Nevysvetlitelne poskodenie mnozstva suborov :(

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Tipi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Nevysvetlitelne poskodenie mnozstva suborov :(

Příspěvek od Tipi »

Zdravím, som si vedomí, že tu popásaný problém vlastne nemusí súvisieť s HDD, ale neviem presne kde by som to mal zaradiť. Tak to dávam sem.
Stala sa mi taká nemilá a (pre mňa určite) nevysvetliteľná vec. Do firmy som cca pred pol rokom dostal nové PC. Sú tam 2 HDD jeden WD 500GB a druhý 1TB WD Green (WD10EARS – 00Y5B1). Je to na doske MSI P55-GD65, W7 64bit, režim AHCI.

No a teraz ten problém. Asi v 50% súboroch (hrubý odhad) sa zmenil obsah tak, že je súbor síce čitateľný ale nepoužiteľný. Príklad: v adresári mám 50x *.jpg a dajme tomu 20 má poškodený obsah. Čiže súbor sa dá normálne čítať (viem ho prekopírovať), ale ak ho chcem otvoriť tak prehliadač hlasí poškodenú (neznámu) štruktúru súboru. Viem, toto by mohol spôsobiť nejaký HW problém prípadne nejaká nekompatibilita... ALE teraz ta nevysvetliteľná časť. K tým poškodeným súborom som od vytvorenia nepristupoval! Príklad: V utorok som spracoval nejaká raw-ká uložil som ako jpg, zozipoval a poslal kolegyni cez ftp. Ďalej som s tými súbormi absolútne nič nerobil (čiže som ich ani neotváral). A ejhle štvrtok (čiže o 2 dni) je cca 50% tých súborov poškodených. Stiahol som teda to „zipko“ ktoré som zavesil na ftp (tie sú OK) a pri porovnaná obsahu (v TCMD) sú tie súbory vnútorne úplne rozdielne... Pritom dátum vytvorenia a zmeny sa nezmenil – t.j. dátum vytvorenia a zmeny je rovnaký.
Skúšal som ho aj v druhom počítači. Disk aj komp som krížom krážom pretestoval (HDD, RAM, vírusy). Ale žiadnu chybu som neobjavil. Ale aj keby som našiel aj tak by to nemalo logiku – tie súbory boli raz (správne) zapísané a odvtedy som s nimi nič nerobil ako sa potom mohli poškodiť??? Dospel som teda k záveru, že HW ani SW problém to pravdepodobne nebude. Ale tak potom čo???
Stretol so s takýmto problémom už niekto?
Osobne mám iba, také „konšpiračné“ vysvetlenia.
1, Predsa sa tam mohol dostať nejaký extra záškodný vírus ktorý antivír nezachytil.
2, Nejaký „dobrák“ sa mi dostal do kompu (je tam dosť rozsiahla sieť a dosť často mi tam beží TeamViewer) a zabával sa stým, že mi zapisoval náhodné údaje do súborov.
3, Netuším a som z toho zúfalí – mám tam tonu veľmi dôležitých vecí a mám zlého tušáka, že to už je navždy stratené. Nemá niekto nejaký nápad???
Abit iP35 Pro, C2D 7300@3,33GHz + freezer; 2x2GB; Gainward GF 9600GT 512MB +S1 v2; 1x200GB+1x400GB; 460W Enermax; ...
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Nevysvetlitelne poskodenie mnozstva suborov :(

Příspěvek od petr_ »

1. vadná ram
2. chyby DMA disku
3. něco takového: http://rayer.ic.cz/programm/programm.htm#LIDECR

Poškozují se data, ke kterým jsi přistupoval, nebo náhodně
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
Tipi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tipi »

petr_

Nevie či si poslednú vetu myslel ako otázku. Ale sa mi poškodili (aj) súbory ku ktorým som zaručene nepristupoval! A tým pádom poškodenie súborov dôsledkom chybnej RAM, či inej systémovej chyby sú viac menej vylúčené... A do veľkej mieri som vylúčil aj chybu ram a HDD (Memtest86+, chkdsk /r, WD dldiag).
Abit iP35 Pro, C2D 7300@3,33GHz + freezer; 2x2GB; Gainward GF 9600GT 512MB +S1 v2; 1x200GB+1x400GB; 460W Enermax; ...
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Co SMART, nejsou tam chyby DMA ? Zkus se podívat na to, timestamp, kdy se do těch souborů naposled zapisovalo.
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Tahle chyba uz se mi taky kdysi davno stala. Nevim cim to bylo. Soubory se mi nepovedlo resuscitovat...
Tipi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tipi »

SMART nehlási nič podozrivé - všetko je vnorme.
A neviem čo presne myslíš tým "timestamp" ale ak toto Obrázek

tak je to tak ako som už písal - k tým súborom sa "oficiálne" nepristupovalo

N_o_c_l_a_f

hm... tiež mám pocit, že sa splní moja najhoršia nočná mora... na prd je aj to, že ani neviem jednoducho zistiť čo je vlastne poškodené (teda ak nerátam, že by som všetko po jednom pootváral) a úplne najhoršie je (ak odrátam stratu údajov samozrejme), že ešte stále neviem čo to spôsobilo a tak teda nemôžem používať ten komp... pritom roboty mám vyše hlavy...
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Stalo se ti to i u vyloženě starých souborů ? Jsi si jistý, že byla data poškozena, a né jen nesprávně uložena ? (třeba tanto soubor byl zřejmě na disku jen pár dní...)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Jaký má to PC zdroj?
Pokud bys chtěl vědět, jestli je to on, musel bys otestovat osciloskopem jak velké je zvlnění napětí na jeho +5V větvi.
Elektronika disků používá +5V větev zdroje a pokud je zvlnění napětí na této větvi 2- a vícenásobkem normou připouštěných hodnot, může dojít k poškození/ztrátě dat z disku.
Tipi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tipi »

petr_

Prečítaj si ešte raz čo som už napísal. Ale pre istotu zopakujem. Som si na 100% istý, že daný súbor sa uložil správne - veď na to mám aj dôkaz, lebo som ho zavesil na ftp a ten súbor je v poriadku a na disku už nie... A postihlo to súbory ktoré som zapisoval ako prvé (na tento disk čiže cca 1/2 roka) a aj čerstvo vytvorené súbory.

Lokomotiva

na toto som myslel aj ja... o to je to pravdepodobnejšie, že je tam po...ný 400W eurocase.

Ja neviem... a nemôže to byť spôsobené 4k sektormi?
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Možností je ještě celá řada.

Napřed vyluč/potvrď, že je to ten zdroj.

Půjčit si kvalitnější a vyměnit, je rychlá a levná cesta.
Tipi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tipi »

Už mám objednaný enermax (ten tam mal byť aj pôvodne, ale akosi sa na to "zabudlo" - ale to je iná téma... )
Ale dosť sa bojím takýchto experimentov typu pokus-omyl, lebo to že je to omyl zistím až keď budem mať znova poškodené nejaké údaje... :(
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

To se ti nedivím, ale:
a) záruku výsledku dávaly jen Harvardské fondy...
b) k relevantnímu otestování spínaného zdroje bys musel nakoupit vybavení v ceně několika Enermaxů...

A tak je třeba se bohužel obejít bez záruky výsledku
a vycházet z toho, že výměna za kvalitnější zdroj je rychlejší a levnější než testování - i v případě, že si nový zdroj koupíš a ne půjčíš.
Tipi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tipi »

Ja viem... asi 6 rokov som sa živil ako PC technik, tak viem, že jediná reálna cesta je pokus-omyl. Len teraz je to iné v tom, že neriešim "záhadné" zamŕzanie PC pri hraní niekomu inému, ale v stávke sú moje údaje... moja práca... :sad:
Tiež ako rádioamatér mi je úplne jasné, že multimetrom zdroje neotestujem a hlavne mi je jasné, že riešiť niečo podobné s eurocase zdrojom je nielenže extra neekonomické, ale rovno totálna kravina...

S týmito vecami si vlastne viem poradiť. Písal som to sem hlavne preto, že som dúfal, že niekto sa s niečím podobným už stretol a dačo "zázračné" mi poradí. Veď ako sa hovorí "nádej umiera posledná", alebo topiaci sa slamky chytá... :huh:
P_V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od P_V »

Liší se ty soubory celé, nebo jen ze začátku?
Jsou narušené jen jpg, nebo i jiné soubory?
Od nějakého datumu, nebo i starší?
Jen v jedné složce, nebo všude?
Na jednom disku nebo i na tom druhém?

Podle toho by se dalo aspoň určit, zda to byl virus nebo vada hw.

I když jsi k souborům nepřistupoval, mohla se třeba spustit defragmentace a šoupat s daty sem a tam, a tam se něco pokazilo.
Nebo, narušil se filesystém a data tam někde na disku jsou, ale začátek souboru míří jinam.
Nebo, soubory se zapsaly už špatně, ale byly ještě nakešované v paměti, takže když jsi je posílal na ftp, braly se z paměti a ne z disku.
Tipi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tipi »

Liší se ty soubory celé, nebo jen ze začátku?
V poškodených súboroch väčšinou nezostalo kameň na kameni. Teda tie z ktorých som mal nejakú tú zálohu. Ale obsah som porovnával len asi u 5-6 súboroch. Nenašiel som v nich 10 bajtov rovnakých... Al mám pomerne malú vzorku - iba málo súborov mám ešte v "originálnej" verzii
Jsou narušené jen jpg, nebo i jiné soubory?
Sú poškodené rôzne súbory.

Od nějakého datumu, nebo i starší?
Ako som už písal, sú poškodené súbory ktoré som vytvoril ešte ako prvé na tom disku. Aj súbory ktoré mali 2 dni keď som zistil, že dačo nie je v poriadku.
Jen v jedné složce, nebo všude?
Všade, poškodenie je roztrúsené po celom disku.
Na jednom disku nebo i na tom druhém?
Zatiaľ som neobjavil nič poškodené na systémovom disku. Ale tam okre systému nemám takmer nič... Systéme nepadol... tak je to asi OK. (mohli sa samozrejme poškodiť súbory, ktoré nie sú nevyhnutné pre chod OS)

Na tú defragmentáciu som tiež myslel - u W7 sa môže spúšťať nejaká defragmentácia svojvoľne?

Nebo, narušil se filesystém a data tam někde na disku jsou, ale začátek souboru míří jinam.
Inak toto ma tiež napadlo, ale ako toto potvrdiť/vyvrátiť? CHKDSK by to nezistil?
Nebo, soubory se zapsaly už špatně, ale byly ještě nakešované v paměti, takže když jsi je posílal na ftp, braly se z paměti a ne z disku.
To určite nie. V olympus master som vygeneroval do tiffu, spravil nejaké úpravy v photoshopu., následne som všetko prekonvertoval do *.jpg v irfane ešte som ich raz prezrel a tie jepegy som zozipoval vo wincmd a zavesil na ftp. A silne pochybujem, že wincmd vie používať kešku irfanu. A nakoniec sú poškodené niektoré *.orf (Raw), *.tiff aj *.jpg. samozrejme nie tie isté...
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“