SSD disk jako systém ??

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Re: SSD disk jako systém ??

Příspěvek od Maxtor »

Tak jsem jen tak zbezne prolitl net a mame tady asi nove systemove favority.. OCZ RevoDrive u nas stoji za 50GB variantu uz od 4,3k s dani.. podle me ted tedy Intely apod ztraceji smysl.. 50GB na system v pohode postaci.. napada nekoho proc do toho nejit..?

Obrázek
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Maxtor píše:napada nekoho proc do toho nejit..?
TRIM?
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Dle recenzi problem neni zadny.. resp i pri debatach o podpore TRIMu se vzdy dospelo k tomu, ze po xxx testech zadne rozdily.. disk by mel mit vlastni garbage alogaritmus nebo jak to nazvat, ktery docela funguje.. dalsi veci je ze OCZ uz prislibilo v driverech aktivaci.. problem v samotne HW podpore je pry spise v tom, ze sandforce radice sedi za RAIDem..
V kazdem pripade treba na bit-techu disk plnili nekolikrat za sebou a rozdily v testech prakticky 0..

http://www.bit-tech.net/hardware/storag ... ew-120gb/1
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Maxtor píše:problem v samotne HW podpore je pry spise v tom, ze sandforce radice sedi za RAIDem..
přesně to jsem měl na mysli, vidím problém právě v tomhle. podle mě to je dost úzký hrdlo, v momentě kdy tam dají něco opravdu použitelnýho a ne nějakej prašivej Sil za pár centů, to bude OPRAVDU zajímavá volba.
na krátkodobé testování bych moc nedal, u současných SSD trvá trochu dýl než se projeví jak dobře to vlastně funguje, ta technologie má holt ještě svoje mouchy, nebo spíš masařky :mrgreen:
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
LOVIT
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LOVIT »

tak nevim pouzivam v netasu x25-v a ze by to byl nejakej zazrak, pravda ten hw na kterem to bezi taky neni zadnej zazrak, okna nabihaj o neco rychlejc, co je pro me nejvetsi plus je naprosto tichy pocitac, v dlouhotrvajici zatezi se roztoci vetracek, ale ten neni skoro vubec slyset, v tom vidim velkou vyhodu to susteni hdd me celkem sr... a to same ty vibrace, mozna ze ho nekdy otestuju v druhem desktopu, osobně mi vyhovuje velociraptor :), dokavad nebudou ceny a kapacity srovnatelny s temahle diskama je to pro me nezajimavy
DESKA: Asus P5Q-EM, CPU: Intel Core2 Quad Q9300@3,15GHz, RAM: 4x2GB Kingmax 800 MHz, GPU:Gainward GTX 460 768MB, HDD: 2x WD VelociRaptor 300GB Raid 0 + WD green 640, ZDROJ: Enermax Liberty 500W ;;;--;;; Peklostroj: DESKA: GA G41M-combo, CPU: Intel Pentium Dual Core E2160@3GHz, RAM: 2x1GB Kingmax 667 MHz, GPU:Saphire HD4670 Ultimate 512MB, HDD: WD green 500, ZDROJ: Fortron 80+ 350W;;;--;;; Notebook:HP probook 4520s
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

vidím správně netbook? nojo, ten sám o sobě nemá zázračnej hardware, tím spíš když předpokládám že to běží pod Windows XP...
Pfizer & Moderna inside
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

mno ten netbook je vlastne brzda tomu SSD :)
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
Kositch
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kositch »

Ahoj, mám dva dotazy na vás zkušenější:

1) Plánuji nákup Intel X25-M 80GB SSD a mám základní desku Gigabyte P35-DS3R. Pokud jsem po přečtení různých rad pochopil vše správně, tak korektní postup přechodu na toto SSD by měl být:
a) Odpojím klasický HDD s aktuálními Win 7 64 bit (pokud bych se na něj chtěl vrátit, stačí pouze připojit namísto SSD a PC by mělo naběhnout jako nyní).
b) Připojím SSD, v BIOSU přepnu na AHCI
c) Nainstaluji normálně Win 7 64 bit
d) Po instalaci Win nahraji nejnovější drivery chipsetu přímo ze stránek Intelu, poté drivery Intel RST (nevím však proč se musí instalovat, když je nutné použít klasický Standard AHCI driver, jak někdo radil zde na foru?)
e) To je vše, nic více nastavovat nemusím (kromě vypnutí swap a drobných tweaků viz. články zde na PCT.cz) Chápu to správně? Nebo jsem nějaký krok vynechal?

2) Můj druhý dotaz směřuje k režimu spánku pod Win 7. Rád používám uspání počítače, ale četl jsem, že to SSD škodí, nejde nějak nastavit, aby se prováděl pouze režim spánku(uložení do RAM) namísto hibernace(uložení na SSD)? Četl jsem, že Win 7 provádí něco jako hybridní režim spánku, což znamená, že udělají obojí (uloží na RAM i SSD). Rád bych počítač nadále uspával přes Start - Vypnout - Režim spánku, ale v tomto případě dojde zřejmě k ukládání na SSD?

Díky za rady ;-)
CPU Intel Core i7-4790K (SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024) | MB GIGABYTE Z87M-D3H | RAM Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10 HyperX Fury Black Series | SSD Kingston SSDNow V300 120GB + 240 GB | PSU Seasonic SS-500ET-T3 | Case Fractal CORE 1000 | LCD 23.8" Dell P2414H | OS Dual Boot Win 10 x64 + Hackintosh MacOS | Notebook Microsoft Surface Pro LTE | Hry Xbox Series X|
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

ano, chápeš to naprosto správně. co se týče režimu spánku - "režim spánku" ve Windows Vista/7 opravdu znamená jen uložení do RAM, kdežto hibernace ukládá na disk. čili Start > Vypnout > Režim spánku ve Vista/7 znamená uložení do paměti.
Pfizer & Moderna inside
Kositch
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kositch »

Já pod Win ani režim hibernace nemám, nevím proč chybí. Ale zjistil jsem, že na disku C: mám hiberfil.sys, takže si říkám, jestli ono to opravdu neukládá i na ten disk? Pokud by to bylo tak, jak říkáš, tak bych mohl PC normálně uspávat a nemusel bych se bát, že se něco zapisuje na SSD disk. PC totiž uspávám několikrát za den a představa, že budu stále bootovat a spouštět programy znova mi přijde otravná.

A ještě k tomu AHCI ovladači, v pár příspěvcích dříve je uveden odkaz na tabulku, která říká, že s INTEL RST ovladači (IASTOR) nemusím ani přepínat na msahci a TRIM by měl na tom mém disku normálně fungovat...
CPU Intel Core i7-4790K (SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024) | MB GIGABYTE Z87M-D3H | RAM Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10 HyperX Fury Black Series | SSD Kingston SSDNow V300 120GB + 240 GB | PSU Seasonic SS-500ET-T3 | Case Fractal CORE 1000 | LCD 23.8" Dell P2414H | OS Dual Boot Win 10 x64 + Hackintosh MacOS | Notebook Microsoft Surface Pro LTE | Hry Xbox Series X|
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

hibernace se zapíná příkazem
powercfg -h on
existence hiberfil.sys na disku mi teď nejde do hlavy (možná to má něco společného s hybridním spánkem?), každopádně ve standardním režimu spánku se určitě nepoužívá.
co se týče TRIM na RST, nemůžu sloužit, sám používám standardní msahci, a nějak to nereším protože to funguje jak má :oops:

copy&paste odjinud:
Tlačítko START, do pole pro hledání napsat "režim", vybrat Nastavení režimu spánku, kliknout na Změnit pokročilé možnosti, rozbalit položku Režim spánku a potom buď Umožnit, nebo Zakázat hybridní režim spánku.
Musí se nastavit pro všechna používaná schemata napájení.
Pfizer & Moderna inside
Kositch
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kositch »

OK, díky moc. Zakážu tedy hiberfyl.sys a budu používat pouze "spánek" (uložení do RAM)- Pak mě napadla ještě poslední otázka - až budu mít vše nainstalované, hotové - můžu udělat acronisem backup celé systémové partition umístěn na SSD, uložit si ji na jiný disk a poté, když se mi s Win něco stane, tak mohu normálně obnovit zálohu celého SSD s tím, že vše bude dobře zarovnané atd.?
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

ano, jednak klon zarovnané partišny bude také zarovnaný, jednak Acronis dovede při klonování zarovnat i nezarovnanou partišnu.
Pfizer & Moderna inside
Kositch
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kositch »

Ahoj, tak jsem nainstaloval systém na Intel X25-M 80GB SSD a udělal testy pomocí AS SSD, myslíte, že je vše ok dle změřených hodnot? Také by mě zajímalo, jestli iAstor řadič je vhodný a zdali s ním mám plně funkční trim?

Výsledky mého SSD zde:

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jediné s čím mám problém je režim spánku, pokud dám uspat, tak pouze zhasne monitor, ale PC běží dále a nejde nic dělat - musím jej restartovat, nevíte, co by to mohlo způsobovat? Režim hibernace mám zakázaný přes ten příkaz v příkazové řádce.

Díky za odpověď :-)
Kositch
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kositch »

Nedávno vyšel nový FW pro Intel SSD, zlepšuje rychlost bootování u SATA 6GB/s a vylepšuje např. NCQ atd. Flash přes .ISO vypálené na CD trvá několik sekund. Doporučuji však přepnout v BIOSU na IDE z AHCI před flashem a poté ihned zpět na AHCI. Data na disku zůstanou, ale i tak je lepší si udělat zálohu.

FW dostupný zde: http://downloadcenter.intel.com/Detail_ ... 4&lang=eng
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Trim by měl běžet. Výkon je pode mé recenze OK: http://pctuning.tyden.cz/hardware/disky ... 0gb-modelu

K tomu probouzení, zkus tento patch: http://4um.overclocking.cz/showthread.p ... highlight=
Kositch píše:Nedávno vyšel nový FW pro Intel SSD, zlepšuje rychlost bootování u SATA 6GB/s a vylepšuje např. NCQ atd. Flash přes .ISO vypálené na CD trvá několik sekund. Doporučuji však přepnout v BIOSU na IDE z AHCI před flashem a poté ihned zpět na AHCI. Data na disku zůstanou, ale i tak je lepší si udělat zálohu.

FW dostupný zde: http://downloadcenter.intel.com/Detail_ ... 4&lang=eng
Ty ten disk máš pověšený na přídavném řadiči a ne na ICH 10R, že chválíš boot SATA 6 Gb/s?
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
Kositch
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kositch »

Ne mám pouze Sata 3 Gb/s, ale v popisku k tomu FW to píší. Osobně jsem to nechválil, pouze konstatoval a dle zkušeností ostatních, kteří Sata 6 Gb/s mají, se boot opravdu zrychlí.
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Ještě zkus nainstalovat Intel SSD Toolbox - optimalizace v jeho menu by měla trvat u nového disku jen pár vteřin.
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
Kositch
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kositch »

K čemu to je dobré, resp. co to bude optimalizovat, když Trim je funkční i bez toho?
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Když bys během krátké doby několikrát přepsal a smazal obsah disku. Trim a GC běží, ale pomalu na pozadí. Tohle je jeho umělé vyvolání.
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“