Levný upgrade procesoru - poraďte

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Levný upgrade procesoru - poraďte

Příspěvek od VeCkO »

Ahoj pokud mas vse na def. hodnotach jako CPU na 2,13GHz tak budes mit v 3D06 asi kolem 8000-10000 body.
Prijde mi opravdu divne jak si psal ze celeron deska dala na 3,8GHz a toto C2D neda ani 3GHz. A treba 2,5GHz da?
Predpokladam ze neco o taktovani vis a ze sis daval pozor na delocku pameti a trochu si CPU i pomohl s napetim.
Osobne si myslim ze kdyby jsi mel C2D kolem 3GHz tak ti to jeste na nejakou dobu vydrzi na GTA4 i Mafii II.
Mel sem celkem podobnou sestavu (E5200 @ 3,3GHz + 8800GTS) A vim ze pretaktovani E5200 z 2,5GHz na 3,3GHz slo u konkretne GTA4 dost poznat a hralo se celkem luxusne.
Ale pkud by si chtel fakt ugrade tak uz jedine na AM3 + DDR3.
Ryzen 7 9800X3D -|- ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI -|- RX 9070XT Pulse -|- ADATA XPG 48GB CL30
5120x1440 UltraWide Samsung G9

>>>>INSTAGRAM<<<<
>>>>CBR1000RR / GoPro / POV / YOUTUBE<<<<
Power1_2009
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Power1_2009 »

Takže jelikož nemám 3D mark 06 naistalovaný tak vám sem napíšu výsledky z 3D Mark Vantage snad vám to nebude tolik vadit. Takže 3D mark Score P5848, GPU SCORE: 8287 a CPU SCORE: 3114
Power1_2009
Začátečník
Začátečník

A ještě ktomu taktování... u toho celeronu jsem zvedal myslím jen FSB pokud se nepletu ale když zvednu FSB u toho C2D tak mi to nenajíždí.. vím že se musí tam ještě poladit ty paměti apodobně.. ale tak do hloubky se o taktování nezajímám. Jinak ten Celeron byl Celeron D 3,06Ghz jádro Cedar Mill a dokonce šel i na 4 Ghz ale to už nenajížděl Windows... ale to jen tak na okraj :)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Power1_2009 píše:Takže jelikož nemám 3D mark 06 naistalovaný tak vám sem napíšu výsledky z 3D Mark Vantage snad vám to nebude tolik vadit.
Pokud umíš převést 13500 bodů obvykle dosahovaných ve 3D Marku 06 na skóre ve 3D Marku Vantage, tak to nevadí...

Stáhni si CPU-Z a postni sem screeny SPD (oba) a Memory, je to při taktování významné.

Jinak je to stejně jednoduché, jako s Celeronem D:
- chip na desce generuje frekvenci (třeba 266 Mhz)
- krát násobič procesoru (třeba 8) je frekvence procesoru 2,13 Ghz
- krát 4 (nelze změnit) je frekvence sběrnice FSB 1066 Mhz
- krát násobič pamětí (třeba 2,5) je frekvence pamětí 665 Mhz .

Když zvýšíš frekvenci z desky na 333 Mhz, stane se tohle:
- frekvence procesoru se zvýší na 2,66 GHz
- frekvence sběrnice FSB se zvýší na 1333 Mhz
- frekvence pamětí se zvýší na 833 MHz

No a to je důvod proč to spadne:
667 MHz-ové paměti neustojí 833 MHz obvykle ani při zvýšeném napětí.

Takže je třeba snížit násobič pamětí na 2 (pak paměti poběží na 667 MHz) a někdy (trochu) napětí procesoru.
Power1_2009
Začátečník
Začátečník

Dobře, zítra odpoledne to sem hodím stáhnu i ten 3D mark 06 a všechno vám to sem dám. zatim díky...
Power1_2009
Začátečník
Začátečník

Dobrý večer, posílám obrázky z CPU - Z tak i skore z 3D Mark 06.

3D Mark 06 http://www.ulozto.cz/6797714/3d-mark-score-jpg
Memory http://www.ulozto.cz/6797713/memory-jpg
SPD 1 http://www.ulozto.cz/6797712/spd-slot1-jpg
SPD 2 http://www.ulozto.cz/6797715/spd-slot2-jpg

Jinak psal jste něco o tom taktování tak podle toho co píšete mi došlo že to možná ani nepude protože deska má 1066Mhz FSB a procesor jede také na 1066Mhz FSB tk nevím.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

No jo, tak aspoň vidíme o kolik výkonu připravil grafiku nízký výkon procesoru a paměťového subsystému.
Ta deska neumí ani asymetrický Dual Channel, takže paměti běží Single Channel (jen 64-bity šířka paměťové sběrnice).
Mám správný pocit, že na desce máš jen 2 paměťové sloty?
Pokud nelze nastavit víc než 266 MHz frekvence z desky (1066 MHz frekvence FSB), je pochopitelně nemožné jít s frekvencí procesoru výš.
Tak se koukni do BIOSu, třeba tam vyšší frekvenci najdeš.
Ale napřed nastav pamětem opatrnější časování 5-5-5-18 a pak teprve zkus jít s frekvencí procesoru výš.
Power1_2009
Začátečník
Začátečník

Jaký byste mi teda navrhli postup při řešení tohoto problému ? zatím to ale vypadá tak že s kupováním nových komponent musím počkat až na leden, podle toho co mi píšete jsem usoudil že stim taktováním to nebude žádná sláva. A ano na desce jsou dva sloty na ramku a deska NEUMÍ dual channel. Já vám sem hodím screen BIOSu vtom nastavení a možná by bylo fajn kdybyste mi řekli co kde zvýšit :)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Proč ne.
Dobrý nápad.
Power1_2009
Začátečník
Začátečník

Super, tady jsou fotky.

Frequency/Voltage Control http://www.ulozto.cz/6798990/03122010179-jpg

Advenced DRAM Configuration http://www.ulozto.cz/6798989/03122010180-jpg - toto je právě po zmáčknutí enteru vtéto nabídce. Snad to chápete :D

budu se těšit na radu :)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

V Advanced dej DRAM CAS Latency 5
a tRAS dej 18.
Jaké možnosti nastavení jsou v AGP/PCI Frequency?
No a CPU FSB Frequency je nesprávné označení té frekvence generované chipem desky (správně Host Clock Frequency, nebo External CPU Frequency apod.).
A tvrdí tam, že může být třeba 500 Mhz.
No a když půjdeš z 266 MHz nahoru, nezapomeň si snížit frekvenci pamětí DRAM Frequency.
Power1_2009
Začátečník
Začátečník

v AGP/PCI frequency nejsou hodnoty žádní tam lze pouze přidávat anebo ubírat + nebo - a jakou mám dát takovou počáteční frekvenci ? Ještě dodám že u CAS LAtency je napsáno 3.0/5 a to je poslendí možnost pak jsou tam nižší
Power1_2009
Začátečník
Začátečník

Takže jsem to co jste psal přenastavil, poté jsem zvednul CPU FSB Frequency na 300, výsledný takt byl 2400Mhz zároveň jsem snížil DRAM Frequncy z 667 na 400 v nabídce bylo ještě 533 nebo tak nějak to je :) no a uložil nastavení pustil PC a proces spouštění počítače skončil v místě kde měl zabootovat disk a nahrát Windows. To už se nestalo a blikal pouze kurzor. Tak jsem to vrátil zase spátky tu frekvenci na 2133 a nechal to být :)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak si ještě ověř v CPU-Z na kartě Memory, že jsi to časování pamětí opravdu přenastavil na 5-5-5-18.
No a stáhni a naflashuj si nejnovější BIOS.
Může opravit něco co tvému procesoru teď vadí, nebo zpřístupnit další nastavení - třeba napětí procesoru.
Jaké možnosti nastavení jsou v AGP/PCI Frequency?
Power1_2009
Začátečník
Začátečník

Stim BIOSem by nebyl problém ale pokud vím tak se to dělalo přes disketovku nebo se mylím ? A tu právě nemám... u Toho AGP/PCI Frequency mužete nastavovat frekvenci je tam těch 33,3 pak nějakých 38 atd... A pokud vás mohu poprosit a nezatěžuji vás mohl byste i sem ještě stručně napsat nějaký postup na flashnutí toho BIOSu ? Tu disketovku bych mohl sehnat během soboty... Omlouvám se že vás tím zatěžuji ale bios sem nikdy neflashoval
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak to zkus z prostředí Windows s pomocí MSI Live Update bez disketovky, když ji nemáš:
http://www.msi.com/index.php?func=downl ... od_no=1566
Jo, k tomu oslovení - nevadí, že jsem holka a že si tady na fóru tykáme?
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Power1_2009 píše:...u Toho AGP/PCI Frequency mužete nastavovat frekvenci je tam těch 33,3 pak nějakých 38 atd...
Jenže já myslela, že je tam k nastavení oboje, i frekvence sběrnice AGP, která má mít frekvenci 66,66 MHz, takže jsem si představovala nastavení "66,66/33,33". No ale když je tam jen frekvence PCI, tak 33,33 MHz je dobře.
Jo a měl bys povolit vypínání nepoužívaných PCI slotů (Auto Disable PCI Clock Enabled).
Power1_2009
Začátečník
Začátečník

tak dobře - mužeš mi prosím na sebe dát třeba icq nebo něco kde mužeme komunikovat v reálným čase ? díky
Power1_2009
Začátečník
Začátečník

stáhl jsem ten MSI Update 5 to je K ZLOSTI naprosto khovnu progam a musim to tak napsat ten bios to ani nenajde... uděláme to přes disketovku
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

nemusíš nic dělat přes disketovku...máš flash disk?
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“