí při zátěži 1,25V. Zajímavé je, že idle tam bylo napětí 1.28V.
Bez bočnice idle http://www.hfv.ic.cz/test15.jpg
Bez bočnice load OCCT http://www.hfv.ic.cz/test16.jpg
Teplota okolí 25C. Napětí při zátěži 1,25V. Zajímavé je, že idle tam bylo napětí 1.28V.
- alisan
- Začátečník
-
Ten srovnávací test, co je na PCT má s o 0,4V nižším napětím teploty průměr cca. 73C při výrazně nižší teplotě okolí.
Opět tedy ne zas tak odlišné výsledky. Sice jiné chladiče (máš o něco málo lepší, o tom žádná), ale ten tvůj by to chtělo zkoušet na desce mimo case. Tedy kvůli relevantnímu srovnání.
Zkus to vrátit na původní taky a koukni na voltáž ... případně to asi budeš mít někde v předešlých postech.
Napiš kolik tam máš a pak zkus zas o krok vyšší takt a opět postni výsledky.
To napětí v idel na AUTO mne zajímá víc. Zatím to vypadá, že taktovat bez potíží můžeš a nic dramatického se neděje. Naopak máš stále rezervu a to i při teplotách o min 5C vyšších, než ve zmíněných testech (a ono to fakt dělá dost)
//
Jinak, ten tunel, o kterém byla řeč, ten asi u tebe nepůjde ... koukl jsem se teď znovu na stav u tebe v skříni a tam je to tak mezi sebou posunuté (zadní větrák a chladič), že to tam narvat jen tak nelze. Škoda, tohle umí snížit teploty o pár C.
//Stano -edit dvojpost
Opět tedy ne zas tak odlišné výsledky. Sice jiné chladiče (máš o něco málo lepší, o tom žádná), ale ten tvůj by to chtělo zkoušet na desce mimo case. Tedy kvůli relevantnímu srovnání.
Zkus to vrátit na původní taky a koukni na voltáž ... případně to asi budeš mít někde v předešlých postech.
Napiš kolik tam máš a pak zkus zas o krok vyšší takt a opět postni výsledky.
To napětí v idel na AUTO mne zajímá víc. Zatím to vypadá, že taktovat bez potíží můžeš a nic dramatického se neděje. Naopak máš stále rezervu a to i při teplotách o min 5C vyšších, než ve zmíněných testech (a ono to fakt dělá dost)
//
Jinak, ten tunel, o kterém byla řeč, ten asi u tebe nepůjde ... koukl jsem se teď znovu na stav u tebe v skříni a tam je to tak mezi sebou posunuté (zadní větrák a chladič), že to tam narvat jen tak nelze. Škoda, tohle umí snížit teploty o pár C.
//Stano -edit dvojpost
- Blue Storm
- Odborník PCT
2Slzic: 5-ti minutová zátěž nic není...nech ho běžet 30min až hodinu a potom sem dej screen s teplotama
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Takže nastaveno na 3,41Ghz (155x22), napětí na auto
Bez bočnice idle http://www.hfv.ic.cz/test18.jpg
Bez bočnice load OCCT http://www.hfv.ic.cz/test19.jpg
Teplota okolí 25C. Napětí při zátěži 1,30V. Zajímavé je, že idle tam bylo napětí 1.33V.
Tu pulhodinu sem postnu tak kolem 22 hodiny.
Bez bočnice idle http://www.hfv.ic.cz/test18.jpg
Bez bočnice load OCCT http://www.hfv.ic.cz/test19.jpg
Teplota okolí 25C. Napětí při zátěži 1,30V. Zajímavé je, že idle tam bylo napětí 1.33V.
Tu pulhodinu sem postnu tak kolem 22 hodiny.
- alisan
- Začátečník
-
Pokud můžeš, nech to opravdu běžet déle. Ale i tak moc nečekej zvýšení teplot. Pokud nastavíš napětí manuálně na 1,2V až 1,25V a necháš tenhle takt, můžeš mít přijatelné teploty ... zkus to. Těch 1,3 je zbytečně moc.
Po odečtu teploty okolí na cca. 20C máš opět teplotu, za kterou si není nutné rvát hlavu.
Předem ti říkám, že tohle CPU ti na 99% nevymění ... není důvod an reklamaci.
S vyřešením problémů daných skříní a při rozumnější teplotě okolí, musíš dát bez problémů 1,3V a 3,6Ghz stable ... plus mínus nějaké to procento.
Po odečtu teploty okolí na cca. 20C máš opět teplotu, za kterou si není nutné rvát hlavu.
Předem ti říkám, že tohle CPU ti na 99% nevymění ... není důvod an reklamaci.
S vyřešením problémů daných skříní a při rozumnější teplotě okolí, musíš dát bez problémů 1,3V a 3,6Ghz stable ... plus mínus nějaké to procento.
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Takže jsem začal testovat a vypadá to zajímavě. Nastavení je stejné, akorát jsem snížil napětí manuálně v biosu na 1,25V CPU. Zajímavé je že to ale jede při 1,20V a teploty budou pokud to nespadne nižší než na auto 1,3V.
- alisan
- Začátečník
-
Tedy z problému přehřívajícího se CPU máme poměrně slušně taktovatelný kousek
Pokud to takhle půjde dál, tedy že snížíš voltáž, zvedneš frekvenci a klesne ti teplota, dáš nakonec se vzduchem i rekord jinak náležící dusíku ... to je samo že vtip
Bohužel ti nedokážu říct, proč ta voltáž dělá co dělá.
Nevím, zda toto CPU provede nějakou interní kontrolu teplot, napětí a taktů a má-li prostor pro snížení Vcore, udělá to.
Tady jsem fakt mimo.
Ale jinak jsem rád, že jsi to CPU neodepsal
Snad to teď ustojí.
Pokud to takhle půjde dál, tedy že snížíš voltáž, zvedneš frekvenci a klesne ti teplota, dáš nakonec se vzduchem i rekord jinak náležící dusíku ... to je samo že vtip
Bohužel ti nedokážu říct, proč ta voltáž dělá co dělá.
Nevím, zda toto CPU provede nějakou interní kontrolu teplot, napětí a taktů a má-li prostor pro snížení Vcore, udělá to.
Tady jsem fakt mimo.
Ale jinak jsem rád, že jsi to CPU neodepsal
Snad to teď ustojí.
- Blue Storm
- Odborník PCT
2alisan: tady jde vidět, jaké máš ty "zkušenosti" divím se, že nevíš, že to je běžný jev, že při zátěži klesá napětí procesoru, když tady dokážeš vyvracet naše rady...krom toho, že i samotné zvedání frekvence nepatrně zvedá teploty, tak tenhle kousek možná taktovatelný je, ale při mnohem nižších teplotách a ne, že při 1.3V atakuje v pohodě 80°C po blbých pěti minutách zátěže a to prosím ještě s chladičem jako je Noctua NH-D14 a sundanou bočnicí...ty jsi mi teda rádce
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Takže nastaveno na 3,41Ghz (155x22), napětí na 1,25V manual
Bez bočnice idle http://www.hfv.ic.cz/test21.jpg
Bez bočnice load OCCT http://www.hfv.ic.cz/test22.jpg
Teplota okolí 25C. Napětí při zátěži 1,20V. Test běžel půhodiny v OCCT a teploty klesly.
Bez bočnice idle http://www.hfv.ic.cz/test21.jpg
Bez bočnice load OCCT http://www.hfv.ic.cz/test22.jpg
Teplota okolí 25C. Napětí při zátěži 1,20V. Test běžel půhodiny v OCCT a teploty klesly.
- Blue Storm
- Odborník PCT
2Slzic: to je logické, že klesly, když máš o 0,1V nižší napětí ještě tohle zkus s 1.3V a zkus třeba 3,6-3,8GHz a nech to zase půl hoďky, ale tentokrát v Linpacku (vlevo máš možnosti CPU: OCCT a OCCT: Linpack)
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
No možná kdyby jsi si ale všiml, tak to bylo napraveno tím snížením napětí, takže ta rada zas tak špatná asi nebylaBlue Storm píše:2alisan: tady jde vidět, jaké máš ty "zkušenosti" divím se, že nevíš, že to je běžný jev, že při zátěži klesá napětí procesoru, když tady dokážeš vyvracet naše rady...krom toho, že i samotné zvedání frekvence nepatrně zvedá teploty, tak tenhle kousek možná taktovatelný je, ale při mnohem nižších teplotách a ne, že při 1.3V atakuje v pohodě 80°C po blbých pěti minutách zátěže a to prosím ještě s chladičem jako je Noctua NH-D14 a sundanou bočnicí...ty jsi mi teda rádce
Btw: schválně mi řekni, jaký si myslíš že může být rozdíl teplot , když vemeš potaz těch 20C při testech a 25-27 v místnosti za ne zrovna optimálních podmínek. K tomuto tématu se tu totiž kromě Kolegy kterého právě pošťuchuješ nikdo nevyjádřil
Nerad bych aby mi to tady bouchloBlue Storm píše:2Slzic: to je logické, že klesly, když máš o 0,1V nižší napětí ještě tohle zkus s 1.3V a zkus třeba 3,6-3,8GHz a nech to zase půl hoďky, ale tentokrát v Linpacku (vlevo máš možnosti CPU: OCCT a OCCT: Linpack)
- Blue Storm
- Odborník PCT
2Slzic: nebouchne, to se neboj...přinejhorším se sníží takt nebo se PC restartuje navíc v dnešní době odpálit procesor je celkem kumšt....a ty máš v místnosti momentálně 25°C+? každopádně rozdíl samozřejmě odpovídá rozdílu okolní teploty...ono totiž slušně taktovatelný kousek v dnešní době znamená, že dá v pohodě stabilně 4GHz+ s napětím, pohybujícím se okolo 1.25-1.35V a Linpack určí, zda je procesor 100% stabilní a tady právě narazíš, jelikož teploty poletí do hodně vysokých hranic
- Blue Storm
- Odborník PCT
- alisan
- Začátečník
-
Ještě drobnost ...Slzic, když už víš jak taktovat, zkus najít stabilní maximum frekvence a k tomu minimum napětí a pak řeš teploty. Řešit OC potenciál tak, že napálíš 1,3V pro takt, který by šel dát a s 1,2V a pak si říkat, mám velké tploty a špatné CPU na taktování, je na nic. Každé CPU je jiné. Tvé může na základu víc topit, ale taky může být stabilní s nižším napětím (OC i základ) a pokud by to tak bylo, fakt si nemáš nač stěžovat.
To samé hledej u základního taktu ... opět můžeš zjistit, že dáš o dost nižší napětí, CPU bude stab i s turbem a teploty rázem o dalších 5C dole.
Teprve pak bych řešil, zda je CPU ajko celek fakt špatné, nebo ne.
A pro klid na duši se tu koukni po tom testu revizí 920 a zjistíš, jak si stojíš vůči tomuto testu.
Je tam vždy komplet vše, včetně napětí na kterých co kde testovali. Odečítej alespoň 7C za teplotu okolí. Tam mají fakt 21C na CPU bez zátěže a to prostě nedáš be teploty okolí tak 18C, možná í míň.
To samé hledej u základního taktu ... opět můžeš zjistit, že dáš o dost nižší napětí, CPU bude stab i s turbem a teploty rázem o dalších 5C dole.
Teprve pak bych řešil, zda je CPU ajko celek fakt špatné, nebo ne.
A pro klid na duši se tu koukni po tom testu revizí 920 a zjistíš, jak si stojíš vůči tomuto testu.
Je tam vždy komplet vše, včetně napětí na kterých co kde testovali. Odečítej alespoň 7C za teplotu okolí. Tam mají fakt 21C na CPU bez zátěže a to prostě nedáš be teploty okolí tak 18C, možná í míň.
- Wilik
- Administrátor
Promaz OT - zadne hadky a nadavky ci urazeni!
Mj. i jako obyc. user, ktery denne nepretaktovava desitky CPU jsem po procteni tematu pochopil, ze:
- dany CPU ma krivy rozvadec a ma problemy s vyssimi teplotami (pri standardnim napeti)
- jsou problemy s proudenim vzduchu ve skrini, ktere ale zasadne neovlivnuji teplotu CPU - vzhledem k pouzitemu chladici Noctua
Zda je resenim reklamace nebo se jen spokojit s tim, ze to tak proste je a dal to neresit, to je na danem uzivateli.
Mj. i jako obyc. user, ktery denne nepretaktovava desitky CPU jsem po procteni tematu pochopil, ze:
- dany CPU ma krivy rozvadec a ma problemy s vyssimi teplotami (pri standardnim napeti)
- jsou problemy s proudenim vzduchu ve skrini, ktere ale zasadne neovlivnuji teplotu CPU - vzhledem k pouzitemu chladici Noctua
Zda je resenim reklamace nebo se jen spokojit s tim, ze to tak proste je a dal to neresit, to je na danem uzivateli.
- zombux
- Odborník PCT
pokud to přes vyšší teploty funguje stabilně na defaultní frekvenci, tak to není důvodem k reklamaci.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)