ATI/AMD R9xx informace, spekulace, novinky

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Zamčeno

O kolko percent bude Cayman vykonnejsi ako Cypress?

0 - 20 %
19
15%
21 - 30 %
36
28%
31 - 40 %
45
35%
41 - 50 %
18
14%
51+ %
9
7%

Celkem hlasů: 127
yesper
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: ATI/AMD R9xx informace, spekulace, novinky

Příspěvek od yesper »

urcite TDP nie je 190 :-D
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

no-X píše:Pro ATI je mnohem výhodnější vyrábět čip, který má výrobní náklady jako mainstream nVidie, ale výkonnostně stojí proti high-endu.
To jako tvrdíš, že náklady Caymanu jsou stejné, jako u G104? :? Tomu nevěřím.
Comby píše:HD 6970 má údajne 190W
Nebál bych se tvrdit, že spotřeba bude nad 225W (proč asi 6+8pin).
Comby
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Comby »

neliz píše:The -20 to 20 slider is a %, you can adjust the power of your card in the overdrive tab by 20% up or down.
the 250W is the maximum board consumption, but the non-OC power consumption is 190/200W.
Cayman can actually clock almost as flexible as any modern CPU, so it can run at 650 MHz or 800 MHz during benchmarking if you enable Powertune
Rozumiem tomu tak, že na štandardných frekvenciách je spotreba 190/200W. Keď v Overdrive posunieš slider na max. môže byť spotreba až 250W. S vyššou frekvenciou aj Vcore. Nevieme však aká je non-OC frekvencia.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Shit píše:
no-X píše:Pro ATI je mnohem výhodnější vyrábět čip, který má výrobní náklady jako mainstream nVidie, ale výkonnostně stojí proti high-endu.
To jako tvrdíš, že náklady Caymanu jsou stejné, jako u G104? :? Tomu nevěřím.
Vyhledej si někde, jak velké jsou GF104, Cypress a kolik je Cypress + 15%. Jestli se nechceš obtěžovat hledáním...

GF104: 367mm²
Cypress: 334mm²
GF100: 530mm²
GF110: 530mm² (podle různých zdrojů 320-350mm²)

nevím, co je na tom k neuvěření... :wink:
Shit píše:
Comby píše:HD 6970 má údajne 190W
Nebál bych se tvrdit, že spotřeba bude nad 225W (proč asi 6+8pin).
Tak to asi "neuvěřitelné" výrobní náklady nebudou jediným překvapením, které ti ATI přichystala :-)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

no-X píše:Tak to asi "neuvěřitelné" výrobní náklady nebudou jediným překvapením, které ti ATI přichystala :-)
Nicméně já jsem čekal od Caymana výkon nad GTX580 (není problém si tato má slova ověřit na tomto fóru).

Třeba budu ale také překvapen výkonem HD6970, který v globálu porazí GTX580... :)
no-X píše:GF104: 367mm²
Nemyslím si, že plocha chipu je jediným faktorem ceny celé karty. :|
Tím ale nechci tvrdit, že GF110 je levnější na výrobu, než HD6970. To asi opravdu ne, ale to mě jako zákazníka nezajímá.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

2 SIMDs mají asi 10-15mm², což by imho víc než stačilo na přímou konkurenci GTX580. Přemýšlel jsem, proč se rozhodli jen pro 24, ale dává to smysl. Cayman měl stát proti GTX480, proti GTX580 měl jít Antilles (2x Cayman), jenže ATI přestřelila (resp. nVidia podstřelila) a situace dopadla, tak jak dopadla. Je jasné, že kdyby ATI včas věděla, jak malý bude rozdíl mezi Caymanem a GTX580, měl by víc o dva SIMDs, pár milimetrů na jádře a $150 v ceníku. Takhle je to sice méně výhodné pro ATI, ale výhodnější pro zákazníka. Kdo ví, třeba se těch pár procent dohrabe i na driverech
už CH. D. přece psal tohle :
The 6950 though really does need 1664 shaders to be a "killer" card as the 5850 was....
Jinak OBR tě má asi hodně rád, že o tobě pořád píše na svém blogu a zveřejňuje tvoji fotku no-Xi.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
vendo007
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vendo007 »

troska optimizmu
Hi there

All I can say is they are bloody fast.

For the money I am amazed.

I can see this launch being hugely sucessul for ATI, easily on par with 58xx series but better because I literally have enough stock to prevent running out which will also mean our pricing will be excellent and I should be able to keep the price low low, no price hikes.
"Real power can't be given. It must be taken."
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Shit píše:Nemyslím si, že plocha chipu je jediným faktorem ceny celé karty. :|
Tím ale nechci tvrdit, že GF110 je levnější na výrobu, než HD6970. To asi opravdu ne, ale to mě jako zákazníka nezajímá.
Před chvilkou ses mě ptal na výrobní náklady, teď říkáš, že tě nezajímají. Co chceš vlastně slyšet? :-) ATI prodává čipy, proto jsou podstatné z jejich hlediska výrobní náklady na čip. Ty jsou u podobně velkých čipů podobné. Náklady na kartu budou vyšší o 1GB paměti (před rokem a čtvrt stál 1GB nejrychlejších GDDR5 $19.95) a lepší chladič (rozdíl cca $10).

del42sa: řeknu ti asi tolik... OBR si myslí, co nemá, ale když jsem ho míjel na parkovišti u hypermarketu, neměl evidentně tucha, kdo jsem :-) ale co, děti si hrajou, třeba bude hezky :twisted:
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

:D ...po víkendu to uteče jako voda a ve středu :?: budeme chytřejší
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
theedge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od theedge »

flanker píše::D ...po víkendu to uteče jako voda a ve středu :?: budeme chytřejší
JJ o víkendu to chce zajít na pivo a než nás přestane bolet hlava tak tu máme recenze :-)
AMD Ryzen 7 5800X3D || Scythe Ninja 4 || ASUS Rog Strix B550-F Gaming || 32GB DDR4 Crucial Ballistix 3200@3600 CL16|| Gainward RTX 5080 Phoenix 16GB || SSD M.2 NVMe Samsung 980 PRO 2TB + Samsung 970 EVO 500GB || 3x HDD WD Red 3 TB || Creative X-Fi Titanium HD + Shure SRH840 || FRACTAL Define R4 + Corsair HX850 850W|| Razer DeathAdder 3500 || 27" Gigabyte Aorus FI27Q-P (1440p + 165 Hz)
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

OBR si myslí, co nemá, ale když jsem ho míjel na parkovišti u hypermarketu, neměl evidentně tucha, kdo jsem :-) ale co, děti si hrajou, třeba bude hezky :twisted:

pro něj je asi důležité to, že si napíše ty své výplody na Blogu, evidentně si tím zvětšuje svoje ego :-D

jinak co říkáš na to co psal Charlie o těch SP ? http://www.semiaccurate.com/2010/12/03/ ... llocation/ on si nejspíš myslel že 6950 bude míť těch 1536SP...
Naposledy upravil(a) del42sa dne pát 10. pro 2010, 08:51, celkem upraveno 1 x.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
socket
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od socket »

no-X píše:del42sa: řeknu ti asi tolik... OBR si myslí, co nemá, ale když jsem ho míjel na parkovišti u hypermarketu, neměl evidentně tucha, kdo jsem :-) ale co, děti si hrajou, třeba bude hezky :twisted:
a co cakas ked ta (skoro) nikto nevidel? :)

mimochodom som trochu sklamany z tej vysokej spotreby v zatazi, a to ze do vianoc ich vela nebude.
"Život je ťažký.. jeden z najťažších" Ľ.M.
ignore list: Syntex, Airm@n64, gejmer, Jarysmen, Maranov, Ssnake, jakubom, tielka
Smeli
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Smeli »

socket píše:
no-X píše:del42sa: řeknu ti asi tolik... OBR si myslí, co nemá, ale když jsem ho míjel na parkovišti u hypermarketu, neměl evidentně tucha, kdo jsem :-) ale co, děti si hrajou, třeba bude hezky :twisted:
a co cakas ked ta (skoro) nikto nevidel? :)

mimochodom som trochu sklamany z tej vysokej spotreby v zatazi, a to ze do vianoc ich vela nebude.

Ech, tys nečetl předchozí příspěvky? Něco jak o slušné dostupnosti tak i slušné spotřebě tu padlo... :wink:

OT: dost dobře nechápu ubohost pana OBRa. To nemá kde smočit či co?
Obrázek
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Shit píše:
no-X píše:Tak to asi "neuvěřitelné" výrobní náklady nebudou jediným překvapením, které ti ATI přichystala :-)
Nicméně já jsem čekal od Caymana výkon nad GTX580 (není problém si tato má slova ověřit na tomto fóru).

Třeba budu ale také překvapen výkonem HD6970, který v globálu porazí GTX580... :)
no-X píše:GF104: 367mm²
Nemyslím si, že plocha chipu je jediným faktorem ceny celé karty. :|

Tu jde o to co bude dále a jak rychle. Protože G110 je jen GF100B, stejnej čip, kterej je už rok starej. Dalo to míň práce žnež GT200 na GT200B protože zde se ani neměnil proces. Vzhledem k tomu že se jen aktivovalo více SP, a snížení spotřeby je díky jiné napájecí kaskádě + chlazení + extrémě agresivnímu chování vcore (GTX580 nejse ocnout ani o 30mhz na stocku, kdežto GTX480 měla obvykle 100+ bez zvedání vcore, 580 má menší defaulty, téměř na hraně stability). A hlavní vývojovej tým tipuju že neseděl na zadku a nedloubal se v nose. Jde o to co kutilo ATI který na to mělo ještě o půl roku více. Co dělali, futuristickej čip kterej přijde na 28nm? Či celou tu dobu dělali na Caymanu..... A ten by pak nepotopil ten rok starej návrh G100? O to mi jde.

Ale co, třeby vyvíjej to co vidim jako jedinou slušnou budoucnost z dlouhodobé prespektivy, ala pořádnej multiGPU system, na plně HW úrovni. Ne ňákej AFR humus trpící MS, zvyšujícím inputlag a ne vždy perfekt škálující + závislý na kompatibilitě SW a driverů. Prostě něco plně HW implemented a by to chodilo jak třeba za časů 3DFX, kde 2 čipy = 2x takovej hrubej výkon grafiky, bez ohledu na hru či driver. Jedině pak bych schvalovej ten jejich postup ala kašleme na high end, budem vyvíjen jen solidní mainstream a high end splácáme z multigpu.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne pát 10. pro 2010, 08:57, celkem upraveno 1 x.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

del42sa píše:jinak co říkáš na to co psal Charlie o těch SP ?
Charlie měl dobré informace koncem loňského roku a cca první půlku letošního. Nevím, jestli přišel o některý ze zdrojů, ale od jisté doby nepřišel s ničím zajímavým a tohle je taky nějak mimo. Zřejmě si to blbě spočítal, vyšel z architektury Cypress a neuvědomil si, že reálný výkon 5 SPs u Cypress přibližně odpovídá 4 SPs u Caymanu.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

možná ma AMD v rukávu nějaký trumf, na druhou stranu , když se člověk koukne na Barts, tak už tam AMD uplatnilo tuhle "smrskávací" strategii, větší nebo srovnatelnej výkon při menším čipu. Potom ten rozdíl 1600SP versu 1536SP přijde i docela logický.

Na druhou stranu , z téhle logiky vyplývá, že by ten čip měl být vlastně menší než Cypress...
tak pokud je Cayman o něco větší, tak v čem hergot jsou ty tranzistory ??? :?: :?: :?:

Cypress XT ma 1600 SP na 330 mm2, Cayman XT ma mít 1536 SP na 390 mm2 (?). To by ale znamenalo, ze 4D shadery jsou větší než 5D shadery a to odporuje tomu co AMD uvádí ve svých prezentacích (zmenšení o cca 10% proti 5D). Ze by zvětšovali jádro, a zároveň snižovali pocet SP, to postrádá jakoukoliv logiku.....

Navíc pokud by aplikovali strategii Cypress/Barts, pak by i cena Caymana musela být logicky nižšší než u Cypressu ale ta uváděná tomu vůbec neodpovídá :evil:
Naposledy upravil(a) del42sa dne pát 10. pro 2010, 09:36, celkem upraveno 3 x.

Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

no-X píše:Před chvilkou ses mě ptal na výrobní náklady, teď říkáš, že tě nezajímají. Co chceš vlastně slyšet? :-)
Tak jinak.
Očekával jsem, že Cayman porazí GTX580 - nic víc, nic míň, ale to soustavné opožďování vydání mně signalizovalo, že něco nebude s Caymanem zcela OK.
Myslím si, že hodně lidí na tomto fóru též očekávalo porážku GTX580 právě HD6970 a pokud by k tomu došlo, tak bych akceptoval u HD6970 i cenu o něco vyšší, než jaká je u GTX580. V highendu single chipů se na poměr cena/výkon přeci tak moc nehraje a vícejádrové grafiky hodně lidí "nemusí".
no-X píše:ATI prodává čipy, proto jsou podstatné z jejich hlediska výrobní náklady na čip. Ty jsou u podobně velkých čipů podobné.
No - myslím si, že AMD to původně myslela s Caymanem trochu výše, než "pouze" ve stylu cena/výkon.
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

del42sa píše: Na druhou stranu , z téhle logiky vyplývá, že by ten čip měl být vlastně menší než Cypress...
tak pokud je o něco větší, tak v čem jsou ty tranzistory ??? :?: :?: :?:
to bude asi to AMD tak urputně tají

DOC-ZENITH: prosimtě vývoj GF100 trval možná i déle než Cypress a Cayaman dohromady
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

Shit napsal :Očekával jsem, že Cayman porazí GTX580 - nic víc, nic míň
ale AMD nikdy nic takového neřeklo, tohle "očekávání" prostě uměle vytvořili Ati fans, protože si každej (nejspíš mylně) domyslel, že když BARTS s menším čipem v podstatě dotáhl větší Cypress výkonem, tak že tím pádem Cayman musí být "ultra, super, mega" rychlý čip.

Ale AMD prostě jen zopakovalo strategii s Barts i na nástupci Cypress. Ten samozřejmě bude výkonnější než předchozí generace , ale ne automaticky GTX580 "killer". Na to má AMD už od dob 3870X2 duální karty ...
to soustavné opožďování vydání mně signalizovalo, že něco nebude s Caymanem zcela OK.
myslím že předbíháš událostem, jaké soustavné opožďování ? o tři týdny posunutý launch ?? Myslím že pro AMD Cayman splňuje to , co se od něj očekávalo. Počkej si na recenze :)
No - myslím si, že AMD to původně myslela s Caymanem trochu výše, než "pouze" ve stylu cena/výkon.
Finální specifikace (počet SP , TMU´s a ROP´s ) ale tvému tvrzení neodpovídají...
no- X napsal:Charlie měl dobré informace koncem loňského roku a cca první půlku letošního. Nevím, jestli přišel o některý ze zdrojů, ale od jisté doby nepřišel s ničím zajímavým a tohle je taky nějak mimo. Zřejmě si to blbě spočítal, vyšel z architektury Cypress a neuvědomil si, že reálný výkon 5 SPs u Cypress přibližně odpovídá 4 SPs u Caymanu.
no já jsem spíše narážel na ty dva SIMD bloky navíc o kterých jsi mluvil i ty o pár stránek zpátky. Tj. pokud by SIMD bylo 26 a SP 1664

Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

del42sa píše:Finální specifikace (počet SP , TMU´s a ROP´s ) ale tvému tvrzení neodpovídají..
Očekávalo se až 1920SP... I já jsem s tím počítal...
Nevím, jestli bude mít Cayman tak malý chip, nebo jestli budou nějaké části chipu deaktivovány z nějakých důvodů.
del42sa píše:... jaké soustavné opožďování ? o tři týdny posunutý launch ?? Myslím že pro AMD Cayman splňuje to , co se od něj očekávalo.
Tři týdny, zejména těsně před Vánocemi, je "velmi" dlouhá doba. Domníval jsem se, že AMD chce prodávat Caymany lidem resp.hráčům pod stromeček a každé zpoždění vydání se tím pádem obrací proti ziskům z prodeje u AMD. To není ideální situace...
Zamčeno

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“