Taktování procesorů Intel
- Lokomotiva
- Začátečník
Re: Taktování procesorů Intel
V podobných situacích říká můj neslušný kamarád:
"Ty jsi snad vyjel z mámy na kole, ne?"
Ne že by to nešlo:
http://www.youtube.com/watch?v=7kiykxLxyPA ,
ale i když to uchladíš,
může to být týden testování a nastavování - Strap, Skew, referenční napětí obvodů GTL a další.
Takže ti to těžko někdo nadiktuje zpaměti.
"Ty jsi snad vyjel z mámy na kole, ne?"
Ne že by to nešlo:
http://www.youtube.com/watch?v=7kiykxLxyPA ,
ale i když to uchladíš,
může to být týden testování a nastavování - Strap, Skew, referenční napětí obvodů GTL a další.
Takže ti to těžko někdo nadiktuje zpaměti.
- normann
- Nováček
-
přetaktování CPU v notebooku
Zdravím,
fakt nevím do který kategorie bych to měl dát, tak to dávám sem
vlastním notebook nesoucí název ASUS PRO5LD viz. tento odkaz : http://www.alza.cz/asus-pro5lda-ex038v- ... heureka.cz
velice by mě zajímalo přetaktování CPU , přecejenom 1,6GHZ je velice málo i když je to 4jádro, proto se vás ptám jestli je nějaká možnost , bezpečná možnost jak tento procesor přetaktovat alespon na těch 2,2ghz
díky
fakt nevím do který kategorie bych to měl dát, tak to dávám sem
vlastním notebook nesoucí název ASUS PRO5LD viz. tento odkaz : http://www.alza.cz/asus-pro5lda-ex038v- ... heureka.cz
velice by mě zajímalo přetaktování CPU , přecejenom 1,6GHZ je velice málo i když je to 4jádro, proto se vás ptám jestli je nějaká možnost , bezpečná možnost jak tento procesor přetaktovat alespon na těch 2,2ghz
díky
- tielka
- Středně pokročilý
Re: přetaktování CPU v notebooku
pokud ta možnost není v biosu zapomen na to dobrá rada nad zlato
- normann
- Nováček
-
a jak to poznám ? sorry ale v tomhle odvětví jaksi moc nehovím
- Bez_n1ck
- Pokročilý
Tak že tam vlezeš a podíváš se? To jsou dotazy toto ...
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
- Lokomotiva
- Začátečník
Jakou máš teplotu procesoru v zatížení teď?normann píše:velice by mě zajímalo přetaktování CPU
Myslíš, že ho uchladíš na vyšší frekvenci?
- normann
- Nováček
-
zrovna renderuju v Cinema4D celkem náročný 3D kousek a CPU se drží na 67stupních
- ThomasVT
- Začátečník
-
mel bych dotaz nasel sem tenhle thread snad je to dobre, mam E5200 tedka na 3.6ghz (popisek je starsi) a preci je to 280 FSB x 12.5 nasobic pameti jsou na 960mhz 5-5-5-18 napeti zvysene minimalne z 1.16250 na 1.18150 (nejsem si presne jisty mozna je to 1.18250) ale jde o tohle, moc jsem nikdy neresil FSB, ale ted jsem si procital OC u ctyrjader a clovek co to tam taktoval psal neco ze kdyz snizil FSB stabilni to bylo na stejnych taktech, jako to mel predtim se zvysenym FSB nestabilni, chci se zeptat jaky ma FSB vliv na taktovani jestli to jde rict par slovy, slo by to schrnou vidlacky treba tak ze kdyz dostanu s nizsim nasobicem vysoke takty (tudiz vysoke FSB) je moznost ze pri zvysovani nasobice (snizovani FSB) dostanu jeste vyssi takt? doufam ze me aspon nekdo pochopil... a jeste jak se pozna strop FSB? deska viz popis vubec nevim jestli je dobra na taktovani, zatim sem to fatk mel porad na 12.5 ten nasobic a max FSB bylo 340 kdyz jsem zkousel 4.25ghz, ale to bylo v orthosu nestabilni, i pri dost zvysenem napeti, takze je mozne ze deska akorat "nezvlada" takhle vysoke FSB a s jinou deskou by ten procesor mohl jit jeste vys? dik za odpovedi
Ryzen 5 1600@default,ASUS Expedition GTX 1050Ti 4GB@default, 2x8GB Kingston HyperX 3200MHz,ASUS RoG Strix B350-F, Samsung 850 SSD 250GB, Seasonic Focus plus GOLD 550W
- Lokomotiva
- Začátečník
Tak jestli chceš zjistit, co umí deska ve FSB, nastav si v BIOSu násobič procesoru 6 a zvedej frekvenci FSB.
Uvidíš, kam se dostaneš.
Obvykle bývá pro desku problém vysoká frekvence FSB a ne nízká.
Napětí tvého procesoru bývá běžně k nastavení 1,3625V.
Tvoje deska je dobrá na taktování, ale ne tak dobrá jako desky s chipsetem P45.
Nemůžeš si na ní mj.nastavit Strap, takže se Strap přepíná jak deska uzná za vhodné a tak někdy běží severní můstek na vyšší frekvenci než je frekvence sběrnice FSB, což zlepší propustnost, ale zhorší stabilitu, jindy na stejné, jindy na nižší.
Atd.
Ty si klidně vyzkoušej 3,6 GHz jako 400 MHz x násobič procesoru 9 (k tomu nastav paměti) a třeba i další kombinace.
Uvidíš, kam se dostaneš.
Obvykle bývá pro desku problém vysoká frekvence FSB a ne nízká.
Napětí tvého procesoru bývá běžně k nastavení 1,3625V.
Tvoje deska je dobrá na taktování, ale ne tak dobrá jako desky s chipsetem P45.
Nemůžeš si na ní mj.nastavit Strap, takže se Strap přepíná jak deska uzná za vhodné a tak někdy běží severní můstek na vyšší frekvenci než je frekvence sběrnice FSB, což zlepší propustnost, ale zhorší stabilitu, jindy na stejné, jindy na nižší.
Atd.
Ty si klidně vyzkoušej 3,6 GHz jako 400 MHz x násobič procesoru 9 (k tomu nastav paměti) a třeba i další kombinace.
- ThomasVT
- Začátečník
-
oukej to zkusim, dik za rychlou odpoved
EDIT: tak jeste edit, maximalni FSB na ktery mi to nabehlo je 370 (zkousel sem od 400 po desitkach dolu) a to slape, ted budu zvysovat nasobic a uvidim kam se dostanu, s co nejnizsim napetim
EDIT: tak jeste edit, maximalni FSB na ktery mi to nabehlo je 370 (zkousel sem od 400 po desitkach dolu) a to slape, ted budu zvysovat nasobic a uvidim kam se dostanu, s co nejnizsim napetim
Ryzen 5 1600@default,ASUS Expedition GTX 1050Ti 4GB@default, 2x8GB Kingston HyperX 3200MHz,ASUS RoG Strix B350-F, Samsung 850 SSD 250GB, Seasonic Focus plus GOLD 550W
- Blue Storm
- Odborník PCT
S E5200 u už trochu lepších desek, jako je i ta tvoje, maximální možné FSB nezjistíš, protože většina E5200 má FSB wall do 400 MHz.
2Lokomotiva: Jen bys mohla trochu upřesnit, že pokud bude frekvence procesoru okolo defaultu, tak napětí procesoru pro zjištění max FSB zvedat nemusí. Krom toho 400 MHz FSB by u E5200 neudržel, protože to už je na něj hodně. Jedině by měl extrémně dobrý kousek, což je skoro nemožné.
2Lokomotiva: Jen bys mohla trochu upřesnit, že pokud bude frekvence procesoru okolo defaultu, tak napětí procesoru pro zjištění max FSB zvedat nemusí. Krom toho 400 MHz FSB by u E5200 neudržel, protože to už je na něj hodně. Jedině by měl extrémně dobrý kousek, což je skoro nemožné.
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
- Tomigan
- Nováček
-
Ahoj , chtěl bych taktovat procesor INTEL core 2 Quad Q6600 @ 2.40Ghz.
Základní desku mám Gigabyte G31M-ES2L.
Procesor chladí větrák INTEL , přesně nevím jaký.
Já tomu houby rozumím , samotné taktování bude dělat kamarád , ale chci se zeptat tady jestli je bezpečné taktovat , když už je procesor 2 roky starý , aby se něco nestalo nechci za měsíc kupovat nový.
A o kolik by se mohl při povedeném taktování asi zvětšit Výkon?
Přikladám obrázek procesoru v CPU-Z.
Základní desku mám Gigabyte G31M-ES2L.
Procesor chladí větrák INTEL , přesně nevím jaký.
Já tomu houby rozumím , samotné taktování bude dělat kamarád , ale chci se zeptat tady jestli je bezpečné taktovat , když už je procesor 2 roky starý , aby se něco nestalo nechci za měsíc kupovat nový.
A o kolik by se mohl při povedeném taktování asi zvětšit Výkon?
Přikladám obrázek procesoru v CPU-Z.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Lokomotiva
- Začátečník
Tak to by ti asi měl říct ten kamarád, ne?
Máš na taktování lacinou, dost ořezanou, kancelářskou desku s jen 3-fázovým napájením, žádným zvláštním chlazením chipsetu.
Sériové chlazení.
Pokud máš podobně lowendový zdroj, nevěstí to co se týče přetaktování nic dobrého.
Přetaktovat to půjde podle toho, co uchladíš.
No a nárůst výkonu bude odpovídat přetaktování.
Když to kamarád nepřežene s napětím, procesoru neublíží.
Máš na taktování lacinou, dost ořezanou, kancelářskou desku s jen 3-fázovým napájením, žádným zvláštním chlazením chipsetu.
Sériové chlazení.
Pokud máš podobně lowendový zdroj, nevěstí to co se týče přetaktování nic dobrého.
Přetaktovat to půjde podle toho, co uchladíš.
No a nárůst výkonu bude odpovídat přetaktování.
Když to kamarád nepřežene s napětím, procesoru neublíží.
- pnosek
- Nováček
-
Dobrý večer, prosil bych o nějaký odkaz či návod jak přetaktovat procesor i5 760 - nemám s tím absolutně žádnou zkušenost. Graf. kartu budu měnit, její přetaktování bych řešil po sléze. Děkuji všem za help.
Má nynější počítačová sestava je:
LCD monitor:
20" Samsung 2032BW
MB:
ASUS P7P55D, P55, PCIe x16, DDR3 2133, SATA II RAID, USB2.0, FW, GLAN, 8ch audio, ATX, sc1156
CPU:
Procesor INTEL Core i5-760 Quad-Core
Graf.karta:
nVidia 8800 GT 512 MB
HDD:
SAMSUNG SpinPoint F3 500GB, SATA II NCQ, 16MB cache, 7200ot., 8.9ms, HD502HJ
RAM:
8GB (KIT 4x2GB) DDR3 1600MHz CL9-9-9-27 KINGSTON HyperX XMP BOX - vhodné pro DualChannel
Zdroj:
CORSAIR TX650, 650W, ATX2.2, aktivní PFC, SLi, SATA, 120mm ventilátor
CPU FAN:
Coolermaster Hyper 212 plus
Má nynější počítačová sestava je:
LCD monitor:
20" Samsung 2032BW
MB:
ASUS P7P55D, P55, PCIe x16, DDR3 2133, SATA II RAID, USB2.0, FW, GLAN, 8ch audio, ATX, sc1156
CPU:
Procesor INTEL Core i5-760 Quad-Core
Graf.karta:
nVidia 8800 GT 512 MB
HDD:
SAMSUNG SpinPoint F3 500GB, SATA II NCQ, 16MB cache, 7200ot., 8.9ms, HD502HJ
RAM:
8GB (KIT 4x2GB) DDR3 1600MHz CL9-9-9-27 KINGSTON HyperX XMP BOX - vhodné pro DualChannel
Zdroj:
CORSAIR TX650, 650W, ATX2.2, aktivní PFC, SLi, SATA, 120mm ventilátor
CPU FAN:
Coolermaster Hyper 212 plus
- OndraC
- Začátečník
-
Nikde tu nemůžu najít, jak ideálně nataktovat i7 950 na vzduchu. Jaké hodnoty snese apod..
- enthry
- Nováček
-
Zdravím všechny IT nadšence.Potřeboval bych prosím trochu Vaší pomoci.Po přečtení zde různých odkazů jsem se pustil do taktování i7 950.Základní desku mám ASUS P6X58D-E.Procesor jsem nastavil na hodnotu 3450Mhz.STabilitu jsem otestoval v programu OCCT.Na měření teplot jsem použil program Real Temp.První test 120 minut v OCCT Cpu:Linpack(64-bit,HT) proběhl a procesor byl stabilní( naměřené teploty 45min. a 89max. )Chladič mám Cooler Master Hyper N520.Poté jsem použil druhý test Cpu:OCCT (velká skupina dat, HT) a po necelých 22 minutých se mi test ukončil z důvodu "zjištěná chyba na jádře -1"PROSÍM o radu jak s nastavením BIOSU.Rád uvítám Vaše rady a připomínky.Předem děkuji
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Sinpa
- Mírně pokročilý
Je nějaká alternativa k RM Clocku pod win7?
AMD RYZEN 5 3600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire NITRO+ Radeon RX 5700XT 8G, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD , Sennheiser HD 4.40 BT, Dell Alienware Low-profile RGB Mechanical Gaming Keyboard AW510K Dark Side of the Moon, Logitech G502 Proteus Spectrum
- olis
- Začátečník
-
caute mam novy intel 2500 k a zajtra my dorazi noctua nh-d14 , chcem sa spitat ake je bezpecne napetie ? a hlavne ake teploty by som nemal prekracovat , dalej este nejake najlepie programy na zatazove testy a nejake co sa pouzivaju pri taktovani mislim take ako superPI a pod .... , dakujem
- 3imi
- Nováček
-
Co sem cetl na netu nazory se lisi ale do kdyz to tak sumarizuju prej do 1,3V vpoho na dlouhodobe uzivani do 1,4V na kratsi uzivani:D nad 1,4V na vlastni pest:D
- olis
- Začátečník
-
nezalezi aj na teplote ? teda urcite je rozdiel napriklad ist na 1,4 V s teplotou v zatazi 75 stupnov a v zatazi 60 stupnov aka je taka maximalna teplota v zatazi aj v idle pre 24/7 pouzivanie ? s tim ze v zatazi velmi casto nebude3imi píše:Co sem cetl na netu nazory se lisi ale do kdyz to tak sumarizuju prej do 1,3V vpoho na dlouhodobe uzivani do 1,4V na kratsi uzivani:D nad 1,4V na vlastni pest:D