prosím o radu s výběrem notebooku. Vybírám už přes měsíc, ale v některých věcech se stále nevyznám, a u mnoha ajťáků se setkávám s tím, že mi nerozumí, a nebo jsem blbá blondýna
![Smile :-)](./images/smilies/smile.gif)
Takže asi takto:
Jaký je váš rozpočet? do 16 000,-
Jakou velikost notebooku preferujete? do 34cm, tj. 13'' nebo 14''
Preferujete nějaké značky? nechci Acer, Asus
Co budete na notebooku nejčastěji dělat? Kámen úrazu u většiny mých "poradců". Výrazem PRÁCE S VÍCE PROGRAMY fakt nemyslím IE, antivirák a WMP. Pravidelné používání vypadá asi takto: IE s 10 záložkami, v "krizové" situaci až 30, v některých flashplayer, word (1-3 dokumenty), pdf reader, MSN, WMP, youtube mp3 converter/program na úpravu zvuku. Chci zkrátka vědět, že když si dám vypálit CD, tak kvůli tomu nemusím přerušit ostatní práci, a že když něco googluju, tak můžu otevřít dvacet záložek, přepínat mezi dalšími zdroji informací jako word a pdf reader a noťas to vydrží.
Budete ho nosit stále s sebou nebo nechávat doma na stole? Více méně leží na stole, převážím jen na víkendy, tj. 2x týdně.
Chcete na něm hrát hry? A pokud ano tak jaké? pouze on-line hry
Kvalita zpracování a design Když to bude hezké, budu ráda, ale pokud to odpovídá mým požadavkům na práci, tak beru i černočernou tlustou krabici
![Cool 8-)](./images/smilies/cool1.gif)
Komponenty
Jakou značku a typ procesoru preferujete? Nevím, nevyznám se. Chci ten, který zvládne lépe to, co potřebuju
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
Jak velká má být operační paměť? Podle některých je pro mě 2GB fakt málo, jiní říkají, že stačí. Se 3GB bych asi spala klidněji
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/rolleyes.gif)
Potřebujete optickou mechaniku? A pokud ano tak jakou? Ano, může být ale externí. Jakou - nevím, nevyznám se.
Vyžadujete nadstandardní funkce zabezpečení (TPM čip, čtečku otisků prstů)? ne
To, co se mi v poslední době líbí, jsou:
Lenovo TP SL410 - trackpoint super, s touchpadem asi nikdy umět nebudu, ale má jen 2GB a procesor, o kterém jsem četla, že je horší než Core i3
Samsung R480 - moc se mi líbí, Core i3 a ramka 4GB mi v mém laickém mozku evokují představu bezproblémové práce s více programy. Herní vybavení asi nevyužiju, ale cena je super, srovnatelná s jinými, horšími notebooky. Bojím se ale u něj toho, že Samsung dělá hlavně plno jiných věcí - televize atd., upřednostňovala bych značku, která se zabývá hlavně výrobou notebooků.
Fujitsu Lifebook LH530 - dobrá ramka i frekvence procesoru, skvělé ohlasy na řadu lifebook, JENŽE... Fujitsu jsou asi kvalitní notebooky, nikdy jsem se svým starým problémy neměla, vydržel 5 let při každodenní práci... jediný problém byl v pantech, dvakrát jsem reklamovala kvůli problémům s monitorem, a potřetí jsem to nestihla protože jsem byla v zahraničí, jinak bych reklamovala zase, pokaždé celou horní desku vyměnili a problém byl do 3 měsíců zpátky. Naposled se nezapnul vůbec, údajně taky kvůli "drátech v pantech"... a vzhledem k tomu, že s monitorem hýbu dost, tak se obávám stejného problému.
Uf, asi jsem toho nakecala dost, tak pokud jste to někdo dočetl až sem a poradíte, co mám po notebooku chtít ohledně technických parametrů, aby dosáhl požadavků na práci, budu moc moc ráda
![Smile :-)](./images/smilies/smile.gif)