Test SSD disků - co vás zajímá, jaké modely byste uvítali?

Zde budeme zveřejňovat, co se chystá v časopise - pište náměty, stížnosti, budeme se snažit vyhovět.
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Re: Test SSD disků - co Vás zajímá, jaké modely byste uvítali?

Příspěvek od Koky »

Můžete se něj těšit a to už příští týden.
MB: Asus Strix X99 Gaming | CPU: Intel Xeon E5-1660 v3 QS @ 4 GHz | GPU: Gainward RTX 3060 Ti Ghost
RAM: Crucial Ballistix Sport LT 4× 8 GB DDR4 3200 MHz | SSD: Crucial M550, 128 GB | HDD1: WD Black, 500 GB | HDD2: WD Blue, 1 TB | HDD3: WD Red, 2 TB | HDD4: Toshiba X300, 5 TB
PSU: Tagan BZ 900 W | CASE: Corsair Obsidian 750D Airflow Edition | COOLING: NH D15
Navazka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Navazka »

Bezva, těším se :-)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

první díl článku se povedl, zatím jsem to jen tak zběžně přeběhl ale vypadá to na hodně hutnou záležitost, super. SSD osvěty není nikdy dost :)
ignorelist: kremrole a dezoláti
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Ja jsem zvedavy, jestli budou nejake realne testy Sandforce. Dost lidi si ho koupi (kurna 280MB/s zapis), spusti testy a divi se, proc jim jeden test ukazuje zapis tech 280MB/s a ve druhem to neprekroci 100Mb/s :)
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Taky bych rád pochválil článek hlavně tedy kapitolu
Přehled běžně používaných SSD řadičů
jen tak dál. :up:
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Aktualizován první příspěvek. :wink: Test vyjde již velice brzy.
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
bublak
Nováček
Nováček

Příspěvek od bublak »

Zivan píše:Ja jsem zvedavy, jestli budou nejake realne testy Sandforce. Dost lidi si ho koupi (kurna 280MB/s zapis), spusti testy a divi se, proc jim jeden test ukazuje zapis tech 280MB/s a ve druhem to neprekroci 100Mb/s :)
Jj, souhlas, priklanim se k vysvetleni proc sandforce 1200 (ocz vertex2) ma rychlost zapisu (i cteni) zavislou na obsahu ("komprimovatelnosti") dat.
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Hodím to někdy v budoucnu až dostanu sample od výrobců, který budu moci dlouhodobě používat/rozebta. Zatím o tom psal Anand. Další věc je, že SF-1200 a SF-1500 má udajně jiný počet kanálů (což prokáže moje metodika). O některých detailech jsem se zběžně bavil Ericem Ryderem z OCZ. Ale uvidíme, zatím nic neslibuju. :D

btw: rozhovor s Anandem: http://www.youtube.com/watch?v=P1T9Z-kK ... r_embedded#!

Z důvodu ztráty veškerých naměřených hodnot jsem to musel znovu přeměřit (10 dní čistého času prakticky bez spánku). Do budoucna bude přidán ještě I/O meter dle BeHardware! + ten I/O meter, který používá Mirek Jahoda, aby byly výsledky vzájemně komatibilní (toto jsi troufám říci, že jsou asi jediné dobré receze SSD v Československu).

V dohledné době vás všechny čeká jedno SSD překvapení, které jsem dostal exkluzivně jako první v republice.

Další recenze SSD potom vyjdou v půlce prosince, neboť jsem v posledních dnech velmi zaměstnán tvorbou nové metodiky pro testovaní LCD (bude se jednat o plně digitální sondu) + podobné kritéria hodnocení a grafy, jako u SSD.

//edit 2AM: Malé překvapení pro natěšené čtenáře :)
Velký test SSD disků – přehled patnácti 60-80GB modelů
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
paliQe
Nováček
Nováček

Příspěvek od paliQe »

Rozhodol som sa aj ja pridat par postrehov:

1. Predovsetkym super testy, velka pochvala. Autor vykazuje vysoku davku "SSD fanatizmu", a to je dobre :).
2. Rad by som si ujasnil par veci, ak mi na to vie dat niekto odpoved:
- do buducna urcite pocitam s SSD, avsak zistil som par veci:
Pre spravnu funkciu TRIM je podla vsetkeho potrebne aby bolo SATA v rezime AHCI. Zakupil som vyhodne dosku s chipsetom P35, a na moje velke neskorsie prekvapenie som zistil, ze nepodporuje AHCI (northbridge ICH7). Ked som pozeral forum Corsairu, tiez tam jeden pisal ze ma starsiu dosku bez AHCI, a chlapik z Corsairu odpisal, ze to este nie je koniec sveta, ze tusim rada P podporuje nejaku formu garbage collection aj bez AHCI. Kto to vsak podla mna mysli s SSD do buducna vazne, mal by si dat asi pozor na vyber dosky, stale sa este predavaju lacne dosky pre Intel LGA775, co maju len ICH7. Momentalne sa imho asi najlepsie oplatia v lacnom segmente nove dosky AMD s podporou USB3 / SATA III. (medzitym som dosku predal a zoberem asi nejaku P43/P45 s ICH10 kvoli komponentom co mam).

A moje otazky:
- Zaujimal by ma rozdiel vykonu SSD diskov s AHCI zapnutym a vypnutym. Ak by sa Herr Cernemu chcelo, mohol by par kuskov otestovat :), urcite by to uvitali aj dalsi ludia so starsimi doskami. Plus mozno by este bolo dobre vypichnut SSDcka, ktore podporuju nejaku formu garbage collection aj bez AHCI a porovnat funkcnost. Rucne "tool-sy" su urcite pekna vec, ale rad by som si buducnost predstavil uz bez "starostlivosti" o SSD, dost uz bolo defragov HDD v minulosti :).

- Nakoko je viacero dostupnych SATA radicov, napisat nejaku kapitolu aj o nich a doporucit vyber, o nejakom MSI som sa docital, ze nepodporuje boot, v takom pripade to dost straca opodstatnenie a tiez sa moze par ludi popalit.

Na zaver: mozno by este mohol autor po zverejneni celeho serialu napisat este nejaku uvahu ala Rybka, ako vidi nasledujuci vyvoj v tejto oblasti :).

Prajem prijemny vikend :wink:
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Díky za pochvalu, teď už budu testovat asi max. po 4 discích a to jenom od těch, kdo nám poskytnou nejvýhodnější podmínky pro testování. :)

Srovnání výkonu IDE a AHCI režimu je na mém oblíbeném Benchmark reviews zde. Kdysi jsem ho zbězně prolítnul.

Ad deska, co je to za model? ICH7 měl u P35 jen nižší main-stream a low-end. Seznam řadičů, podle kterých se dají dohledat disky s GC je v prvním díle. JMicron to třeba o svých discích říká, ale moje testování jej neprokázalo. Něco o AHCI je i v šesté kapitole a potom dole v diskusi (ale tam se tuším píše pouze o akcivaci uměle zakazáného).

Funkčnost automatického garbage collection otestuji na některém externím SSD disku, pochybuji, že trim je podporovaný zkrze USB. :D

Díky za insipraci, v posledním díle je video s jedním rozhovorem a Anandem. S úvahou na téma SSD nevím, zatím se jim věnuji příliš krátkou dobu, ale díky za názor.

Honza
paliQe
Nováček
Nováček

Re: Test SSD disků - co vás zajímá, jaké modely byste uvítali?

Příspěvek od paliQe »

Vdaka za odpoved a tipy Honzo,

ten test AHCI/IDE je zaujimavy, presne to som chcel vidiet.

Je pravda, ze ta doska nebola nic extra (MSI P35 Neo), ale i tak ma to prekvapilo, niekedy clovek berie veci za samozrejmost, ked AHCI najdem na lacnom 3 rocnom notase alebo na microATX doske s Nvidia chipsetom, a potom zistim ze aj P-ckove cipsety sparuju so zastaralymi southbrigmi (ktory je este doteraz v predaji :( ).

Ten test garbage collection cez USB je dobry napad, kedze z toho testu ahci/ide som sa zas dozvedel novu vec, ze TRIM je funkcny aj pod AHCI aj IDE rezimom (takze to napokon nie je az taka tragedia).

Tymi SATA radicmi som myslel dodatocne karty PCIe, zabudol som upresnit, ktore dostanu zvlast vyznam buduci rok, ked vyjdu Sandforce 2000 disky (potreba SATA3). Takisto ludia, co maju este SATA1 a nechcu brzdit vykon SF-1200 na starsej platforme. Tak mi napadlo, ze mozno nejakeho vyrobcu napadne urobit aj nejaka bundle predajna verzia SF-2000 SSD rovno s PCIe SATA3 radicom, za zvyhodnenu cenu.

Btw. ten Raptor si odpalil vlastnou vinou alebo posiel vekom? :roll:

Palo
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Test SSD disků - co vás zajímá, jaké modely byste uvítali?

Příspěvek od -HoNY- »

paliQe píše:Btw. ten Raptor si odpalil vlastnou vinou alebo posiel vekom? :roll:
Řekl bych že věkem, měl za sebou 3 roky provozu v testlabu Computeru, u mě půl roku při recenzování desek a na důchod jsem ho vzal do svého desktopu. A on mi to takhle vrátil. :roll: Od teď ukládám důležitá deta jen na google docs.
Odpovědět

Zpět na „PCtuning - webový magazín“