časování pamětí

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
nick193
Nováček
Nováček

časování pamětí

Příspěvek od nick193 »

Ahoj.Moje pc už nezvládá novější hry,tak jsem se rozhodl přetaktovat cpu a tak zvýšit výkon.Přečetl jsem si o tom dost članků a návodů,ale pořad mám dost nejasností.
Přetaktoval jsem tedy můj procesor intel dual core E2220 z 2,4Ghz na 3,2Ghz (chladič Cooler Master Hyper 212+),vše šlo bez problémů bus speed jsem navýšil z původních 200 Mhz na 266Mhz,napětí jsem nijak neměnil,stabilitu systému jsem testoval přes noc programem OCCT vše ok without errors.
Problém nastal,když jsem se pokoušel nastavit časování pamětí.Paměti jsou nastaveny viz obrázek a při testu v OCCT Linpack mi pokaždé najde chybu.Moc se v tom nevyznám jsem v tom začátečník (samouk) :D ,tak chci poprosit někoho kdo tomu aspon trošku rozumí,aby poradil jak nastavit časování pamětí aby bylo vše ok.předemdíky za odpověd.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
veteran13
Začátečník
Začátečník

Re: časování pamětí

Příspěvek od veteran13 »

S časováním ti nepomůžu, ale nedávno se tu řešilo že ten Linpack háže chyby a jiné programy ne. Hodilo ti nějaký BSOD? Jesli ne, tak to neřeš
Má milá rozmilá neplakej! Život už není jinakej.
Dnes buďme ještě veselí, na naši bílé posteli.
Zejtra, co zejtra? Kdožpak ví, zejtra si lehnem do rakví.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

tých 266 si nastavil len deličku, samé o sebe idú na 710MHz a sú to 666MHz ramky, pridaj im volty
a kús ich nechať na auto a uvidíš čo nastavia samé, za predpokladu že pôjdu, od toho sa potom môžeš odraziť
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Paměť běží na 710 Mhz.
To bys měl 667 MHz-ové paměti přidat aspoň 0,1V (na celkem 1,9V).
To by mohlo stačit.
nick193
Nováček
Nováček

Příspěvek od nick193 »

napětí jsem zvýšil o 0,1V ale pořád mi v OCCT asi po 10minutách vyskočí error a vyhodí tyhle grafy, ze kterých moc chytrý nejsem :huh:

http://nick193.rajce.idnes.cz/Desktop/
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Teploty máš vzorné.
Fajn, tak přidej paměti 0,2V.
I kdyby ta paměť neměla rozveděče tepla, do 2,1V jí nemáš šanci ublížit.
nick193
Nováček
Nováček

Příspěvek od nick193 »

tak ani další zvýšení napětí nepomohlo...taky jsem zkusil snížit frekvenci pamětí,ale výsledek je pořád stejný.Chyba bude nejspíš někde jinde.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Podívej, ty máš jednu slabinu z hlediska stability v systému zabudovanou - máš jen jednu paměť.
Takže na jednom kanálu paměťového řadiče jsou 2 GB paměti, na druhém kanálu 0 GB.
Nesymetrické zatížení paměťového řadiče nikdy není žádná výhra.
Ale tak to máš a s tím je třeba žít.
OCCT mám ráda, ale Linpack mi přijde mimo jakoukoliv realitu.
Když spustíš OCCT test, tak to přežije?
nick193
Nováček
Nováček

Příspěvek od nick193 »

OCCT test jsem nechal běžet přes noc a všechno v pohodě jinak původně jsem mel 2,5gb ram 1x2gb a 1x512mb ale výsledek byl pořád stejný.Mám v plánu dokoupit další stejnou 2gb ram, tak uvidím jestly bude všechno ok
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak to asi bude OK.

Jakou máš grafiku?
Používáš tu integrovanou?

Nevyměnil bys radši tu 2GB paměť za dvě 1GB?

Ono 4 GB paměti v 32-bitovém operačním systému také není pro stabilitu to správné.
Tentokrát nejde o hardware, ale pro Windows je to trochu problém - zase je to trochu míň stabilní.
Pořád ale to bude lepší než teď.
nick193
Nováček
Nováček

Příspěvek od nick193 »

grafickou kartu mám nvidii GT220 od msi
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak pro tu máš výkonu procesoru dost.
A 2 GB paměti Dual Channel by té kartě taky stačily.
nick193
Nováček
Nováček

Příspěvek od nick193 »

ok díky
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

za málo
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

to lokomotiva: vubec nechapu, proc menit 2GB modul za dva 1GB. pokud to myslis s ohledem na "rychlost" pameti v dual channelu tak je to nesmysl.realny narust je 0 , v benchmarcich mnohdy ani ne 5%. a ani pro 32bit os 4GB ram neni problem. proste akorat nenamapuje ram celou, nic vic, nic min.

to nick193: klidne kup 2GB modul (nejlepe stejny jako uz mas, samozrejme lze i jiny, ale je dobre aby mel stejne specifikace
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Lokomotiva píše:Podívej, ty máš jednu slabinu z hlediska stability v systému zabudovanou - máš jen jednu paměť.
Takže na jednom kanálu paměťového řadiče jsou 2 GB paměti, na druhém kanálu 0 GB.
Nesymetrické zatížení paměťového řadiče nikdy není žádná výhra.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

a to jsi vzala prosim te kde? (opravdu by me zajimal nejaky odkaz) stamiliony pc bezi na teto planete s jednim modulem a jsou stabilni :roll:

radici je uplne jedno, zda mas 1 ci 2 moduly. prusvih to byl v dobach 286tek
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Na co odkaz?
Přece nejde o to někde něco vyčíst.
Vyzkoušej si to jako já - jestli tě to zajímá.
A uvidíš, že se při taktování s jednou pamětí nikdy nedostaneš tak vysoko, jako se dvěma Dual Channel.
Věřím ti, že stamilióny PC běží s jednou pamětí, ale stejně tak věřím, že 99% z nich není přetaktovaných.
A taktování je to, oč tu jde.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

Lokomotiva píše:A uvidíš, že se při taktování s jednou pamětí nikdy nedostaneš tak vysoko, jako se dvěma Dual Channel.
je to právě naopak, ale nevadí...čím více modulů je osazených, tím větší zátěž to je na paměťový řadič a to bys měla vědět...proto se často pro překonání rekordu v maximální frekvenci pamětí osazuje pouze jeden modul
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
Odpovědět

Zpět na „Paměti“