Graficka karta pre Flight Simulator X

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

Odpovědět
erian2
Nováček
Nováček

Graficka karta pre Flight Simulator X

Příspěvek od erian2 »

Zdravim Vas chlapci... Rad by som Vas poziadal o kvalifikovanu radu, nakolko som si vsimol ze ste tu niektori priam vedci vo svojom fachu. Uz niekolko tyzdnov riesim dilemu okolo vyberu grafickej karty pre FSX. Asi pred 3 rokmi som mal pocitac Intel DualCore 1.8GHz,2.5Gb DDR2-667 Ram, a graficku kartu Nvidia Gforce 8800gts. Uz som sa konecne tesil ze si tu hru vychutnam naplno, teda na 100 percentne detaily, ale opak bol pravdou. Vsetko som nastavil na 100 percent... grafiku a vsetko okolo toho na ultra high. Ale sklamanie prislo hned ako naskocila hra.... proste to trhalo a nebolo to plynule. Poradte mi... trebalo sa s pohrat s nastaveniami alebo moja konfiguracia pocitaca bola proste este slaba na takuto hru ?????? Tak som grafiku predal pod cenu a nejako som sa na to vykaslal. No doba hadam sla dopredu a dufam, ze aj Nvidiu 8800 gts uz hadam daka grafika vykonom predbehla. Teraz som sa znova pustil do patrania a chcem si poskladat PC Zostavu na FSX ale uz konecne taku, aby som mohol vseetko nastavit na ULTRA HIGH a aby som si ju uz mohol konecne vychutnat pri plnej hratelnosti. Takze idem skladat novu masinku, resp.idem robit upgrade tej mojej
1.8Ghz ... Planujem procesor Intel Core2 quad - alebo staci Duo i5/3.33GHz ??? RAM 8 Gb a teraz to najdolezitejsie.... Graficka karta... Myslite si, ze by stacila na FSX na plne detaily napr. GEFORCE GTX 470/resp bola by lepsia GTX 570... nechem zas zbytocne drahu a vykonnu grafiku. Ine hry totiz nehrajem. Skuste mi poradit prijatelnu zostavu, kde by som nemusel robit kompromisy s detailami. Dakujem za odbornu pomoc.
Naposledy upravil(a) Krteq dne pon 24. led 2011, 08:51, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesun z hlavní sekce grafických karet
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Graficka karta pre Flight Simulator X

Příspěvek od Krteq »

FSX je hodně závislý na výkonu CPU, takže nějaké rychlejší čtyřjádro by přišlo vhod, např. to Core i5. Co se týče grafické karty, FSX je dost náročný na grafickou paměť kvůli hi-res textůrám, takže čím víc, tím líp.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Jak bylo receno.. CPU CPU a zase jen CPU.. musis mit 4-core.. to je pro FSX zasadni.. FSX pocita na volnych jadrech vzdalenou krajinu.. takove to rozmazavani textur, kdy se nestiha krajina "zaostrovat" je dano prave nedostatkem vykonu CPU.. stejne tak se to tyka budov, addonu s dopravou.. vsechno to jede na CPU..
Co se tyce grafiky.. v zakladu, bez addonu zapnes v 1680 FSX na cemkoli novejsim vcelku bez problemu.. 88GT se zakladnim FSX bez addonu jeste tak nejak vyziva.. je to ale to uplne nejkrizovejsi minimum.. proste grafiku bych vzal jakoukoli dnesni stredni tridu.. at uz 460, 470, nebo treba 6850.. toho bych se vubec nebal.. to nejdulezitejsi ale opet.. CPU CPU CPU.. :)

Proc zminuju addony.. rozumny zaklad pro opravdove letani je FSX + FSGlobal + UTE (obecne i dalsi veci UT) + GEX.. tohle ti zajisti kvalitni elevacni data, a pokryti planety, tak jak ma byt..
Vetsina lidi mluvi o texturach apod.. to je ale vedlejsi.. FSGlobal obsahuje pouze elevacni data.. GEX rovna silnice, hranice uplne vseho.. reky apod.. UTE potom doplnuje mestske casti a texturuje, coz je to nejmene zajimave..
Tohle je zaklad pro to, aby z planety nebyla jen obycejna placka, kdyz to trochu prezenu.. celkove klesne fps rekneme o 1/4 max.. takze i presto, ze se tyhle addony tvari dramaticky a gamesa ma s nimi nejakych 50GB, nejedna se o nic FPS drastickeho a muj nazor je, ze bez nich neni FSX opravdovym FSX.. dalsi veci jsou pak veci ciste grafickeho razu.. jednoznacne doporucim tohle vse podporit addonem REX, ktery fakt stoji za vyzkouseni.. parada.. tady se dostaneme s FPS zase o kousek nize, ale porad se zadne dramaticke propady nekonaji..

Zbytek je uz na HW pomerne zavisly.. tedy samotne scenerie (ty prinaseji napr komplet letiste s budovami a treba i nekolik km okolni krajiny se vsim co k tomu patri), coz jednoznacne vytizi grafiku a jak bylo receno hlavne jeji pamet, nebo treba addony pro dopravu typu My Traffic, ktere jsou naopak zavisle na CPU, na kterem pocitaji dopravu.. u tehle veci to navic funguje tak, ze se lety generuji postupne.. cim vice jich je potom aktivnich (a ze jich je v databazi nekolik tisic, ne-li desitek tisic), tim vice CPU vykonu je treba.. stava se tak, ze na slabsich sestavach vzlitnes na 40FPS a po 30min letu jedes na 20FPS, pac se za tu dobu vygenerovalo 50 leti jinde po planete (to samozrejme za predpokladu, ze uz tak jede CPU na plno = typickym prikladem budiz 2-core sestava)..

Dalsi dulezitou veci je, ze nenechavej FPS limiter v nastavenich na Unlimited apod.. prave timhle priskrcujes rendering na uroven, kdy veskere pasmo nad timhle tokem FPC FSX vyuzije pro ono pocitani a render vzdalene krajiny.. doporucuju limit na max 35FPS.. pro FSX to staci..

Zakladem tedy je silne 4-core CPU.. doporucuju rozhodne i5, pokud neresis moc penize, kup rovnou i7.. samozrejme ani Phenom II X4 a X6 by ale nebyl problem.. proste jakykoli 4-core..
4GB RAM pohodlne postaci.. FSX v tomhle neni zadny extrem.. a grafiku pak jak jsem psal.. s timhle by jsi nemel mit problem to parit na plny pecky.. tim ale samozrejme nemyslim na plny pecky typu slidery na max.. staci proklikat menu a nastavit vse na Ultra High.. treba s REXem je nesmysl vykreslovat 3D mraky na vzdalenost stovek km.. to se pak bavime o uplne jine sestave.. FSX ma totiz sve graficke maximum nekde v polovine toho, kam to jde manualne vyhulit..
erian2
Nováček
Nováček

Příspěvek od erian2 »

Velmi pekne dakujem za uzitocne rady... Takze sa radsej zamerat na poriadne sile 4 jadro CPU, napriklad Procesor Quad-Core,i7-2.93GHz, 8MB L3 cache, dalej nejakych 4 Gb ram DDR3-1333MHz a hlavne stacila by grafika MSI N570GTX-M2D12D5 alebo aj nieco z nizsieho radu,napr. 470 ???

Lebo ked pozeram na Youtube niektore ukazky z FSX tak naozaj to nevyzera ako moja FXS nainstalovana z DVDcka, ale ako ozajstny ,,vypeckovany,, simulator, skutocne ako realne mesta. To je asi o tych addonoch a inych veciach. A este by som rad vedel co je to Acceleration Pack ??? tiez nejaky Addon??? A este sa chcem spytat a to je dolezite... aky operacny system by som mal mat nainstalovany aby som vyuzil vsetky vlastnosti grafickej karty a procesora???
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Oukej.. tak at ti to trochu predstavime.. :)

FSX je prodavano ve dvou verzich.. klasicka + Deluxe Edition, ktera ma myslim vice default letadel.. k nemu vysel oficialni datadisk, Acceleration Pack.. pro spoustu 3rd party addonu je nutny, protoze krome nej se jeho instalaci FSX updatuje na revizi Service Pack 1..

Ty nejdulezitejsi veci jsou zhruba takhle..

FSGlobal - Databaze elevacnich dat.. nainstaluje do FSX cca 20-25GB veci, ktere ale neovlivnuji vykon.. a jestli tak minimalne.. upravuje pouze elevacni data.. predstav si to tak, ze tohle je mnohem presnejsi sitovy model zeme, nez v originalni hre.. pouze ale onen sitovy model.. urcuje, kde je co jak vysoko.. takze po jeho instalaci zacina povrch planety byt opravdu 3D a ne jako placka.. co par let, vydavaji novou revizi s jeste presnejsim nasnimanim povrchu..

Ultimate Terrain (Europe, USA, Canada, ...) - Tahle vec meni hranicni body.. jde o nasnimani planety a posunuti vsech nepresnosti ve FSX.. tzn silnice opravdu budou lezet tam, kde lezi, reky, jezera apod.. vliv na FPS minimalni.. pridava take nejaka svetla.. pohybujici se auta na silnicich apod..

Ground Environment (USA, Europe, Canada) - Textury.. daleko vernejsi.. daleko rozumnejsi.. upravuje taky nocni osvetleni mest myslim apod..

Real Environment Extreme - Ciste graficky plugin menici textury na runway, paradni 3D mraky apod.. lidi pouzivaji lecos.. ja tohle povazuju za nejlepsi vec na trhu.. REX uz nejake fps zpolyka.. zalezi na viditelnosti mraku apod.. ale ze by slo o propad ze 60 na 20 fps to zase ne.. :)

Tyhle 4 pluginy jsou vice mene zaklad pro FSX, ktere pak bude mit planetu takovou, jakou ji zname.. :) ..pak uz se jedna o ciste graficke veci a addony typu letadla a konkretni scenerky.. ty prinesou vzdy jen lokalni detaily.. asi nejdokonalejsi silenosti vubec jsou produkty ORBX, kteri udelali komplet Australii a ted zacinaj s USA.. no a udelali ji tak, ze ji detailne nafotili a manualne pak na tu fotku postavili presne vsechno tak jak ma byt.. tzn objekty kopiruji vlastne ty fotky.. kdyz je nekde dum, tak ho tam chlapci vymodelovali i ve 3D.. navic to uzasne vypada..

Jako rozcestnik pouzivej tohle.. snad nejvetsi online shop tehle vsech veci.. alespon si udelas poradek v tom co je co..
http://secure.simmarket.com

Tady mas cistou Australii od ORBX..
http://www.youtube.com/watch?v=MmLTo798uSc

A tady zase cisty REX.. tedy mraky, voda a vsechno tohle..
http://www.youtube.com/watch?v=sT4B-LOewlA

No a na zaver k te sestave.. jde o rozliseni v jakem budes parit, ale s predpokladem dnesniho vsude standardizovaneho 1080 FullHD rozliseni ti doporucim rozhodne presne to co jsi napsal.. 470 by snad uz problem mit nemela.. ale pokud muzes, kup si i7 v nejhorsim pripade i5.. ono se ve FSX lita pekne, ale kdyz clovek leze s rozlisenim nahoru, dostane PC poradne zabrat..
Reknu to takhle.. pokud jsi onen priklad sestavy uvedl s tim, ze takhle nejak bys to klido mohl koupit, tak ja ti jedine pogratuluju.. pokud bude treba setrit, da se prejit na i5, ktera by zadny problemy mit taky nemela.. dalsi veci je, ze FSX je hra typu cim vic jader tim lip, takze on by ani ten Phenom x6 nebyl uplne spatna volba.. vubec bych se toho nebal..
Dotaz souvisi s grafikou takze spise reknu ze z obecneho pohledu me uz 8, 8,5k pripada za grafiku fakt hodne.. to bych radeji sahl treba po 6950, ktera dneska plni tu pomyslnou hranici kolem 6k..
erian2
Nováček
Nováček

Příspěvek od erian2 »

Dakujem Maxtor.... :-D za velmi cenne rady. Inak vlastnim FSX - Deluxe, ale chcel by som sa Ta spytat kde a za kolko sa daju zohnat Addony a Acceleration Pack??? A potom este tie FS Global, a Rex ci ORBX... urcite sa za to plati... no nic, dnes nieje nic zadarmo :razz: Takze by som bol zvedavy ci mi bude stacit taka zostava:
Intel Core2Quad i7 2.93MHz
4Gb Ram - 1333MHz
grafika Nvidia GTX 570 -1280Mb DDR5 ???? Aby mi to zvladalo FSX naplno.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Acceleration Pack najdes snad v kazdym e-shopu s hrama.. zbytek, jako letadla a addony obecne u nas asi jen na High in the Sky..
Zadarmo to neni urcite, ale co se da delat.. s tou grafikou fakt netusim.. docetl jsem se ted, kdyz jsem po necem koukal, ze FSX nepodporuje vice jak 4-core.. tedy ne ze by je nepodporoval, ale vyuziva jen 4.. to jen tak pro okraj..

No a vzhledem k tomu, ze FSX poradne nikdo netestuje, je problem neco poradnyho najit.. :( obecne se pro 30" tedy 2560x1600 udava s GTX280 nejakych 23, 25 fps.. tady je treba nejakej vetsi [url]testik..http://www.tomshardware.co.uk/radeon-hd ... 33-22.html[/url]

Muzem debatovat jen v teoretickych odhadech, ale ja si myslim, ze v tom FullHD by tahle karta a CPU uz nemely mit zadny problem.. jak jsem rikal.. fps se skoro nehybe.. tedy pokud mluvim o FSX + FS Global + Ground Environment + Ultimate Terrain.. timhle to dostane hodne nakopnuto a FPS se prakticky nezmeni.. pak kdyz pridas napr. onen REX, dostanes sice paradni grafiku, ale samotny REX dokaze ukousnout od 30-50% fps.. ten ano.. pak uz zalezi jen na addonech..

Reknu to tak, ze nevidim duvod, proc by to pak nemelo jet na plny pecky.. ruzny SLI kombinace a hodne drahy silenosti sse objevujou jen u lidi, kteri maj 3 projektory a stavi cockpit.. jinak asi ne.. ja bych se toho nebal.. ale klidne se necham jeste od nekoho opravit.. ono tezko neco soudit..
Pokusil jsem se ted podivat se na testy napr. v GTA4 a porovnat hrube rozdily mezi 570 a 280GTX protoze tu uz vsude ve FSX testovali.. vysledek..? jsem zmaten, protoze na PCT ma 570 ve FullHD 55fps.. na zahranicnich webech ma 50-55fps prave 280GTX.. :/
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“