Pentium E2200, Přetakt a jeho strop
- Jouda5
- Nováček

-
Pentium E2200, Přetakt a jeho strop
Zdravím. Včera se mi konečně do rukou dostal nový chladič a tak jsem se rozhodl svůj E2200 trochu popohnat.
Konfigurace:
Intel Pentium Dual-Core E2200, 2,2Ghz - Chlazení Freezer 7 Pro Rev.2
Gygabyte GA-P35-DS3L
4GB DDR2, 2x1GB 800Mhz, 2x1GB 1066Mhz
GeForce 9600GT 512Mb
Problém mi nedělá teplota, ani RAM ale to že jsem nezkušený v OC. Do teď mi procesor fungoval na 3,08Ghz na boxovém chladiči ( teploty nebyly vůbec kritické ). V tuhle chvíli mi běží procesor na 3,3Ghz stabilně a teploty v zátěži nepřekročí 62C. Ovšem to co mi dělá problém je napětí. Aby byl procesor v tuhle chvíli stabilní musím do CPU pouštět 1,456V a v biosu jsem zadával nějak 1,518V. Když jsem projížděl všelijaká fóra, screeny atd. tak podobné napětí měli při taktu 3,6Ghz. CO mě tedy zajímá je jestli můžu zkusit jít ještě dál tak aby to bylo bezpečné.
btw. Už na základním taktu 2,2Ghz mi přišlo divné že defaultní hodnota v biosu je 1,325V ( myslím ) a u stejného CPU snad všichni neměli více jak 1,25V.
Časem dodám screeny a prosím berte na vědomí že se v OC tolik nevyznám, toto je zatím můj dosavadní rekord.
Konfigurace:
Intel Pentium Dual-Core E2200, 2,2Ghz - Chlazení Freezer 7 Pro Rev.2
Gygabyte GA-P35-DS3L
4GB DDR2, 2x1GB 800Mhz, 2x1GB 1066Mhz
GeForce 9600GT 512Mb
Problém mi nedělá teplota, ani RAM ale to že jsem nezkušený v OC. Do teď mi procesor fungoval na 3,08Ghz na boxovém chladiči ( teploty nebyly vůbec kritické ). V tuhle chvíli mi běží procesor na 3,3Ghz stabilně a teploty v zátěži nepřekročí 62C. Ovšem to co mi dělá problém je napětí. Aby byl procesor v tuhle chvíli stabilní musím do CPU pouštět 1,456V a v biosu jsem zadával nějak 1,518V. Když jsem projížděl všelijaká fóra, screeny atd. tak podobné napětí měli při taktu 3,6Ghz. CO mě tedy zajímá je jestli můžu zkusit jít ještě dál tak aby to bylo bezpečné.
btw. Už na základním taktu 2,2Ghz mi přišlo divné že defaultní hodnota v biosu je 1,325V ( myslím ) a u stejného CPU snad všichni neměli více jak 1,25V.
Časem dodám screeny a prosím berte na vědomí že se v OC tolik nevyznám, toto je zatím můj dosavadní rekord.
- tielka
- Středně pokročilý

Re: Pentium E2200, Přetakt a jeho strop
Cpu je originální kousek křemíku takže nemužeš posuzovat jiným kouskem bud rád že to máš stabilní. 
- Jouda5
- Nováček

-
No ono bych se možná dostal dál, jenom se bojim do toho pustit víc napětí.
- tielka
- Středně pokročilý

bezpečné napětí vzduchem chlazený cpu je 1,45 V
- Jouda5
- Nováček

-
Aha, no tak to je pro mě asi strop, tak díky. Ale zase na druhou stranu ty teploty mám celkem dobrý.
- tielka
- Středně pokročilý

jo teploty jsou ok
- Lokomotiva
- Začátečník

Stáhni si CPU-Z a postni jeho screeny.
Ať víme, jak máš co nastavené - zejména ty paměti.
Ať víme, jak máš co nastavené - zejména ty paměti.
- Jouda5
- Nováček

-
Tak jsem zkoušel i 3,4Ghz s napětím nějak 1,525V z biosu a dostal sem BSOD hned po startu Winu. V pamětích se nevyznám, takže k tomu nemam co dodat, asi jedině to že jejich napětí sem vůbec neměnil. Tady je screen v zátěži, zatím jenom půl hodiny.
http://a.yfrog.com/img6/5382/cpuhf.jpg
Vyšší napětí sem zatím nezkoušel, nerad bych ten procesor nějak odpálil, radši si počkám na radu expertů.
http://a.yfrog.com/img6/5382/cpuhf.jpg
Vyšší napětí sem zatím nezkoušel, nerad bych ten procesor nějak odpálil, radši si počkám na radu expertů.
- Lokomotiva
- Začátečník

Paměti ti běží na 900 MHz.
To je pro 800 MHz- ové paměti dost.
Já bych buď snížila frekvenci paměti a zkusila, jestli mě to pustí s procesorem výš, nebo bych přidala napětí pamětem.
Pokud mají paměti základní napětí (1,8V), tak bych 0,3V přidala, na celkem 2,1V.
To jim neublíží ani když nemají rozvaděče tepla a umožní jim snášet i o dost vyšší frekvenci.
To je pro 800 MHz- ové paměti dost.
Já bych buď snížila frekvenci paměti a zkusila, jestli mě to pustí s procesorem výš, nebo bych přidala napětí pamětem.
Pokud mají paměti základní napětí (1,8V), tak bych 0,3V přidala, na celkem 2,1V.
To jim neublíží ani když nemají rozvaděče tepla a umožní jim snášet i o dost vyšší frekvenci.
- Jouda5
- Nováček

-
Dobře, zkusím co radíš. A nevadí když ty paměti budou na nižší frekvenci než je těch 800Mhz ?
- Lokomotiva
- Začátečník

V žádném případě.
- Jouda5
- Nováček

-
Tak jsem zkusil snížit frekvenci RAM na nějakych 760Mhz, frekvenci procesoru jsem vytáhnul o 50Mhz na 3,35Ghz a napětí CPU jsem nezvyšoval. Dostal jsem se do winu ale jakmile přišla řada na Prime95 tak sem dostal BSOD. To samé když jsem nechal frekvenci ram na nějakych 950Mhz, zvýšil napětí o 0,2V nebo 0,3V a CPU stejně jako předtim na 3,35Ghz. Stejný případ, s Prime 95 sem dostal BSOD.
- Jouda5
- Nováček

-
Jinak tady přihazuju ještě jedinou zatim fungujicí konfiguraci z biosu
http://img834.imageshack.us/img834/7006/dscn0089k.jpg
EDIT: Na tý fotce je špatně napětí CPU, stabilní je to s 1,518V
http://img834.imageshack.us/img834/7006/dscn0089k.jpg
EDIT: Na tý fotce je špatně napětí CPU, stabilní je to s 1,518V
- Lokomotiva
- Začátečník

Máš obsazené všechny paměťové sloty a i slot pro grafiku.
Ještě nějaký PCI? Zvukovka, TV karta?
Asi by stálo za úvahu přitopit severnímu můstku.
Tak +0,1V, +0,15V MCH by mohlo pomoct.
A v BIOSu bych víc než 1,45V procesoru nenastavovala.
To bych radši vyndala jeden pár pamětí a zkusila, jak moc si navzájem vadí.
Ještě nějaký PCI? Zvukovka, TV karta?
Asi by stálo za úvahu přitopit severnímu můstku.
- Jouda5
- Nováček

-
RAMky mam obsazeny všechny a je pravda že si hodně vadili, jednu dobu sem s nima měl ohromny problemy že nešlo taktovat ani o jediný Mhz, ale z toho už nějak sešlo. Na základní desku mam připojenou jen grafiku GeForce 9600 512Mb a další PCI pro grafiku základka nemá. Ostatní rozšiřující sloty mám prázdný. Zkusím vyndat ten kit co má 800Mhz a napíšu jak to dopadlo. Dyštak zkusím i ten severní můstek.
EDIT: Pod čim najdu v biosu severní můstek, neboli spíš jak je to anglicky?
EDIT: Pod čim najdu v biosu severní můstek, neboli spíš jak je to anglicky?
- Blue Storm
- Odborník PCT

můžeš mi říct jeden podstatný důvod ke zvyšování napětí NB? FSB je pouhých 300MHz a to opravdu není důvod ke zvedání voltáže...co se týká nastavování napětí, tak jaksi musí nastavit víc, aby se mu to dostalo na těch 1.45VLokomotiva píše:Asi by stálo za úvahu přitopit severnímu můstku.
2Jouda5: zkus mírně zvýšit napětí u FSB OverVoltage Control...pokud už nezaznamenáš žádný pokrok ve stabilitě, tak jsi na stropu svého CPU...co by ještě mohlo pomoct, je lepší chlazení (teplota zlepšuje OC potenciál, ale nijak zásadní rozdíl by to nebyl), ale u tohohle CPU nemá smysl investovat do nějakého dražšího chladiče..s těmi pamětmi to zkusit můžeš, ale zvyšování voltáže na NB je zbytečnost, jelikož P35 má mnohem vyšší schopnosti
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- Lokomotiva
- Začátečník

MCH - Memory Controller HubJouda5 píše: EDIT: Pod čim najdu v biosu severní můstek, neboli spíš jak je to anglicky?
- Jouda5
- Nováček

-
No kdyby napětí na procesoru nemělo překročit 1,45V tak bych se s tim CPU asi moc daleko nedostal. Teď jsem teda zkusil stáhnout napětí CPU na 1,45V, FSB overvoltage sem zvednul o 0,1V a frekvenci CPU sem nechal na 3,30Ghz a při startu winu sem dostal BSOD. Je teda bezpečné nechat napětí CPU na 1,525V v biosu ( CPU-Z mi hlasi kolem 1,47V ) ? Bez toho se asi moc daleko nedostanu. Jinak vyndání jendoho kitu RAM nepomohlo.
- Lokomotiva
- Začátečník

Máš 65 nm procesor, tak opravdu nepoužívej víc než 1,50V a pokud nemusíš.
1,55V při chlazení vodou.
Zkus druhý pár pamětí a pochopitelně je měj správně rozmístěné v paměťových slotech - Dual Channel.
3,2 Ghz ale není nic špatného u 65 nm procesoru, tak se netraumatizuj vyprávěními na netu o úplně jiných dosažených parametrech - z 90% jsou to pohádky.
Možná zkus jiné nastavení násobiče - něco jako 9x400 Mhz a frekvence těsně pod ním.
1,55V při chlazení vodou.
Zkus druhý pár pamětí a pochopitelně je měj správně rozmístěné v paměťových slotech - Dual Channel.
3,2 Ghz ale není nic špatného u 65 nm procesoru, tak se netraumatizuj vyprávěními na netu o úplně jiných dosažených parametrech - z 90% jsou to pohádky.
Možná zkus jiné nastavení násobiče - něco jako 9x400 Mhz a frekvence těsně pod ním.
- Jouda5
- Nováček

-
Takže po 2 hodinovém testu v plné zátěži mám zřejmě konečný výsledek.
Dal jsem na vaše rady a napětí na CPU jsem nepřekročil 1,5V, CPU-Z ukazuje 1,44V. Paměti běží malinko nad 800Mhz bez zvyšování napětí. Na FSB overvoltage sem přidal 0,1V. Na procesoru jsem použil násobič 325x10 takže procesor tiká na 3,25Ghz což není zas tak velký rozdíl oproti 3,3Ghz kde muselo být napětí 1,525V. S teplotou nemám vůbec žádný problém, ta nepřekročila hezkých 64C. Takže OC skoro 50% což nakonec není nejhorší. Doufal jsem v lepší výkon, ale i takhle jsem docela spokojený.
Nejspíš ještě nechám puštěný Prime95 přes noc abych to měl na 100% stabilní. Všem děkuji za rady a tady máte ještě screen.
http://a.imageshack.us/img190/3466/cpufinal.jpg
A pro majitele E2200 jeslti se tu nějací najdou, pochlubte se taky svými výkony
Dal jsem na vaše rady a napětí na CPU jsem nepřekročil 1,5V, CPU-Z ukazuje 1,44V. Paměti běží malinko nad 800Mhz bez zvyšování napětí. Na FSB overvoltage sem přidal 0,1V. Na procesoru jsem použil násobič 325x10 takže procesor tiká na 3,25Ghz což není zas tak velký rozdíl oproti 3,3Ghz kde muselo být napětí 1,525V. S teplotou nemám vůbec žádný problém, ta nepřekročila hezkých 64C. Takže OC skoro 50% což nakonec není nejhorší. Doufal jsem v lepší výkon, ale i takhle jsem docela spokojený.
Nejspíš ještě nechám puštěný Prime95 přes noc abych to měl na 100% stabilní. Všem děkuji za rady a tady máte ještě screen.
http://a.imageshack.us/img190/3466/cpufinal.jpg
A pro majitele E2200 jeslti se tu nějací najdou, pochlubte se taky svými výkony