Chyba ?radice? pro zapnuti notebooku

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
Dr.Buba
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Chyba ?radice? pro zapnuti notebooku

Příspěvek od Dr.Buba »

Zdravim, mam problem se starym notebookem a nikde jsem nenasel topic s podobnym tematem. Mam notes na filmy, net a kancl praci Acer Aspire 3100, ktery jsem dostal od kamose a ma tuhle zavadu:
Kdyz notebook zapnu, nabehne POST a pri inicializaci zarizeni mi to vynecha disk a mechaniku, POST dojede a zustane to viset na cerne obrazovce s blikajicim podtrzitkem v levem hornim rohu. Je zrejne ze to proste nema disk tuduz neni z ceho bootovat. Nasleduje ALT+CTRL+DEL a znovu, dokud se tam ted disk neobjevi. Pocet restartu je zcela nahodny a podledni dobou mam vypozorovane, ze staci bouchnout po miste nad mechanikou a pak se to rozjede, Disk samozrejme neni videt ani v BIOSu, proste jakoby chyboval radic. Myslite si, ze se s tim da neco delat? Notes jsem mel rozebrany do sroubku, vsechno jsem vycistil a usadil zpet. Bez vysledku.

Uvazoval jsem nad opetovnym rozebranim a prohratim desky horkovzdusnou pistoli, jestli tam nekde nei studenak nebo tak.
Muze mi prosim nekdo znaly napsat svuj nazor? Chapu, ze pro nekoho je resenim hodit do popelnice a koupit neco jineho, ale to je mi lito. Tomu notesu nic jineho neni, bezi mi na nem Ubuntu a pro moje potreby, jako je sledovani filmu v posteli, kdyz jsem nemocny, nebo surfovani to staci. Teda temer, kdyby se mi to podarilo opravit, koupil bych do toho jiny (dvoujadrovy) procesor.

Diky za vase nazory.
MB:ASUS Z77-A; CPU:i5 2500K@4.5GHz water cooled by HeatKiller rev. 3.0; RAM:Kingston+Corsair 4x4GB CL9 1600Mhz; GPU:GTX 780; HDD's:Samsung 850 256GB + ADATA 1TB NVMe Blu-Ray:BD-RE BH08LS20; LCD:24" HP ZR24w; Sound:Audigy 4; PSU:Corsair TX750w; CASE:Thermaltake Armor
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Chyba ?radice? pro zapnuti notebooku

Příspěvek od -- DiL -- »

klasicky problem cele rady 3100 a 5100. pricinou je "odtrzeny" chipset (respektive poskozene BGA bumpy mezi substratem IO a zakladni deskou). reflow vetsinou nepomuze, spolehlive je snad jen prekulickovani.
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
Dr.Buba
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr.Buba »

prekulickovani je co? Kde bych to pripadne resil a ma to smysl?
MB:ASUS Z77-A; CPU:i5 2500K@4.5GHz water cooled by HeatKiller rev. 3.0; RAM:Kingston+Corsair 4x4GB CL9 1600Mhz; GPU:GTX 780; HDD's:Samsung 850 256GB + ADATA 1TB NVMe Blu-Ray:BD-RE BH08LS20; LCD:24" HP ZR24w; Sound:Audigy 4; PSU:Corsair TX750w; CASE:Thermaltake Armor
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

prekulickovani = BGA reball , Mr.Google je vsemocny

vzhledem k tomu, jak se ptas (no offence) bys to sam urcite "nevyresil" a v odbornem servisu budou chtit min 1k5. zda se to vyplati ci ne uz musis posoudit sam.
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
Dr.Buba
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr.Buba »

Dekuju za info. Sam si to urcite delat nebudu a ty 2000 bych do toho snad i vrazil, kdybych mel jistotu, ze to pak pofrci. Coz mi ale nikdo nezaruci. Zkusim se na to poptat.
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“