AMD Phenom II X2 nebo Athlon II X4?

Vše kolem srovnání a rad s nákupem procesorů.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

Odpovědět
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

AMD Phenom II X2 nebo Athlon II X4?

Příspěvek od Wass »

Plánuji upgrade PC, vše mám vybrané, avšak zasekl jsem se na procesoru, sestava měla být taková:

Gigabyte GA-MA790X-UD3P
AMD Phenom II X2 560 BE
ATI HD5770 1GB
4x1GB RAM "Kingston Value DDR2 800 (KVR800D2N6)"
Samsung HD321KJ + Samsung SpinPoint F3 HD502HJ
Seasonic SS-500ET-T3 500W

Ostatní věci už nemá cenu uvádět, hlavní je však to, že kromě procesoru už nic měnit nebudu, buď mám něco z nynějšího PC nebo to nemá kompromis (třeba graf. karta).

Jde o to, že pokud bych koupil toho Phenoma, tak počítám s otevřením alespoň 3. jádra a možná se povede odemknout i 4., ale spoléhat se na to prostě nedá... zatímco kdybych koupil např. Athlon II X4 635, tak mám 4 jádra zaručené a možná bych to dostal na podobnou frekvenci jako Phenoma, jen je to prostě o něco starší technologie, není L3 cache, ale ta by šla možná také odemknout. Proto se chci poradit, jestli jít do toho Phenoma a doufat, že se povede odemknout a pěkně nataktovat a nebo jít do Athlona, kde jsou 4 jádra jistá a jen to přetaktovat. Jestli tam jsou znát rozdílné technologie, například ta L3 cache atp.

Díky za rady
Moje webovky > www.wass.ic.cz ;)
BPH
Začátečník
Začátečník

Re: AMD Phenom II X2 nebo Athlon II X4?

Příspěvek od BPH »

Na stejné frekvenci při stejném počtu jader je přínos L3 cache +- 5%. Z vlastní zkušenosti AII
X4 620 na W764bit 100% stable OC 3,72Ghz při 1,47V.Podle označení ze zahr.for s jádrem Deneb ale odemčení L3 cache se nepodařilo.
Enemy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Enemy »

L3 cache se ti na Athlonu jen tak nepodari odemknout protoze vetsina Athlonu vubec zadnou L3 cache fyzicky nemaji. Myslim ze bylo jenom par revizi Athlonu co mely L3 cache a pravdepodobnost ze na takoveho natrefis je minimalni ale pokud se pletu tak me opravte.
To ovsem nic nemeni na faktu ze bych radeji kupil 4-jadroveho Athlona nez 2-jadroveho Phenoma.
Naposledy upravil(a) Enemy dne pon 1. lis 2010, 19:54, celkem upraveno 1 x.
Intel core i7 860, Asus P7P55D EVO, 2x2GB Kingstone 1600Mhz CL8, Gigabyte Nvidia GTX580 SOC, 2x 320GB Samsung, Seasonic M12D 750W, ThermalRight Ultra 120Extreme ("lapovano") + Arctic Silver 5 + 4x Noctua NF-P12 + Thermaltake Swing

AMD Phenom II X2 555 BE 4300Mhz, MSI 790FX-GD70, 2x1GB Patriot 1333Mhz CL7, Gigabyte Radeon HD5850 970Mhz, 250GB Seagate, Enermax Liberty 500W, ThermalRight IFX-14 ("lapovano") + Arctic Silver 5 + ThermalTake Tsunami
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dvorix »

Enemy píše:L3 cache se ti na Athlonu jen tak nepodari odemknout protoze vetsina Athlonu vubec zadnou L3 cache fizycki nemaji. Myslim ze bylo jenom par revizi Athlonu co mely L3 cache a pravdepodobnost ze na takoveho natrefis je minimalni ale pokud se pletu tak me opravte.
To ovsem nic nemeni na faktu ze bych radeji kupil 4-jadroveho Athlona nez 2-jadroveho Phenoma.
Takže hrozí mi: OT, citace předchozího příspěvku a osobní urážku. ALE kde je proboha čeština...? Diakritika, dělaní vět a ta fyzika...?

K tématu:
Celé je to samozřejmě závislé jen a jen na tobě. Chceš-li riskovat nemožnost otevření X2, jen na tobě. U Athlonu víš do čeho jdeš. A taky by mě zajímalo, jestli vůbec budeš počítač tak škrtit, aby jsi L3 cache a Phenom celkově využil.
Enemy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Enemy »

Sry za OT ale musim odpovedet: Nikdo te nenuti po me cist, Chybu ve slove Fyzicky sem zrovna opravoval prez EDIT. Pokud te to zajma tak sem Polak a muzu ti to tady psat spisovne polsky takze nejsem zvykly psat s diakritikou.
Myslim ze tady je spis dulezitejsi resit obsah nez gramatiku.
Intel core i7 860, Asus P7P55D EVO, 2x2GB Kingstone 1600Mhz CL8, Gigabyte Nvidia GTX580 SOC, 2x 320GB Samsung, Seasonic M12D 750W, ThermalRight Ultra 120Extreme ("lapovano") + Arctic Silver 5 + 4x Noctua NF-P12 + Thermaltake Swing

AMD Phenom II X2 555 BE 4300Mhz, MSI 790FX-GD70, 2x1GB Patriot 1333Mhz CL7, Gigabyte Radeon HD5850 970Mhz, 250GB Seagate, Enermax Liberty 500W, ThermalRight IFX-14 ("lapovano") + Arctic Silver 5 + ThermalTake Tsunami
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wass »

Tak já jsem právě nevěděl, jestli je ta L3 cache tolik znát na výkonu. Jinak četl jsem, že šance na otevření 3. jádra u Phenomu II X2 je 80-90%, na to bych už možná vsadil. Phenom II X2 se třetím jádrem by už mohl být lepší než Athlon X4 nebo ne? Přecejenom při srovnání Athlon vs. Phenom tam musí bejt nějakej rozdíl díky novější technologii atp... ale nevím, jestli to je tak markantní, nebo jestli v podstatě záleží jen na počtu jader a frekvenci, a výrobní technologie a další věci už znát nejsou. :?:
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Athlon je plně dostačující. Na odemykání se nespoléhej... Ikdyby to byla pravda, tak 90% stále není 100.
... Ano, v podstatě záleží na počtu jader a na frekvenci, ale některé procesory jsou na stejné frekvenci výkonnější, aneb zrovna tento příklad athlon/phenom 100/110 %. Tedy jediná výhoda phenomu je vyšší přetaktovací potenciál (athlon končí někde u 3,6GHz, phenom ~4GHz), ale záleží na konkrétním kuse.
Já doma mám phenom x2 545 a odemknout nešel, má defektní obě dvě jádra. Jenže já se na to opravdu nespoléhal :) Chtěl jsem ho jen porovnat s dvoujádrovým athlonem.
BPH
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od BPH »

Mrkni se sem http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=1&t=145705 .Krátce jsem porovnal Phenom II X3 710 a Athlon II X4 620. Podle mě je Athlon II X4 lepší volba. Pro OC je to myslím pro obě varianty +- stejné záleží na kuse,systému,ramkám atd...
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wass »

To se přesně hodí, když vidím, že i kdybych u PII X2 odemknul 3. jádro, tak stále nebude lepší než AII X4. Nejspíš tedy půjdu do toho Athlona, protože spoléhat se na to, že se mi podaří odemknout 4. jádro u PII X2, to se mi raději nechce i přes to, že mě to hodně láká :-D Takže díky za rady :)
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

http://www.svethardware.cz/art_doc-E9BC ... 0DDD6.html
Pro hry bych sel do phenomu x2.
Absence L3 cache brutalne brzdi ten athlon.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Absence L3 brutálně brzdí? LOL :D
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“