WD VelociRaptor 10 000 RPM- AHCI nebo IDE?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- grimcz
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
WD VelociRaptor 10 000 RPM- AHCI nebo IDE?
Ahoj,
mám tento disk už delší dobu a vždy jsem ho měl v BIOSu nastavený jako AHCI (většina desek má možnost nastavit SATA jako IDE, AHCI nebo RAID)
V AHCI režimu disk může používat NCQ (native command queuing tušim), pokud tuhle funkci disk podporuje, což by mělo práci disku zefektivnit (zrychlit). Včera jsem do PC namontoval novou, jinou základní desku (Asus P7P55D) a asi hodinu jsem se při instalaci Win trápil s AHCI driverem (nechtělo to vzít driver ani z orig. CD od desky, ani nejnovější z Intel stránek, ani nejnovější z Asus stránek). Respektive ho to vzalo, ale po nahrátí AHCI driveru (F6) mi WIN instalátor psal, že na tento disk nelze nainstalovat systém (chyba 0x80300001). Na předchozí desce jsem tento problém nikdy neměl.
Tak jsem změnil v BIOSU nastavení SATA z AHCI na IDE a vše ok.
Moje otázka zní, jestli s AHCI režimem máte někdo zkušenosti (specielně u Raptora nebo VelociRaptora), co se týče výkonnosti.
Teď jsem to asi půl hodiny googloval a názory na AHCI vs IDE se dost liší.. Někdo výkonostní rozdíl vůbec nepozná, někdo naopak má s AHCI horší výkon (v benchmarcích), někomu zas s AHCI beží disk víc potichu a míň při práci hrabe, někomu se zdá disk s AHCI výkonnější, apod.
Nenajde se tu někdo, kdo se v tomhle hodně vyzná a dokázal by k tomuhle tématu něco říct? Byl bych mu moc vděčný..
Otázka tedy zní: Má vůbec cenu AHCI u SATA disku používat (specielně u raptora)? Nebo prdět na to a používat IDE nastavení?
Neznáte někdo nějaký benchmark na výkon disku?
díky za každou případnou radu,
Karel
mám tento disk už delší dobu a vždy jsem ho měl v BIOSu nastavený jako AHCI (většina desek má možnost nastavit SATA jako IDE, AHCI nebo RAID)
V AHCI režimu disk může používat NCQ (native command queuing tušim), pokud tuhle funkci disk podporuje, což by mělo práci disku zefektivnit (zrychlit). Včera jsem do PC namontoval novou, jinou základní desku (Asus P7P55D) a asi hodinu jsem se při instalaci Win trápil s AHCI driverem (nechtělo to vzít driver ani z orig. CD od desky, ani nejnovější z Intel stránek, ani nejnovější z Asus stránek). Respektive ho to vzalo, ale po nahrátí AHCI driveru (F6) mi WIN instalátor psal, že na tento disk nelze nainstalovat systém (chyba 0x80300001). Na předchozí desce jsem tento problém nikdy neměl.
Tak jsem změnil v BIOSU nastavení SATA z AHCI na IDE a vše ok.
Moje otázka zní, jestli s AHCI režimem máte někdo zkušenosti (specielně u Raptora nebo VelociRaptora), co se týče výkonnosti.
Teď jsem to asi půl hodiny googloval a názory na AHCI vs IDE se dost liší.. Někdo výkonostní rozdíl vůbec nepozná, někdo naopak má s AHCI horší výkon (v benchmarcích), někomu zas s AHCI beží disk víc potichu a míň při práci hrabe, někomu se zdá disk s AHCI výkonnější, apod.
Nenajde se tu někdo, kdo se v tomhle hodně vyzná a dokázal by k tomuhle tématu něco říct? Byl bych mu moc vděčný..
Otázka tedy zní: Má vůbec cenu AHCI u SATA disku používat (specielně u raptora)? Nebo prdět na to a používat IDE nastavení?
Neznáte někdo nějaký benchmark na výkon disku?
díky za každou případnou radu,
Karel
- izerS18
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: WD VelociRaptor 10 000 RPM- AHCI nebo IDE?
Mám Velociraptora 300GB verzi a jestli je AHCI či IDE, tak rozdíl výkonu absolutně nepoznám.
Benchmarky, které se liší pár MB mi jsou fuk. Při instalací her, aplikací atd jsem rozdíl nepoznal. Hlučnost disku nezměněná.
Nyní to mám jako IDE nastavené v BIOSu.
Pokud nechceš někde vystavovat výsledky z HD Tune atd, tak AHCI vs IDE neřeš. Pokud ale chceš připojit někdy v budoucnu eSATA disk, AHCI je dobré mít již nastavené.
Benchmarky, které se liší pár MB mi jsou fuk. Při instalací her, aplikací atd jsem rozdíl nepoznal. Hlučnost disku nezměněná.
Nyní to mám jako IDE nastavené v BIOSu.
Pokud nechceš někde vystavovat výsledky z HD Tune atd, tak AHCI vs IDE neřeš. Pokud ale chceš připojit někdy v budoucnu eSATA disk, AHCI je dobré mít již nastavené.
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
- zombux
- Odborník PCT

spíš bych nainstaloval normální systém který problém s AHCI nemá (tím myslím neinstalovat 10 let staré Windows XP)
ignorelist: kremrole a dezoláti
- grimcz
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
zombux píše:spíš bych nainstaloval normální systém který problém s AHCI nemá (tím myslím neinstalovat 10 let staré Windows XP)
těsně vedle, instaloval jsem Win 7 64bit Enterprise (a jak jsem psal, na předchozí desce jsem s tímhle problém nikdy neměl)
@ izerS18 - díky za info
- zombux
- Odborník PCT

to mě docela zaráží, pokud vím tak "F6" ve Windows Vista/7 už snad ani není, a je tam jen možnost driveru z flashky, ale můžu se mýlit 
- grimcz
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
maš pravdu, napsal jsem to ze síly zvyku (F6 byla v XP). Teď je tam "Load driver", pokud si dobře z hlavy vzpomínám (při vytváření partitionu).zombux píše:to mě docela zaráží, pokud vím tak "F6" ve Windows Vista/7 už snad ani není, a je tam jen možnost driveru z flashky, ale můžu se mýlit
- zombux
- Odborník PCT

jasně, proto jsem automaticky předpokládal Windows 2000/XP/2003. tak to byl komunikační šum
co se týče NCQ, neřešil bych to, přínos je dost diskutabilní už z principu, a jinak AHCI přidává jen hotplug, který u systémového disku stejně nemá význam. takže IDE je úplně v pohodě, AHCI má nějaký měřitelný přínos až s rychlým SSD.
alternativní řešení:
alternativní řešení:
I had the same issue and this is how I solved it.
1. Load the RAID driver from CD. (Vista driver will work)
2. Install the driver and create partitions.
3. Remove the driver CD and insert the Windows 7 DVD.
4. Click on Refresh and the error should disappear.
- grimcz
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Jasný, moje chyba..zombux píše:jasně, proto jsem automaticky předpokládal Windows 2000/XP/2003. tak to byl komunikační šumco se týče NCQ, neřešil bych to, přínos je dost diskutabilní už z principu, a jinak AHCI přidává jen hotplug, který u systémového disku stejně nemá význam. takže IDE je úplně v pohodě, AHCI má nějaký měřitelný přínos až s rychlým SSD.
alternativní řešení:I had the same issue and this is how I solved it.
1. Load the RAID driver from CD. (Vista driver will work)
2. Install the driver and create partitions.
3. Remove the driver CD and insert the Windows 7 DVD.
4. Click on Refresh and the error should disappear.
Hehe, přesně na tenhle postup jsem dneska při googlování taky narazil. Vyzkouším večer až dorazím z práce. Díky moc za info.
- Lokomotiva
- Začátečník

Já mám akorát benchmark 2 Velociraptorů v RAIDu 0.grimcz píše:Neznáte někdo nějaký benchmark na výkon disku?
Resp. složila jsem si z 2 Velociraptorů 2 disková pole RAID 0.
Jeden jsem měla jako Standard IDE, ale už nemám benchmark...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- izerS18
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Doplním výsledek jednoho VRaptoru 300GB v IDE Modu.

Uploaded with ImageShack.us
Kéž by i ve skutečnosti byl rozdíl 2x tak velký, 2x rychleji se instalovalo, načítaly se hry...

Uploaded with ImageShack.us
Kéž by i ve skutečnosti byl rozdíl 2x tak velký, 2x rychleji se instalovalo, načítaly se hry...
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
- Lokomotiva
- Začátečník

Hm, takhle nějak jsem to měla taky.
Po vypnutí AAM se doba přístupu změnila ze 7,1 ms na 6,9 ms.
Rychlost komunikace disku s řadičem se skoro zdesetinásobila po povolení ukládání do mezipaměti.
To ovšem to v IDE nelze.
A navíc to výkonově nic moc nedá.
Průměrná rychlost načítání dat je tady trochu nižší.
Po vypnutí AAM se doba přístupu změnila ze 7,1 ms na 6,9 ms.
Rychlost komunikace disku s řadičem se skoro zdesetinásobila po povolení ukládání do mezipaměti.
To ovšem to v IDE nelze.
A navíc to výkonově nic moc nedá.
Průměrná rychlost načítání dat je tady trochu nižší.
- grimcz
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
@ izerS18
diky moc, vcera jsem delal ten samej test, v AHCI rezimu. Vecer to porovnam.
diky moc, vcera jsem delal ten samej test, v AHCI rezimu. Vecer to porovnam.
- grimcz
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele: