snaha zachranit notebook (bios + pozdeji dalsi)

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
kingbean
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

snaha zachranit notebook (bios + pozdeji dalsi)

Příspěvek od kingbean »

zdravim,
potreboval bych dat dohromady co jsem zpackal.

Nezvladnul jsem flash biosu. Cetl jsem na pct clanek kterak
se pokusit to zachranit a pokousim se o metodu 2, nouzovy bios.

ze stranky vyrobce jsem stahnul nejnovejsi bios (fungoval mi pul roku)

bohuzel nejsem schopen zjistit vyrobce toho biosu (drive to snad byl phoenix) a je to
exe soubor, takze ani nevim jakym flash programem ho spustit...

udelal jsem si bootovaci cd pomocit teto stranky

nahral do prislusneho adresare bios soubor a napsal autorun.bat
echo off
@start 1535_A06.exe
@ cls
@ exit

aby se to samo spustilo, no ale neumim tohle napsat, tak nevim ci jsem to z internetu opsal
spravne nebo....

prosim mohl by mi nekdo znaly veci poradit jak presne vytvorit to bootovaci cd, jak na nej nahrat ten bios tak aby se to samo spustilo.....

po zapnuti pc se rozsviti hdd na moment, cdromka nacita, usb klicenka taky problikne, takze
jsem myslel, ze by to touto metodou slo zpravit....

diky moc
xkryspin
Začátečník
Začátečník

Re: snaha zachranit notebook (bios + pozdeji dalsi)

Příspěvek od xkryspin »

Co je to za notebook ? Bez toho ti asi nikdo přesněji nepomůže.

(Spousta desek má možnost nouzového zotavení biosu - v případě selhání biosu (nebo s držením určité klávesové kombinace při zapnutí) hledají na některých médiích jestli tam není bios náhradní (nikoliv exe ale přímo rozbalený bios). Obvykle k tomu nepotřebují (a dokonce ani nejsou schopny) nabootovat - takže boot CD jsou pro ně většinou k ničemu.).
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

DELL Studio Laptop 1535. V nejhoršim flash v programátoru. Zálohu máš ? Dell k tomu nedává binárku. Jinak ten soubor v dosu nepustíš, je pro win.
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
kingbean
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kingbean »

pardon, jsem ale....

ano je to dell studio 1535...o nouzovem biosu si muzu nechat zdat, jinak kombinace klaves jsem hledal nic jsem
nenasel...

ten exe soubor by mel jit pod dosem (podle stranek dell)

temhle hlubsim vecem nerozumim, ale podle vyse uvedeneho clanku na pct by clovek mel dat
na bootovaci cd bios+ flashovaci program, tak v tomhle pripade jsem myslel, ze je to dohromady
v tom exe souboru, ale asi to tak jednoduchy neni...

jinak zadnej jinej bios nez to exe nemam, ale na zahranicnich forech jsem se docetl ze s toho
exe da ten bios dostat pomoci winphlash....(zda se ze opravdu biosy dellu jsou od phoenixu)
nebo pomoci urciteho prikazu pri spusteni toho souboru....jeste jsem tohle ale nezkousel....

o programatoru jsem slysel, ale nevim na koho se s tim obratit a musel bych to udelat postou...'(

diky za rady
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Kde bydlíš ?
kingbean
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kingbean »

v zahranici...(japonsko)...taky si nejsem jistej ci ten cip z toho budu umet vyndat tak abych ho neznicil (rozebrany to mam), jak ho vlastne poznam...
gemanek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gemanek »

kingbean píše:v zahranici...(japonsko)...taky si nejsem jistej ci ten cip z toho budu umet vyndat tak abych ho neznicil (rozebrany to mam), jak ho vlastne poznam...
no je to celkem dost špatně poznatelné, protože je velice hodně druhu použivaných biosu od podlouhlého s mnoho nožičkama a nebo jen jednoduchý se 4ma nožičkama na dvou stranách a v nejhorším případě je použit beznožičkový.
PC : Skřín : Colours It , Základní deska : Asus P5Kpl-e (předělaný bios na verzi ROG) RAM : 3GB kingston DDR 2 800Mhz : Intel Q6600 2,4Ghz (OC: 3Ghz) : Gainward GTX 460 s 768 Mb HDD : 1Tb WD Caviar Green Repro : Logitech Z-2300 200W
WWW.asus-repair.vyrobce.cz
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Obávám se, že nejlepší řeení nude navštívit nějaký místní servis. Tohle už bohužel doma bez vybavení není reálné opravit.
kingbean
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kingbean »

a pomoci toho navodu s cdckem by to neslo? hmm servis, tady nic neopravujou a ze vseho jsou strachy pos...to neni jak u nas, kazdej kutil...to snad budu muset dovezt do cech, akorat ze naposled jsem dal za servis 1300Kc a zavadu neobjevili a projevila se az po odletu...
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

No zrovna tohle ti každý neopraví ani tady, je pravda, že zasahovat do desky si troufne málokdo.
Jestli má dell nějaký recovery postup a do jaké míry by byl funkční opravdu netuším - mě to nefungovalo snad nikdy.
Možná by se dalo zkusit tohle:
http://cgi.ebay.com/BIOS-Chip-dell-Stud ... 588a4f12da
Ale pořád musíš najít někoho, kdo ti to vymění - to by snad takový problém být nemusel.
xkryspin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xkryspin »

Pokud je tam phoenix bios můžeš zkusit johle:

1) Stáhni si tady wincris disk:
http://www.4shared.com/file/144981145/9 ... _Disk.html
Obsah rozbal do samostatného adresáře.

2) Vem ten tvůj exe soubor s biosem a rozbal ho (pomocí 7-ZIP), soubor flashable.rom překopíruj do toho adresáře z bodu 1). A pak ten soubor přejmenuj na BIOS.WPH

3) Připrav si nějaký USB flash disk (bez dat o která bys nerad přišel) a spusť wincris.exe. Nech wincris naformátovat usb na recovery disk. Pak zkontroluj jestli na tom usb jsou soubory minidos.sys, phlash16.exe a BIOS.WPH pokud ne tak je do základního adresáře USB překopíruj ručně.

A samotná recovery procedura:

4) Vyndej baterku z mrtvého notebooku a odpoj ho od sítě.
5) Připoj flash disk do notebooku.
6) Zmáčkni a drž END na notebooku, a připoj adaptér. LED napájení by měla být tuším červená.
7) Pár sec počkej a Pusť END. Notebook by měl začít sám startovat (bez použití zapínacího tlačítka). A Led napájení by měla být zelená.
8) Po nějakou dobu by měly různě poblikávat led napájení a po čase by se měl notebook sám restartovat a naběhnout s biosem, který byl v BIOS.WPH

Pokud to nefunguje zkus jinou verzi toho phlash16.exe - ten crisis disk jich má v sobě několik a další se dají sehnat na netu u phoenixu přímo.

Toto platí pro Phoenix bios, Award a DELL biosy se řeší trochu jinak. (Procedura s vyjmutím baterky, držení END a připojení napájení, je společná pro všechny dell notebooky a biosy - tímto přinutíš notebook hledat bios na alternativních místech. Můžeš zkusit vytvořit bootable CD místo toho USB).
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“