ATI/AMD R9xx informace, spekulace, novinky
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- richie08
- Začátečník

Re: ATI/AMD R9xx informace,spekulace,novinky
Varianta 960 5D SPs + 32ROPs + 256bit sběrnice je IMHO velmi nepravděpodobná (hlavně ta sběrnice). Ty ROPs bych možná ještě zkousnul pokud by přišli s novým front-end a back-end řešením. Nicméně varianta s 960 4D SPs už mi s 256bit sběrnicí pasuje mnohem víc, protože to je rovné výkonu dnešních 1200 5D SPs. K tomu 60 TEX. Takový čip by byl výkonem hodně blízko Cypressu a pro ten by pravděpodobně bylo 128bit málo i při použití rychlých GDDR5. O 50% vyšší spotřeba vzhledem k Juniperu by také odpovídala.
- no-X
- Středně pokročilý

Sběrnici bych možná ještě bral (pokud by se vešla - asi by to bylo hodně natěsno), ale 32 ROPs mi pro takový čip připadá zbytečně moc.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tak zase, pokud by ATI postupovala logicky a vzalo se v potaz že stejně budeme mít jen další konzolový porty. A taky, ve spoustě novejch her, díky bohu, už neni shader na všem kde může bejt, nelesknou se věci co se lesknout nemaj. V některejch situacích opravdu high-res textura dá více než normálová mapa. A ATI měla vždy overkill v shaderech a aritmetickym výkonu, podle mě zvednutí rops, TMU a sběrnice bude mít pozitivnější vliv na výkon v hrách než investovat ten samej počet tranzistorů čistě do SP. Ještě k tomu jestli shadery budou 4D a budou mít větší efektivitu, tak proč ne.
- no-X
- Středně pokročilý

Jenže podle toho slajdu se žádné 4D ALUs nekonají a TMUs jsou navýšeny stejnou měrou, jako SPs - o 20%. A jediné, co narostlo výrazněji, jsou ROPs, které jsou tím posledním, co současné čipy brzdí... (HD5870 má 2x více ROPs než HD4890, ale výkon je jen o 50% vyšší... tzn. ani u RV870 s 1600 SPs a 80 TMUs nedokáže 32 ROPs vytížit... Barts s 960 SPs a 48 TMUs je tuplem nevyužije, není-li tam něco, o čem nevíme).
Však se stačí podívat na GTX460-768 a GTX460-1GB. Když vynecháme situace, jako jsou ultravysoká rozlišení a MSAA 8x, kde GTX460-768 dochází paměť, tak je výkonnostní rozdíl mezi nimi v průměru 5-10%, ačkoli 1GB verze má o 50% ROPs navíc. Na tom je myslím docela dobře vidět, k čemu je kartám s tímhle výkonem 32 ROPs...
Však se stačí podívat na GTX460-768 a GTX460-1GB. Když vynecháme situace, jako jsou ultravysoká rozlišení a MSAA 8x, kde GTX460-768 dochází paměť, tak je výkonnostní rozdíl mezi nimi v průměru 5-10%, ačkoli 1GB verze má o 50% ROPs navíc. Na tom je myslím docela dobře vidět, k čemu je kartám s tímhle výkonem 32 ROPs...
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

OK, tak je to fake, nebo totální šílenost, nebo je tam něco extra revolučního o čem vůbec nevíme.
Ale zaujala mě ještě jedna věc. Je dobré srovnávat efektivitu TMU a rops naprosto různejch architektur? Já si totiž nemyslim, že by si TMU a rops co teď NV a ATI používá byly rovny. Co tim chci říct, třeba, srovnam GTX285 a 4890, nebo i 5870 když se to vezme. Když tam v jedný pasáži hraješ ve velkym rozlišení a rozbiješ plot + se do toho obláčku koukneš dalekohledem, je solidní propad fps. Ten oblak je cela jistě fillrate intensive, pochybuji že je tam ňákej shader. A přeci jen je tam na GT200 mnohem menší propad i než na 5870. A teď proč když ta má 80TMU? Já si myslim že si rovny nejsou a posílení na rops a TMU ATI může jen pomoci, viz poměrně "měká" 5830 díky tomu že je okuchána na rops.
Ale zaujala mě ještě jedna věc. Je dobré srovnávat efektivitu TMU a rops naprosto různejch architektur? Já si totiž nemyslim, že by si TMU a rops co teď NV a ATI používá byly rovny. Co tim chci říct, třeba, srovnam GTX285 a 4890, nebo i 5870 když se to vezme. Když tam v jedný pasáži hraješ ve velkym rozlišení a rozbiješ plot + se do toho obláčku koukneš dalekohledem, je solidní propad fps. Ten oblak je cela jistě fillrate intensive, pochybuji že je tam ňákej shader. A přeci jen je tam na GT200 mnohem menší propad i než na 5870. A teď proč když ta má 80TMU? Já si myslim že si rovny nejsou a posílení na rops a TMU ATI může jen pomoci, viz poměrně "měká" 5830 díky tomu že je okuchána na rops.
- yuri.cs
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Uz i nApoleon prohlasuje, ze slide je fake. Uvadet pozicovani vuci konkurenci mezi specifikacemi, 150W+ TDP a taky se mi nezda to stare Vision logo. Bude to fake.
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
- Ache
- Pokročilý

Konečně si někdo tohohle také všiml.DOC_ZENITH píše: Když tam v jedný pasáži hraješ ve velkym rozlišení a rozbiješ plot + se do toho obláčku koukneš dalekohledem, je solidní propad fps. Ten oblak je cela jistě fillrate intensive, pochybuji že je tam ňákej shader. A přeci jen je tam na GT200 mnohem menší propad i než na 5870. A teď proč když ta má 80TMU? Já si myslim že si rovny nejsou a posílení na rops a TMU ATI může jen pomoci, viz poměrně "měká" 5830 díky tomu že je okuchána na rops.
Krásným příkladem budiž BFBC2, který má sice průměrné fps lepší na radeonech HD5800, ale fps v úseku s vodopádem (tuna překreslujících se particles) vypadá následovně: http://images.anandtech.com/graphs/nvid ... /22182.png
To samé jsem já narazil v Painkillerovi ressurection (někam, ale nevím kam jsem zde na fórum dával i screeny kde HD5870 měla 25fps a GTX470 60fps v takovým úseku s brutálním overdraw)
Takže proč by i obyčejný HD6700 (nebo jak se ten Bárt Simpsnů má jmenovat
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- Egoist
- Nováček

-
DOC_ZENITH, Ache haha vy dva lolci byste si měli dát double date a vyvést ty své Nvidie taky ven. 
- Mirek Koci
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
Podle mého zdroje je ten screenshot real, ale nepředbíhejme.DOC_ZENITH píše:OK, tak je to fake, nebo totální šílenost, nebo je tam něco extra revolučního o čem vůbec nevíme.
//bez narážek a flamu
Naposledy upravil(a) Mirek Koci dne pát 17. zář 2010, 08:45, celkem upraveno 1 x.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Vážně? A karty tu budou do konce měsíce, pod to se podepíšeš?
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Nj v kazdem postu je Nv(hlavne fermi) nejlepsi a perfektni a ve vsem lepsi....Egoist píše:DOC_ZENITH, Ache haha vy dva lolci byste si měli dát double date a vyvést ty své Nvidie taky ven.
Ja uz sem si na to od nich zvyknul.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Mluvil já tu vůbec o Fermi? Zkuste si to místo Trolování přečíst a najít odpověď na to na co jsem poukázal. Tohle neni diskuze o Fermi ale o tom že rops a TMU co používá NV a ATI nejsou 100% stejné a nelze z nich vyvozovat závěry.
- no-X
- Středně pokročilý

Ad toto:
http://vr-zone.com/articles/-rumour-rad ... /9861.html
Že HD6850 a 6870 budou mít Barts čip, se doneslo i ke mně... jsem zvědavý, jestli se to potvrdí (nebo nepotvrdí a onen člověk, co mi to sdělil, byl dezinformován). Ještě zmínil, že Barts by měl být výkonnostně zhruba v půli mezi Juniperem a Caymanem, ale to nevybočuje z toho, co se dosud očekávalo. O parametrech (které jsou zmíněny na vr-zone) ale nepadlo ani slovo...

TMUs se v některých ohledech srovnávat dají, tam je problém spíš než jejich výkon (který tam je, viz syntetické testy) datová propustnost mezi L1 a L2 cache, která zůstala od RV770/790 nezměněna.
ROPs ATi a nVidie by v některých teoretických parametrech byly bližší, ale je tam zas ten zásadní problém, že každý SM v GF10x je omezen (zřejmě datovými cestami) na vykreslení 2 pixelů v taktu, takže třeba GF100 s 16 SMs - ač má 48 ROPs - tak dokáže vyprodukovat pouze 32 pixelů za takt. GF104 analogicky 16 pixelů za takt (a ROPs má 32), takže není zas až tak velký div, že přechod z 24 ROPs na 32 nemá valný dopad na výkon. Nicméně každá architektura má určité limity a u ATi je to zas bržděno něčím jiným, takže si myslím, že nahrubo se to srovnávat dá.
http://vr-zone.com/articles/-rumour-rad ... /9861.html
Že HD6850 a 6870 budou mít Barts čip, se doneslo i ke mně... jsem zvědavý, jestli se to potvrdí (nebo nepotvrdí a onen člověk, co mi to sdělil, byl dezinformován). Ještě zmínil, že Barts by měl být výkonnostně zhruba v půli mezi Juniperem a Caymanem, ale to nevybočuje z toho, co se dosud očekávalo. O parametrech (které jsou zmíněny na vr-zone) ale nepadlo ani slovo...
HD5830 není zabržděná kvůli 16 ROPs, ale kvůli tomu, že při deaktivaci poloviny ROPs je zúženo připojení ROPs ke sběrnici na polovinu. Tzn. HD5830 má oproti HD48xx mezi ROPs a sběrnicí poloviční přenosovou rychlost. Divím se, že má vůbec takový výkon, jaký máDOC_ZENITH píše:OK, tak je to fake, nebo totální šílenost, nebo je tam něco extra revolučního o čem vůbec nevíme.
TMUs se v některých ohledech srovnávat dají, tam je problém spíš než jejich výkon (který tam je, viz syntetické testy) datová propustnost mezi L1 a L2 cache, která zůstala od RV770/790 nezměněna.
ROPs ATi a nVidie by v některých teoretických parametrech byly bližší, ale je tam zas ten zásadní problém, že každý SM v GF10x je omezen (zřejmě datovými cestami) na vykreslení 2 pixelů v taktu, takže třeba GF100 s 16 SMs - ač má 48 ROPs - tak dokáže vyprodukovat pouze 32 pixelů za takt. GF104 analogicky 16 pixelů za takt (a ROPs má 32), takže není zas až tak velký div, že přechod z 24 ROPs na 32 nemá valný dopad na výkon. Nicméně každá architektura má určité limity a u ATi je to zas bržděno něčím jiným, takže si myslím, že nahrubo se to srovnávat dá.
- ICEBRETON
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
At bude mit HD6850 a 6870 vykon jakykoli, budou urcite srovnavany s HD5850 a 5870. Sluselo by se aby byly vykonnejsi...
NTB: ProBook 4740s
- unit-97
- Začátečník

-
myslíte že by se oplatilo vyměnit gtx 460 1gb ddr 5 za hd 6770 1gb (možná budou 2gb dá se nad tím spekulovat) nebo za hd 6830 nebo hd 6850
- yuri.cs
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Vestecke koule vytahnout, TED!unit-97 píše:myslíte že by se oplatilo vyměnit gtx 460 1gb ddr 5 za hd 6770 1gb (možná budou 2gb dá se nad tím spekulovat) nebo za hd 6830 nebo hd 6850
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
- no-X
- Středně pokročilý

Asi tak 
Už tu byly teorie, že:
- HD6700 bude přejmenovaná HD5700 jen na vyšších taktech - tzn. 5% nad HD5700
- HD6700 bude mít čip Barts, který bude o 20% nad HD5700 (±slajd)
- HD6700 bude mít čip Barts, který bude výkonnostně mezi HD5850 a 5870
- HD6700 bude mít čip Barts, který bude výkonnostně nad HD5870
můžeš si vybrat
Už tu byly teorie, že:
můžeš si vybrat
- no-X
- Středně pokročilý

Podle mě je to 100% fake a pravdě je nejblíž tohle:bandita píše:Podle mého zdroje je ten screenshot real, ale nepředbíhejme.DOC_ZENITH píše:OK, tak je to fake, nebo totální šílenost, nebo je tam něco extra revolučního o čem vůbec nevíme.
http://translate.google.com/translate?h ... on-hd-6850
tzn. vydání 18. října, Barts PRO za $199 (zřejmě 1120 SPs), pro Barts XT by pak vycházelo 1280 SPs a cena na úrovni současné HD5850, řekněme tak $259-299
když už jsme u toho, Cayman vypadá na konec listopadu za cenu nižší, než současná GTX480
- unit-97
- Začátečník

-
tak to asi investuju do desky na sandy bridge a procesor do ní ten muj athlon II x4 už má taky něco za sebouno-X píše:Asi tak
Už tu byly teorie, že:
můžeš si vybrat
- no-X
- Středně pokročilý

Grafika v sandy bridge má výkon low-endu.