DG35EC - IDE a SATA

Vše týkající se základních desek. Od problémů, výběru, informací, BIOSů, ovladačů a další.

Moderátoři: Eddward, PKBO

Odpovědět
aidzi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

DG35EC - IDE a SATA

Příspěvek od aidzi »

Zdravím, potřeboval bych radu a tlačítko "hledat" mi nic nenašlo.. :sad:

Přítelkyně má compl s deskou DG35EC, kde je 4x SATA a 1x IDE.. Master má SATA a chtěl bych tam přidat ještě svůj disk ('Maxtor 250GB IDE) jako SLAVE. Koupil jsem si i redukce IDE/SATA.. Zkoušel jsem to zapojit jak přes redukci, tak přímo do portu IDE přímo na desce, ale compl prostě nenastartuje ani do BIOSu.. Prostě zůstane trčet na úvodním screenu výrobce.. Můžete mi někdo poradit, pls? :?
Díky moc předem..
Manuál k desceje zde - http://www.intel.com/p/en_US/support/hi ... rds/dg35ec
Ale i když jedu podle něj, tak bez úspěchu.. Popsaná "Autodetekce" prostě nefunguje. Třeba něco přehlížím a motám se v kruhu..
Díky moc, moc, moc...
Wilik
Administrátor
Administrátor

Re: DG35EC - IDE a SATA

Příspěvek od Wilik »

Obecne plati, ze pro pouziti redukce PATA/SATA ma byt disk nastaven na master nebo cable select, protoze SATA nema zadne master/slave zarizeni - vsechna jsou master a pokud se v BIOSu ukazuji jinak, tak jde jen o pojmenovani z duvodu zpetne kompatibility nebo fungovani v rezimu IDE.

Na dane desce je PATA resena formou pridavneho cipu, tzn. musi byt v BIOSu povolena, nastaveni na disku bude v zavislosti na tom, jestli je na kabelu sam (master/cable select) nebo s jinym zarizenim (master/slave).
aidzi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aidzi »

Wilik píše:Obecne plati, ze pro pouziti redukce PATA/SATA ma byt disk nastaven na master nebo cable select, protoze SATA nema zadne master/slave zarizeni - vsechna jsou master a pokud se v BIOSu ukazuji jinak, tak jde jen o pojmenovani z duvodu zpetne kompatibility nebo fungovani v rezimu IDE.

Na dane desce je PATA resena formou pridavneho cipu, tzn. musi byt v BIOSu povolena, nastaveni na disku bude v zavislosti na tom, jestli je na kabelu sam (master/cable select) nebo s jinym zarizenim (master/slave).
Mám ho na konci kabelu nastavený na SLAVE, ale stejně se do nastavení BIOSU nedostanu.. Co by mělo být nastaveno v BIOSU? Jako že bych to nastavil před fyzickým připújením disku...
Jája
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Jája »

Vždyť ti to Wilik psal že ten disk máš nastavit na master.
Tu redukci jsi kupoval celkem zbytečně pokud ten přídavný řadič IDE na desce funguje a je aktivovaný v biosu.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
aidzi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aidzi »

O té redukce si myslím své.. :? Vím, co napsal Wilík - nastavit na master, nebo slave.. Aspoň tak jsem to teda pochopil já... A já jej chci jako slave.. Ne master.. Spíš by mne zajímalo, jak tedy nastavit BIOS, aby tam bylo to IDE aktivované..
Jája
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Jája »

Obecne plati, ze pro pouziti redukce PATA/SATA ma byt disk nastaven na master nebo cable select, protoze SATA nema zadne master/slave zarizeni
Neexistuje žádný rozumný důvod proč by mělo být jediné zařízení na IDE kabelu nastaveno na slave. Pokud chceš aby ti to fungovalo tak to nastav na master.
Řadič by v biosu mohl byt nazvan něco jako IDE(RAID) ATA controler
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
aidzi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aidzi »

Jája píše:
Obecne plati, ze pro pouziti redukce PATA/SATA ma byt disk nastaven na master nebo cable select, protoze SATA nema zadne master/slave zarizeni
Neexistuje žádný rozumný důvod proč by mělo být jediné zařízení na IDE kabelu nastaveno na slave. Pokud chceš aby ti to fungovalo tak to nastav na master.
Řadič by v biosu mohl byt nazvan něco jako IDE(RAID) ATA controler
No dobře, ale já na tom HDD, co tam chci přidat, nemám systém.. Ten je na HDD, co je připojem přes SATA.. Nabootuje si pak systém z toho HDD, kde je?
Jája
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Jája »

Bootovací sekvence se nastavuje v biosu samostatně a můžeš mít v ní na prvním místě klidně disk připojený na 5. sata kanálu nebo prvním IDE. Pořadí nebo typ připojení na to nemá žádný vliv.
aidzi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aidzi »

OK. Vyzkouším a dám vědět, jak jsem dopadl.. Zatím díky moc.. Jen doufám, že vaše rady pomohou.. :)
aidzi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aidzi »

Tak nevím, čím přesně to bylo, ale po flashi BIOSu na nejnovější verzi 2010 to už jede... Přes IDE to nešlo, ale ještě jednou jsem zkusil použít ten kabelový převodník z IDE na SATA a najednou to maká.. Ten přidávaný HDD jsem hodil jako master a v bootu nastavil boot ze SATA HDD.. A jede to.. Díky všem za rady..
Odpovědět

Zpět na „Základní desky“