Zase jen problémy... GTX460Hawk
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- kramatos
- Nováček

-
Zase jen problémy... GTX460Hawk
Po dlouhém rozmýšlení po všech peripetiích co jsem měl, jsem zakoupil GTX460 Hawk. Žel dělá podobnou věc co dělala 460ka od Gigabytu, takže abych to popsal. Všechny hry co jsem zkoušel, v případě že je FPS přesně 60 jdou téměř jak po másle (ono microstutter do 3% je v podstatě nepostřehnutelnej, resp. neobtěžující). Dodal bych že jsem se plácl přes kapsu a zakoupil Dell UltraSharp U2311H (tedy 60hz). Ale v případě i nepatrného výkyvu jako 59FPS a níž již o plynulosti při pohybu nemůže být řeč. Nedává mi to smysl. Na mém stařičkém notebooku s GeForce Go6400 (15ti palcová uhlopříčka 60hz) jakákoli hra která dá alespoň 25FPS budí dojem větší plynulosti než nyní cokoli od 59FPS níž a od 61 výš. A to jsem nikdy nehrál s VSyncem. Kdežto teď hrát bez Vsyncu je sebevražda, protože i když mi to hazí 130FPS tak obraz neni plynulej (přitom v podstatě bez jakýchkoli záseků). Asi postnu nějaký video nahraný frapsem. Vzhledem k tomu, že to fraps celkem slušně zachytí, počítám, že LCD na vině není. Krom toho microstutter index bez Vsync je cca 5-15%!. Byl bych vděčný za jakoukoli konstruktivní radu, protože už začínám být vážne zoufalej, když po víc jak měsící řeším ten samý problém. Jinak pokud je statický pohled ve 3D tak nad 40FPS to je v pohodě, ale jakmile se začnu hýbat, už to stojí za prd. Jinak žádný záseky nebo lagy, prostě neplynulej pohyb. Udělám video a hodim odkaz.
- Tomme
- Začátečník

-
Re: Zase jen problémy... GTX460Hawk
Presne vim co myslis, ale neporadim, je hraju spis multiplayerovy. Kdyz treba TM Nations Forever hodim uplne na plny, tak mam to samy, mam treba 150FPS, ale seka se, zaclo to delat nevim uz odjakych ovladacu.. (mam ATi), mozna je problem u tebe prave tam
- ShadowSong
- Začátečník

Procesor mas aky?
Cpu:Intel E7400@4Ghz+noctua nh-c12p se14,Gpu:GTS250,MB:Asus P5Q SE2,Ram:Geil 2+2gb,Psu:Forton Blue Storm II 500W
- kramatos
- Nováček

-
- ShadowSong
- Začátečník

myslim ze s tym by nemal byt problem... Zdroj mas aky? mas neico pretaktovane?
Cpu:Intel E7400@4Ghz+noctua nh-c12p se14,Gpu:GTS250,MB:Asus P5Q SE2,Ram:Geil 2+2gb,Psu:Forton Blue Storm II 500W
- Lokomotiva
- Začátečník

Máš nějaký HW konflikt ve Správci zařízení?
Máš aktuální patch na hru?
Máš aktuální rozhraní DirectX?
Máš aktuální drivery chipsetu desky a grafiky?
Máš aktuální patch na hru?
Máš aktuální rozhraní DirectX?
Máš aktuální drivery chipsetu desky a grafiky?
- kramatos
- Nováček

-
Na 1. otázku NE na zbylé tři odpověď ANO. Jde prostě o to že jsem nucen hrát s Vsyncem a hry nastavovat tak, aby jen v minimu případů nedali 60FPS. Což mě sejří... Nikdy předtím jsem s Vsync nehrál a neměl jsem nikdy problém, až teď, člověk koupí komp za nemálo peněz a tak nějak si řiká že se na to měl...
Jinak taktlý to mám lehce na 3.15Ghz (stabilně, teplota max. 65 stupňů v Prime95) a grafiku zatim na c875/m2000 (stabilně, teplota taktéž max 65 stupňů ve Furmarku). Ale dělá to i když dám vše na default jak procík tak grafiku.
Jinak taktlý to mám lehce na 3.15Ghz (stabilně, teplota max. 65 stupňů v Prime95) a grafiku zatim na c875/m2000 (stabilně, teplota taktéž max 65 stupňů ve Furmarku). Ale dělá to i když dám vše na default jak procík tak grafiku.
- ShadowSong
- Začátečník

neskusal si tu grafu dat nizsie taktmi co to spravi? OCCT test si skusal? 3D marky? furmark?
- kramatos
- Nováček

-
Jasně, právě z toho vycházim, jak OCCT testy na GPU a CPU jsou bez chyb. Furmark bez problému, Vantage v klidu, score P přes 20k a GPU téměř 17k teď na core voltage 875/mv zatim 2k.
- ShadowSong
- Začátečník

skus ho dat na def. takty co to urobi. a otestuj to v hrach.
- kramatos
- Nováček

-
vždyť jsem psal, že i to jsem zkoušel
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

S tímhle už jsem se u GTX460 setkal, slyšel jsem o tom. Jo, je to už dýl ale rozhodně nejsi první člověk co tim trpí. Ale za 1. Jsi nepřítel trhu, maj tě znamenat FPS ne jestli je hra fakt plynulá (typické dogma lidí s multiGPU řešeními že), a stěžovat si nesmíš když máš hodně fps. Že jsou tam díry a nejsou rozloženy rovnoměrně.... no nic,
Jde o to že ty karty kde se toto dělo byly označeny za HW vadné. To samé bych řekl i o té tvojí. Některé GTX460 tímto prostě trpí, a čím to je nevim. Je to něco jako měly Radeony 57xx s gray screeny. Možná to NV časem vyřeší drivery, možná ne. I tehdy tím totiž naprosto nevysvětlitelně trpělo asi 20% karet, a podařilo se to SW cestou fixnout.
Jde o to že ty karty kde se toto dělo byly označeny za HW vadné. To samé bych řekl i o té tvojí. Některé GTX460 tímto prostě trpí, a čím to je nevim. Je to něco jako měly Radeony 57xx s gray screeny. Možná to NV časem vyřeší drivery, možná ne. I tehdy tím totiž naprosto nevysvětlitelně trpělo asi 20% karet, a podařilo se to SW cestou fixnout.
- kramatos
- Nováček

-
Zdar doktore
No nic, jak jsem předtim psal, pokud i do třetice a nějak to nepořešim, tak zkusim ATInu. Sakra možná jsem to měl lépe promyslet a vzít tu 470ku za 6k (no na druhou stranu s mym štěstím by byl zase jinej problém). No a to jsem si ještě všimnul, že pokud přehrávám filmy v NTSC normě (29,97 bo kolik to je) tak je to nádherně plynulý a pokud si pustim klasickej PAL 25 snímků, tak to už plynulý neni (budí to dojem, jako by nebyly správně synchronizované snímky). Zkoušel jsem VLC, WMP Classic, PowerDVD... Přitom zase pokud je film 23.97 bo kolik je ta další norma (některý quicktime trailery) to zase plynulý je. Ale opravdu mě to pořádně sejří, protože mám zrovna dobře taktovatelnej kousek. Zase na druhou stranu jsem si všimnul, že většina lidí to vůbec nezaznamená. Jinak ještě dodám že on i při Vsyncu by microsttuter index měl být standardně do 1% a ne až 3% co mám já kor bez Vsyncu kdy to je 5-15% dle hry. Napadlo mě jestli to skutečně nemůže být problém se všemi FERMI, protože podobný diskuse tohoto ražení jsou i u 465tek 470tek i 480tek. Začínám se ale obávat zda to nakonec nemůže mít nějakou spojitost s Ramkou (sic funguje, ale později jsem zjistil, že není officiálně podporovaná), jenže nemám kde vyzkoušet jinou. Ach jo bych to celý nejradši vyhodil z vokna...
- Pepa1
- Mírně pokročilý

-
Máš povolený tripple buffering ?
Já mám v driverech natvrdo nastavený VsynC on a Tripple buffering On a Výkon karty na Maximální výkon a nepozoruji při FPS pod 60 žádné (znatelné) trhání. Samozřejmě občas ano, ale to připisuji třeba změně lokace a načítání textur a asi je to normální, ale aby se to trhalo pořád to určitě ne....
Já mám v driverech natvrdo nastavený VsynC on a Tripple buffering On a Výkon karty na Maximální výkon a nepozoruji při FPS pod 60 žádné (znatelné) trhání. Samozřejmě občas ano, ale to připisuji třeba změně lokace a načítání textur a asi je to normální, ale aby se to trhalo pořád to určitě ne....
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Problém s Fermi to bejt může ale kusovej. A nebo ještě hůře kusová nekompatibilita ala některé karty někde dělaj problémy, jiný katy z té samé várky ne ale na jinejch chipsetech fungujou třeba obě dobře, ala to co se dělo třeba s NV40 versus Nforce3 v minulosti. Každopádně já žádnejma těmahle problémam netrpim, takže nemohu ani poreferovat o tom jak to případně řešit. Když ti ale i VLC (vlastní kodeky) podává škubaný video, to už je pro mě hodně divný. No můžeš zkusit ATInu, ale teď bych spíš počkal než kupovat pětkovou řadu.
- kramatos
- Nováček

-
No to je právě problém, že nemám 100% jistotu, že je to kartou, ale na druhou stranu, kdyby byl problém někde jinde, počítám že by se to projevovalo jinak. Např lagy při spouštění aplikací/her, popřípadě lagy ve hrách/programech, padání, vypínání systému ale nic z toho nemám, vše jede jak po másle, až na obraz. No nic, no. Zkoušel jsem i zvednout PCIE v biosu 101Mhz, ale to nemělo žádnej vliv. Ach jo, takže jako obvykle z deště rovnou pod okap.
- kramatos
- Nováček

-
2 Pepík: Samozřejmě, bez triplu je to horší... No já nemám v podstatě žádné trhání, pokud hraju, ale třeba v Mafia 2 benchmarku s Physix se to trochu místama cukne, ale to je normální jev. To co popisuju je, že třeba bez Vsyncu mám při hraní příklad 70-150FPS, takže ačkoli by se hra měla klouzat jak na oleji, obraz neni plynulej. Tady je jasný microstuttering, prostě od 3% nahoru už to vidí každej.
Příklad: Při FPS60, tedy 60 snímků za sekundu by měl být každých cca 16.666ms vykreslen 1 snímek, pokud to tak je, obraz bude nádherně plynulý. Jenže pokud se jeden vykreslí v 17,66ms druhý v 15,66ms už je znát že obraz neni uplně plynulý, ačkoli je vykresleno 60 snímku za sekundu, stále je ale microstuttering v tomto případě téměř zanedbatelný. Jenže čím větší rozdíly, tím víc je to znát a index od 3% vejš už obtěžuje. To je právě onen problém, a bohužel někteří chudáci se SLI/CROSS přesto že mají nádherná FPS čísla, je jim to k ničemu když mají microstutter index třeba i 40%. Fraps ti bude třeba ukazovat 120FPS, jenže ti to stejně nebude připadat plynulý. Jen tak mimochodem Vantage test 15% ms index v mém případě.
Můžete si to sami změřit. Zapněte Fraps, v záložce 99FPS zaškrtněte Frametimes, spusťte hru, spusťte benchmark a až budete mít dost vypněte hru i benchmark. Stáhněte a rozbalte si tento program http://www.uloz.to/6113695/microstutter-program-zip (nejlépe je umístit ony dva soubory, včetně readme rovnou do .../Fraps/Benchmark - prostě tam kde se ukládá soubor s frametimes). Soubor vypadá následovně např. "WoW 2010-10-08 14-30-20-25 frametimes.csv", přejmenujte ho na iput.csv a spusťte program, ihned Vám ukáže výsledek. A budete vědět jak na tom jste.
Příklad: Při FPS60, tedy 60 snímků za sekundu by měl být každých cca 16.666ms vykreslen 1 snímek, pokud to tak je, obraz bude nádherně plynulý. Jenže pokud se jeden vykreslí v 17,66ms druhý v 15,66ms už je znát že obraz neni uplně plynulý, ačkoli je vykresleno 60 snímku za sekundu, stále je ale microstuttering v tomto případě téměř zanedbatelný. Jenže čím větší rozdíly, tím víc je to znát a index od 3% vejš už obtěžuje. To je právě onen problém, a bohužel někteří chudáci se SLI/CROSS přesto že mají nádherná FPS čísla, je jim to k ničemu když mají microstutter index třeba i 40%. Fraps ti bude třeba ukazovat 120FPS, jenže ti to stejně nebude připadat plynulý. Jen tak mimochodem Vantage test 15% ms index v mém případě.
Můžete si to sami změřit. Zapněte Fraps, v záložce 99FPS zaškrtněte Frametimes, spusťte hru, spusťte benchmark a až budete mít dost vypněte hru i benchmark. Stáhněte a rozbalte si tento program http://www.uloz.to/6113695/microstutter-program-zip (nejlépe je umístit ony dva soubory, včetně readme rovnou do .../Fraps/Benchmark - prostě tam kde se ukládá soubor s frametimes). Soubor vypadá následovně např. "WoW 2010-10-08 14-30-20-25 frametimes.csv", přejmenujte ho na iput.csv a spusťte program, ihned Vám ukáže výsledek. A budete vědět jak na tom jste.
- FragmeNT
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Ja mam ATi 5870 a jsem v klidu. Crossfire nebo SLI si muze poridit jen blazen nebo clovek, ktery chce resit porad jen nejake problemy. Byt tebou tak ty karty prodam a koupim za utrzene penize nejaky single reseni (GF 470 nebo pockat na novou radu ATIn). Nebo jsem to nepochopil a ty mas jen jednu kartu? V tom pripade zadnej microstuttering nemuzes mit, kdyz je to single chip.
- havli
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Prave ze on ma jen jednu grafiku...
Taky mam GTX460 a po zbeznym otestovani v COD5 vyslo 5,8%. Zejtra to vyzkousim trochu podrobneji.kramatos píše: Můžete si to sami změřit. Zapněte Fraps, v záložce 99FPS zaškrtněte Frametimes, spusťte hru, spusťte benchmark a až budete mít dost vypněte hru i benchmark. Stáhněte a rozbalte si tento program http://www.uloz.to/6113695/microstutter-program-zip (nejlépe je umístit ony dva soubory, včetně readme rovnou do .../Fraps/Benchmark - prostě tam kde se ukládá soubor s frametimes). Soubor vypadá následovně např. "WoW 2010-10-08 14-30-20-25 frametimes.csv", přejmenujte ho na iput.csv a spusťte program, ihned Vám ukáže výsledek. A budete vědět jak na tom jste.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
- kramatos
- Nováček

-
Mě hlavně sejří, že nemám možnost odzkoušet tu svojí grafiku na jinom PC, třeba bych nakonec zjistil, že problém neni v grafice, ale v compu, i když pochybuju. Spíš jen pro jistotu. No ty videa, to je taky případ, spustim video pár sekund to jede plynule a pak ne, přijde mi to jak kdyby karta nebyla schopná synchronizovat frekvenci snímků s frekvencí LCD (odzkoušeny jak s ofiko, tak Hawk MSI ofiko i nejnovějšími beta drivery). Bohužel pro mě to vypadá, že kartu zase vrátim... Blíží se chvíle, že vezmu kladivo a ten křáp rozmlátim celej. Jinak se mi stala ještě zajímavá věc. hodil jsem to při napětí 1.050 na cv900/mv2000 a pouštim Vantage P benchmark a spouštim Fraps benchmark, testy jedou v klidu, žádnej problém a pak bum po skončení druhýho testu (ty vesmírný lodě), mačkám F11 kvůli vypnutí Fraps benchmarku, mi to hodilo černou obrazovku (přitom počítač běžel). Karta na 99% nepadla, nebo by to musela být sakra náhoda, že padne po testu přesně v okamžiku kdy mačkám F11. No, tak holt resetuju a ejhle windows nenaběhnou, po uvodnim animovanym logu černá obrazovka s kurzorem myši. Zkoužim v nouzovym režimu odinstalovat ovladače grafiky (i s driver sweaperem) a nainstalovat nový a nic. Tak se konečně rozhoduju že spustim kontrolu konzistence disku, což po mě W7 celou dobu od resetu chtěly no a prd, prej že to nejde kvůli nějakému balíčku (KBpack) Nechápu... No tak sem vše přeinstaloval a žel žádná změna.
2 Havli: Zkus měřit i s Vsyncem, 1x s Vsyncem, 1x bez, nejlépe nějakej benchmark a postni. Obecně s tímto výsledkem, připadá ti obraz plynulý (nemluvím o cukání kvůli načítání textur apd)?
2 Havli: Zkus měřit i s Vsyncem, 1x s Vsyncem, 1x bez, nejlépe nějakej benchmark a postni. Obecně s tímto výsledkem, připadá ti obraz plynulý (nemluvím o cukání kvůli načítání textur apd)?