Zdravim, mam problem se starym notebookem a nikde jsem nenasel topic s podobnym tematem. Mam notes na filmy, net a kancl praci Acer Aspire 3100, ktery jsem dostal od kamose a ma tuhle zavadu:
Kdyz notebook zapnu, nabehne POST a pri inicializaci zarizeni mi to vynecha disk a mechaniku, POST dojede a zustane to viset na cerne obrazovce s blikajicim podtrzitkem v levem hornim rohu. Je zrejne ze to proste nema disk tuduz neni z ceho bootovat. Nasleduje ALT+CTRL+DEL a znovu, dokud se tam ted disk neobjevi. Pocet restartu je zcela nahodny a podledni dobou mam vypozorovane, ze staci bouchnout po miste nad mechanikou a pak se to rozjede, Disk samozrejme neni videt ani v BIOSu, proste jakoby chyboval radic. Myslite si, ze se s tim da neco delat? Notes jsem mel rozebrany do sroubku, vsechno jsem vycistil a usadil zpet. Bez vysledku.
Uvazoval jsem nad opetovnym rozebranim a prohratim desky horkovzdusnou pistoli, jestli tam nekde nei studenak nebo tak.
Muze mi prosim nekdo znaly napsat svuj nazor? Chapu, ze pro nekoho je resenim hodit do popelnice a koupit neco jineho, ale to je mi lito. Tomu notesu nic jineho neni, bezi mi na nem Ubuntu a pro moje potreby, jako je sledovani filmu v posteli, kdyz jsem nemocny, nebo surfovani to staci. Teda temer, kdyby se mi to podarilo opravit, koupil bych do toho jiny (dvoujadrovy) procesor.
Diky za vase nazory.
Chyba ?radice? pro zapnuti notebooku
Moderátor: Don
- Dr.Buba
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Chyba ?radice? pro zapnuti notebooku
MB:ASUS Z77-A; CPU:i5 2500K@4.5GHz water cooled by HeatKiller rev. 3.0; RAM:Kingston+Corsair 4x4GB CL9 1600Mhz; GPU:GTX 780; HDD's:Samsung 850 256GB + ADATA 1TB NVMe Blu-Ray:BD-RE BH08LS20; LCD:24" HP ZR24w; Sound:Audigy 4; PSU:Corsair TX750w; CASE:Thermaltake Armor
- -- DiL --
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chyba ?radice? pro zapnuti notebooku
klasicky problem cele rady 3100 a 5100. pricinou je "odtrzeny" chipset (respektive poskozene BGA bumpy mezi substratem IO a zakladni deskou). reflow vetsinou nepomuze, spolehlive je snad jen prekulickovani.
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
- Dr.Buba
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
prekulickovani je co? Kde bych to pripadne resil a ma to smysl?
MB:ASUS Z77-A; CPU:i5 2500K@4.5GHz water cooled by HeatKiller rev. 3.0; RAM:Kingston+Corsair 4x4GB CL9 1600Mhz; GPU:GTX 780; HDD's:Samsung 850 256GB + ADATA 1TB NVMe Blu-Ray:BD-RE BH08LS20; LCD:24" HP ZR24w; Sound:Audigy 4; PSU:Corsair TX750w; CASE:Thermaltake Armor
- -- DiL --
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
prekulickovani = BGA reball , Mr.Google je vsemocny
vzhledem k tomu, jak se ptas (no offence) bys to sam urcite "nevyresil" a v odbornem servisu budou chtit min 1k5. zda se to vyplati ci ne uz musis posoudit sam.
vzhledem k tomu, jak se ptas (no offence) bys to sam urcite "nevyresil" a v odbornem servisu budou chtit min 1k5. zda se to vyplati ci ne uz musis posoudit sam.
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
- Dr.Buba
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Dekuju za info. Sam si to urcite delat nebudu a ty 2000 bych do toho snad i vrazil, kdybych mel jistotu, ze to pak pofrci. Coz mi ale nikdo nezaruci. Zkusim se na to poptat.