ATi HD5870/5850 jakou, kde a za kolik ?

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

Odpovědět
BROS
Černá karta
Černá karta

Re: ATi HD5870/5850 jakou, kde a za kolik ?

Příspěvek od BROS »

To si pamatuji taky to byl dollar za necelých 16Kč.... skoro bych doporučoval dnes nekupovat nic.... :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Varimathras píše:Jestli si to dobře pamatuju, tak Atiny (5850) se prodávali po prázdninách něco nad 5 litrů. cca 290 dolarů?? Jenže jich bylo strááááášně málo pro všechny.

JJ 5000 pro 5850 a 7000 pro 5870, samo sebou obě referenční verze. Měsíc poté to bylo 7000 / 9000 kde to je prakticky dodnes, vyjímkou je pár nereferenčních ultra cheap modelů 5850 které obvyle nedoporučuji. Ale stejně jsou tak za 6300, což neni moc pokles. Pak ještě nedávno přišel do nabídky 5830 ala stejnej epic fail co se týče cena/výkon jako GTX465. Nicméně ještě nedávno platilo že rv770 je plně funkčních čipů jen 1/3 těch vyrobenejch. Což je dost málo na to že neni niak přerostlej + má redudanci.

A cena v dolarech, jde o to jaká je prodejní, protože ATI i NV vždy udávaj svou doporučenou prodejní cenu v dolarech, ta ovšem bejvá na hony vzdálená té reálné, kde se do hry vloží věci typu nabídka/poptávka /marže u nedostatkového zboží.

A to když byl launch 5870 a 5850 tak narozdíl od pár recenzí jsem ty karty ultra dobře nevnímal, drivery byly nic moc, a s ranejma driverama byla 5850 vs stará GTX275 OC dost blízko + GTX stála míň, neměla žádné problémy, měla physx (tehdy to znamenalo i více než dnes), atd. Když byl launch 5770 a 5750 tak to byl dolova výsměch, vysoká cena, chabej výkon. Ano, smáli jsme se, jenže pak NV zkrouhla výrobu GT200, všechny GTX285/275/260 začaly být nedostupné, Radeony 48xx řady rovněž protože všechny zbývající rv770 dopředu vykoupil apple pro nové Imacy, a najednou děs hrůza a pusto.

Říjen až leden, tzn 4 měsíce se nedala koupit žádná solidní grafika, prostě nedala, vše nedostupné. Byly to nejhorší vánoce co pamatuju, nebylo nic, obvykle se výrobci připravujou na vánoce ale tentokrát nikdo neprodával nic. Jen slabé Radeony 5770 za 5 tisíc kč? Joke? Bohužel ne. Zase dobré je že se díky tomu hladu prodaly ty naprosto neprodejné sílenosti typu GTX285 2GB + OC za 10 000, v prosinci 2009, no problem prodat.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

no hodlam nesouhlasit s tim ze byla HD5850 pri uvedeni na trh nezajimava. Defakto se dala sehnat za 5200,- s DPH a byla stejne vykona co GTX285 (prumer z mnoha her) ktera stala vice. Ale tam kde byl vykon nejvice treba tj v CRYSIS WARHEAD natrha HD5850 te GTX285 neskutecne prdel. Defakto po OC se HD5850 vyrovnala i GTX295 coz byla karta 2.5x drazsi :). Nehlede na super provozni vlastnosti nove HD5xx rady. Defakto kdo tehda koupil HD58xx defakto udelal tu nejlepsi vec co mohl protoze si dneska mne ruce a jeste mozna na prodeji te grafiky vydela, prinejhorsim neprodela ani korunu :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Jo výkon měla blízkej předražený GTX285, ale 275 OC byla ryclejší než GTX285 a 275 stála tehdy 4500Kč.

Ne každá rv870 je stejná Stratosi, to že ty jsi chytil dobrou neznamená že to mu tak bylo. Většina karet co tehdy šly na launch byly made in Jully 2009. Vůbec první masově vyráběrý rv770.

Já jsem si tehdy hned bloknul jednu 5870 od GB. Za původní cenu. Měl jsem jí tejden doma, projel jsem jí čim se dalo a výsledek byl ten že jsem si nechal svojí ultra ocnutnou GTX260 Matrixe. GB měl humusní filtry na analogu, OC nic moc (950mhz po namaxování vcore), oproti mý starý kartě byla tato prostě hlučná, a nefunkční TRAA a tehdy i bugující AF byly jen třešničky na dortu. 5870 co jsem měl v rukou měsíc dozadu topila a řvala znatelně méně než ta úprně první co nám dorazila na sklad.

To je jak porovnávat první C2D s jádrem Conroe ala první E6600 vs poslední toto jádro na E6850, jedno topilo jak prescott a mělo obvykle strop 3,2-3,4ghz. Druhý ti šlo pasivně na 3,5 a aktivně nad 4Ghz.

Opravdu při launchi pro mně byla 5xxx řada zklamání, reputaci si částečně napravila u 58xx řady driverama a 57xx řady cenou.
Varimathras
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Varimathras »

Tak já co si pamatuju, když vyšly ty atiny nově, tak všude byly v testech výkonnější než 275 i 285. A rozdíl 60 W v zátěži ve prospěch ati (5850 x 285) je určitě moc dobrej.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ne dost dobrej na to tu kartu koupit když už doma tu 275 máš, obvzláště poté ci si jí koupilo 5 lidí a druhej tejden už stála 7000 a ta 275 stála ty 4500, GTX260 stála 3800. Ale hlavně nefunkční TRAA a bugující AF ti žádný provozní vlastnosti nevynahraděj. To je jako si koupil dvě PC na ripování 1080p videa a to co to nedokáže obhajovat slovy - alespoň má menší spotřebu, nešlo to = nesplněno. Tečka. To byl ten joke. Ale 5770 byl díky ceně joke ještě větší, nicméně tý už cena díky bohu trochu slezla.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

"GB měl humusní filtry na analogu"
HD5850 ma analog? ja mam teda 2xDVI + 1xHDMI + Displayport.
"950mhz po namaxování vcore"
to se ti zda malo? proboha dyt to mas skoro 30% nahoru a vykon na urovni tehdejsi GTX295 nekde i lepsi (CRYSIS apod)
"oproti mý starý kartě byla tato prostě hlučná"
na 950Mhz se ani nedivim staci nahodit levnej S1 a mas ticho jak po pesine.
"nefunkční TRAA a tehdy i bugující AF byly jen třešničky na dortu"
AF mi fungovalo naprosto stejne jako na predchozi HD4890 tj bez chyby. TRAA snad ani nezapinam to se zapina nekde v CCC panelu nebo co? (tam mam perma zaple jenom 8xMSAA 16xAF, VS-on)

Jinak to ze by prvni varky HD58xx nak topily si nemyslim ja to uchladim pasivne do 850Mhz uplne bez problemu, u predchozi HD4890 sem si o tomhle mohl nechat jenom zdat tam sem to proste musel ofukovat jinak sly rapidne teploty VRM nahoru t pasivni chlazeni nemyslytelny a to ani ve 2D, ted mam ve 2D teploty do 40°C na jadre a do 50°C na VRM pri zcela pasivnim chodu a spotreba v IDLE oproti predchozi HD4890 je uplna pohadka.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Stratos píše:HD5850 ma analog? ja mam teda 2xDVI + 1xHDMI + Displayport.
No jasně že má analog (DAC v jádře + filtry na PCB) ... jak jinak by jsi chtěl přes redukci protlačit signál pro VGA?

Obrázek
Stratos píše:AF mi fungovalo naprosto stejne jako na predchozi HD4890 tj bez chyby. TRAA snad ani nezapinam to se zapina nekde v CCC panelu nebo co?
Smarjá Stratosi, o problémech s AF je tu celé vlákno a když ani nevíš co je TRAA, tak se s tebou není o čem bavit.

Tímhle postem opět kandiduješ na NNN kartu.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

tak ja pouzival analog naposled s CRT monitorem :lol: (moje prvni 19" LCD uz melo DVI)
k tvemu AF pokud myslis problem prokazanej zde na foru pouze u Trackmanie a jedne jedine textury kovove podlahy v CRYSIS Warhead tak to je opravdu hroznej problem, kteryho si vsimne opravdu kazdej kdo ma HD5xxx doma. Zvlastni ze si na to tady na foru skoro nikdo kdo ma HD5xxx doma (krom par lidi co ani ATI doma nemaj) nestezuje :wink:
Nejvetsi ulet mi pride srovnavat GTX260 s HD5850 :) to me dostalo.
Krteq píše:když ani nevíš co je TRAA, tak se s tebou není o čem bavit.
takze sem doma a koukam do nastaveni AA v CCC panelu. Mam tu na vyber 3 moznosti.
1. Multi sample AA (mam nastaveno def)
2. Adaptive multi sample AA (ted si nejsem jistej ale vyhlazuje to treba drateny ploty, stebla travy apod) pouzival sem to v nekterych hrach kde to melo smysl a fungovalo to bez problemu.
3. Super Sample (skousel sem v par hrach ale vykon de drasticky dolu pritom rozdil sem v 8xAA rezimu moc nepostrehl)

Tj zadny TRAA tu nevidim pokud to je to same co adaptive jak sem se docetl, mate to nazyvat tak jak to ma ATI pojmenovano kdo si ma pamatovat jeden rezim AA pod 3 ruznejma nazvama :).
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

TRAA u NV je to samé co adaptive AA u ATI, až na to, že to tam už skoro rok na žádný nefunguje. Dříve to šlo naprosto ok, podělalo se to někde mezi Cat 8.9 a 9.3 u XP, ve win 7 a ovladače na vistu co jsem zkoušel mi to nešlo tak jako tak. Ať už aktivováno přes ATT nebo CCC, prostě to tam neni.

Můj názor je ten že to ATI vyřadilo schválně aby se v tom netestovalo, (nebo to někdo rádoby otestovaal, dal ATI super výsledek ale nezkoumal jestli to tam vizuálně fakt bylo), protože u NV je toto už od dob NV40/G70 mnohem rychlejší, protože u NV se TRAA realizuje přes TMU kdežto u ATI přes shadery = mnohem větší propad. Ache tam v tom quality threadu postoval screen v UT2K4 kde bylo hodně stromů a s aTI tam měl ňákejch 40fps kdežto s Fermi myslim 160. TRAA byla taky jedna jediná věc ve které byly u ve své době G7x lepší než R5xx.

Pokud hledáš screeny co je to TRAA, googluj, případně projdi ten velkej thread o kvalitě a ze začátku jsem tam postoval screeny kde je TRAA a jeho vliv na obraz vyfocenej. A ne jen ten zprofanovanej plot v HL2.

U AF teď nemuvim o tom špatnym filteringu, to je jen třešnička na dortu, ale jde o to že byly hry kde bylo AF OFF i když v driverech bylo na force 16x a nešlo s tim dělat vůbec nic. Vím že ten první betadriver na 5870 tim netrpěl ale ofiko catalysty pak asi 3 měsíce ano, tak jsem musel skejsnout na tom betadriveru než to laskavě opravily.

U NV se tou dobou ten bug vyskytl také ale šlo to fixnout Nhancerem a u dalších Forceware už to zas bylo ok. U ATI to fixnout ani zprovoznit nešlo, tam neni žádnej nhancer, tam neni žádný ruční ladění profilů. A Až přestane existovat ATT, tak už nebude vůbec nic a co člověk nenajde v CCC tak prostě bude mít smůlu.

Ad analog, mam 32 palcovou full HD TV jako monitor a přes HDMI se fakt ty TV použít nedaj, většinou tam nelze vypnou obrazovej postprocessing, zaostřování nebo je problém s nativkou (overscan/underscan) takže na kvalitě VGA fakt někomu dodnes záleží. CRT bylo mnohem méně háklivé než jsou ty dnešní screeny s levnými DAC převodníky.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

DOC_ZENITH píše:Ache tam v tom quality threadu postoval screen v UT2K4 kde bylo hodně stromů a s aTI tam měl ňákejch 40fps kdežto s Fermi myslim 160.
no přesněji to bylo takle:
HD5870: http://img13.abload.de/img/ut2004-hd5870y35c.jpg
GTX470: http://img13.abload.de/img/ut2004-gtx470z32z.jpg
ale nebylo to moc férové srovnání, protože nvidia běžela v maximálním AA (32XCSAA + 8xTSAA), zatímco Atina jen v 4xAA + 4xSSAA. (vizuálně tedy na tom byl AA u NV mnohem lépe)
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

zvlastni ze ja mam Projektor pres HDMI a zadnej problem nemam. dokonce se sekundarni obrazovka sama vypne jakmipe vypnu projektor coz je super, na HD4xx to nedelalo a obcas mi okna mizela na sekundarni obrazovce coz byl celkem problem :). Ale mam dojem ze kamos resil podobnej problem s Plasmou Samsung na 8800GT a vyresil to az v nastaveni ty telky ale pral se s tim asi tejden.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Jo, jenže můj soňák jaksi EE, prostě ten firmaware je na prd. Jakmile je tam HDMI, tak nedovolí dát doostřování na 0, prostě 1 - 100 a i to 1 dělá dost obrazovou neplechu, u filmů to neva, ale na ploše a čtení písma, atd, to je prostě konec. Ale zase tohle byl jedinej stroj kde nebyl inputlag, kterej obvykle TV mívaj obrovskej, tenhle jsem nenaměřil ani foťákem proti CRT, což je fakt bomba a je to asi nejlepší TV na hraní her vůbec, Sony Bravia W4xxx a W45xx telky. A taky jsou to poslední full 10-bit IPS panely od Sony, pozdější jsou už jen 8-bit + dithering a ten dithering aby nebyl vidět tak vyžaduje složitější elektroniku a obrazovej postprocessing, což tam dělá nehoráznej inputlag.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

ja mam jeste starsi TV co ma VGA + DVI a pres DVI to slape mnohem lepe nez VGA, obraz je takovej stabilnejsi (u VGA pripojeni kdyz se podivas treba z par cm vzdalenosti, tak se pixely jakoby chvejou, u DVI to nedela a to sem pouzival kvalitni VGA kabel od PROFIGOLDU za nemaly penize zezacatku nez sem presel na DVI, VGA sem pouzival ze zacatku z duvodu rozbehnuti DVI s 1366x768, kde to delalo neplechy). Mozna to dela ten HDMI konektor ze ma trosku jiny parametry nez DVI buhvi :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Pokud máš DVI jsi šťastnej člověk. To totiž, ačkoliv používá stejnej typ signálu jak HDMI nefunguje zcela stejně. DVI je konektor primárně pro připojení monitoru, je to konektro pro display. HDMI je videokonektor, defacto digitální nástupce scartu, a proto v multimediálním použití prostě používá overscan / underscan. A jsou s tim šílený problémy, před DVI toto neexistovalo.

Tento problém kjsem dokonce viděl i u monitorů, těch cheap TN krámů s HDMI inputem od Samsungu. Když se použilo hdmi na hdmi tak obraz měl okraje, byl tam overscan se kterym si monitor kterej takovou elektroniku vůbec nemá prostě nedovedl poradit. A když se použil jen ten kabel co má na jednom konci DVI a na druhym HDMI, grafika už to pochopila jinak, ne jako TV a jelo to ok.

To je taky jeden z důvodů proč mam Fermi protože žádná ATIna neměla tak čistej annalog abych tam třeba v hnědý barvě a na ní bílé písmo neměl ani náznaky duchů či něčeho takového. Proto jsem předtim měl Asus Matrixe GTX260 protože měl taky pěknej obraz, ale třeba Gigabyte GTX260 už humusila. Nejlepší obraz má ale zatim furt 3Dlabs Wildcat 800. S tím to vždy srovnávám, a kabel jsem taky musel sehant profi značkovej. Ten levnej z eshopů tam ani nedal nativku, nejlepšího obrazu jsem dosáhl s tim co se dává HP k lepším monitorům co nemaj VGA-IN, ala ten co má na jedné straně DVI a na druhé VGA. Ten fungoval skvěle, ale dokonale ne.
sharky81
Začátečník
Začátečník

nova grafika 5850 rady nazory

Příspěvek od sharky81 »

chcem kupit novu grafiku GIGABYTE R585OC-1GD

Kód: Vybrat vše

http://www.alza.sk/gigabyte-r585oc-1gd-d164452.htm
a chcel by osm vediet nazory nanu ecenzie som nasiel ,ale nie na tento typ od gigabyte

moja zostava je AMD BE 955X4
4gb ramky
doska gigabyte MA790X-UD3P
grafiku mam teraz HD4850 ATI
zdroj mam 430w tagan
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: nova grafika 5850 rady nazory

Příspěvek od yuri.cs »

430W pro klid duse vymenit za 550W+ Corsair/Seasonic. Jinak proc ne, tehle gigabytce funguje regulace fanu. Kdyz poradne pretaktujes ten CPU, tak ji brzdit v rozletu nebude.

Jestli ji ovsem nepotrebujes ted hned, tak bych pockal do pulky pristiho mesice, kdy ATi vyda radu HD6000. Cili ceny starsi rady by mely spadnout :)
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
sharky81
Začátečník
Začátečník

Re: nova grafika 5850 rady nazory

Příspěvek od sharky81 »

to je premna nova informacia ze ATI ide na 6 radu tak to urcite pockam

co sa tyka zdroja noo mam ten 430 ale moja 4850 ma vacsiu spotrebu ako ta 5850 ,ked to bereme z vykonoveho hladiska tak by to malo stacit ale tiez som uvazoval nad novym zdrojom uz len pre klud ,clovek nikdy nevie

procak neplanujem taktovat aspon zatial prdka si na 3,2 ghz - nepocitujem deficit nizskeho vykonu
grafiku co mam teraz idem predat pre dobru ponuku a ina ako 585 sa mi neoplati kupovat z dovodu cena /vykon
takze podla teba by som cpu mal taktovat aby som nebrzdil vykon grafickej ?
Naposledy upravil(a) Krteq dne čtv 23. zář 2010, 13:16, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Přesun z hlavní sekce GK + sloučení témat
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Nevím kde jsi vzal že HD4850 má větší spotřebu než 5850. 4850 má kolem 110W, 5850 150W, proč myslíš že má 2x6pin napájení? Pokud budeš grafiku/ CPU taktovat, zvedat napětí, tak ten Tagan 430W určitě stačit nebude. Bez taktování to bude na hraně.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
sharky81
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od sharky81 »

vychadzal som z toho ze udavali o 60 % usporu energie ,a viem ze ten zdroj bude fakt na hrane planujem kupovat new len casom,teraz mam moznost kupit tu grafiku a co som cital je to podareny kus
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“