Samovolné vypínání PC

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Odpovědět
fiLL-kiLL
Začátečník
Začátečník

Samovolné vypínání PC

Příspěvek od fiLL-kiLL »

Zdravím, dneska jsem rozebíral bratrovo staré PC a zkoušel vyměnit procesor a grafiku za výkonnější kusy. Ale ukázalo se, že nový procák ani grafika nejedou. U grafiky se netočí větrák a na procák budu muset flashnout bios. Tak jsem tam nahodil původní hardware, ale nyní se PC samovolně vypíná po pár sekundách po náběhu systému. Zkoušel jsem reinstal systému, ale pokaždé ve stejném místě, když se bootuje z CD, se PC vypne. Je možný, že to je to tím, že jsem nastavil optimální nastavení v biosu a něco se změnilo z původního funkčního nastavení? Nebo sem zničil zdroj?
Dík za odpověď
Intel Core i5-14400F, GIGABYTE B760, 32 GB DDR3, GeForce RTX 5070 12 GB, HDD Samsung 3 TB SATAII, Fractal Design Core 3000, Logitech MX400, LG 23", Win 10 Pro
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Samovolné vypínání PC

Příspěvek od Lokomotiva »

Odpověď bys měl znát hlavně ty sám - ty znáš detaily změn, které jsi provedl.
Pokud rozumím dobře zadání, jde ti o to, zprovoznit PC v původní hardwarové konfiguraci, ano?
Nejjednodušší vysvětlení tvých potíží je, že jsi zapomněl zapojit do desky konektor ventilátoru chladiče procesoru a že po pár sekundách ti tepelná ochrana procesoru PC vypne.
Nenapsal jsi, jaká je HW konfigurace PC, takže nevím, jestli ten procesor vůbec tepelnou ochranu má...
Nenastavuj optimální ale základní nastavení BIOSu.
Pak si ho projdi a zkontroluj všechna nastavení, zejména diskového řadiče (SATA x AHCI x IDE) a bootovací sekvenci.
No a nainstaluj systém znovu.
fiLL-kiLL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fiLL-kiLL »

Pravda, měl jsem napsat více detailů. Pokusím se to teda lépe popsat.
1.Takže sestava je to MB a7v8x-mx, Asus AMD Sempron 2200+, 512 MB DDR 400, radeon 9000, zdroj starý 285 W tuším.
2. Chladič procesoru jsem zapojil během skládání PC do původního stavu.
3. V BIOSU jsem nastavil "load optimized default". Takže to bude asi základní nastavení. Toto nastavení jsem dal ještě před tím samovolným vypínáním, protože jsem se snažil rozchodit větrák od grafiky kterou jsem testoval, ale nepodařilo se. Takže nevím, jaké hodnoty tam byly původně nastaveny, ale nikdy jsem neměl problém s nastavením defaultu.
4. Moc hodnotám v biosu nerozumím, takže nevím přesně co tam má být nastavenou.
5. Na desce je také integrovaná grafika a já jsem slyšel, že není doporučeno používat běžnou grafiku a zároveň mít aktivní intergrovanou grafiku. Možná, že tím nastavením defaultu jsem ji aktivoval a proto ty problémy? Každopáně nevim kde ji vypnout, žádné onchip vga tam prostě není.
6. Je zajímavé, že v nouzovém režimu se to nevypíná.
Intel Core i5-14400F, GIGABYTE B760, 32 GB DDR3, GeForce RTX 5070 12 GB, HDD Samsung 3 TB SATAII, Fractal Design Core 3000, Logitech MX400, LG 23", Win 10 Pro
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Ad3: měl bys mít buď Load Optimized Defaults, tedy optimalizované hodnoty, nebo Load Fail-Safe Defaults, což jsou teprve základní hodnoty nastavení, tj. ta nastavení, se kterými desku výrobce dodává
Ad5: někdy stačí jen v Init Display First (nebo obdobný název) nastavit AGP a bude to fungovat, jindy je třeba ještě grafiku na desce vypnout. Pokud BIOS projdeš, jistě zjistíš, jak bys to měl udělat.
Ad 6: Ty dokážeš nainstalovaný systém nabootovat v Nouzovém režimu? Měla jsem dojem, že to nejde vůbec. Tak zkus odinstalovat driver grafiky ve Správci zařízení. Po restartu by měla autodetekce najít nové zařízení a nainstalovat mu automaticky vhodný driver. Asi nebude nejnovější, ale měl by být funkční. Pokud pátráme ve správném směru - grafika - měl bys to hotové.
fiLL-kiLL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fiLL-kiLL »

Prozatím díky za rady, půjdu to odzkoušet.
fiLL-kiLL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fiLL-kiLL »

Tak to nakonec celé bylo zdrojem, chudák odcházel. Asi jsem ho nějak přepálil, když jsem tam zkoušel procák a grafiku. Každopádně díky za rady, zase sem se v něčem poučil.
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“