Gigabyte GTX470 SO problém

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

kramatos
Nováček
Nováček

Gigabyte GTX470 SO problém

Příspěvek od kramatos »

Tak jsem si nakonec pořídil tuto kartu http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=79433. Problém spočívá v tom, že bez zvyšování napětí se dostanu stabilně na 750Mhz, pak už např. při testování ve Vantage nedochází k žádnému pokroku (k nepatrnému ještě na 760), ale ani se neobjevují žádné záseky nebo artefakty. Vzhledem k tomu, že jsem zatím neinvestoval do lepšího větráku tak jedu na i5-750 2,8Ghz (pouze násobič zvednut z 20 na 21), RAM taktéž pouze na 1333Mhz CL9, ovladače 259.32 na default nastavení. A výsledky ve Vantage jsou tyto (průměrné hodnoty, benchmark spuštěn několikrát):

Core 700Mhz/Shader 1400/Memory 1674 (defaultní takty): P 20100 / GPU 16725 / CPU 50750
Core 750Mhz/Shader 1500/Memory 1674 (light OC takty): P 21150 / GPU 17650 / CPU 52150

Pokud zvednu Ramku na XMP 1600Mhz CL8 a procesor taktnu pouze na 3.36 (násobič na 21) je skore P a GPU cca o 1000 bodů vyšší a CPU o 3000. Ale to si zatim nedovolim provozovat bez lepšího chladiče.

Teď k problému, co jsem zatím zkoušel různé novější hry, tak to jede naprosto bez problému, v podstatě žádné záseky (které s GTX460 semtam byly), žádné pády, žádné artefakty. Problém nastává v případě taktování paměti. I pokud zvednu Memory Clock i jen o 10 (tedy na 1684) ve Furmarku 1.8.2 dojde při stability testu k pádu Furmarku a vždy cca. ve druhé minutě. Přitom při stejném nastavení ve Vantage i ve hrách nedochází k žádnému problému. Teplota se při hraní drží kolem 80 stupňů, ve Furmarku až 92 stupňů. Dle nVidie je kartu možné provozovat do 105 stupňů, tak bych řekl že kvůli teplotě to nepadá. Tak nechápu co je špatně. Jinak v Idle je karta na 42 stupních.

Dle recenzí co jsem četl dávali v klidu 800Mhz Core Clock a 2k Mhz Memmory Clock. Jsem z toho trochu nesvůj a nevim zda jsem jen schytal nějaký slabý kousek nebo je něco s kartou. Krom nic moc chladiče na procesor mám 5 120mm větráků (2x v bočnici, 2x front, 1x back) a s Gigabyte GTX460 1Gb teplota ve Furmarku nikdy nepřesáhla oněch 72 stupňů (což odpovídalo recenzím), při hraní něco kolem 60 stupňů a níž, přitom dle recenzí by tento kousek 470ky měl topit na 82 stupňů, což odpovídá při hraní, ale ne ve Furmarku.

PS: Jinak je to i tak dost citelný nárust výkonu oproti 460ce.

PPS: Zkoušel jsem ovladače 197.75, 258.96, 259.32.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Gigabyte GTX470 SO problém

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Nemožnost taktování pamětí je u GTX470 celkem běžná věc.

Celkově se dá říct, že jsi chytil špatnej kus. U G100 je variabilita gpu obrovská. Můžeš chytit lepší i horší kousek. Bohužel se niak nevybíraj ani do těch lepších edicí jako je ta tvoje. Nicméně se zvedáním vcore se na těch 800mhz dostaneš, a paměti můžeš ignorovat protože ty na výkon fakt moc vliv nemaj. Kor u karty tohodle typu se širokou sběrnicí.
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

750Mhz pro jádro je už docela solidní výsledek. Jaké máš na to napětí?
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Psal 750 bez zvedání vcore. To je ihmo celkem normal. Ani good, ani bad.
kramatos
Nováček
Nováček

Příspěvek od kramatos »

MSI Afterburner ukazuje 1.012, ale OC Guru, kterej je přímo k týhle kartě má automatický napětí a tam to lítá sem tam, od 0.900 po 1.070 a je takřka nemožný nastavit ručně (v OT GURU). Spíš mě záráží, že ty paměti nedám ani o 10 aby to prošlo Furmarkem.

EDIT: Jinak co si myslíte o těch výsledcích ve Vantage, je to odpovídající?

EDIT2: Kor to topení, dle testů se to právě ve Furmarku drželo na 82 stupních, to co to ukazuje mě je jak normal GTX470 s referenčním chladičem. Mám trochu obavu, že ten kdo nanášel teplovodivou pastu to asi pěkně zpackal.

EDIT3: Ještě dodatek, Furmark selže při zvýšení taktu pamětí co jsem si všiml, teprve potom co přesáhne 90 stupňů. Což je přibližně v druhé minutě testu.
prochybike
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od prochybike »

Ocividne mas smulu zrovna na ne moc dobrej kousek, ale s tema pametma je to az divny, ze nejdou vubec pretaktovat. Ja se s stock chladicem dostal bez problemu na jadro 750 (zakladni vcore)a 2000MHz a slo to i vic akorat uz prisernej kraval. S vodnikem jsem na 875/2250 (vcore 1,08V a max.52C) a to mam blok jen na gpu a pameti + mosfety atd. chladim malejma passivama. Ale pokud ti pada karta pri taktovani pameti jen ve furmarku a ve hrach je v pohode tak to neres :) Ja testuju stabilitu na Uniengine Heaven + par her BC2, Mafia2, dirt2 (proste to co zrovna hraju) a cokoliv bylo stabilni v tomhle tak uz vsude. Nezapomen, ze furmark vytizi kartu na maximum coz se ti jinak ve hre nepovede takze i teploty ve furmarku jinak jen tak nedosahnes.
kramatos
Nováček
Nováček

Příspěvek od kramatos »

No ono jsem si všiml ještě jedný věci, že u obou DVI výstupu se jakoby linkuje obraz, ve hře to neni vidět, ale když se dívám na něco s textem, nevim jak to popsat, jakoby se posouvali řady z pixelama, rozechvěje se obraz. A velmi znát to začíná být od 80 stupňů. GTX460 kterou sem měl propojenou stejným kabelem tohle nedělala. A když kabel připojim ke staršímu počítači, žádný takový problém. Dělá to i při default taktu.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Reklamovat, hned.

Škoda no, měl jsi vzít tu referenční když byla za 6300, dopadlo by to lépe. Další nereferenční Gigabyte kterej jen potvrzuje tu jejich pověst z poslední doby.
kramatos
Nováček
Nováček

Příspěvek od kramatos »

Jak jsem to psal, já věděl že zase bude problém. Bych se na to fakt vy.... Takže to vidim tak, že Gigabyte u mě skončil, deska nejspíš pude taky na reklamaci, dělá problémy při nastavení XMP profilu (po vypnutí a následném zapnutí se hodí smyčka cca 2sec kdy se počítač sám vypíná a zapíná, dokud nevypnu zdroj - Seasonic X-650). Gigabyte GTX460 1Gb (problém s microstutteringem, po následném zjištění o co šlo). A další Gigabyte 470 SO taky v háji. A já si řikal, že když nejde zvednout paměti v podstatě ani o 5, bude něco v nepořádku. Njn... Skoro bych to nejradši reklamoval, protože ten rozdíl vs normal OC 640ka (840/2000) je celkem solidní, ale asi to prostě vrátim ve 14ti dnech a vezmu radši jinou značku než pokakanej Gigabyte (kor když bych pravděpodobně musel čekat zase min. týden než by poslali novou) a to jsem myslel dle ohlasů, že je to nyní kvalitní firma. No tak asi, že bych teď zkusil toho Cyclona 460ku od MSI? Nebo nějaké jiné doporučení?

PS: No já bych do ní i býval šel... žel jsem začátečník a když si vzpomenu jak jsem byl vyjukanej, když jsem poprve nanášel pastu a nízkoprofilovej chladič, kterej díky pasivum na desce v kombinaci s debilnim uchycením skoro nešel nasadit (což jsem pak zopakoval ještě 4x abych zjistil, že problém s teplotama byl kvůli bedně). No nic, příště beru noťas... :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Zkus se kouknout jestli neni někde dostupná ta levná GTX470. Jestli se chceš vrátit k GTX460, tak leda referenční, na ten Cyclone se vykašli.

Gigabyte celkově neni špatná firma, dělaj solidní boardy. Ale v grafikách dobrý nejsou, ba jedny z nejhorších.
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jan Machalík »

DOC_ZENITH píše:Gigabyte celkově neni špatná firma, dělaj solidní boardy. Ale v grafikách dobrý nejsou, ba jedny z nejhorších.

Zvlastni tvrzeni,ba dokonce smesny :-D Podle ceho soudis ? Mas jednu ci dve spatne zkusenosti a zatracujes to hned ?:)
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Mě přijde, jako by GB příšerně šetřil na PCB. Z nouze jsem koupil Radeon HD4850 1GB právě od Gigabyte a to PCB je oproti předchozí referenční NVIDII úplně jiné. Zdá se mi takové křehčí a náchylnější k poškození.
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Jan Machalík píše:
DOC_ZENITH píše:Gigabyte celkově neni špatná firma, dělaj solidní boardy. Ale v grafikách dobrý nejsou, ba jedny z nejhorších.

Zvlastni tvrzeni,ba dokonce smesny :-D Podle ceho soudis ? Mas jednu ci dve spatne zkusenosti a zatracujes to hned ?:)
Hmm asi to že jsem v posledních letech měl všechny jejich karty v rukou tak ok, příklady:

Referenční 5870 vs třeba Asus. = horší kvalita na analogu a horší OC.
Nereferenční 5850 = nefunkční přepínání voltáží, vysoká spotřeba v 2D.
nereferenční 5870 = rovněž problémy s přepínámím 6 vcore jde měnit jen přes speciální SW, nefungujou na to běžné utility.
pasivní 8800 a 9600 = přehřejvaly se i v průměrnym case, do 2 minut.
Nereferenční GTX470 = vidíš zde
Nereferenční 8800GT a 9800GT se zalmanem = jen 2-pin a šílenej hluk.

Takže vidíš. Vše co GB udělá referenční je podprůměr mezi referenčníma. Co udělá vlastní vávrh, tak je totální ho***. Hlavně že si tam dá super nálepky + uplácí magazíny že je nesměj pomlouvat, PCT je jedním z nich.
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jan Machalík »

To je mi zvlastni, ja mel od GB 8800GT, vse v poradku vc. oc, 3870ku, vse v poradku, oc nadprumer, ted mam GTX 460ku, skvely OC - viz podpis, karta tichoucka :)
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Mě je to jedno, mi jich prodáme tuny a vím co stojí za to a co ne. V deskách jdou dobrý ale v grafikách prostě průměr či podprůměr. Víš o tom že naprosto nejhorí je celkově Palit / Gainward? Druhý nejhorší MSI. To ti taky šlapalo jako hodinky co.... Ne že se to stát nemůže ale ty čísla ze skladů jsou jasná.
kramatos
Nováček
Nováček

Příspěvek od kramatos »

No nic, tak zítra jdu vrátit. Každopádně pokud si koupim 3 výrobky od Gigabytu a všechny tři jsou problémový, tak zajisté že firmu jako celek zatratím = v mých očích 100% odpad. Samo že někdo může mít lepší zkušenost, z mého pohledu je to ale jen štěstí na kus dotyčného.

2 DOC_ZENITH: A co nějakou EVGA?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Evga je ok, maj hlavně super reklamační podmínky, hlavně u high-endu prakticky ihned vracej prachy. Nevýhoda jsou pečetě na chladičích a cena.
kramatos
Nováček
Nováček

Příspěvek od kramatos »

Ještě jsem narazil na tuhle, sice MSI, trošku dražší http://www.alza.cz/msi-n460gtx-hawk-d185452.htm. Co myslíte? Já si totiž myslim, že ať vezmu cokoli, zase to dopadne špatně, pokud i do třetice, zkusim nějakou atinu.

Šel bych do tý EVGA, ale nakupuju jen v CZC bo ufonovi, a tam je u EVGA neznámá dostupnost (čekat min. týden) a ufon jí nemá vůbec.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ne ten Hawk jsou vyhozený peníze.
kramatos
Nováček
Nováček

Příspěvek od kramatos »

Kruci proč jsem si tohle nepřečetl dříve. PCB je při zátěži kolem 60 stupňů a více, 65 max tušim.

zdravím všechny,
tuto kartu jsem delší dobu testoval. Výkon dobrý, cena odpovídá výkonu který nabízí.
Upozornil bych na jednu věc. Jestliže není DOBŘE odvětrávaný kejs pak se při vysoké zátěži rychle přehřeje a dochází k nestabilitám a to už při GPU teplotách okolo 93st a PCB 55st. Přičemž stock verze 470tky nebo 480tky v pohodě chodí i na 100st GPU.
Fermi silně topí a pro tento typ chladičů které nefoukají ven nevyhoví každá skříň!
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“