vytvoření RAIDu bez ztráty dat

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
onlavu
Začátečník
Začátečník

vytvoření RAIDu bez ztráty dat

Příspěvek od onlavu »

Chci si vytvořit RAID 1. Mám plný disk, ke kterému jsem si pořídil jeho identické prázdné dvojče. Desku mám s čipsetem ICH10R. Při vytváření RAIDu mě to na konci vyzve, že při vytvoření pole budou data smazána. To mě ovšem zarazilo, neboť to samozřejmě nechci. Ve se starším článku se uvádí, že při vytvoření RAID 1 o data nepřijdu. Trošku to tedy nechápu. Přeci v 21. století, když chci vytvořit RAID pole, si nebudu muset k tomu shánět další prostor pro zálohu dat
Děkuji za radu.
cpu: e5200 3,15GHz default napeti,cooler: Scythe Mugen, board: ep45-ud3r, ram: 2 x 2GB Patriot 1066, vga: zotac 8800gt 512 + accelero S1, hdd: 2x SATA2 400GB,SATA2 WD 750GB , psu: Enermax PRO82+ 425W, case: Sharkoon Rebel 9 *monitor: Dell 2209WA
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: vytvoření RAIDu bez ztráty dat

Příspěvek od Lokomotiva »

Nedals náhodou vytvořit RAID 0?

Stáhni si z webu Intelu Intel Matrix Storage Manager a zkus RAID 1 vytvořit v prostředí Windows.
onlavu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od onlavu »

no delal jsem to v "cerne" obrazovce v dosovske utilitce primo od intelu (po stisknuti ctrl-v) http://fotos.sapo.pt/KZPTmqctogJs88kvfK68/ (utilita vypada takto, ale neni to muj pripad, pouze ilustračně!).
jinak to jde delat i z windows? to jsem nevedel. a i kdyby to slo, asi bych chtel, aby to bylo udelano natvrdo v "biosu"
cpu: e5200 3,15GHz default napeti,cooler: Scythe Mugen, board: ep45-ud3r, ram: 2 x 2GB Patriot 1066, vga: zotac 8800gt 512 + accelero S1, hdd: 2x SATA2 400GB,SATA2 WD 750GB , psu: Enermax PRO82+ 425W, case: Sharkoon Rebel 9 *monitor: Dell 2209WA
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

To je zvláštní, já to na EP45T-UD3R mám přes dvojhmat Ctrl+I.
Ještě jednou se ptám: víš určitě, že jsi v té RAIDotvorné utilitě zvolil RAID 1 a ne RAID 0?

No a mezi námi - víš, že RAID 1 nenahrazuje zálohování, že?
onlavu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od onlavu »

ale ano, utilitu umim spustit, vyberu tam RAID 1 (!) a na konci celeho predprocesu samotne tvorby to na me vyhodi hlasku, ze budou vsechna data na vybranych discich smazana.

No a mezi námi si myslim, ze RAID 1 je lepsi nez mit data na pouze jednom HDD, coz mam ted. Externi HDD se mi porad neche pripojovat atd.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Nejsem si jistý, jestli to ICH10R umí bez ztráty dat...
Pravda je, že to některé chipy umí - např. z těch levnějších běžně používaných to umí JM363 a VT8237/8251.
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

raid 1 mám jako uživatel v pc takže jen plácám. máš 2 disky. jeden plný, druhý prázdný. chceš je oba zapojit do raid 1. řekl jsi nějak tomu řadiči, který disk je ten plný? :D jestli ví, který disk naklonovat...
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Pointa je v tom, že prvně musíš HDD říci, že je (bude) součástí pole => řadič musí si udělat záznam o RAIDu v MBR a některé řadiče to umí pouze "se ztrátou dat".
=>
Pokud ten záznam tam není, tak není ani co klonovat, jelikož RAID řadič neví nic o RAID poli, ani o HDD.

Na některých řadičích (Promise?) to šlo snad očůrat tak, že si uděláš RAID-1 z jednoho čistého HDD a pak ten druhý použiješ jako klonovací zdroj - ale nezkoušel jsem to.
onlavu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od onlavu »

ja jsem doufal, ze to pujde jednoduse jako v tomto clanku. tam to bez ztraty na leta stare desce jde. ted jsem si ale vsiml, ze tam maji cipset via, mozna to bude asi tim. intelacky ICH10R to asi ani po 5 letech stale neumi:)
jinak v te intelacke utilite nejde zvolit, ktery je zrcadlo a ktery zdroj. nikde jsem to nevidel. pokud nekdo vi, jak to nastavit, budu rad za radu
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

No, ono stačí při výběru (zatrhávání) disků označit jako první ten původní disk.
Pamatuj si jeho port, nebo číslo.
Až označíš i ten druhý disk, měl bys vedle nich v řádku vidět napsané, který bude zdrojový.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Lokomotiva píše:No, ono stačí při výběru (zatrhávání) disků označit jako první ten původní disk.
Pamatuj si jeho port, nebo číslo.
Až označíš i ten druhý disk, měl bys vedle nich v řádku vidět napsané, který bude zdrojový.
Pěkné, ale mám obavy, že to asi nepomůže... => klik nebo klik.
onlavu píše:ja jsem doufal, ze to pujde jednoduse jako v tomto clanku. tam to bez ztraty na leta stare desce jde. ted jsem si ale vsiml, ze tam maji cipset via, mozna to bude asi tim. intelacky ICH10R to asi ani po 5 letech stale neumi:)
jinak v te intelacke utilite nejde zvolit, ktery je zrcadlo a ktery zdroj. nikde jsem to nevidel. pokud nekdo vi, jak to nastavit, budu rad za radu
Nj - každý (spíš skoro každý :) ) kritizuje produkty VIA Technologies a tady máš pádný důvod, že VIA měla hodně dobrých vlastností, které neumí některé chipsety (resp. jejich firmwary) ani po pěti letech....
VIA Technologies měla (má stále) co nabídnout, ale (bohužel) nedokázala/nedokáže ustát útok "dravců" (nVidie, Intelu, AMD - i nový SB AMD850/SATA 6Gbps to též neumí).
Holt marketing je svinstvo.... :blee: a marketing VT stál (a i stojí stále) za prd. Navíc VT neměla moc finančních prostředků, aby své dobré produkty dokázala prodat.
Málo kdo ví, že VIA měla v minulosti v úmyslu koupit celé AMD... I tento fakt o něčem svědčí... Kde jsou ty časy...

Hodně lidí neodpustí nV "prasárnu" ohledně "blokace" chipsetu VIA KT900 u výrobců MB... :evil:

Je to částečně i logické, jelikož by byla nV se svojí nF4/nF5xx SLI v zadní částí lidského těla... Ze stejného důvodu zkoupila nV i ULi (důvodem byl t.č. špičkový SB ULi M1575).
P_V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od P_V »

Intelácká utilita je dementní a co jsem si s tím před lety hrál, opravdu neumí vytvořit mirror bez smazání dat. Takže asi od té doby žádný pokrok.
U té Promise utility se to myslím dělalo tak, že se na závěrečnou otázku, zda se mají smazat data, odpovědělo Ne. Hned potom se musel jeden z disků z pole vyřadit, zařadit jako hotspare, a spustit rebuild.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“