Autoreset po cca 2-3 dnech provozu v XP

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Odpovědět
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Autoreset po cca 2-3 dnech provozu v XP

Příspěvek od Mafian277198 »

Zdravim. Mam takovej problém s „pseudonestabilitou“ ve Windows XP (32 bit, SP3, Pro). Moc vám k tomu nepovím, páč sám nemám tušení, čím to je, ale prvně to vypadalo, jako na nestabilitu RAM, jako by se po cca 2-3 dnech „zaplnila“ a PC se automaticky resetlo.

Takže sem si prvně myslel, že je to HW problém, tak jsem dělal různý testy stability, který ale reportovaly výsledky bez problémů, pokud test nejel ty cca 2-3 dny. No a pak mě napadlo nechat PC spuštěný v jiným OS, protože už jsem nevěděl, co s tím dál. No a tak jsem zjistil, že ve Windows 7 - 64 i 32 bit PC jede v pořádku, oproti XP (nyní jedu pod Win. 7 - 32 bit už 7. den v kuse).

V počítači mám všechny tyto OS (Win. XP - 32bit, Win. 7 - 32/64bit) již od začátku, ale zřejmě jsem v XP nejel v kuse 2-3 dny, nebo to nedělalo, když jsem si toho nevšiml hned od začátku. Tohoto jsem si všiml až po cca půl roce od zakoupení PC dílů. A další skoro půlrok se s tímhle broblémem „peru“ a musim to označit za anomálii :D , páč nevím, jak to vyřešit a co to přesně způsobuje a díky tomu jsem si ve Smartu v HDD nasbíral několik Spin Retry Countů, který se připočítaly vždy po pádu jádra systemu (Výpis dumpu, stopnutí disku, autoreset a BIOS při inicializaci disku zjistil, že se netočí a už to bylo.... naštěstí pak stačilo výpis Dump vypnout, ale i tak sem si tam nasekal spousta vadných pokusů o roztočení ploten disku - díky tomu sem měl vlastně podezření i na vadnej disk, kterej je ale v pořádku).

Jediné, co můžu konstatovat je, že je to jakási kolize mezi „novodobým“ HW a již zřejmě ne 100% podporou staršího (ale pro mě furt nejlepšího) OS. Takže nevím, jestli jsem jedinej s tímto problémem na tomto HW (viz sestava v podpisu) a OS Win. XP.

Ještě k tomu dodám, že na všech OS běží ty samý programy (vyjma Seven 64 bit) a příští víkend mám naplánováno zkusit spustit XP bez dalších nepotřebných aplikací (QIP, SpeedFan...), jestli náhodou nějaká z nich je po delší době provozu v XP nestabilní a byla by schopna shodit jádro systemu XP (?).

Nebo mám chápat, že muj aktuální HW už není pro postarší Windows XP ?

Řešením pro mě teda zatím je (a ani moc nedoufám, že se najde jiné), že PC budu používat defaultně ve Win. 7 - 32 bit, ale přeci jen bych ten nešvar s XP chtěl vyřešit.

Předem díky všem za jakekoli nápady, návrhy a postřehy.
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
killerek
Začátečník
Začátečník

Re: Autoreset po cca 2-3 dnech provozu v XP

Příspěvek od killerek »

Kdyz koukam na tvuj HW, tak bych Win XP uz ulozil k odpocinku a presel na Win 7 (mozna rovnou 64 bit variantu, pokud chces vyuzivat celou RAM).
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

Vypadá to holt na kombo nový HW / starý SW... máš nějaký ten dump?
Jinak na co potřebuješ to XP, nestačilo by ho provozovat virtuálně? Skoro bych řekl, že to může být jednodušší.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Neco ty vyzvejka celou pamet, asi nejaky program na pozadi, nebo blbe napsany opvadac -> proto ten restart.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mafian277198 »

Vím, že pro tento HW je optimální používat Win. 7 v 64bit režimu, jenže ne ještě zatím vše si s 64 bit OS poradí a 32bitový Sedmy mám kvůli novějším závodním hrám, co jedou lépe v Sedmičkách a těch 32 bitů potřebuju na zprovoznění Gameportu, páč do něj mám už hodně dlouho volant, na který jsem zvyklý (a furt funkční, udržovanej) a třeba ve FlatOut 2 nemá „zpoždění“, oproti USBčkovým. No a XP mám samosebou na starší hry, který sice v Sedmách jedou, ale buď blikaj textury/stíny, nebo v XP jedou plynuleji.

Dump jsem zkoumal jen krátce (již kvůli zmíněnému problému se SMARTem....) a vždy tam bylo zapsáno pád jádra systému (asi NTOSKRN32, nebo tak nějak, tehdy sem se koukal, prostě vždy spadlo jádro systému, co jej shodilo, tam nebylo, proto sem si prvně myslel, že de o HW chybu).

Samosebou jsem zkoušel i čistou instalaci XP.

No a také jsem zkoušel různé verze driverů (chipset (CPU, severní/jižní můstek), síťovky, zvukovky, grafiku) a také bez jakékoli odezvy.

Také jsem asi 3× přeflashoval BIOS (nyní mam verzi 2105).

Pak jsem zkoušel všelijaká nastavení v BIOSu, konkrétně u RAM - Single/Dual channel, Ganged/Unganged, vypnutí Channel Interleavingu i Bank interleavingu, nižší frekvence, stabilnější časování, zvýšení napětí z 1.5V na 1.59V ; u CPU - vypnutí C1E a Cool 'n' Quiet ; pak ještě LoadLine Calibration - že by byl nekvalitní taktovací impulz... ale na nic z toho to nereagovalo, tudíž vzhledem k faktu, že ve Win. 7 vše maká, sem vyloučil HW chybu.

Je tedy nějaký postup, jak zjistit, čím by to mohlo být ( ohledně ovladačů, jak to poznám, když v dumpu byl vždy pád jádra OS ? Přesto jsem zkoušel pár verzí, ale bez významu.... a krom nepotřebných aplikací, ty ještě vyzkouším) ?

Jinak díky moc, že Jste se ozvali.
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“