výměna disku v RAID5 (Intel Matrix Storage Manager) - jak?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- zombux
- Odborník PCT

výměna disku v RAID5 (Intel Matrix Storage Manager) - jak?
mám následující situaci: deska P5Q Deluxe, na ní normální RAID5 ze tří disků. jeden z těch disků chci vyměnit za jiný (je odlišný než ty dva další a nedělá to dobrotu), a pak ho nechat běžet mimo pole pro zálohy. otázka zní - jak to udělat nejlíp? jedná se bohužel o intenzivně využívaný počítač, takže nemám moc příležitostí na pokusy. napadlo mě že v Matrix Storage Consoli připojím čtvrtý disk, ten třetí z pole odeberu a nechám rebuildovat na ten nový, jenže možnost odebrání disku z pole mi to vůbec nenabízí. zdá se že budu muset počítač vypnout, fyzicky odpojit disk, připojit nový, zapnout, rebuildnout... a po rebuildu zase vypnout, zapojit ten jiný, spustit... co se stane teď, systém přece ví že ten disk byl předtím součástí pole ne? použít RAID BIOS nejde, počítač běží v racku a ovládat jde jen vzdáleně. nějaké nápady jak to udělat tak, abych nemusel tápat a zkoušet? díky za tipy 
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: výměna disku v RAID5 (Intel Matrix Storage Manager) - jak?
Ja jsem neco podobneho delal v Nasu. Po procitani diskuzi jak to udelat nejlepe jsem se nadral,vytrhl HDD,vzazil nove a samo se to obnovilo
RAID 5 je dost v pohode.
RAID 5 je dost v pohode.
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- zombux
- Odborník PCT

fajn, vyrvals to za chodu nebo při restartu?
- wallot
- Středně pokročilý

-
tak samozrejme lze disk vyndat za chodu ale hlavickam to nedela dobrotu.
postup - UDELAT ZALOHU
vypnout PC, pridat dalsi disk a udelat z nej hotspare pokud to ten radic umi pokud ne tak proste vymenit disky a raid se rebuilduje na ten vymenenej.
postup - UDELAT ZALOHU
vypnout PC, pridat dalsi disk a udelat z nej hotspare pokud to ten radic umi pokud ne tak proste vymenit disky a raid se rebuilduje na ten vymenenej.
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - TTC Frozen V2, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
- zombux
- Odborník PCT

ok, ale co se pak stane když ten původní disk zase vrátím zpátky, pochopí řadič že ten už do pole nepatří?
- Shit
- Odborník PCT

Asi nastane konflikt...zombux píše:ok, ale co se pak stane když ten původní disk zase vrátím zpátky, pochopí řadič že ten už do pole nepatří?
a) Odpojit "nemocný" HDD při vypnutém PC, zapnout PC...
b) Nastavit v RAID řadiči režim IDE
c) Na "nemocný" HDD aplikovat smazání nulté stopy z utility od výrobce HDD
d) Nastavit řadič na RAID_5
e) Obnova pole
f) "Nemocný" HDD nastavit jako "non-RAID".
Na SB850 tento postup funguje, na ICH10R nevím, ale mohl by...
- wallot
- Středně pokročilý

-
co jsem koukal deska by mela mit dalsi dva SATA porty na jinem radici. k tomu ten disk pripoj a bude to ok
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - TTC Frozen V2, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
- zombux
- Odborník PCT

jo, tahle možnost mi nedošla, pravda. pak to musí fungovat perfektně na jeden restart respektive hrábnutí do kejsuwallot píše:co jsem koukal deska by mela mit dalsi dva SATA porty na jinem radici. k tomu ten disk pripoj a bude to ok
- Lokomotiva
- Začátečník

A už jsi ten 4.disk do PC nainstaloval?zombux píše:...napadlo mě že v Matrix Storage Consoli připojím čtvrtý disk, ten třetí z pole odeberu a nechám rebuildovat na ten nový, jenže možnost odebrání disku z pole mi to vůbec nenabízí.
Pokud tam nebude, tak ti konzola nemůže nabídnout odebrání žádného stávajícího disku.
To by byla cvok.
Tak napřed jeden disk do RAID 5 přidej a pak ten, který chceš vyndat, odeber.
- zombux
- Odborník PCT

ne, zatím jsem ty disky ani nenakoupil. napadlo mě ten disk prvně do pole přidat, jenže to pak bude následovat rebuild na hodně a hodně hodin, a pak když ten jeden odeberu tak dalších hodně a hodně hodin rebuildu, ne?
- zombux
- Odborník PCT

ještě mě napadla jedna věc - když ten server chytnu, vyrvu z racku a přenesu do kanclu ke klávesnici a monitoru, tak můžu disky v poli ladit přes RAID BIOS, a tam by pak mělo jít ten disk vykopnout z pole a přidat tam jiný, ne? netuším jak je pak vyřešenej ten přídavnej řadič od SiL ale to už bude jen detail - jde mi o to že pomocí RAID BIOSu by mohlo jít ten disk odpojit z pole čistě, takže při případném připojení jinam už se nebude tvářit jako RAID member. uvažuju správně?
- Lokomotiva
- Začátečník

Jaký zvolíš postup je na tobě.
Já bych řekla, že Intel Matrix (mimochodem já mám Intel Rapid - nechceš zkusit aktualizovat a podívat se jaké možnosti se ti objeví?) bude mít víc možností nastavení než ta RAIDotvorná utilita v BIOSu.
Já bych řekla, že Intel Matrix (mimochodem já mám Intel Rapid - nechceš zkusit aktualizovat a podívat se jaké možnosti se ti objeví?) bude mít víc možností nastavení než ta RAIDotvorná utilita v BIOSu.
- zombux
- Odborník PCT

proti aktualizaci softwaru nemám, ale musí to jít rozumně a hlavně bezpečně, tenhle počítač se používá jako firemní server (nekamenujte mě, já ten hardware nevybíral
)
- Shit
- Odborník PCT

Osobně je mně v těchto případech bližší právě "RAIDotvorná utilita" v BIOSu RAID-řadiče, než dělat "harakiri" pod OS... Problém je v tom, jestli to ICH10R vůbec umí...Lokomotiva píše:Jaký zvolíš postup je na tobě.
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
pri choduzombux píše:fajn, vyrvals to za chodu nebo při restartu?
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- zombux
- Odborník PCT

heh, jsi odvážnej
něco takovýho se mi moc dělat nechce
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
njn,vyhoda toho ze si resim sam reklamace
kazdopadne vytahovane HDD sly na prodej a novejm by to vadit nemelo.
kazdopadne vytahovane HDD sly na prodej a novejm by to vadit nemelo.
- zombux
- Odborník PCT

takže, abych ty informace nějak uchoval, odpovím si sám
disk z pole jde vyhodit pohodlně přes RAID BIOS - položka Reset RAID Status. na tom samém místě se dá rovnou do pole přihodit nový disk - RAID BIOS to přímo sám navrhne (pokud je připojený, samozřejmě). pole se pak samo přepne do režimu Rebuild, a fyzický rebuild začne po nabootování do operačního systému.
hotspare disk se přidává v OS přes matrix storage consoli - tj nepřidávat do pole v RAID BIOSu, ale až v OS, Rklik na disk, kde bude položka "mark as spare". toť vše
hotspare disk se přidává v OS přes matrix storage consoli - tj nepřidávat do pole v RAID BIOSu, ale až v OS, Rklik na disk, kde bude položka "mark as spare". toť vše
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
sem rad ze se podarilo. 
- zombux
- Odborník PCT

jo, skoro podařilo, jen mě čeká vyhození toho zlobivého disku úplně, protože je vadný. vtipné je, že matrix storage console hlásí SMART událost, ale už se nikde nedá vyčíst jaká to vlastně událost je - disk je mimo pole, ale stejně k němu nejde přistoupit z žádné utility čtoucí SMART, a matrix storage console mi to taky neřekne. vtipné