Zasekávání počítače

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

giggso
Nováček
Nováček

Re: Zasekávání počítače

Příspěvek od giggso »

destroyerR píše:Mám stejný problém. HD5850 - Během hraní se zasekne postupně obraz, pak myš a nakonec obrazovka zčerná nebo zšedne a pak zčerná. Zvuk jede, pak na chvíli předstane a vše se zase rozjede. Pokud se přepnu do win, tak to píše hlášku že grafický ovladač přestal pracovat a byl úspěšně obnoven. Někdy se comp ale sekne úplně a je třeba restart. Nebo vklidu bez jakékoliv příčiny z ničeho nic modrá obrazovka a restart.

Podle toho co jsem se dočetl různě na fórech, tak je to způsobeno problémy s kompatibilitou ovladačů a win 7 64bit. Bohužel zatím žádné řešení problému.

Zkoušel jsem comp osadit kartou nVidia (GTS 450). Opět problémy. Po chvíli hraní obraz problikne a karta se podtaktuje cca o 50% = pokles fps taky zhruba o 50%. Pomůže jedině restart...
Už jsem z toho zoufalý, pod win XP 32bit to jelo všechno v pohodě.

... o nekompatibilite ma presviedcaju v servise tiez.
Ale mne sa to prejavilo az po polroku pouzivania PC. Tipujem to na zakladnu dosku.
Dal som to do ineho servisu.
pensilvania
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pensilvania »

destroyerR píše:Mám stejný problém. HD5850 - Během hraní se zasekne postupně obraz, pak myš a nakonec obrazovka zčerná nebo zšedne a pak zčerná. Zvuk jede, pak na chvíli předstane a vše se zase rozjede. Pokud se přepnu do win, tak to píše hlášku že grafický ovladač přestal pracovat a byl úspěšně obnoven. Někdy se comp ale sekne úplně a je třeba restart. Nebo vklidu bez jakékoliv příčiny z ničeho nic modrá obrazovka a restart.

Podle toho co jsem se dočetl různě na fórech, tak je to způsobeno problémy s kompatibilitou ovladačů a win 7 64bit. Bohužel zatím žádné řešení problému.

Zkoušel jsem comp osadit kartou nVidia (GTS 450). Opět problémy. Po chvíli hraní obraz problikne a karta se podtaktuje cca o 50% = pokles fps taky zhruba o 50%. Pomůže jedině restart...

Už jsem z toho zoufalý, pod win XP 32bit to jelo všechno v pohodě.
co máš za comp?
cpu: I9-9900KS mb: Asus ROG STRIX Z390 gaming-f, ram: 2x16GB Gskill 3600Mhz CL16, hdd: 2x SSD NVMe Samsung 970PLUS 1TB + SSD Sata Samsung 860EVO 1TB + Samsung 870EVO 2TB gpu: Asus ROG STRIX 3080 12GB case: Fractal Design Define R6 Blackout, zdroj: Fractal Design ION+760P audio: Sennheiser PC 373D LCD: Samsung Odyssey G9 NEO
destroyerR
Nováček
Nováček

Příspěvek od destroyerR »

giggso: Je i oficiální vyjádření ATi, že se jedná o chybu v ovladačích a pracuje se na opravě, ale zatím nic nového. O to víc mě zaráží, že podobný problém je taky u nVidie. Ale o tomhle problému jsem na netu nic nenašel.

pensilvania: E6600 (@3,06 GHz) chlazený zalmanem (9700 LED), MB asus commando, 4GB kingstony (1066MHz), 4 disky a zdroj Seasonic 700W. Všechno ve skříni HAF-922, která je prostorná a dobře větraná, čili přehřívání některé z komponent bych vyloučil.
Je to už starší kousek, vystřídal jsem v téhle sestavě 3 GK a nikdy nebyl problém. Teď jsem přešel na win 7 64bit a mám problémy...
giggso
Nováček
Nováček

Příspěvek od giggso »

Skusal som aj stare ovladace napr. 10.3, 10.4 ... nepomohlo.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

destroyerR píše:Je i oficiální vyjádření ATi, že se jedná o chybu v ovladačích a pracuje se na opravě, ale zatím nic nového...
Nebyl by link? O tomhle jsem ještě neslyšel/nečetl.

Mimochodem, stopnutí/restart driveru už není výsadou ATi VPU Recovery (Win XP), ale u WDDM 1.0 (Win Vista) a WDDM 1.1 (Win 7) si OS sám volá o restart ovladače.

Jsou v těch vašich PC nějaké komponenty přetaktované? Pokud ano, jsou 100% stabilní?
giggso
Nováček
Nováček

Příspěvek od giggso »

Nepretaktovane.
V servise vraj odskusali vsetko.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Krteq píše:O tomhle jsem ještě neslyšel/nečetl.
Já sice také ne, ale na druhou stranu mohu z vlastních zkušeností odpovědně prohlásit, že na 32-bit OS je méně těchto výše uvedených problémů, než na 64-bit OS. :|
Holt VGA drivery (resp. jejich kompatibilita) na 64-bit OS ještě nedosahují takových kvalit, jaké jsou na 32-bit OS.

Sice se to někomu nebude líbit (bude mít opačný názor), ale trvám "na svém".
giggso
Nováček
Nováček

Příspěvek od giggso »

Tak co odporucate?
Ci to mrznutie, v priemere dva krat denne, pretrpiet? :(
destroyerR
Nováček
Nováček

Krteq píše:
destroyerR píše:Je i oficiální vyjádření ATi, že se jedná o chybu v ovladačích a pracuje se na opravě, ale zatím nic nového...
Nebyl by link? O tomhle jsem ještě neslyšel/nečetl.

Mimochodem, stopnutí/restart driveru už není výsadou ATi VPU Recovery (Win XP), ale u WDDM 1.0 (Win Vista) a WDDM 1.1 (Win 7) si OS sám volá o restart ovladače.

Jsou v těch vašich PC nějaké komponenty přetaktované? Pokud ano, jsou 100% stabilní?
například zde:
http://extrahardware.cnews.cz/ati-prizn ... ji-problem
Je to sice satrá zpráva, ale vypadá to, že pro 64bitové sedmičky to ještě nevyřešili.

Já mám už asi 2 roky přetaktovaný procesor (E6600 na 3,06 GHz). Udělal jsem clear CMOS a nechal všechno v základu. Stejný problém. BIOS aktualizovaný mám.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

destroyerR píše:například zde:
Je to sice satrá zpráva, ale vypadá to, že pro 64bitové sedmičky to ještě nevyřešili.
Tam se ale jednalo o problém s Grey Screen Of Death (GSOD), ne s restartování driverů :roll: Restart driveru může nastat kvůli několika problémům:
1) nestabilita systému
2) konflikt v registrech OS a celkově "zabordelený" OS
3) nedostatečné nebo nestálé napájení GPU/karty
4) vada karty
atd.

Každopádně se podle mě nejedná o problém s ovladači, ale o jeden z výše uvedených. Zkus pročistit registry, odinstaluj všechny utility pro správu GK a pokud možno zkontroluj tvrdost 12V větve zdroje.
pensilvania
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pensilvania »

Krteq píše:
Tam se ale jednalo o problém s Grey Screen Of Death (GSOD), ne s restartování driverů :roll: Restart driveru může nastat kvůli několika problémům:
1) nestabilita systému
4) vada karty
atd.

Každopádně se podle mě nejedná o problém s ovladači, ale o jeden z výše uvedených. Zkus pročistit registry, odinstaluj všechny utility pro správu GK a pokud možno zkontroluj tvrdost 12V větve zdroje.
já taktéž chyba i na novém biosu v defaultu. GPU netaktuji. Zaujala mě ta třetí možnost (nedostatečné nebo nestálé napájení GPU/karty) Zdroj mám od Corsair a je to jedna z mála věci kterou jsem ješte nevyměnil. Jak zjistím jestli je problém tady. Jedině asi výměnou zdroje co..?
cpu: I9-9900KS mb: Asus ROG STRIX Z390 gaming-f, ram: 2x16GB Gskill 3600Mhz CL16, hdd: 2x SSD NVMe Samsung 970PLUS 1TB + SSD Sata Samsung 860EVO 1TB + Samsung 870EVO 2TB gpu: Asus ROG STRIX 3080 12GB case: Fractal Design Define R6 Blackout, zdroj: Fractal Design ION+760P audio: Sennheiser PC 373D LCD: Samsung Odyssey G9 NEO
destroyerR
Nováček
Nováček

Krteq píše:
1) nestabilita systému
4) vada karty
atd.

Aha,tak to pardon, myslel jsem, že to má souvislost. Ona šedá obrazovka se totiž objevuje občas i mně, pokud se restartuje ovladač GK.

ad 1) s nestabilitou systému jsem neměl téměř 3,5 roku problém - do přchodu na 64bit win 7
ad 2) před pár týdny jsem provedl čistou instalaci win vč. formátu disku - problémy stále stejné
ad 3) zdroj seasonic (tuším M12) 700W - tři roky jel bez problémů
ad 4) karta jela bez problémů do upgradu na win 7 - podobné problémy má i karta od nVidie, kdy po nějaké době problikne obraz a karta se podtaktuje a běží na polovičních taktech do restartu PC

Jinak registry se snažím mít čisté, používám Ccleaner. Utilitu mám MSI Afterburner, ten zkusím odinstalovat. U zdroje zkusím vyměnit kabel a zapojit ho na jiný výstup.

Díky za tipy! Kéž by něco z toho pomohlo :(
Naposledy upravil(a) destroyerR dne úte 23. lis 2010, 12:30, celkem upraveno 1 x.
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

A co takhle si pořádně pc pročistit od prachu 8-) by ste se divily co dokáže prach zlikvidovat :lol:
destroyerR
Nováček
Nováček

tielka píše:A co takhle si pořádně pc pročistit od prachu 8-) by ste se divily co dokáže prach zlikvidovat :lol:
V mé skříni to vypadá asi takto:
http://www.czechcomputer.cz/uploadimg/U ... 341382.jpg

Takže problém s prachem to asi nebude. :) Navíc podezřelé teploty jsem nezaznamenal ani na CPU ani na GK.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Zkus tam nainstalovat (pokud vlastníš) 32-bit Win7.
destroyerR
Nováček
Nováček

Shit píše:Zkus tam nainstalovat (pokud vlastníš) 32-bit Win7.
Bohužel 32bit mám jenom XP - ty mám na druhém disku a pokud nabootuju z něj, tak jede všechno bez problémů.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

destroyerR píše:Bohužel 32bit mám jenom XP - ty mám na druhém disku a pokud nabootuju z něj, tak jede všechno bez problémů.
To opravdu vypadá na problém/konflikt/chybu driverů u W7-64.
destroyerR
Nováček
Nováček

Shit píše:
destroyerR píše:Bohužel 32bit mám jenom XP - ty mám na druhém disku a pokud nabootuju z něj, tak jede všechno bez problémů.
To opravdu vypadá na problém/konflikt/chybu driverů u W7-64.
To je to jediné co mi připadá reálné, ale taky to může být celkově tou kombinací starřího a nového HW a SW... Nevím. Každopádně asi nejsem sám, kdo má tyhle problémy, tak budu doufat, že nová verze ovladače to vyřeší, nebo někde na netu najdu jiné možnosti.
giggso
Nováček
Nováček

Příspěvek od giggso »

Moze byt pricinou zamrzania sietova karta (zakladná doska ASUS P7P55D)???
Z HW som uz vsetko ostatne vylucil.
giggso
Nováček
Nováček

Příspěvek od giggso »

... alebo este monitor.
Moze spominane chyby sposobit, ak by bol vadny monitor ???
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“