no Díky za rady, samozřejmě překlep, myslel jsem 1,16V, pravda je že speedstep mám na 2 místech ale pokud ho zapnu na jendom tak je zaplej i na druhym, jinak sem si všim další anomálie, neustíle se mi mění napětí, když koukám do everestu skáče to 0.8164, 0.9700, 1.045, 0.845, 0.907, 1,104 atd a furt se to mění, a taky se mi pohybuje frekvence CPU od 2,794-2,806 stejně jako QPI, je to normální?
//Aha, tak ještě že si mi poradil ten TMonitor, ten mi ukazuje 1200MHz na každym jádru, nevim co se to s tim everestem stalo že ukazuje blbě, tak děkuji děkuji děkuji.
TeĎ už jen vyřešit t správnou příčinu těch enormních teplot...
Hele, co se týče teplot, doporučuji znova nanést pastu, je možné, že se ti to moc dobře nepovedlo. Já sice mám i5 750, také s CM 212+ a na něm Noctua NF-P12, ale při 3600 MHz mi v zátěži teplota nepřekročí 55°C, CM 212+ není zase tak špatný větrák. Druhá možnost je, že máš výrazně horší kus procesoru. No, nejdřív zkus tu pastu, doporučuji nějakou lepší, já třeba mám Arctic Cooling MX2, je levná a přitom kvalitní. Druhá věc je, že by asi nebylo od věci udělat ve skříni trochu průvan, pokud to jde. Dát dopředu nasávací a dozadu vyfukovací ventilátor (já to mám tak, že vpředu jsou dva 120 mm nasávací, vzduch jde přes disky, vespod mám jeden 140 mm nasávací, vzadu jeden 120 mm vyfukovací a nahoře jeden 140 mm vyfukovací, když jsem je neměl, teplota ve skříni byla o 8°C vyšší a tím i teplota CPU).
Jinak Everest mi také ukazuje, že CPU jede neustále na plný takt, podle TMonitoru ale jede v idle na 1620 MHz.
No nevim, mám jedne 120mm vzádu jako vyfukovací, a že by to byl špatný kus procesoru? Zatim mám nastaveno 1,16V a jedu 3,5GHz, teploty v burntestu mi ale jdou až na 85°C takže nechápu, jaktože při relativně nízkém napětí mám tak vysoké teploty? s 1,2V jsem se dostal na 3,8GHz, tipuju si že s tak 1,22 bych dosáh 4GHz bez problémů...
Co se týče pasty, použil sem cca přes 2 roky starou coolermaster premium, kterou jsme kdysi použili na Pentium III-s, ale nevidim důvod proč by to mělo být pastou, nanášel jsem jí 2x, z toho jednou jsem dal tenkou vrstvu - tenká tim myslim opravdu jemný film dosahující tak možná 0,2mm, teploty byly špatný, tak sem jí nanes víc, možná tak těch 0,5mm nějak sem to tam rozpatlal a teploty jsou stejné...
Jinak by mě zajímalo, proč ani everest, ani CPU-Z nedetekují podtaktování, turboboost mi to ukazuje jak to skáče různě ten násobič, ale TMonitor mi ukazuje něco úplně jinýho, v klidu 1200MHz(1500 po OC) když je turbo on tak ukáže přes 3 GHz na každym jádře, když off tak jedou v zátěži všechny na 2,8GHz....
Tak teĎ kterej software kecá? CPU-Z a i EVEREST CPUID vs TMonitor...nevim čemu mám věřit, zdá se mi fakt divný že i cpu-z ukazuje neustále full takt a 21x násobič.
No taky jsem puvodne daval pres dva roky starou mx2 a teploty byly docela vysoky, co si pamatuju tak v burn 78 stupnu pri cca 1,2V. Pastu jsem vyhodil a koupil novou, nanesl a teploty šly dolu min o 5 stupnu v burn. Nevim jakou maji otevrene pasty zivotnost, ale toto je muj postreh.
Dalsi vec je, ze by sis mel min. jeden ventilator, lepe ale dva, dat na intake...teploty ti to zlepsi o dalsich par stupnu. Mam dve Noctui na min otacky - je to neslysitelne pritom to pohralo dost s teplotama, navic dam-li ty vetrone na normalni otacky, tak teplota ve skrini a tudiz procesoru jeste vice spadne. Je to investice cca 800,- ale pro zdravi pc je to docela dobre
Naposledy upravil(a) goelr dne úte 24. srp 2010, 16:10, celkem upraveno 1 x.
Everest je na nic, ten umí jako všechno ale blbě, když něco ukazuje správně tak je to náhoda.
Pokud jsi ve win XP tak tam ukazuje CPU-Z špatně pořád plný takty, to je známý, ve win 7 by měl fungovat. Proto doporučuju ten Tmonitor.
Jinak dobrej program na terploty a napětí je taky CPUID hardware monitor.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
Tak samozrejme jsem ji mel taky zavrenou, ale sam si rikal, ze si ji predtim pouzil...kdyz to trosku prezenu, tak je to treba jako se sekundakem - taky ti po pouziti nevydrzi dalsi dva roky, prestoze si ho velmi dukladne uzavrel.
EDIT: a zrovna na primecooler paste, pokud si pamatuju, je jen takovej malej cervenej vrsek. Tam se mohl dostat vzduch a pasta nejakym procesem ztratila ze svych kvalit...nebo se uplne pletu taky
Tak jsem se dozvěděl, že ta pasta co tam dávám se musí zapéct, no po n ějaký době se teploty snížili a 3,8GHz sem zkusil burn test, 1,2Vcore a 93°C max, tak sem zkusil nanést pastu která je mladší, tu co dávaj k Hyper212+ a teploty jsou zatim stejný, a kdoví jestli se tahle taky potřebuje zapéct...nejžhavější jádro mělo 94°C, nejchladnější mělo 88°C v tom nejvyššim burnu...nehcápu jak je možný aby jendo jádro mělo 94°C a druhý 88°C takovej rozdíl...
A taky mi teploty podivně skáčou - podle coretempu, jednou to má 27°C a pak to na půl vteřiny skočí na 35°C v idle jestli náhodou neblbne senzor...
teploty ti skáčou dle zatíženého jádra,já budu měnit pastu pod měděný vodní blok za Coollaborytory (tekutý kov) asi tak nellepší pasta pro měděné chladiče... s tou se dostanu i přes 4,5 Ghz..
Tak hyper 212+ má obnažené head-pipe ale ale je tam kolem hliník a Coollaboratory by ten hliník rozežral rozdíl mezi MX2 a Coollaboratory je v tepelným odporu přenosu tepla z CPU do chladiče..
Tady máš test MX2 vs. MX3 vs. Coollaboratory
Ja mam sice jen puvodni hyper 212, ale zakladnu mam hodne krivou.
Plusko je na tom uplne stejne a navic sem nekde cet, ze nekdy maj i nefunknci HP.
Myslim, ze to bylo v sekci AMD cpu.Hodne lidi si tam na cm hyper 212/+ stezovalo....
Ten intel burn test je stejnej jako ostatní programy využívající Liynpack- Linx nebo v OCCT modul linpack.
Jestli ti to pomůže, tak já mám momentálně cpu i5 760 na 3,27 GHz a max teplotu v core temp na jádře 50°C s dnes podprůměrným vodním chlazením.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650