Špatná detekce disků při bootu
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Holda
- Středně pokročilý

Špatná detekce disků při bootu
Zdravím,
mám už asi půl roku problém s detekcí disků na mé GB GA-EP43-DS3L. Mám na SATA připojené dva disky AAKS 320 a 640 GB) a optickou mechaniku.
V biosu nastaven režim disků na AHCI, při detekci disků se pravidelně děje toto: Po zapnutí počítače najde řadič jen 640 a optickou mechaniku. Po restartu ale už najde korektně všechna zařízení. Je to stav, co se děje naprosto bez výjimky. Zajímavé je, že to dřív fungovalo úplně normálně.
Zkoušel jsem měnit kabely, proházet umístění s SATA konektorech na desce, vyresetoval jsem desku na default, jen jsem změnil režim na AHCI. Bezvýsledně.
V režimu IDE je vše ale bez problémů...nápady?
Dík.
mám už asi půl roku problém s detekcí disků na mé GB GA-EP43-DS3L. Mám na SATA připojené dva disky AAKS 320 a 640 GB) a optickou mechaniku.
V biosu nastaven režim disků na AHCI, při detekci disků se pravidelně děje toto: Po zapnutí počítače najde řadič jen 640 a optickou mechaniku. Po restartu ale už najde korektně všechna zařízení. Je to stav, co se děje naprosto bez výjimky. Zajímavé je, že to dřív fungovalo úplně normálně.
Zkoušel jsem měnit kabely, proházet umístění s SATA konektorech na desce, vyresetoval jsem desku na default, jen jsem změnil režim na AHCI. Bezvýsledně.
V režimu IDE je vše ale bez problémů...nápady?
Dík.
.
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Špatná detekce disků při bootu
update biosu
nastavit v biosu by radic pockal delsi dobu na detekci HDD
nastavit v biosu by radic pockal delsi dobu na detekci HDD
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- Holda
- Středně pokročilý

Jo to jsem zapomněl napsat, mám poslední verzi biosu a zpoždění detekce na max. tj 15 s
.
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
aha.. a predpokladam ze smart HDD je v poradku.
no.. pak uz teda nevim.. asi nekompatibilita
no.. pak uz teda nevim.. asi nekompatibilita
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- Holda
- Středně pokročilý

jo, SMART je v pořádku. Nekompatibilita? Z ničeho nic? Dřív to fungovalo...
Taky jsem z toho vykulenej, v životě jsem to neviděl.
Taky jsem z toho vykulenej, v životě jsem to neviděl.
.
- -HoNY-
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Co máš za zdroj?
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
- malone
- Začátečník

-
Pokud tazatel nezkoušel,doporučuji reset cmos vyjmutím baterky na hodinu nebo i víc PLUS nasadit jumper na clr_cmos.Pak ručně uložit defaults,restart,nastavit AHCI,restart..
- Holda
- Středně pokročilý

Seasonic S12-430 430W a tahá krom těch disků a mechaniky ještě netaktovaný E8400 a netaktovanou ATI 4830. Tam snad problém nebude, ale zkusím ho pod zátěží proměřit.
.
- malone
- Začátečník

-
Ono to spíš vypadá na "únavu materiálu" desky,kdy postupně dochází k nepatrným změnám el.vlastností->kde napětí zpočátku stačilo,je nyní na hraně a za studena nestačí.Typický "cold boot" problém..
- Holda
- Středně pokročilý

Tak asi vyřešeno, měl si s tím pravdu, trochu jsem přidal napětí do ICH a zmizelo to...pomalu se teda chystám na nákup nové desky, tahle jednou klekne.
Celkem smutnej příběh, když nedokáže výrobce zajistit životnost delší jak pár let. Ale kdo by pak kupoval nové výrobky že jo?
Celkem smutnej příběh, když nedokáže výrobce zajistit životnost delší jak pár let. Ale kdo by pak kupoval nové výrobky že jo?
.
- malone
- Začátečník

-
Toto ani tak nesouvisí s životností,to je spíš vlastnost... 
- Holda
- Středně pokročilý

S tím nesouhlasím, v práci jsem dělal s mnohem staršíma vykopávkama co jely 24/7 a bez problémů. Každopádně vyřešeno, díky za pomoc.
.
- malone
- Začátečník

-
Rádo se stalo.
Myslel jsem "vlastnost" nových desek. Vykopávky přežijí i jaderný výbuch,o tom žádná...