sam_217 píše:Mě by zajímalo co nutí prodejce jako alza tak slevit? vždyť na tom že nvidia snížila ceny můžou vyděalt jen oni, nám v ČR budou furt napalovat 7000,- kč, a oni budou mít 2násobné zisky...
Konkrétně Alza měla dohodu (nebo dokonce smlouvu?) s nVidií při vydání Fermi. Takže bych se nedivil, kdyby... řekněme... si nVidia zajistila v tomto obchodu nízké ceny pár modelů, aby na ně mohla poslat odkazy recenzentům HD6800. Ti pak poměr cena/výkon budou počítat z těchto cen a nVidia z toho vyjde dobře.
Mimochodem, že GTX460 půjde po vydání Bartse s cenou výrazně dolů, bylo jasné už v září
no-X píše:Konkrétně Alza měla dohodu (nebo dokonce smlouvu?) s nVidií při vydání Fermi.
Protože jsem tam nakupoval tu GTX 470 a díky známosti se ke mě dostal jeden z prvních kusů, smím vědět co to bylo za smlouvu? Cena to rozhodně nebyla, protože až se ty karty objevily normálně na skladech, tak je konkurence nabízela o dost levněji.
no-X píše:Alza jí měla první a první karty údajně prodávali za cenu stanovenou nVidií (prý zcela bez marže).
První ji měli, to je fakt. Zde i na EHW jsem byl první kdo jí měl. Ale ta cena stanovená nvidií byla u konkurence pak nakonec nižší. (kdybych počkal 14-21 dní, mohl sem jí mít cca o 1000 levnejší), takže proto mi to bylo divný.
Nicméně teď ta HD6800 rozpoutá pěknou cenovou válku, určitě nepůjde dolů jen Alza. Možná se maximálně dohodli z Alzou aby dali ceny dolů ještě před recenzemi, aby bylo vidět, že jsou skladem a levně. Nakonec na tom alza vydělá: Reklama + zbaví se zbytečných zásob. Na tom není nic špatného, a kdo chce ještě GTX470, bude jí mít hned o dost levnější. I když na tom nvidia prodělá, koho to zajmá? Mě rozhodně ne.
ano ano po recenzi stavajich mainstream modelu se myslim uz vsichni nemuzou dockat s cim se ati tasi v high endu jeste kdyz i zeleny bobr promluvil a konstatoval ze enve je v dupe
Okurek! U toho se nedá honit, kdyby si aspoň sundaly ty nitě z řiti.
chronograph
Neco k lowendovym modelum rady HD 6000 http://pctuning.tyden.cz/component/cont ... ko-hd-6000
Ze by se na ruskych trzich opakovala situace stara 2? roky, kdy se lowendove modely stare generace jednoduse preflashovaly a udelaly se z nich karty nove generace?
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
O tom, že je na co se těšit ale nemějte obavy, jádro Cayman je veliké překvapení a řeknu jen to, že má s jádrem Barts pramálo společného. Na více informací si budete ještě muset nějaký čas počkat.
Jak to tak vypadá, tak Cayman fakticky musí bejt revoluce v grafických kartách, určitě bych očekával Cayman XT 50% nad HD5870, tipuju, že do konce roku zažijeme velý skok ve výpočetním výkonu grafických karet, možná tak jako to bylo s G80 vs G70. Když si vzpomenu na doby kdy stála 8800Ultra 18000 CZK, nedivil bych se kdyby se HD6970 začla prodávat kolem 14k. pak by byla docela díra mezi HD6800 a HD6900, taková cenová propast, tu by srazila asi až nvidia s fermi 2...
rekl bych ze Cayman spis obsadi +- pozice co doted patrili HD58X0 (asi trosku + ale nemyslim si ze markantne), Anttiles.. vi buh.. tam bych to na 14 - 15k videl.
Krteq: vis co mi prijde na tom slajdu docela zvlastni? vyskove rozlozeni bunek s nazvy gk. u 58xx a 68xx ty vysky cca sedi podle vykonu, nejsou na stejne vyskove hladine... vim ze je to hloupost, ale kdyby byl 6970/90 podle me hypotezy tak vykony jak je vysoko, byla by to parada (pardon, nemohl sem si to odpustit)
sam_217 píše:Jak to tak vypadá, tak Cayman fakticky musí bejt revoluce v grafických kartách, určitě bych očekával Cayman XT 50% nad HD5870, tipuju, že do konce roku zažijeme velý skok ve výpočetním výkonu grafických karet, možná tak jako to bylo s G80 vs G70. Když si vzpomenu na doby kdy stála 8800Ultra 18000 CZK, nedivil bych se kdyby se HD6970 začla prodávat kolem 14k. pak by byla docela díra mezi HD6800 a HD6900, taková cenová propast, tu by srazila asi až nvidia s fermi 2...
Jo ale mezi G7x a G80 to nebylo ňákejch 50%, když si ty karty k sobě postavíš tak to občas bejvá 300-400%. 50% nad rv870, to bude stačit tak o 20% překonání GTX480. Což je ihmo přesně to co ATI chce a co se na 40nm procesu dá očekávat. Žárdnou revoluci nečekám, co se mi líbí jsou chystané 2 teselátory. Pokud je geometrickej výkon Bartsu o 40 - 50% lepší než u Rv870, tak Cayman ho bude mít ještě jednou takovej, a to už bude fajn. Co y NV stačilo v tuhle chvíli udělat by bylo vydat G100 s více TMU. Ano provozními vlastnostmi by to byl humus, ale výkonem by to stačilo k tomu aby se udrželo plně konkurenční prostředí. A to je to co chceme. Já titož nevěřim že NV ňákou GTX580 ala G100 se všemi 512SP a 2x tolik TMU, tomu nevěim, tudiž Cayman tam v high endu bude sám, a to neznamená dobré ceny. Něco jako když tam G80 byla sama.
nVidia nemá o co přijít, takže i kdyby vydala (jen) novou revizi GF100, která by se jmenovala jinak, byla plně aktivní ane vyšších taktech, nebo zkombinovala sběrnici GF100 s SM bloky GF104, tak si za výsledný produkt může říct třeba 10-12 tisíc a ne že bude z výrobního hlediska ultra high-end čipy prodávat za mainstreamové ceny.
Tak jak sám víš, G100 je vyrobena. Jsou to furt ty čipy z původních risk waferů. Nvidia je má, teď je jen před otázkou jestli z nich vyrobit karty nebo to nechat bejt a co bude více ztrátové. A mít karty na trhu je lepší pro jméno, aby to nedopadlo jako na podzim 2009 kdy po ukončení výroby GT200 neměla NV na trhu půl roku nic jiného než G92 a ATI nestíhalo Cypressy ani vyrábět protože prostě NV neměla nic.
NV prodává čipy, ne karty, ty si vyroběj až její partneři a jak je prodaj a s jakou cenou vyroběj už je na nich. Takže ti budou nejvíce biti, a spoustu z nich to už položilo či se dali na stranu ATI.
Říkáse, že G100 původně měla teselaci řešit čistě SW cestou přes shadery a měla mít dvojnásobek TMU. Nakonec se ale návrh předělal že nebylo místo, tak TMU musely jít pryč (kritická chyba) a místo nich se nasunuly polymorph enginy a silná HW teselace, atd. Takže kdyby ten čip vzali, trošku pozměnili aby měl původní plnej počet TMU, tak by neměl výkon špatnej, jelikož soudobá G100 má bottleneck právěv TMU. Můžeme to vidět u GF104 které má poměr propustnost/síla shaderů/fillrate, mnohem více nakloněn zpět k fillrate. Kdyby vyrobili derivát G100 s dvojnásobkem TMU, výkon by to byl pěknej, asi by to i stačilo na Cayman, ale rozhodně by to byl furt větší a nákladnější čip. A to je ten problém. Protože cenovou válku by ATI díky tomuhle tak jako tak vyhrálo, a kdyby ne tak by NV prodávala se ztrátama jako poslední 2 roky, je otázka jak dlouho tohle NV vydrží.
Protože situace je teď pro ně ještě horší než za doby rv770. Koukni na Barts? Je rychlejší jak G104. Neni tak teselačně slabej jak pětkový radeony, už netrpí mizernym AF. Neni důvod pro GF (krom physx ale to ignoruju, protože pro 1920x1080 high + physx max potřebuješ v Mafii stejně GTX470, 460 nestačí. zde se právě ukazuje ten bottleneck TMU a že shadery více idlujou a když se některý použijou na physx je to u G100 menší performance hit než u G104). A i kdybych odečetl plochu těch vypnutejch bloků v GF104 a porovnal to znovu, tak plochou čipu furt ATI znatelně vede. NV nemá v ruce čip kterej by mohl výrobními náklady konkurovat. A troufám si tvrdit že do záskadní změny architektury (změna principu jejich SP) ani nebude.
Jistě že se opět znemožnil Navíc to není označení architektury, ale rodiny. Architekturu rodin Evergreen a Northern Islands AMD/ATI označuje jako TeraScale.