Software na zálohování
- JJ
- Začátečník

-
Software na zálohování
Zdravím,
potřeboval bych poradit, jaký vybrat software na zálohování, případně, zda se spolehnout na Win7 a jejich zálohovací nástroj. Chci něco zcela jednoduchého, co v pravidelných intervalech nebo na požádání provede zálohu vybraných adresářů z různých disků v PC na externí disk. Nechci žádné komprese zálohy nebo zálohování do prapodivných souborů. Prostě jednoduchou kopii včetně struktury adresářů. Mělo by to fungovat asi spíš jako jednosměrná synchronizace. Na soubory zálohy nebudu sahat, ale potřebuji, aby když smažu/změním soubor v PC, tak se smazal/změnil i v záloze (ne hned, stačí při pravidelném zálohování). Úplně ideální by bylo, aby ten software uměl zachovat strukturu adresářů zhruba takto (X je zálohovací externí disk):
E:\Foto --> X:\E\Foto
F:\Data\xyz --> X:\F\Data\xyz
Díky za pomoc.
potřeboval bych poradit, jaký vybrat software na zálohování, případně, zda se spolehnout na Win7 a jejich zálohovací nástroj. Chci něco zcela jednoduchého, co v pravidelných intervalech nebo na požádání provede zálohu vybraných adresářů z různých disků v PC na externí disk. Nechci žádné komprese zálohy nebo zálohování do prapodivných souborů. Prostě jednoduchou kopii včetně struktury adresářů. Mělo by to fungovat asi spíš jako jednosměrná synchronizace. Na soubory zálohy nebudu sahat, ale potřebuji, aby když smažu/změním soubor v PC, tak se smazal/změnil i v záloze (ne hned, stačí při pravidelném zálohování). Úplně ideální by bylo, aby ten software uměl zachovat strukturu adresářů zhruba takto (X je zálohovací externí disk):
E:\Foto --> X:\E\Foto
F:\Data\xyz --> X:\F\Data\xyz
Díky za pomoc.
CPU: Core i7-6700K ; MB: Gigabyte Z170X Gaming 5; RAM: Corsair Vengeance LPX Red 16GB (2x8GB) DDR4 3000; Chladič: Noctua NH-U12F with ULNA; GK: Zotac GT 430 ZONE Edition 1GB, PCI-E; SSD: Samsung 850 Pro 256GB; HDD: 2x Samsung SP2504C, 250GB, 8MB, SATA + 1x WD caviar black 640GB; DVD-RW Samsung DVD-RW; Case: Apluscase X-Blade; Zdroj: Corsair RM550x; Fan: 2x Noctua NF-S12 with ULNA; Čtečka karet: Enermax ECR301CU3E Monitor: EIZO L997-K; Repro: Homemade Hi-Fi speakers (Seas, Vifa)
- Merlin[CZ]
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Re: Software na zálohování
Mě vždycky stačily zálohy ze systému 
- Maranov
- Mírně pokročilý

Synchronizace - osobně ho nepoužívám, ale prý dobrý program:
http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=en
Zálohování - dobrý program, jednoduchý a dá se v něm vyblbnout, co se týče počtu udržovaných kopií, akcí před a po zálohování, plánování...:
http://www.educ.umu.se/~cobian/cobianbackup.htm
http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=en
Zálohování - dobrý program, jednoduchý a dá se v něm vyblbnout, co se týče počtu udržovaných kopií, akcí před a po zálohování, plánování...:
http://www.educ.umu.se/~cobian/cobianbackup.htm
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
- JJ
- Začátečník

-
Ten Cobian vypadá velmi dobře. Vyzkoušel jsem ho a zdá se, že funguje. V poslední verzi umí i "mirror", tedy synchronizaci, kdy smazané soubory smaže i ze zálohy. Teď spíš řeším filosofickou otázku, jak zálohovat. Jestli právě synchronizací, kdy se můžu připravit o omylem smazané soubory nebo diferenciální zálohou, kdy se bude zálohovací disk zanášet dávno smazanými nebo přesunutými soubory, které tam pak budou 2x a víckrát. Jinak ten Cobian umí i tu absolutní cestu, což je super pro zálohy z víc různě vnořených složek na jedno místo. Uvidím, jak se osvědčí v praxi.
Jak zálohujete vy?
Jak zálohujete vy?
CPU: Core i7-6700K ; MB: Gigabyte Z170X Gaming 5; RAM: Corsair Vengeance LPX Red 16GB (2x8GB) DDR4 3000; Chladič: Noctua NH-U12F with ULNA; GK: Zotac GT 430 ZONE Edition 1GB, PCI-E; SSD: Samsung 850 Pro 256GB; HDD: 2x Samsung SP2504C, 250GB, 8MB, SATA + 1x WD caviar black 640GB; DVD-RW Samsung DVD-RW; Case: Apluscase X-Blade; Zdroj: Corsair RM550x; Fan: 2x Noctua NF-S12 with ULNA; Čtečka karet: Enermax ECR301CU3E Monitor: EIZO L997-K; Repro: Homemade Hi-Fi speakers (Seas, Vifa)
- Maranov
- Mírně pokročilý

Co je důležité, to zálohuju na více umístění, plná záloha, udržovány dvě kopie, takže i když spustím po ztrátě dat zálohu, pořád jedna kopie existuje. Méně důležité - stačí jedna kopie.
Některá data šifruju (Truecrypt kontejnery) - tady se hodí Cobian, protože umí zpracovat příkazy před a po zálohování (odpojení kontejnerů/vypnutí programů a zase připojení).
Aktuální práci pak co 15-30 minut přírůstková záloha, po skončení ji promažu/smažu.
(Automatický) mirror dokáže být nebezpečný, pokud neudržuješ víc (starších) kopií zároveň.
Některá data šifruju (Truecrypt kontejnery) - tady se hodí Cobian, protože umí zpracovat příkazy před a po zálohování (odpojení kontejnerů/vypnutí programů a zase připojení).
Aktuální práci pak co 15-30 minut přírůstková záloha, po skončení ji promažu/smažu.
(Automatický) mirror dokáže být nebezpečný, pokud neudržuješ víc (starších) kopií zároveň.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
- JJ
- Začátečník

-
Tak nakonec to vyhrál Cobian. Pravidelná diferenciální záloha všemožných dat jako safe mirror (to, co se smaže se na zálohovacím disku přesouvá do zvláštní složky), fotky a multimédia zálohuju manuálně, když dojde k nějaké změně, taky jako safe mirror.
Můžu se zeptat jakej je rozdíl mezi diferenciální a inkrementální zálohou a jaké jsou jejich výhody? Z helpu mám pocit, že je to v principu to samý (zazálohuje se to, co se změnilo).
dík
Můžu se zeptat jakej je rozdíl mezi diferenciální a inkrementální zálohou a jaké jsou jejich výhody? Z helpu mám pocit, že je to v principu to samý (zazálohuje se to, co se změnilo).
dík
- Smith
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Cobian chci už nějakou dobu vyzkoušet, ale pořád jsem se k němu nedostal.
Teď všude používám SyncBack, a celkem spokojenost.
Dále pak všechny zálohy z domácího serveru jdou na firemní backup server (opět 1x denně).
Takže všechny data mám zálohované na 2 místech 200m od sebe.
Dřív jsem ještě všechno vypaloval 1x měsíčně na DVD/DVD-RAM, ale to už nějakou dobu nedělám ... možná se k tomu zas vrátím.
Teď všude používám SyncBack, a celkem spokojenost.
Co se týče tohoto, tak všechna důležitá data 1x denně na domací server (pracovní adresáře i vícekrát přes den ... ale až si konečně dám dohromady SVN, tak už to nebude ani tolik potřeba) ... takhle to funguje u všech PC doma.JJ píše:Jak zálohujete vy?
Dále pak všechny zálohy z domácího serveru jdou na firemní backup server (opět 1x denně).
Takže všechny data mám zálohované na 2 místech 200m od sebe.
Dřív jsem ještě všechno vypaloval 1x měsíčně na DVD/DVD-RAM, ale to už nějakou dobu nedělám ... možná se k tomu zas vrátím.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
- bonavox
- Začátečník

-
Ten SyncToy od Microsoftu je výborná zálohovací věc.
Je to v podstatě synchronizovací nástroj, zvolíte dva adresáře, které se mají mezi sebou synchronizovat (např. jeden v PC a druhý po připojení externího disku), nastavíte co se má dělat se změněnými soubory (ponechat, přepsat) a hotovo.
Pak jen připojím externí disk, stisknu synchronizovat a aktualizuje se mi kopie na externím disku tím, co se změnilo v PC.
Je to v podstatě synchronizovací nástroj, zvolíte dva adresáře, které se mají mezi sebou synchronizovat (např. jeden v PC a druhý po připojení externího disku), nastavíte co se má dělat se změněnými soubory (ponechat, přepsat) a hotovo.
Pak jen připojím externí disk, stisknu synchronizovat a aktualizuje se mi kopie na externím disku tím, co se změnilo v PC.
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
- PhoenixK
- Začátečník

Zaloha
Cau, potreboval bych jednoduchy softik na zalohu dat.
Zkousel jsem B-cup jenze musi bezet pod adminem a ani na spustit jako admin jsem ho nemohl rozchodit pri prihlasenem uzivately, kdyz se prihlasim jako admin je to vse v pohode.
Cobain backup - nevim proc ale zalohovany adresar mel jine mnozstvi GB, souboru a slozek nez vytvorena zaloha.
jednalo by se o kontinualni zalohu asi 7 GB dat, na licenci nic nedostanu takze freeware.
Zkousel jsem to prez ten widlackej programek a uklada to v nejakem formatu, tahle verze tedy pada(jestli nejde jinak nastavit, nenasel jsem)
Diky
//jan.svoboda - sloučeno
Zkousel jsem B-cup jenze musi bezet pod adminem a ani na spustit jako admin jsem ho nemohl rozchodit pri prihlasenem uzivately, kdyz se prihlasim jako admin je to vse v pohode.
Cobain backup - nevim proc ale zalohovany adresar mel jine mnozstvi GB, souboru a slozek nez vytvorena zaloha.
jednalo by se o kontinualni zalohu asi 7 GB dat, na licenci nic nedostanu takze freeware.
Zkousel jsem to prez ten widlackej programek a uklada to v nejakem formatu, tahle verze tedy pada(jestli nejde jinak nastavit, nenasel jsem)
Diky
//jan.svoboda - sloučeno
- Maranov
- Mírně pokročilý

Re: Zaloha
Ten Cobian je celkem spolehlivý, pravděpodobně tam bude nějaký zádrhel, třeba, že to bere jen soubory s příznakem "archivovat".
Alternae, ale je to spíš sync, než zálohování:
http://www.microsoft.com/downloads/en/d ... laylang=en
Alternae, ale je to spíš sync, než zálohování:
http://www.microsoft.com/downloads/en/d ... laylang=en
- PhoenixK
- Začátečník

Re: Zaloha
Dikec za http://www.microsoft.com/downloads/en/d ... laylang=en
ale nikde jsem tam nenasel automatickou aktualizaci, potreboval bych to spustene kazdych x minut, nebo aby to rovnou delala neco jako mirror.
Ten cobain me stve ten by vyhovoval....
nejakej dalsi napad?
ale nikde jsem tam nenasel automatickou aktualizaci, potreboval bych to spustene kazdych x minut, nebo aby to rovnou delala neco jako mirror.
Ten cobain me stve ten by vyhovoval....
nejakej dalsi napad?
- tino
- Začátečník

-
program na zalohovanie
ahojte , potreboval by som free program na zalohovanie sietoveho disku na lokalny disk. potrebujem komprimaciu planovac a aby bezal ako sluzba, to znamena aby sa spustil aj ked nik nieje na pc prihlaseny.
dik
//jan.svoboda - sloučeno
dik
//jan.svoboda - sloučeno
- Maranov
- Mírně pokročilý

Re: program na zalohovanie
Cobian Backup? S provozem jako služba nemám zkušenosti, ale mělo by to fungovat.
- Kadli
- Nováček

-
Program pro zálohu z FTP na Externí HDD
Zdravím
Dostal jsem za úkol zálohovat náš FTP server a určitě se mě to nechce dělat ručně jelikož už tam pár Gb materiálu je. Potřebuju program, kterej bych si nastavil tak aby třeba jednou za týden dělal pravidelnou zálohu obsahu, kterej na FTP vtom daným týdnu přirostl.
Nevíte o nějakým programu, kterej by mě mohl v tomhle problému pomoct? Díky...
Externí HDD: WD My book Essential 1 TB
//jan.svoboda - sloučeno
Dostal jsem za úkol zálohovat náš FTP server a určitě se mě to nechce dělat ručně jelikož už tam pár Gb materiálu je. Potřebuju program, kterej bych si nastavil tak aby třeba jednou za týden dělal pravidelnou zálohu obsahu, kterej na FTP vtom daným týdnu přirostl.
Nevíte o nějakým programu, kterej by mě mohl v tomhle problému pomoct? Díky...
Externí HDD: WD My book Essential 1 TB
//jan.svoboda - sloučeno
- Exp
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Program pro zálohu z FTP na Externí HDD
Zkus třeba Cobian backup - http://www.educ.umu.se/~cobian/cobianbackup.htm
Nebo Microsoft SyncToy - http://www.microsoft.com/downloads/en/d ... d0592d8c52
Nebo Microsoft SyncToy - http://www.microsoft.com/downloads/en/d ... d0592d8c52
- Kadli
- Nováček

-
Cobian sem zkoušel, ale nechce se mě připojit na FTP. Nevím jestli to je špatným portem, ale když sem zkoušel jinej program se stejným nastavením tak se mě připojit a to sem měl naprosto stejný nastavení. Zkusím teda ten SyncToy a dám vědět..
- Kadli
- Nováček

-
Opravdu nevím jak se mám před ten SyncToy připojit na FTP vybrat si tam co potřebuju zazálohovat. Tohle mě příde, že to je jen program, kterej funguje mezi diskama maximálně mezi domácí sítí, ale nevím jak se z něho dostat na FTP.
- zombux
- Odborník PCT

- Exp
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak zkus tohle - http://forum.galanter.net/viewtopic.php?f=1&t=1473 - čtvrtý post.
- alienhan
- Začátečník

Dovolím si probudit tento threat po pár měsících spánku
Zdravím,
poslední dobou jsem se začal poohlížet po programu na zálohování spojeném s online úložištěm. Hledám tedy v podstatě službu na zálohování, ale dávám to sem, protože na program mám taky některé požadavky.
Program musí fungovat pod Windows 7 x64
Program by měl umět:
Jakékoliv návrhy jsou vítany
Zdravím,
poslední dobou jsem se začal poohlížet po programu na zálohování spojeném s online úložištěm. Hledám tedy v podstatě službu na zálohování, ale dávám to sem, protože na program mám taky některé požadavky.
Program musí fungovat pod Windows 7 x64
Program by měl umět:
- Plnou zálohu C:\
- Vybrat si, co chci zálohovat za disky/složky (nemusí umět USB disky a externí HDD)
- Automatické (nepřetržité) nebo naplánované zálohování
- Přírůstkovou nebo rozdílovou zálohu
- Šifrovaný přenosu na online úložiště
- Hodilo by se
- Verzování (stačí omezené - např. 3 dny zpět)
- Přístup k souborům i přes webové rozhraní (podobně jak to má např. Dropbox)
- Možnost někomu poslat odkaz na uložený soubor nebo složku
Jakékoliv návrhy jsou vítany