tak jsme na tom uplne stejne.Nezbyva nez najit nejaky rozumny nastaveni na vyssi OC v BIOSu.Ale i tak spokojenost z AII X3 na PII X3 s 4,03GHz na 1,408 s funkcnim CnQ.Natural píše:Mám stejnou desku a EasyTune = mrázTřeba jsem jen něco udělal špatně, zkus to a dej kdyžtak vědět
![]()
U AOD mám taky stejný problém.
Athlon II X3/X4-zkušenosti, problémy a rady uživatelů
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- Hujeros
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Athlon II X3/X4-zkušenosti, problémy a rady uživatelů
CPU:RYZEN 5 1600AF +SPC Spartan 3 LT @3,90GHz(1,38V);MB:B450 AORUS M rev1.0;DDR4:CRUCIAL Ballistix Sport 8GB 2666MHz @3200 CL16(1,35V);
VGA:GigaByte RX6600 XT 8GB
VGA:GigaByte RX6600 XT 8GB
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Taky pokoukávám po x3 athlonu. Mám teď phenoma II za pár korun od známýho, který si naivně myslel, že ho odemkne
Deska ale zdá se má limit v FSB poněkud nízko... S nižším násobičem jí to prostě nejde. Takže buď x2 BE nebo x3 athlon a snad jen jeden pokus o unlock 
- rigix
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak mi to nedalo a hral jsem si ještě s deskou. Dal jsem bios novej. a vypnul jsem všechny jádra co šli zbylo 1 ze 4, trošku jsem si pohral s okolníma frekvencema a zjistil jsem že max. FBS desky je 271, tak jsem to nechal pro jistotu na 270 a s jednym jádrem jsem se dostal na slušných 3,78 Ghz což s předchozích 3,5 je docela slušný krok, no ale je to na jednom jádru aspon už vím že strop desky nejni 250 MHz, a to u desky za 1400 kč nejni vůbec špatný výsledek.
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1467188
jdu zkusit postupně odemykat jádra třeba se to udrží
Edit:
1-2 Jádra aktivovaná: Napětí 1.5 stabilní, takt 3,78 také stabilní bez odchylek v zátěži
3 jádra: Musel sem při stejném napětí snížit takt na 3,71 Ghz napětí mírné skáče až na 1.525 V v zátěži.
4 jádra: jsou extrémně nestabilní při napětí 1.5 vystřeluje v zátěži až na 1,56 V pokoušim se dohnat stabilitu napětí troufnul jsem si v biosu postupně až na hranici 1.565 V napětí v zátěži roste až na nebezpečných 1.625 V, stále stejný problém neproběhne ani první cykl linxu a bluescreen. Snižuji tedy frekvenci procesoru na smutných 3,64 GHz snižuji i napětí procesor na 1,55 V( větší nemá smysl vysvětleno v dalším odstavci) procesor ma v zátěži až 1,59 V zatím 4 cykly stabilní.
Pokouším se vypnout dvě jiná jádra a poslední jádro nechat aktivované a vyzkoušet, jádro je 100 % stabilní, z toho vyvozuji že problém bude bud v desce tj. nedokáže odfiltrovat dostatečný proud pro procesor a ten pak nezávisle na napětí dělá kritické chyby a nebo bude problém ve zdroji, 4 pin. větev nedokáže dodat dostatek výkonu pro desku, výsledek je stejný= kritická chyba procesoru.
Mám ověřené že každé jádro samostatně dokáže při napětí 1.52 V pracovat na minimální frekvenci 3,78 Ghz, dál mě nepustí deska.
Z důvodu neschopnosti desky nebo zdroje, dodat potřebné kilowaty (joke) do procesoru ukončuju taktování s výslednou frekvencí 3,64 GHz (15 cyklů v linxu) http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1467221
Rady, doměnky, scifi návrhy rád příjmu/vyzkoušim. Značka: Nebojim se experimentovat, když se procesor spálí jsem připravenej na phenoma X6
Otázka: Jaký napětí si můžu dovolit u NB ? Mam totiž problém v tom že do NB peru 1,43V a takt nad 2400 MHz už je pro Nb nestabilní, je to problém nízkého napětí nebo prostě má tahle relativně levná deska nahovno NB který větší frekvence nezvládá ?
V hlavní roli:
Deska jako nevděčná a nestabilní mrcha
http://eu.msi.com/index.php?func=prodmb ... d_no=1856#
Procesor jako věrný stabilní a frekvence chtivý přítel jež mu deska nebo zdroj nedopřává
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=68537
Zdoj který si fláka šunky a nechce krmit
http://www.alza.cz/zdroj-akasa-powerpax-500w-d67541.htm
No a v neposlední řadě taky operační pamět, která vždy drží hubu na nic si nestěžuje a vždy bezproblému maká, no prostě dobrák od kosti
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=39998
ouuu a málem bych zapoměl na miláčka publika, který otírá pot z čela zadýchaného procesoru
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=62739
Edit:
Napadlo mě že jestli je to zdrojem mohl bych zkusit do 4 pinu (mam 2X4 pin ze zdroje) že bych je zkusil sloučit. tj jako že bych jeden ten 4 pin který nepoužívám ustřihl konektor a napojil ho paralerně k tomu druhému, žlutý kablíky na žlutý a černý na černý. Co myslíte že by se stalo ?
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1467188
jdu zkusit postupně odemykat jádra třeba se to udrží
Edit:
1-2 Jádra aktivovaná: Napětí 1.5 stabilní, takt 3,78 také stabilní bez odchylek v zátěži
3 jádra: Musel sem při stejném napětí snížit takt na 3,71 Ghz napětí mírné skáče až na 1.525 V v zátěži.
4 jádra: jsou extrémně nestabilní při napětí 1.5 vystřeluje v zátěži až na 1,56 V pokoušim se dohnat stabilitu napětí troufnul jsem si v biosu postupně až na hranici 1.565 V napětí v zátěži roste až na nebezpečných 1.625 V, stále stejný problém neproběhne ani první cykl linxu a bluescreen. Snižuji tedy frekvenci procesoru na smutných 3,64 GHz snižuji i napětí procesor na 1,55 V( větší nemá smysl vysvětleno v dalším odstavci) procesor ma v zátěži až 1,59 V zatím 4 cykly stabilní.
Pokouším se vypnout dvě jiná jádra a poslední jádro nechat aktivované a vyzkoušet, jádro je 100 % stabilní, z toho vyvozuji že problém bude bud v desce tj. nedokáže odfiltrovat dostatečný proud pro procesor a ten pak nezávisle na napětí dělá kritické chyby a nebo bude problém ve zdroji, 4 pin. větev nedokáže dodat dostatek výkonu pro desku, výsledek je stejný= kritická chyba procesoru.
Mám ověřené že každé jádro samostatně dokáže při napětí 1.52 V pracovat na minimální frekvenci 3,78 Ghz, dál mě nepustí deska.
Z důvodu neschopnosti desky nebo zdroje, dodat potřebné kilowaty (joke) do procesoru ukončuju taktování s výslednou frekvencí 3,64 GHz (15 cyklů v linxu) http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1467221
Rady, doměnky, scifi návrhy rád příjmu/vyzkoušim. Značka: Nebojim se experimentovat, když se procesor spálí jsem připravenej na phenoma X6
Otázka: Jaký napětí si můžu dovolit u NB ? Mam totiž problém v tom že do NB peru 1,43V a takt nad 2400 MHz už je pro Nb nestabilní, je to problém nízkého napětí nebo prostě má tahle relativně levná deska nahovno NB který větší frekvence nezvládá ?
V hlavní roli:
Deska jako nevděčná a nestabilní mrcha
http://eu.msi.com/index.php?func=prodmb ... d_no=1856#
Procesor jako věrný stabilní a frekvence chtivý přítel jež mu deska nebo zdroj nedopřává
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=68537
Zdoj který si fláka šunky a nechce krmit
http://www.alza.cz/zdroj-akasa-powerpax-500w-d67541.htm
No a v neposlední řadě taky operační pamět, která vždy drží hubu na nic si nestěžuje a vždy bezproblému maká, no prostě dobrák od kosti
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=39998
ouuu a málem bych zapoměl na miláčka publika, který otírá pot z čela zadýchaného procesoru
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=62739
Edit:
Napadlo mě že jestli je to zdrojem mohl bych zkusit do 4 pinu (mam 2X4 pin ze zdroje) že bych je zkusil sloučit. tj jako že bych jeden ten 4 pin který nepoužívám ustřihl konektor a napojil ho paralerně k tomu druhému, žlutý kablíky na žlutý a černý na černý. Co myslíte že by se stalo ?
- Hojdarek
- Nováček

-
Zdravim, přišel mi AMD Athlon II X4 635 rev. C3, tak jsem chtěl vyzkoušet, jestli je přítomna L3, ale nemůžu v Biosu najít žádnou položku k její aktivování. Starej Asrock jí tam měl s nastavením Disable/BSP only/Auto. Teď mám Asus viz. podpis a nikde nic...Nevíte jak na to?
- Blue Storm
- Odborník PCT

Advanced -> CPU Configuration -> ASUS Core UnlockerHojdarek píše:Zdravim, přišel mi AMD Athlon II X4 635 rev. C3, tak jsem chtěl vyzkoušet, jestli je přítomna L3, ale nemůžu v Biosu najít žádnou položku k její aktivování. Starej Asrock jí tam měl s nastavením Disable/BSP only/Auto. Teď mám Asus viz. podpis a nikde nic...Nevíte jak na to?
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- Hojdarek
- Nováček

-
- Blue Storm
- Odborník PCT

nemusíš to dělat v BIOSu...zkus na desce přepnout přepínač Core Unlocker...jakmile to přepneš, tak by se to mělo odemknout, pokud to teda je schopno najet
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
- Hojdarek
- Nováček

-
Jo, s tim tlačidlem je to stejný jako v biosu, takže odemčení cache se nekoná, což jsem stejně čekal
Spíš mám dilema, jestli si nechat 4 jádrovej Athlon II rev. C3, anebo odemčenej Phenom II na tříjádro...
- Blue Storm
- Odborník PCT

jo promiň, já si nevšiml, že mluvíš o X4
pokud to nejde, tak to není pouze zamčené jádro, ale jádro bez L3 cache, tudíž není co odemknout 
- Hojdarek
- Nováček

-
V pořádku, nic se nestalo. Spíš bys mi mohl pomoct se rozhodnout jakej ten procák si ponechat. Pc je vlastně jen na hry...
- Blue Storm
- Odborník PCT

Phenom II X2 odemknutý na X3 vs. Athlon II X4? rozhodně Phenom 
- Hojdarek
- Nováček

-
Áha, já měl za to, že ve hrách tu L3 vlastně ani nevyužiju...nárůst je prej maximálně 3% při stejnym taktu...
- Blue Storm
- Odborník PCT

to je pravda, pokud jde však čistě o výkon procesoru...Athlony II nejsou schopny "nakrmit" silnější grafiky a už i s mou nepřetaktovanou GTX260 měl můj bývalý Athlon II X3 problémy...na defaultní frekvence se vytížení grafiky drželo do 80%, při přetaktování už její vytížení stouplo až k hodnotě okolo 95%...akorát mi připadá, že nejsou Radeony tolik závislé na procesoru...zkus a uvidíš 
- Hojdarek
- Nováček

-
No teď mi jede na 3.7GHz a 1.42V a 2.7GHz NB při 1.4V a zdá se to bejt stabilní. Myslíš, že to nenakrmí tu 5850? To se mi nějak nezdá....zkusim nainstalovat ten afterburner tušim, tam se dá měřit to vytížení...
- Blue Storm
- Odborník PCT

samozřejmě že ve hrách, kde se využijí všechny čtyři jádra, bude výkon velmi podobný nebo spíš mírně vyšší, jak u toho Phenomu X3...ale pokud ti ten Phenom jede na 3,8GHz se třemi jádry, rozhodně bych ho za Athlon II neměnil 
- Hojdarek
- Nováček

-
Tak si ten At. dám za rámeček.
Ale s tou grafikou mi to přijde dost divný, sledoval jsme to a jede na max 99% GPU u Metro...je to vůbec normální, že to neukáže 100%? Předtim sem se tim nijak nezabejval, tak nevim, jak to bylo u Phenoma...
- BPH
- Začátečník

-
Tak mám stejný dilema pc na hry AIIX4 620 3,75 versus PIIX3 710 3,6 pro Asus 6850.Zatím se zdá,že rozdíl u takto taktovaných procesorů je u her velmi malý a rozhodnutí je těžké...
- rigix
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Lol že radeony nejsou na procesoru tolik zavisle jako nvidia ? Srandisto
. Podle desatera nvidie je to naopak ale budiž
Jinak určitě si nech phenoma II X3 da se lépe přetaktovat a toho athlona bych od tebe koupil za 1200, když budu mít prachy 
- Hojdarek
- Nováček

-
Taky mi to bylo divný, a myslim, že i ten Athlon na 3,75GHz CPU a NB 2,7GHz tu 5850 nakrmí. S tou koupí asi ne, To ho spíš vrátim, mám ho tři dni, anebo dám manželce do compa 
- Blue Storm
- Odborník PCT

jediný, kdo tu je srandista, jsi možná ty...až to budeš mít vyzkoušené, potom dej vědětrigix píše:Lol že radeony nejsou na procesoru tolik zavisle jako nvidia ? Srandisto. Podle desatera nvidie je to naopak ale budiž
Jinak určitě si nech phenoma II X3 da se lépe přetaktovat a toho athlona bych od tebe koupil za 1200, když budu mít prachy