SSD místo DVD mechaniky?

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
zahry
Nováček
Nováček

SSD místo DVD mechaniky?

Příspěvek od zahry »

Ahoj, mám takový dotaz. Chtěl bych svůj notebook rozšířit o SSD disk (Intel X25-M - 80GB), ale zároveň bych chtěl zachovat původní HDD. SSD jako systémový a HDD na data. Je možnost vyměnit DVD mechaniku za SSD, nebo nějaká jiná varianta, jak dostat do 15,4" notebooku dva disky? Mám notebook Toshiba Tecra S5.
Díky za názory
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: SSD místo DVD mechaniky?

Příspěvek od zombux »

ano ta možnost tady je, ale záleží dost na tom, jak výrobce vybavil konkrétní notebook. někdy se dá koupit přímo adaptér pro montáž 2,5" disku místo mechaniky (např. u IBM/Lenovo), jindy to je trošku oříšek - jednak kvůli rozměrům mechaniky a nemožnosti rozumně tam ten disk umístit, jednak kvůli konektoru - někteří výrobci používají standardní SATA, jiní cosi jiného co potřebuje redukci. jak to je u Toshiby bohužel netuším
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
zahry
Nováček
Nováček

Příspěvek od zahry »

Díky za odpověď, teď ještě najít jestli už to někdo zkusil. Nebo bych mohl rozebrat svůj noťas a porozhlédnout se tam, jak je to připojené a kolik je tam místa.
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

ted jsem zrovna prodaval jednomu znamemu HP ProBook 6550b a k tomu si kupoval slot na druhej HDD misto mechaniky.
:)
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
zahry
Nováček
Nováček

Příspěvek od zahry »

Trosku jsem hledal a nakonec jsem našel tohle NewModeUS
Nemáte s tím někdo zkušenosti?
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

rozměry všech mechanik jsou unifikovaný, a liší se jen výměnným předním plastem. rozdíl je ale jak už jsem napsal v konektoru, tahle záležitost by podle mě fungovala perfektně ve všech případech kde je standardní SATA, jen u modelů který používají svoje řešení by to nešlo. takže to chce zjistit jak to vlastně máš v notebooku vyřešené, a pokud tam je úplně normální SATA + SATA napájení, a je to za rozumný prachy, asi není moc co řešit...
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
NBumBum
Nováček
Nováček

Příspěvek od NBumBum »

Zdravim, s dovolenim se pridam k tomuhle topicu a nebudu zakladat novy.
Resim stejny problem a DVD je pripojeny pomoci 13-pin sata konektoru(7 data + 6 napajeni). Rozdil oproti klasickymu 22-pinovymu je v tom ze v 13-pin je jenom 5V napajeni. Vedel by nekdo jestli dnesni 2.5" SATA HDD (pripadne i SSD) pouzivaji jenom 5V nebo je mozny ze obcas vyuzijou i 3.3V resp 12V?
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

teď trochu nechápu co tam je vlastně za konektor - standardní SATA má 7 datových pinů, napájení je standardně 15pin, slimline (hlavně pro některé mechaniky) je 6pin, SATA Micro (ty mají tuším 1,8" disky) 7pin. takže to vypadá na slimline 6pin, tj jen 5V... což znamená že to bude fungovat jinak, a jak dokazuje tahle diskuse tak to tak i je http://forum.notebookreview.com/sony/31 ... cable.html - takže klasický SATA tímhle napájet nejde
Pfizer & Moderna inside
NBumBum
Nováček
Nováček

Příspěvek od NBumBum »

hmm, asi jsem se trochu blbe vyjadril - moje DVD mechanika ma slim SATA( http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA ... _connector ) konektor - tj 7pinu na data a 6 pinu na napajeni, tzn 7+6=13 - 13-pinovy konektor. Jestli jsem tomu dobre porozumnel tak v tom threadu na NBR se resi pripojeni disku misto DVD mechaniky ktera ma microSATA konektor a tvrdi tam ze ma jenom 3.3V (i kdyz podle wiki by mel mit i dve linky na 5V, ale buhvi) a kvuli tomu mu nejde 5V disk, coz neni muj pripad...

To je ale vcelku jedno, ja bych potreboval vedet jestli klasicky 2.5" disk jde napajet "jenom" 5V linkama. (pokud uz si odpoved napsal tak se omlouvam, ale moc sem nepochopil tu posledni vetu)

(+jen tak pro zajimavost SATA [+ napajeni] konektor do 2.5" a 3.5" je stejny?)
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“