ati 4850 vs ati5770
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO
- frenkie
- Nováček

-
Re: ati 4850 vs ati5770
Paměti 667mhz 1,9v, cpu nastaveno 200x15, 1,35v,
v OCCT výsledek 200x15, 1,41v, teploty 47 a 42 celsia bez problémů běžel cca 30 min.
Po nastavení 200x15,5 v OCCT po 2 minutách konec
v OCCT výsledek 200x15, 1,41v, teploty 47 a 42 celsia bez problémů běžel cca 30 min.
Po nastavení 200x15,5 v OCCT po 2 minutách konec
AMD Athlon 64 x2 5000+BE,Zalman, MB Gigabyte MA-790x-DS4, RAM 2x1Gb 800Mhz extreme a-data Dual channel,HD 250Gb sataII NCQ Seagate Barracuda,Gigabyte Ati Radeon HD 4850.
- Lokomotiva
- Začátečník

Jestli máš zapnutou Loadline Calibration (když je teď maximum napětí procesoru 1,41V), tak při tak pěkných teplotách jader nastav procesoru 1,40V a zkus 15,5 znova.
- frenkie
- Nováček

-
Zkusil jsem a výsledek stejný,aplikace padá .(error detected on core 0) Ale teploty, voltáž na panelu normální. Nechce to přidat na pamětech. ten loadline ta deska nemá.
AMD Athlon 64 x2 5000+BE,Zalman, MB Gigabyte MA-790x-DS4, RAM 2x1Gb 800Mhz extreme a-data Dual channel,HD 250Gb sataII NCQ Seagate Barracuda,Gigabyte Ati Radeon HD 4850.
- Lokomotiva
- Začátečník

Já bych v BIOSu procesoru víc než 1,45V nenastavovala - tedy jako radu někomu k dlouhodobému provozu.
Jestli jsi na tom s teplotami pořád dobře, můžeš to zkusit.
Paměti.
Pokud jsou na 667 MHz, 5-5-5-15/2T - ověř si to radši v CPU-Z - tak by jim 1,9 V mělo stačit.
Ale až do 2,1V jim neuděláš nic i kdyby neměly rozvaděče tepla.
Jestli rozvaděče tepla mají, tak ani 2,3V není nic, co by dlouhodobě nemohly mít.
Ale nemělo by to být potřeba - pokud se nějak jinak nepřenastavily.
Zkusit to ale klidně můžeš - o to nic.
EDIT: Zkusil jsi dvojhmat Ctrl+F1?
Myslím vlézt do BIOSu - jen na tu první stranu se seznamem kapitol - použít dvojhmat Ctrl+F1 a pak hned do kapitoly MIT.
Pokud byl ten řádek s Loadline Calibration skrytý, tenhle dvojhmat by ti ho měl zpřístupnit.
I další skrytá nastavení.
Jestli jsi na tom s teplotami pořád dobře, můžeš to zkusit.
Paměti.
Pokud jsou na 667 MHz, 5-5-5-15/2T - ověř si to radši v CPU-Z - tak by jim 1,9 V mělo stačit.
Ale až do 2,1V jim neuděláš nic i kdyby neměly rozvaděče tepla.
Jestli rozvaděče tepla mají, tak ani 2,3V není nic, co by dlouhodobě nemohly mít.
Ale nemělo by to být potřeba - pokud se nějak jinak nepřenastavily.
Zkusit to ale klidně můžeš - o to nic.
EDIT: Zkusil jsi dvojhmat Ctrl+F1?
Myslím vlézt do BIOSu - jen na tu první stranu se seznamem kapitol - použít dvojhmat Ctrl+F1 a pak hned do kapitoly MIT.
Pokud byl ten řádek s Loadline Calibration skrytý, tenhle dvojhmat by ti ho měl zpřístupnit.
I další skrytá nastavení.
- frenkie
- Nováček

-
Tak 15,5 nepůjde, nevydrží ani 2 min. Na 200x15 to funguje bez chyb. Paměti jsou nastaveny 5 5 5 15 20 2T 666mhz 1.9v. Budem s nima něco dělat?
Ten loadline neni ani ve skrytých nastavení.
Ten loadline neni ani ve skrytých nastavení.
- Lokomotiva
- Začátečník

Napětí procesoru jsi měl v BIOSu nastavené 1,40V, když jsi zkoušel 15,5?
Paměti bych v BIOSu zkusila nastavit 800.
To by při frekvenci procesoru 3,0 GHz mělo být 857 MHz.
(Ale ověř si to v CPU-Z.)
Možná to s 1,9V projde.
Kdyby ne, zkus 2,0 i 2,1V.
S tím časováním, které paměti mají teď.
A pak máš na vybranou - buď půjdeš s napětím na 2,1V a zkusíš agresivnější časování.
Třeba 4-4-4-12,
nebo zkusíš zlepšit datovou proustnost mezi pamětmi a severním můstkem.
Pokud změníš Command Rate (Command per Clock nebo jak to tvůj BIOS nazývá) ze 2T na 1T, bude to mít větší dopad na výkon paměťového subsystému než agresivnější časování.
Ale zase je mnohem méně pravděpodobné, že to projde.
Tak dej vědět jak to dopadlo.
Můžeš zkusit přidat 0,1V nebo 0,15V severnímu můstku, abys tomu pomohl.
Paměti bych v BIOSu zkusila nastavit 800.
To by při frekvenci procesoru 3,0 GHz mělo být 857 MHz.
(Ale ověř si to v CPU-Z.)
Možná to s 1,9V projde.
Kdyby ne, zkus 2,0 i 2,1V.
S tím časováním, které paměti mají teď.
A pak máš na vybranou - buď půjdeš s napětím na 2,1V a zkusíš agresivnější časování.
Třeba 4-4-4-12,
nebo zkusíš zlepšit datovou proustnost mezi pamětmi a severním můstkem.
Pokud změníš Command Rate (Command per Clock nebo jak to tvůj BIOS nazývá) ze 2T na 1T, bude to mít větší dopad na výkon paměťového subsystému než agresivnější časování.
Ale zase je mnohem méně pravděpodobné, že to projde.
Tak dej vědět jak to dopadlo.
Můžeš zkusit přidat 0,1V nebo 0,15V severnímu můstku, abys tomu pomohl.
- Blue Storm
- Odborník PCT

2frenkie: paměti vůbec neřeš, jak ti radí Lokomotiva...nepřinese ti to absolutně nic...pokud ti již procesor nejde stabilně na vyšší frekvenci, zkus mírně zvýšit jeho napětí, jestli se něco změní 
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- frenkie
- Nováček

-
Tak těch 15,5 neprošlo ani se zvýšením napětí na cpu ani na severnim můstku. vrátil jsem to tedy na 15 s napětím 1,35. Paměti mám na 667mhz cpu/9 časování 5 5 5 15 1T.
Test v pořádku
Test v pořádku
- Lokomotiva
- Začátečník

A jak jsi na tom s grafickým výkonem?
- frenkie
- Nováček

-
3D mark - 10 108
- Lokomotiva
- Začátečník

Tak to je výsledek odpovídající 5670 512 MB.
Myslím, že bez ohledu na kartu jakou použiješ na tom budeš +-stejně.
Mrzí mě, že jsem byla příliš optimistická a že kolega měl pravdu.
Ty už víš kde se v BIOSu pohybuješ, tak si můžeš vyzkoušet různá nastavené pamětí a pokud si troufneš zvýšit napětí procesoru, tak se třeba dostaneš s procesorem i trochu výš.
Ale to nic zásadního nepřinese, bude to jen určité doladění.
Tak co dál?
Já bych použila procesor AM3 - podporovaný BIOSem tvé desky - jestli 2-, 3- nebo 4-jádrový je na tobě.
Každý z nich grafickému výkonu pomůže.
No a tak bych přečkala 1/4 roku.
Až bude jasné, jestli má smysl (výkon/cena) Bulldozer nebo Sandy Bridge, teprv bys pořídil nové komponenty sobě a stávající (vč.nového procesoru) použil na upgrade dceři.
Ale jsou to tvoje peníze, tak i tvoje rozhodnutí.
Myslím, že bez ohledu na kartu jakou použiješ na tom budeš +-stejně.
Mrzí mě, že jsem byla příliš optimistická a že kolega měl pravdu.
Ty už víš kde se v BIOSu pohybuješ, tak si můžeš vyzkoušet různá nastavené pamětí a pokud si troufneš zvýšit napětí procesoru, tak se třeba dostaneš s procesorem i trochu výš.
Ale to nic zásadního nepřinese, bude to jen určité doladění.
Tak co dál?
Já bych použila procesor AM3 - podporovaný BIOSem tvé desky - jestli 2-, 3- nebo 4-jádrový je na tobě.
Každý z nich grafickému výkonu pomůže.
No a tak bych přečkala 1/4 roku.
Až bude jasné, jestli má smysl (výkon/cena) Bulldozer nebo Sandy Bridge, teprv bys pořídil nové komponenty sobě a stávající (vč.nového procesoru) použil na upgrade dceři.
Ale jsou to tvoje peníze, tak i tvoje rozhodnutí.
- frenkie
- Nováček

-
Já ti velice děkuji za trpělivost. Jen bych měl ještě dvě otázečky.
Jaký je rozdíl mezi tím jak jsem přetaktoval cpu já a popisem v tomto článku http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... mitstart=1.
Co ten bios f10d, který bych musel flashnout pro to čtyřjádro a který je jako beta verze?
Jaký je rozdíl mezi tím jak jsem přetaktoval cpu já a popisem v tomto článku http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... mitstart=1.
Co ten bios f10d, který bych musel flashnout pro to čtyřjádro a který je jako beta verze?
- Lokomotiva
- Začátečník

Trpělivost jsi měl hlavně ty.
Ale tak to je, taktování chce znát pár základních vztahů a pak už jen čas a trpělivost.
Hlavní rozdíl je v tom, že v závěru článku byl taktovaný procesor, kde neměl nahoru otevřený násobič.
A tak bylo třeba hlídat frekvenci Hypertransportu.
Jinak to jsou detaily - nastavení frekvence sběrnice PCI-E napevno na 100 MHz a možná ještě povypínání každé možné položky Spread Spectrum a šetřících funkcí.
To jsme nepoužili.
Jestli chceš, můžeš to zkusit taky tak, nechat násobič 13 a jít na to zvýšením frekvence generované chipem desky (default 200 MHz).
Výhodou bude zvýšení frekvence severního můstku jako důsledek.
Ale jeho příliš vysoká frekvence zase může limitovat přetaktování.
Beta verze BIOSu jsou stabilní a odladěné verze BIOSů.
Jen nemusí mít přístupná všechna nastavení tak, jako to mají nebetaBIOSy.
Flashování BIOSu je vždycky doprovázené určitou mírou rizika.
Mě jednou vypekl BIOS, který byl na webu výrobce pár dní a sliboval opravit problém s pamětmi, který jsem do té doby neúspěšně řešila (nebyl beta).
Po týdnu zmizel a objevil se o číslo jiný.
A tak na webu výrobce sis pak mohl stáhnout BIOSy F1, F2, F3, F4, F5, F6 a F8.
Ten F7, který mi udělal tolik problémů, jako kdyby nikdy neexistoval...
A tak od té doby neflashuji BIOSy, které jsou na webu výrobce desky kratší dobu než jeden měsíc i kdyby opravovaly problém, který mě velmi trápí.
Věřím, že jestli v nich bude chyba, že se ozvou postižení a výrobce je stáhne.
Existují totiž hobbysté, kteří naflashují každý BIOS, který na webu výrobce desky najdou a na ty spoléhám jako na předjezdce.
Ale tak to je, taktování chce znát pár základních vztahů a pak už jen čas a trpělivost.
Hlavní rozdíl je v tom, že v závěru článku byl taktovaný procesor, kde neměl nahoru otevřený násobič.
A tak bylo třeba hlídat frekvenci Hypertransportu.
Jinak to jsou detaily - nastavení frekvence sběrnice PCI-E napevno na 100 MHz a možná ještě povypínání každé možné položky Spread Spectrum a šetřících funkcí.
To jsme nepoužili.
Jestli chceš, můžeš to zkusit taky tak, nechat násobič 13 a jít na to zvýšením frekvence generované chipem desky (default 200 MHz).
Výhodou bude zvýšení frekvence severního můstku jako důsledek.
Ale jeho příliš vysoká frekvence zase může limitovat přetaktování.
Beta verze BIOSu jsou stabilní a odladěné verze BIOSů.
Jen nemusí mít přístupná všechna nastavení tak, jako to mají nebetaBIOSy.
Flashování BIOSu je vždycky doprovázené určitou mírou rizika.
Mě jednou vypekl BIOS, který byl na webu výrobce pár dní a sliboval opravit problém s pamětmi, který jsem do té doby neúspěšně řešila (nebyl beta).
Po týdnu zmizel a objevil se o číslo jiný.
A tak na webu výrobce sis pak mohl stáhnout BIOSy F1, F2, F3, F4, F5, F6 a F8.
Ten F7, který mi udělal tolik problémů, jako kdyby nikdy neexistoval...
A tak od té doby neflashuji BIOSy, které jsou na webu výrobce desky kratší dobu než jeden měsíc i kdyby opravovaly problém, který mě velmi trápí.
Věřím, že jestli v nich bude chyba, že se ozvou postižení a výrobce je stáhne.
Existují totiž hobbysté, kteří naflashují každý BIOS, který na webu výrobce desky najdou a na ty spoléhám jako na předjezdce.
- frenkie
- Nováček

-
Tak pc zatim krásně a stabilně běží. Další pokusy nechám až bude trochu čas. Koupi komponent zatim na doporučení odložim. Jen ještě jedna otázečka. Koukal jsem, že nové desky mají přívod 24pin ATX + 8pin ATX. Znamená to, že budu muset vyměnit zdroj, nebo je nějaká redukce. Nerad bych vyhodil svého Fortona.
- Lokomotiva
- Začátečník

Do 24-pinového konektoru desky je možné zapojit 20-pinový konektor zdroje jen jedním správným způsobem.
Bez použití brunátného násilí.
A pro 8-pinový konektor desky (napájení procesoru) a 4-pinový konektor zdroje platí totéž.
Žádné redukce ani jiné kejkle nejsou potřebné.
Bez použití brunátného násilí.
A pro 8-pinový konektor desky (napájení procesoru) a 4-pinový konektor zdroje platí totéž.
Žádné redukce ani jiné kejkle nejsou potřebné.