Pořádné odhlučnění?

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Bucho95
Začátečník
Začátečník

Pořádné odhlučnění?

Příspěvek od Bucho95 »

Lidi za docela levné peníze jsem sehnal Case CM Dragon a řekl jsem si, že když už budu mít pořádnou skříň, tak utratím peníze za odhlučnění. Vím, že bočnice je průhledná a přední část je dirkovaná, ale o estetiku mi moc nejde a jelikož nepoužiju žádné místo pro mechaniku, tak přední část (po sundání předního krytu) se dá přelepit papírovou lepísí páskou a na ní poučít odhlučňovací materiál (kromě místa u větráčku) -viděl jsem to na jiném foru - a bočnici by to nijak vadit nemělo.

Problémem jsou ale odhlučňovací materiály - ty speciální kompletové jsou nejenom drahé, ale i je toho tam málo, a věci typu DampTek toho moc neutlumí (nehledě na cenu a počet)

Zatím jediné řešení na které jsem přišel je kombinace SilentMaxx Silma KF-25 po celé ploše skříně a SilentMaxx Silma VS-330 na bočníci atd., jenže ten 330 je dost malý a kdybych chtěl použít na obě bočnice, tak bych musel koupit snad 6. Četl jsem tu něco i o levných odhlučňovacích deskách, ale ty na internetu nemůžu sehnat a průmyslové koberce nevím jaké (i když ty jsou prý nebezpečné)

viděl bych to zhruba takhle :
2x 50x40cm 10-15(-20)mm na bočnice
2x 50x20cm 10-15mm na horní a spodní část
1x 30x20cm 10-15mm na zadní část u přední strany (ehm)
- na rack pro disky a mechaniky nic, protože ty asi sundám ze skříně
- a na ostatních místech by šla 2-3mm vrstva - pravděbodobně silentmaxx - pod ty tlustší vrstvy asi taky.

No je to hodně materiálu a zatímco na tu tenkou část jsem ochoten koupit silentmaxx KF-25, pro ten zbytek bych radši nějaké alternativy s kterými bych si doma už poradil :wink:

Rady typu: to nepotřebuješ nemusíte psát - ať si každý vyhodí peníze oknem svojí volbou :-D a o teploty se nebojím - ve skčíni budou 2x200mm a 3x120mm větráčky.
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Re: Pořádné odhlučnění?

Příspěvek od HentaiRush »

Kup si v gumexu.. :)

http://www.gumex.cz/protihlukove-desky/ ... e-desky-1/

Sice se to zdá drahý, ale vem si, že to jsou dva metry čtvereční.. :)
Bucho95
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bucho95 »

No vypadá to skvěle, 25mm 1x2m (!) vrstva s bosáží a samolepící vrstvou za 600kč? To je přímo lidová cena a materiálu neskutečně pro vyblbnutí, přesně to co jsem hledal. :)

Budu rád i za další tipy, ale tohle vypadá fakt super. :wink: Klidně i nějaké pro 2mm vrstvu, ne přímo z oboru.
Marty363
Nováček
Nováček

Příspěvek od Marty363 »

kruci tohle mi připomíná tak trochu mě.. jen doufám že to dotáhneš do konce! :-D ja sem dopadl tak že momentálně nemám bočnici, procesor chladím freezerem a to převážně pasivně protože v poslední doobě moc nehraju, na grafice je seriový (88GTS) ale ten nejde slyšet a jediné co mi funí je zdroj (xilence+vetrák noctua) a někde doma se mi valí molitan a čeká až ho, pokud vůbec, nalepím :D
jinak já sem ten molitan koupil v Baumaxu nebo OBI teď přesně nevím a ani nebyl moc drahý tak to skus aj tam.
Good luck!
PC: CPU: Intel E8400 @ 3,6GHz (400MHz FSB), MB: MSI P35 Platinum Combo, VGA: 88GTS (g92), RAM: A-Data Viesta edition DDR2 800MHz 4GB(2×2), zdroj: Xilence 600W+noctua NOCTUA NF-S12B FLX HDD: WD Caviar Black 640GB, Samsung F3 1TB, WD 400GB (ATA) Win7 Ultimate 64bit Laptop: Acer 5740 i5-430, HD5650, 640GB, 6GB
Bucho95
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bucho95 »

Tak zdroj plánuju vyměnit za seasonic x750 což by měla být absolutně nejtišší věc na trhu ( a do 20% vytížení běží bez větráčku). U zbytku uvažuju o vodníkovy, ale do upgradu (i5) asi nemá cenu, ten freezer to celkem stíhá a vyměním ho maximálně pokud bude něco zajímavého na aukru.

Fotky pak určitě postnu. ;-)
Marty363
Nováček
Nováček

Příspěvek od Marty363 »

tak pokud nehučí freezer a tvoje 88GTS je "hlučná" stejně jako moje od Asusu (obě mají identický chladíč tak by měly) tak nevidí důvod kupovat vodníká... s těma kompletema co se prodávají si moc nepomůžeš a investovat 10k mi příjde zbytečné pokud zrovna člověk nechladíš i7 a jednu nebo dvě GTX480.. na tvém místě bych koupil něco z toho co nabízí Noctua (sedne to jak na 775 tak 1156 a 1366) a na vodníka se vykašlal.. hlavně odhlučnít ten case ;)
PC: CPU: Intel E8400 @ 3,6GHz (400MHz FSB), MB: MSI P35 Platinum Combo, VGA: 88GTS (g92), RAM: A-Data Viesta edition DDR2 800MHz 4GB(2×2), zdroj: Xilence 600W+noctua NOCTUA NF-S12B FLX HDD: WD Caviar Black 640GB, Samsung F3 1TB, WD 400GB (ATA) Win7 Ultimate 64bit Laptop: Acer 5740 i5-430, HD5650, 640GB, 6GB
Maňo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maňo »

Zdravím chcem sa spýtať či má vôbec zmysel izolovať moju skriňu Thermaltake Armor keď bočnicu mám z plexi a tú zakrývať nechcem. Ale dal by som veci z gumexu dole, hore, do predu aj do zadu proste všade kde to ide okrem bočnice, takže či to zmysel má či to nebudú len vyhodené prachy, samozrejme ešte vymenil a zreguloval všetky ventilátory a disky dal do "SCYTHE SCH-1000 Himuro HDD pasivní chladič" Díky za rady
CPU: Intel Corei7-4930K + Noctua NH-D14 SE2011, MB: Asus P9X79 PRO, GPU: EVGA GeForce GTX 1070 Ti SC GAMING, RAM: Corsair Vengeance 4x4GB DDR3 1600 , SSD/HDD: Samsung 950PRO M2-PCI-E 256GB, Seagate BarraCuda - 4TB, WD Caviar Black 640GB, PSU: Enermax REVOLUTION87+ 650W, Sound: Asus Xonar DX, Case: Corsair Carbridge 500R-black,Headphones: Audio-Technica ATH-T500, Mouse: Logitech G400, Keybord: Logitech K520, Wheel: Logitech Driving Force™ GT, BLU-ray: Plextor PX-LB950UE, LCD: 24" BenQ BL2400PTd
DSLR: Nikon D3100+Tamron 18-270mm
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

HentaiRush píše:Kup si v gumexu.. :)

http://www.gumex.cz/protihlukove-desky/ ... e-desky-1/

Sice se to zdá drahý, ale vem si, že to jsou dva metry čtvereční.. :)
Je to super... presne to jsem taky hledal. Diky moc
PC:Intel Core i7 3770k, AS-Rock P67 Professional, Kingston HyperX 2x4GB Ram DDR3 1600 dual channel, 240GB HyperX, R9 290, Seasonic X-660W, 3x Acer 22", LG BD-RE GGW-H20L, Harman/Kardon AVR2000, Inifinity Kappa 7.2i
NAS + KODI: A4-5300, 6GB Ram, 4x4TB WD Green via Adaptec 3405 Raid 5
SpeedyGT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SpeedyGT »

Nemají někde něco menšího? Tohohle je hrozně moc...
AMD Ryzen R7 7700X + AiO Fractal Lumen S36 V2 / ASUS TUF Gaming B650-PLUS / Kingston FURY 2x32GB 5200MHz / Gigabyte RX 7900GRE OC / WD Black SN770 NVMe 1TB / Corsair RM850e (2025) / Fractal Meshify / 3x Samsung Odyssey G5 G50 2560x1440 180Hz
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

no zbylo mi toho jeste na par skrini :)
PC:Intel Core i7 3770k, AS-Rock P67 Professional, Kingston HyperX 2x4GB Ram DDR3 1600 dual channel, 240GB HyperX, R9 290, Seasonic X-660W, 3x Acer 22", LG BD-RE GGW-H20L, Harman/Kardon AVR2000, Inifinity Kappa 7.2i
NAS + KODI: A4-5300, 6GB Ram, 4x4TB WD Green via Adaptec 3405 Raid 5
ali_baba
Nováček
Nováček

Příspěvek od ali_baba »

mohu se zeptat , který typ toho gumotexe jste použil? Odhlučňovací SilentMaxx Silma už není k mání a tohle se mi zdá jako dobrá alternativa
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

taky by me zajimalo ktera ta hmota co tam maji v te nabidce je nejlepsi co se tyce odhlucneni, nemaj to vubec upresneny, tj jestli je nektera lepsi na nizsi tony a jina na vyzsi apod.
Lulus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lulus »

zdravím, já použil TYP 503 - inspiroval mě tento článek - http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy- ... 22?start=5 Nejprve jsem chtěl TYP 505, ale kvůli tloušťce tohoto materiálu (nejmenší je 20mm) jsem nakonec vzal ten 503 - dělá se již od 10mm. Tahle velikost se krásně vejde všude a tam kde je dostatek místa ho mužete aplikovat 2x.
ali_baba
Nováček
Nováček

Příspěvek od ali_baba »

díky za tip a článek. Je v něm zmíněno o dvou vrstvách. První základní (tenká) ,která by měla redukovat přenos hluku a vibrací ven z case, Silentmaxx - Silma KF-25 však již není k dostání. Použil jste dvě vrstvy?
Lulus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lulus »

V PC mam jen hmotu od gumexu. Objednal jsem dva metry čtvereční, takže jsem měl hmoty dost a kam se vešla, tam jsem dal dvě vrstvy.
ali_baba
Nováček
Nováček

Příspěvek od ali_baba »

díky za odpověď. No, pochopil jsem z toho článku , že každá z těch vrstev má jinou funkci a jiný typ materiálu. Základní je poměrně tenká ale docela težká,takže tlumí především vibrace , to by měl být Silentmaxx - Silma KF-25 (který již není k dostání) a druhá vrstva od Gumtexu nalepena na základní vrstvu , by měla pohlcovat nežádoucí hluk.
Lulus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lulus »

Článek jste pochopil správně. Nejprve by měla přijít nějaká těžká hmota, která Vám celkově zpevni case. Tím se částečně zbavíte vybrací (pokud máte tichý HDD, tak možná úplně). A na tento materiál pak aplikujete odhlučňovací hmotu např. od Gumexu. Musím ale podotknout, že tyto hmoty se používají až jako poslední možné řešení, jak ztišit PC. Jestliže to myslíte s odhlučněním PC vážně, tak byste měl mít na paměti tyto obecné rady:

1. case z kvalitního materiálu (hlavně ne case, která má dle moderních trendů, otvory pro ventilátory všude, kde se jen vejdou)
2. na komponentách, které vyzařují hodně tepla, mít velké pasivní chladiče ofukovavé pomaloběžnými ventilátory
3. tiché pomaloběžné ventilátory (já preferuji 120 mm značek Scythe, Noctua, popřípadě Nexus)
4. tichý pevný disk, nejlépe ještě v odhučňovacím boxu
5. žádné ochrané mřížky před ani za ventilátory (i sebelepší mřížka zhorší průtok vzduchu a zvýší hluk ventilátoru)
6. tichý zdroj s vysokou účinností
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

zkuste se mrknout na bequiet ci neco podobneho. nej je pur vrstva (husta) a na ni je navulkanizovana pvc pena. pekne to tlumi vysoke i nizke frekvence.mam to uz xkrat vyzkousene. jinak je samozrejme nejlepsi kombinace odhlucneni a kvalitni case/chlazeni.
ali_baba
Nováček
Nováček

Příspěvek od ali_baba »

díky za tip, po bequiet se podívám. Jinak ztišení PC se samozřejmě snažím řešit komplexně. Grafiku mám pasivní,chlazení CPU výborná Noctua se zredukovanými otáčkami, zdroj jsem zakoupil Seasonic X-650 ,mimochodem asi nejlepší kup.(Ticho,větrák se většinou ani netočí.) Na discích mám odhlučnovací Hard Disk Cooler Himuro ale jinak je to pravděpodobně největší zdroj hluku v počítači. SSD plánuji koupit až s příchodem Intelu třetí generace. Asi největším zklamáním pro mne byla koupě hliníkové case Lian-Li 7FB. Proudění vzduchu má sice řešené perfektně ale co se týká izolace hluku je na tom z mého pohledu bídně. Jednak jsem musel vyměnit oba větráky za Noctue ale za ty peníze jsem čekal od Lian-Li prostě více. Vibrace a hluk se asi nějakým způsobem odráželi ve skříni , že kupodivu pomohlo až odkrytování case(provizorní řešení). Počítač je nyní sice relativně tichý ale věřím ,že odhlučňovací hmota dokáže utlumit zbytek hluku.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

ten odhlucnovaci set by mel dost pomoci.

az se trosku uklidnim po svatcich, chystam se udelat nejaky faq prave o odhlucneni.ted bohuzel porad nekde litam.
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“