Autmatické ovládání RPM u větráčku CPU
Moderátor: morke
- Lachot
- Začátečník

-
Autmatické ovládání RPM u větráčku CPU
Ahojte, mám základní desku MSI760GM - E51 a procák X4 955 deneb s boxovaným chladičem. Jak nastavím to, aby mi větráček jel podle teploty cpu? V biosu jsem to upravil, ale nikde tam není AUTO a jede jen natolik, kolik to nastavím. Je tam jakési CPU Smart fan target. Prý je to, když se překročí nastavená teplota, tak větráku se přidají otáčky. Zkoušel jsme to nastvit na 50°C, překročil danou teplotu a nefunguje to. V amd over drive fan control dát na automatic také nefunguje. Jak na to? Díky L.
- Darell
- Začátečník

-
Re: Autmatické ovládání RPM u větráčku CPU
Zkus si stáhnout SpeedFan a zkus se tam porozhlédnout v nastavení, snad to nějak najdeš. 
- Lachot
- Začátečník

-
Nic, dám automatic fan speed a nic to nedělá, větrák se točí na 100%. Když uberu třeba na 25%, tak už se to točí na 2800, což je krása, ale to musím vždycky takhle nastavit přes windowsi? Já sputím PC a čekám, kdy ten větrák vyskočí. A když je CPU Smart fan target zaplé v biosu, tak regulace otáček ve windowsech nefunguje.
- Tiero
- Začátečník

Poradím ti. Prvotně si ve Speedfanu zjisti která teplota je která a to samé s ventilátorama (nejlíp si je pojmenuj jako to mám třeba já,chce to trochu laborovat-viz obr.)[IMG=http://img542.imageshack.us/img542/1884/speedfang.jpg][/IMG]Lachot píše: ale to musím vždycky takhle nastavit přes windowsi?
Pak si v Configure najeď na položku Temperatures - rozklikni teplotu procesoru (nebo jádra) a nastav si,jaký ventilátor má na tuto teplotu reagovat. Stejně tak vyplň Desired (požadovaná hodnota teploty) a Warning (maximální teplota,po překročení Warning teploty spouští SpeedFan ventilátor automaticky na 100%) a dej OK.
[IMG=http://img695.imageshack.us/img695/5841/speedfantemperature.jpg][/IMG]
Jako druhý si najeď do položky Speeds - vyber ventilátor který si přiřadil k teplotě procesoru a vyplň Minimum vaule a Maximum value. Kdy minimum value je rychlost ventilátoru pokud je teplota nižší než hodnota v Desire. Maximum value je rychlost ventilátoru po překročení hodnoty udané v Desire. Zaškrtni Automatically variated a dej ok.
[IMG=http://img171.imageshack.us/img171/3032/speedfanspeed.jpg][/IMG]
/edit: V "configure" - Advanced ještě musíš u řízení ventilátorů změnit všechny hodnoty na Software controled a zaškrtnout "remember it" (na to sem nějak prvně zapomel
[IMG=http://img62.imageshack.us/img62/8903/lockspeed.jpg][/IMG]
Podle obrázků co jsem ti postnul k výkladu vidíš že mám požadovanou teplotu nastavenou na 44 stupňů. pokud je teplota nižší pak jede ventilátor na 62%. Pokud tuto teplotu překročím,ventilátor pojede na 80%. Warning teplotu mám nastavenou na 48 stupňů,po překročení spustí Speedfan ventilátory na 100%. Chladím vodou takže moje hodnoty pro tebe rozhodně nebudou.Sám si budeš muset najít optimální otáčky pro obě hodnoty.Samozřejmě musíš mít SeedFan na autostart s Win. Po startu před náběhem programu ventilátor nachvilku najede na 100% tak se nelekni.
V případě nejasností kolem SpeedFanu - http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=42&t=135418
Naposledy upravil(a) Tiero dne stř 22. čer 2011, 19:27, celkem upraveno 1 x.
"Třeba je to jen špatná čtvrť..."
"Hele, ve špatný čtvrti maj rozbitý okna a na rohu se opíjejí děti. Tohle... Tohle je k***a konec světa!"
"Hele, ve špatný čtvrti maj rozbitý okna a na rohu se opíjejí děti. Tohle... Tohle je k***a konec světa!"
- renek1
- Začátečník

Mam pocit, ze za skoro 4,5 mesice co je jeho post stary uz to ma vyresene. Treba to pomuze nekomu jinemu, ale prisel jsi trochu pozde 
MB: ASUS PRIME Z370-A; CPU: Intel Core i7-8700K + Noctua NH-D15; RAM: Crucial Ballistix 32GB DDR4 3600MHz CL16; VGA: ASUS TUF GeForce RTX 4070 SUPER O12G GAMING; SSD: Samsung SSD 970 PRO 512GB + Samsung SSD 960 EVO 250GB + Samsung SSD 860 EVO 4TB; PSU: Seasonic FOCUS Plus 750 Platinum; CASE: Fractal Design Define R5; LCD: Dell AW3418DW Alienware; KEYBOARD: Logitech G910; MOUSE: Logitech G502 Hero; HEADPHONES: Logitech G635
- Tiero
- Začátečník

Každá pomocná ruka přichází pozdě
(sem si nevšiml data no,stane se
) Ale tak třeba někomu to přijde vhod i teď.
"Třeba je to jen špatná čtvrť..."
- Lachot
- Začátečník

-
Oooo, děkuju moc za obsáhlý návod! Vyřešil jsem to nakonec koupi Mugena 2, ale toto se určitě bude do budoucna hodit, nejen pro mne, ale i jiné. Díky!