Q9505 ani o hertz nahoru?

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
JohnyStone
Začátečník
Začátečník

Q9505 ani o hertz nahoru?

Příspěvek od JohnyStone »

Mám tu menší problém který mě nijak zásadně netíží, ale rád bych, aby vše fungovalo tak, jak má.

Mám desku Asus P5N-e SLi (já vím, dědeček), 500W bluestorm II, 4GB DDR2 800MHz a C2Q Q9505 @ 2,83GHz (default)
A teď ten problém, frekvence CPU nejde ani o píď nahoru. Zvýšení voltáže nepomáhá, nepomáhá nic. Pokud změním frekvenci FSB s SETUPu, tak PC neprojde post testem. Pokud frekvenci nastavím v taktovací utilitě nVidia (tedy v systému) tak po uložení systém okamžitě zamrzne. Tohle se bohužel děje i třeba při 2,85GHz (!!!!). Nemohlo by to být tím, že FSB jede na její maximální frekveci 1333MHz?

Díky za vaše případné nápady co s tím :P
CPU: i7 4790K/MB: ASUS Maximus VII Ranger Z97/RAM: Crucial Ballistix Sport 16GB/GPU: Asus GTX 780 DC2OC/SSD: Crucial M500 240GB/PS: Seasonic S12G 650W
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Q9505 ani o hertz nahoru?

Příspěvek od Lokomotiva »

Vzhledem k tomu, že uvedený procesor žádný BIOS desky nepodporuje:
http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=K ... templete=2
je nádhera, že procesor vůbec funguje - i bez taktování.
Jakým způsobem mu BIOS tvé desky dokázal vymyslet i jen napětí a frekvenci to nechápu.
Napřed si podle revize procesoru ověř, jak nastavený vůbec běží a když tak mu nastav správné parametry ručně.
JohnyStone
Začátečník
Začátečník

V tom problém není. V seznamu podporovaných procesorů Q9505 byl a z nějakého důvodu zmizel (zmizelo asi 10 modelů). Kvůli Q9505 jsem dokonce nahrával novej BIOS.
CPU: i7 4790K/MB: ASUS Maximus VII Ranger Z97/RAM: Crucial Ballistix Sport 16GB/GPU: Asus GTX 780 DC2OC/SSD: Crucial M500 240GB/PS: Seasonic S12G 650W
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

JohnyStone píše:V tom problém není. V seznamu podporovaných procesorů Q9505 byl a z nějakého důvodu zmizel ...
To myslíš vážně?
Proč asi?
JohnyStone
Začátečník
Začátečník

Myslím to vážně. Tehdá když jsem upgradoval CPU jsem vše pečlivě kontroloval, zas takovej trouba nejsem.
Kdyby daný typ CPU nebyl podporován, asi bych teď z daného počítače nepsal. Problém bude jinde.

BTW: Nevím proč asi :-D

EDIT: Sám jsem z toho byl překvapený když jsem viděl že Q9505 v tom seznamu chybí, zvlášť když si ještě teď živě vybavuju, že jsem jsem chtěl koupit Q9550, ale ten už tam nebyl, nejlepší/nejnovější podporovaný kousek byl právě Q9505
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Já taky nevím proč, ale napadá mě že se třeba zjistilo, že 45 nm technologií vyrobené 4-jádro potřebuje tak malou oscilaci napájecího napětí, že to HW (napájecí obvody desky) nedokáže zajistit a tak byla ta podpora odstraněna.
Ono je ale jedno proč, podstatné je že.
Jestli chceš opravdu přesně vědět proč byla podpora odstraněna, napiš ASUSu.

Ale ptal ses na nápady:

1) pořiď kvalitní desku s chipsetem Intel P45 - ta je pro taktování 45 nm 4-jádra skvělá
Dnes, kdy řada lidí pokukuje po Sandy Bridge by nemusela být drahá.

2) vyměň procesor za 6600 nebo jiné 65 nm 4-jádro. Ty podporované jsou.
Pokud nebudeš chtít velký doplatek, utrhou ti ruce.
Ale kam se s ním dostaneš při taktování ti nikdo nepoví.

Ta současná deska je přece jen trochu moc velký exot a zbavit se jí by bylo podstatně lepší řešení.
Naposledy upravil(a) Lokomotiva dne úte 18. led 2011, 22:48, celkem upraveno 1 x.
JohnyStone
Začátečník
Začátečník

Tak děkuji za nápady, ale tohle nepude :)
Já jsem se současným výkonem spokojený, takže kupovat a prodávat nemá cenu, to si spíš ještě nákou tu chvíli počkám a koupím novou desku, Sandy Bridge a paměti.

Mě šlo spíš o to, znát pravdu, jestliže si opravdu Asus mění support listy podle toho jakou má zrovna náladu, tak je to prudce neseriózní...

BTW: I když snížím násobič a zvednu FSB => stejná frekvence CPU, vyšší frekvence FSB, tak to taky spadne, problém je tedy opravdu v desce.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

JohnyStone píše:Já jsem se současným výkonem spokojený, takže kupovat a prodávat nemá cenu...

BTW: I když snížím násobič a zvednu FSB => stejná frekvence CPU, vyšší frekvence FSB, tak to taky spadne, problém je tedy opravdu v desce.
ad1: Tak to se divím, já mít takhle výkonnou grafiku, bude chtít být aspoň na 3,25GHz.
Podívej se na aukra a bazary - možná budeš příjemně překvapený, že najdeš fajn desku s P45 už někde nad 1000,-
http://aukro.cz/item1408719537_gigabyte ... ml#gallery

ad2: Kdybys byl z 333 MHz někde o 100 MHz výš, dalo by se uvažovat o limitu frekvence desky, ale tohle je něco jiného - taky deskového - a i když to přesně zjistíme, neodstraníme to.
JohnyStone
Začátečník
Začátečník

Tak to se divím, já mít takhle výkonnou grafiku, bude chtít být aspoň na 3,25GHz.
Podívej se na aukra a bazary - možná budeš příjemně překvapený, že najdeš fajn desku s P45 už někde nad 1000,-
Jasně jasně, to máš určitě pravdu. Ale vem si to celkově - kompletně rozebrat, kompletně složit, zaplatit 1500,- a přeinstalovat systém (+zálohy)... Projdu si tímhletím a můžu mít smůlu, že se zastavím na 3GHz (i když je to nepravděpodobné).

Jinak Q9505 na 2,83GHz krmí grafiku dostatečně, jediná hra kde brzdí je Crysis. Ale je mi jasný, že u výkonějších modelů grafik, nebo s CF, SLi by byl dost velkým problémem :D
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“