Antec Three Hundred "hlucne" vetraky

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Antec Three Hundred "hlucne" vetraky

Příspěvek od ThomasVT »

zdravim, chci se zeptat jestli nekdo mate zkusenosti s vymenou default vetraku co v case byly myslim tim horni 14mm x 2.5mm a zadni 12mm x 2.5mm myslim, jsou u case sice dodany, i s regulatorem otacek, ale kdyz se to da na nejrychlejsi, prijde mi to strasne hlucne (a to prave nevim jestli budou vsechny vetraky, nebo kdyz se koupi jiny treba "kvalitnejsi" tak tolik hlucny nebude i kdyz pojede rychlejc) takze resil jste to nekdou tehle case? diky
CPU: Ryzen 9 5950 X (Thermalright Royal Pretor), GPU: Intel ARC B580, RAM: 128 GB Kingston Fury 3600 MHz (@3600 MHz), MB: Asus ROG Strix B550-A, Case: Antec Flux, PSU: Corsair RM 1000 X Shift
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Re: Antec Three Hundred "hlucne" vetraky

Příspěvek od ThomasVT »

up nikdo?
CPU: Ryzen 9 5950 X (Thermalright Royal Pretor), GPU: Intel ARC B580, RAM: 128 GB Kingston Fury 3600 MHz (@3600 MHz), MB: Asus ROG Strix B550-A, Case: Antec Flux, PSU: Corsair RM 1000 X Shift
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Tak to nedávej naplno, od toho máš regulátor.
jinak ti doporučím větráky Nexus- Black and White
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ThomasVT »

jasny, tak zase aby tam byl nejakej ten vzduch tak to na tu stredni rychlost bejt podle me musi, kdyz je dam na nejnizsi rychlost je to sice tichy, ale nemyslim si ze to k necemu je...
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Stáhni si everest nebo Speedfan, případně si otestuj max. teploty v programu OCCT, pak uvidíš, jak na tom jsi.
A nemysli, když nevíš.
Zadní ventilátor 1x 120 mm, 25-30 dB, 1200-1600 ot.
Horní ventilátor 1x 140 mm, 19.8-31.8 dB, 700-1500 ot.
Navíc i na nejnižší otáčky jsou větráky dost rychlé na to, aby ti v case vznikl dost slušný průvan.
Hlavně ten zadní má i na nejmíň 1200rpm, to bych ho vyhodil a dal tam třeba 1000rpm Nexus, už by to na mě moc hučelo.
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ThomasVT »

...aha, no oukej, tak ja to budu nechavat na to nejpomalejsi, jeste, kdyz uz si odpovidal i tady mohl by ses kouknout na muj post co jsem psal do FAQ o chladicich CPU? s freezerem a vetrakem na nej, dikes
SpeederBB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SpeederBB »

Pořídil jsem taktéž tento case. Bohužel mi vůbec nevyhovuje třírychlostní regulace ani jejich molex napájení. Oba jsem měl na min. rychlost, stačí to v pohodě. Mám desku MSI 790FX-GD70, kde CPU ventilátor Gelid Tranquillo fouká směrem nahoru do toho 14cm větráku a i když je to zhruba o čtvrtinu šířky chladiče mimo, tak to většinu vytáhne ven. Ovšem ten co je vzadu mi přišel hlučnej i na min. rychlost. Proto jsem to udělal následovně.

Předek: jeden intake ventilátor AC F12 PWM ve spodním slotu a zapojen do desky v pozici SYS_FAN na 3pin. Fouká přes HDD. Z horní pozice jsem vyjmul klícku na ventilátor a vystlal jsem to molitanem až nahoru pod mechaniku.

Bočnice mám obě taktéž vylepené molitanem, včetně pozice na boční ventilátor.

Zadní ventilátor jsem vyměnil za další AC F12 PWM zapojen do dalšího SYS_FAN 3pin konektoru.

Horní ventilátor je zatím stávající co byl v bedně a jede na minimální rychlost. Ten produkuje ještě trošku hluku a ten právě ale ještě vyměním, pravděpodobně za Enermax T.B.Silence UCTB14, který zapojím do třetího SYS_FAN 3pinu. (Na desce mám 4x sys_fan 3pin a 1x 4pin cpu_fan)

Všechno řídim speedfanem. Momentálně tedy 3 ventilátory (CPU, intake vpředu a outtake vzadu)
Na CPU mám nastavenou cílovou teplotu na 46°C a rozmezí otáček 45% (minimální startovatelný otáčky) - 70% (cca 1000rpm). Ty AC nastartujou od 35% a max mám 60% a řídím jimi teplotu ve skříni, kterou by měly držet na 38°C. V systému to všechno běží většinou na minimum, jen CPU si občas přifoukne, ale ani to nepoznám. Ještě tedy ten Enermax nahoru, kterej budu taky řídit speedfanem a bude to všechno. Zbejvá grafika MSI Hawk, tam jsou dva malý větráčky. S těma ale asi speedfanem nehnu, takže jsou řízeny MSI Afterburnem. V systému jedou stále na minimálních 40% (1800rpm) a slyšet taky nejsou. Zdroj mám Seasonic 520W a otočenej sáním dolu. To mě trošku mrzí. Mohli udělat sání zvenku jako to má CoolerMaster Elite 430. Takhle mi to dělá docela podtlak. Uvidíme co udělá enermax s hlukem, ale už teď je to slušný, když jsem v systému, což je většina času. V náročný hře se to samozřejmě po chvilce roztočí všechno na maximálně nastavený otáčky a to už je docela hukot, ale já to chtěl tichý hlavně v systému a při sledování tuneru nebo filmu.

To jsou moje zkušenosti a řešení.
MB: MSI 790FX-GD70 [1.1], CPU: AMD Phenom II X4 955 black edition, RAM: DDR3 1333 Kingston Value 2x2GB CL9 + Evolveo Zeppelin 2x2GB CL9, HDD:SSD Crucial MX500, Samsung SpinPoint F3 1TB VGA: Gigabyte nVidia GTX560 Ti Display: Samsung SyncMaster P2450H
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Větráky AC podle mých zkušeností patří do šrotu a ne do PC, Nexus nebo Fractal za 180Kč udělají svoji práci efektivněj, tišeji a mnohem déle.

BTW nejjednodušší řešení je koupě regulačního panelu, člověk se pak nemusí s*át s nějakým SW řešením :-)
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

Nexus-y sú v pohode, Fractal radšej nie (často im počuť ložiská). Do tých cca 200kč sú dobré aj NB BlackSilent XL1, ale naj bude Enermax T.B.Silence.

Najjednoduchšie je kúpiť fan s 800-900rpm (napr. vyššie spomínaný Enermax alebo Noctua S12 800 Bulk) a netreba sa sr*ť s regulátorom ši sw.
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
NB: IBM/Lenovo T60 + 9 cell
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Někdy ten větší výkon či ztišení potřebuješ, já bych bez toho byl ztracený.
SpeederBB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SpeederBB »

Já se zas nechci starat o nějaký potenciometry a koukat furt na teplotu. Když se to ve speedfanu vhodně nastaví tak mi to naprosto vyhovuje. V systému jede všechno na minimum možnýho.

Jeltík: Nejjednodušší a hlavně nejdražší řešení si zapomněl dodat. Taky jsem měl regulační panel, ale už bych si ho nekoupil. Bylo to pro mě plonkový. Takže Nexus nebo Fractal je lepší než ty AC co jsem koupil? Škoda, že nemaj takovou reklamu a já si jich nikde nevšim. Ale ty AC mi připadaj dost v pohodě. Jsou neslyšitelný zatim.
Ale zajímal by mě váš názor, jak ztišit grafiku MSI Hawk GTX460. Jsou tam ty dva malý hajzlíci a je to momentálně asi to nejvíc hlučný. Na minimum jedou 1800rpm a když je dám na max tak skoro odlítavaj nejty z bedny :-D

A z těch 140mm do casu je teda ten Enermax v pohodě jo?
MB: MSI 790FX-GD70 [1.1], CPU: AMD Phenom II X4 955 black edition, RAM: DDR3 1333 Kingston Value 2x2GB CL9 + Evolveo Zeppelin 2x2GB CL9, HDD:SSD Crucial MX500, Samsung SpinPoint F3 1TB VGA: Gigabyte nVidia GTX560 Ti Display: Samsung SyncMaster P2450H
LOVIT
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LOVIT »

proc starat o potenciometry? jednou nastavis a mas svatej klid, priapdne dle potreby - vecer nechci rusit tak to stahnu na minimum atd...
DESKA: Asus P5Q-EM, CPU: Intel Core2 Quad Q9300@3,15GHz, RAM: 4x2GB Kingmax 800 MHz, GPU:Gainward GTX 460 768MB, HDD: 2x WD VelociRaptor 300GB Raid 0 + WD green 640, ZDROJ: Enermax Liberty 500W ;;;--;;; Peklostroj: DESKA: GA G41M-combo, CPU: Intel Pentium Dual Core E2160@3GHz, RAM: 2x1GB Kingmax 667 MHz, GPU:Saphire HD4670 Ultimate 512MB, HDD: WD green 500, ZDROJ: Fortron 80+ 350W;;;--;;; Notebook:HP probook 4520s
SpeederBB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SpeederBB »

Pokud "jednou nastavíš a máš svatej klid", tak v tom případě jsou tam ty potenciometry k ničemu. Já nechci bejt rušenej nikdy, když nemusim. Zkrátka pro mě ta investice dalších několik stovek do regulace nemá smysl. Je to spíš takovej tunning pro lidi, co chcou mít kontrolu naprosto nad všim co maj v PC.
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

jj ten 140mm Enermax je v tej cene naj...možno ešte Yate Loon D14SL, ale ten treba dať na 5V
K tomu Hawk-u...vymenil by som len fany

Ak je dobrá case a všetko je vyladené tak stačia aj pomalobežne fany a netreba nič stále regulovať.
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
NB: IBM/Lenovo T60 + 9 cell
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

K tomu HAWKu: na pasiv by měly jít přichytit 120mm FANy a ty by měly i na 1000rpm udělat stejnou práci jako ty uřvaný malý hajzly.
Já jsem na svý grafce MSI 460 Cyclone nasadil 140mm a sem absolutně spokojenej :-)
SpeederBB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SpeederBB »

Jakože jsou na tom pasivu přímo nějaký díry na šroubky 120mm fanů? To by bylo gut. Připojil bych je zas na SYS_FAN konektory na desce. Nakonec využiju všechny 4.
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Ne, díry tam nejsou. Zkus použít zdrhovací pásky (elektrikářské na kabely)
SpeederBB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SpeederBB »

Jo takhle. Nevim no dva se mi tam zdaj nemyslitelný. Zas tolik místa tam asi neni. Kdyby to uchladil jeden 120mm, tak to by asi šlo.

PS: Jsem elektrikář.
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Jestli máš doma 2 120mm fany, tak si to vyzkoušej, přesah je lepší.
jestli ne, tak jsou 2x92mm jistota.
SpeederBB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SpeederBB »

Fany nemám. Vlastně jeden co jsem vyhodil z bedny, ale ten tam dávat určitě nebudu. Ty dva 92 by mohli bejt gut, ale stejně musim sundat ten krycí plech. Koukám, že ten Enermax TB Silence dělaj i v tej 92mm verzi. Ty by byly dobrý ne?
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“