jak nejlepe uchovavat ucetni data 4-10 let

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
KOFis
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

jak nejlepe uchovavat ucetni data 4-10 let

Příspěvek od KOFis »

hoj, chtel bych poradit jak nejlepe uchovavat uceni data z firmy? chtel bych si poridit nejaky externi hardisk nebo primo NAS. na cd/dvd to asi nema vubec smysl, nejsem si jisty jestli by to slo precist po 5ti letech.

objem dat nebude velky, v radu stovek mega max. format taky neni dulezity, neni to zadny ucetni system, jen excel pripadne word soubory, mozna jpg fotky.

potrebna doba je minimalne 4 roky, idelane 5 (az 10) let, bez jakekoliv ujmy dat.

myslite ze na externim disku budou data naprosto v poradku po takove dobe? napadlo me taky zalohovat data treba nekde na web, google docs nebo neco podobneho.

predem vam dekuji za rady! :-)
TomTom
Začátečník
Začátečník

Re: jak nejlepe uchovavat ucetni data 4-10 let

Příspěvek od TomTom »

Na web bych rozhodně žádná firemní a důležitá data nezálohoval. Nikdy nevíš, co s tím provozovatel může udělat (třeba se rozhodne službu zrušit) a navíc je zde riziko nějaké bezpečnostní díry. Volil bych kombinaci více prostředků - 100% jedno řešení neexistuje.

Externí disk může být dobrý a myslím, že udělat zálohu zálohy na cd/dvd není od věci - v případě selhání se může hodit. Já osobně bych volil diskové pole na serveru (raid 1 nebo 5) + záloha na externí disk + optické medium.
KOFis
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od KOFis »

tak to mas 100%ni pravdu. napadlo me z hlediska spolehlivosti a podobne, ale asi to neni vhodne reseni. diky za pripominku.
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

Ja jsem pro zalohu dulezitejch dat zvolil NAS a RAID pole (u tebe 1)
pak jednou rocne vypalit na DVD :)
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
KOFis
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od KOFis »

mate nekdo zkusenosti jaka je realna zivotnost takovych dvd? stalo se mi ze par let (4-5) stare filmy co jsem si vypalil mi prestaly fungovat :-(
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

zálohy na pálená média jsou o ničem, to to rovnou můžeš hodit do koše. ale myslím že by šlo využít služeb nějaké firmy která nabízí DVD lisovaná, tam to bude s životností IMHO o dost lepší
ignorelist: kremrole a dezoláti
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

KOFis píše:mate nekdo zkusenosti jaka je realna zivotnost takovych dvd? stalo se mi ze par let (4-5) stare filmy co jsem si vypalil mi prestaly fungovat :-(
To je celkem normální, čitelnost DVD médií se pohybuje od 10 let (nejstarší) do cca půl roku (nejnovější šmejdy). Podle kvality barviva, rychlosti pálení, vypalovačky, série a náhody.

K zálohování ideálně NAS+RAID1
KOFis
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od KOFis »

ok, diky za vase tipy. nakonec asi pouziju nejaky externi HDD nebo NAS, mozna i rocni zalohu na dvd :-)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“