PROJEKTORY

Stolní i přenosné projektory - rady a zkušenosti, včetně výběru.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
Jan Nepomucký
Nováček
Nováček

Re: PROJEKTORY

Příspěvek od Jan Nepomucký »

s tou zelenou jsem nic nepozoroval, jen obraz ze zacatku blikal ale nejspis to bylo jen nezahratou lampou, pak uz se nic nedelo... a nezaznamenal jsem ani to s tim ostrenim ale testoval jsem ho jen vcera pozde vecer a to bylo spis jen na test zoomu a tak, takze sjem tam porad neco steloval nez aby byl deset minut doopravdy v klidu; ted je doma trochu dusno ale jakmile to bude mozny, zjistim to

edit - ted jsem ho zase zapojil a bohuzel stale neprijemne blika obraz... bohuzel je to asi spojenim (D-SUB kabel, jeste enjakej shit), prootze kdyz chci upravit nastaveni obrazu a ten se stane statickej obraz je najednou v klidu a nic neblika... doclea me to stve, protoze muj starej notebook zadnej jinej vystup nema... nejakej tip jak tomu blikani zamezit? ; k stolnimu pc planuju DVI - redukce - hdmi... snad tam zadnej problem nebude

edit2 - vyzkousel jsem dva dalsi vystupy (s-video a component) co jsou na moji staricky grafarne a ani jedna neblika ale bohuzel nenabizi slusne rozliseni o kvalite nemluve... doufam tedy, ze DVI->HDMI bude v pohode

edit3 - dvi->hdmi je v pohode, kvalita je super. mohu se zeptat zkusenejsich jak casto je zahodno cistit prachovy filtr?

jinak rozostreni jsem nepozoroval, barvy do zelena take ne ale po spusteni je projektor cely tak trosicku mimo prvnich par vterin
na stole: Venice 3000+, GEIL Value 2.5 - 3 - 3 - 6 - 7, Lan Party NF4 SLI, Fortron Blue Storm 500W, Leadtek PX 6800 TDH 325 / 600 @ 400 / 660, Soundblaster Audigy 2 Value
v posteli: SONY SZ1HP -- to byly časy
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

k tomu cisteni tak jednou mesicne to vyndej a profoukni stlacenym vzduchem, to by melo bohate stacit. Jinak ja az budu mit nekdy cas a chut zajedu s projektorem do prahy do nakyho autorizovanyho servisu at mi to daj do kupy.

Jinak jsem koukal ze tohle vlakno uz pokorilo hranici 10 000x zobrazeni v coz sem pri zakladani vlanka ani nedoufal. :roll:
Mckenzie
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mckenzie »

Po dlouhém rozhodování jsem si udělal pěkné vánoce a pořídil projektor Mitsubishi HC3800. Rozhodování bylo těžké ale nakonec vysokou cenu přebila prachuodolnost a hlavně podstatně menší rozměry. Bohužel jsem dostal nějaký prapodivný kousek, krabice originálně přelepená ale bez nasazené krytky objektivu, s otisky na projektoru ale 0 hodin nasvíceno.

Dodavatel zasílá jen Českou poštou a projektor přišel ve standartné kartonové krabici ze které vyčteme pouze 1,5x zoom, 12-bit gamma korekci, výdrž lampy až 5000 hodin a možnost úpravy barev RBGCMY.
Obrázek

Vnitřní balení je stejné jako u firmy BenQ, projektor zabalený v nějaké umělohmotné látce a chréněn dvěma kousky vycpávek. Příslušenství je přiloženo v papírové krabici.
ObrázekObrázek

Zpracování projektoru není na první pohled moc kvalitní. Použitý plast je nechutně lesklý(pracholapka) a vypadá velice levně. Na druhou stranu musím říct, že zdání klame a jedná se o tvrdý plast který nikde nevrže. Lesklé části chrání před poškrábáním nalepená folie. Na zadní straně se nachází HDMI konektor, D-Sub, 3x RCA, Mini DIN 8pin, S-video, napájecí konektor a IR přijímač ovladače. Na bočních stranách se pod perforovaným plastem nachází trojce ventilátorů. Ze spodu pak otvory pro uchycení stropního držáku a hromada popisků.
ObrázekObrázek
ObrázekObrázek

V krabici s příslušenstvím je D-Sub kabel, napájecí kabel, nějaké pásky(nepřišel jsem k čemu), dálkový ovladač s baterkama, anglický manuál, cd s manuálem a v mém případě i krytka objektivu. Bohužel HDMI kabel nebyl součástí.
Obrázek

A teď jak to celé funguje... Asi nejhorší na celkém výrobku je dálkové ovládání které má z nejasných důvodů 5s zpoždění, nastavení přes tlačítka na projektoru je okamžité. Další výtku bych měl k černému okraji okolo obrazu ikdyž je na projektoru nastaven overscan 100%, bohužel v nových catalystech jsem tuhle možnost nenašel. Stejně jako Epson EW-TH3200 by měl umět přepočítat 24fps na 48 snímků ale nikde jsem tuto funkci nenašel. Naopak co musím pochválit je vynikající ostrost obrazu ikdyž se jedná o DLP projektor, živé a syté barvy a nízkou hlučnost. Přestože je to DLP projektor, samotného rainbow effectu jsem si všímal jen když jsem ho hledal a to pouze při kontrastu černé a bíle(titulky), 4x rychlé 6-segmentové(RGBRGB) kolečko bylo znatelné lepší než 2x 6 segmentové(RGBCMY) u BenQ.

Ke vší smůle nemám kvalitnější foťák než kompakt co leťel 20m volným pádem a optiku má naraženou o šutr :lol: Fotí ale ve tmě mu to už moc nejde, tak jsem vybral aspoň ty přijatelné snímky. Úhlopříčka cca 3m.
ObrázekObrázek
ObrázekObrázek
ObrázekObrázek
ObrázekObrázek

Díky rotujícímu kolečku vzniknou i zajímavé snímky :-)
Obrázek
PC: Athlon II x4 2,6@3,5Ghz, 8GB 1600Mhz, HD6870 Vapor-X, X-fi Titanium, Samsung 2232Bw
PJ: Mitsubishi HC3800 - DLP, 1920x1080, 1300lm, 4000:1
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

pekny projektor kolik te stal?
jak je na tom poddani cerne barvy ?

jen tak na okraj napsal sem dalsi clanek o domacim kine tentokrat o tematice ozvuceni domaciho kina snad se vam to bude libit :)
http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/z ... ivane.html
Steini
Nováček
Nováček

Příspěvek od Steini »

Zdravim vas.
Mam projektor benq w500, lampa je cca v pulce zivotnosti a mam problem, ze kdyz zapnu IRIS (Dynamicka clona, tak mam na obraze taky flek, nejspis od prachu), navic jsem si vsiml, ze jiz obraz neni tak ostry jak byval. Rad bych se vas zeptal, jeslti je mozne si projektor vycistit doma na koleni, myslim ze na tom nebude nic prevratneho, ale zase bych nerad neco rozbil. Odvazet projektor do nejakeho servisu kvuli vycisteni se mi zrovna nechce. Jeste takovy detail, myslize ze kdyz projektor zkusim vyfoukat stlacenym vzduchem tak se mu nic nestane? Diky moc.
Mckenzie
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mckenzie »

Kupoval jsem ho za 27000Kč, sice jsem mohl mět EH-TW3200 za 22500 a EH-TW3600 za 29000 ale nižší model byl za tu cenu absolutně nedostupný a vyšší už moc drahý. No černá barva není jako u projektorů s DeepBlack ale drží se černé a do šeda nejde. Myslím, že cenově mezi EH-TW3200 a EH-TW3600 jde o dobrý projektor ale chtělo by to porovnat vedle sebe :-)
PC: Athlon II x4 2,6@3,5Ghz, 8GB 1600Mhz, HD6870 Vapor-X, X-fi Titanium, Samsung 2232Bw
PJ: Mitsubishi HC3800 - DLP, 1920x1080, 1300lm, 4000:1
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Steini píše:Zdravim vas.
Mam projektor benq w500, lampa je cca v pulce zivotnosti a mam problem, ze kdyz zapnu IRIS (Dynamicka clona, tak mam na obraze taky flek, nejspis od prachu), navic jsem si vsiml, ze jiz obraz neni tak ostry jak byval. Rad bych se vas zeptal, jeslti je mozne si projektor vycistit doma na koleni, myslim ze na tom nebude nic prevratneho, ale zase bych nerad neco rozbil. Odvazet projektor do nejakeho servisu kvuli vycisteni se mi zrovna nechce. Jeste takovy detail, myslize ze kdyz projektor zkusim vyfoukat stlacenym vzduchem tak se mu nic nestane? Diky moc.
ma projektor naky prachvy filtr ktery si za dobu co ho mas cistil?

jinak pokud ho mas v zaruce moc bych sem v tom nevrtal a radsi ho dal do servisu kde ti to zadarmo v ramci zaruky spravej (mozna ani nemusi byt na vine prach)
Steini
Nováček
Nováček

Příspěvek od Steini »

Projektor uz v zaruce nemam, jsem z brna a v brne o zadne firme, ktera se tim zabyva nevim. Prachovy filtr jsem samozrejme cistil. Zajimalo by me jestli ten stlacenej vzduch tomu nemuze ublizit, protoze rozdelavat se me to moc nechce.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

ublizit by tomu nemel ale podle me to nepomuze
Servis pro Benq projektory je v praze, snad je i moznost si od nich obednat odvoz tedy bys to nikam vozit nemusel.

Skus jim tam napsat co ti to presne dela mozna ti poradej jak to v domacich podminkach vyresit.
sajnym
Nováček
Nováček

Příspěvek od sajnym »

Zdravím projektoroví nadšenci, vlastním projektor Epson EH-TW3200 a rád bych si pořídil nějaké solidní plátno (uhlopříčka 120" (cca 3m) - 16:9 nebo 1:1) do ceny cca 5tis. V masových webshopech (Alza, CZC apod.) jsou v nabídce plátna značky "Elite Screen", máte někdo s těmito plátny zkušenosti? Případně můžete mi prosím nějaké plátno doporučit?

Po pročtení této větve, jsem se dočetl pouze zkušenosti s plátny "Da-Lite", ale ty nejsou nikde skladem navíc cena se pohybuje v rozmezi 6-7tis. u modelu viz. níže odkaz.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=52790

Uvítám každou radu, poznatek, zkušenosti apod. :)
pavel222
Nováček
Nováček

Příspěvek od pavel222 »

hoj, jsem majitelem epsonu 3200 a obraz dobrý, jen samozřejmě černá není uplně černá ale taková zářivá... to se tu ale už psalo.. jelikož to není projektor s deep black.. měl bych prosím dotaz, zda se ta černá dá dohnat nějak jinak - někde jsem četl že by třeba pomohlo místo bílého tak černé plátno.. má s tím někdo zkušenosti? a o kolik se pak ta černá zlepší?
naar
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od naar »

pavel .no tak sme tri co maj stejnej projektor. nejdriv k barve. takovy platno ktery by ti zlepsilo podani cerny stoji vic nez projektor. experimentovat s tmavym pozadim sice muzes ale stejne skoncis u normalniho bilyho :)mozna jen dobre nastavit a mit opravdu tmu v pokoji.

sajnym doporucuju se drzet toho da-lite je to vyzkouseny a cenu vyvazi to ze nebudes muset nekolikrat menit nez sezenes rovny a s dobrym mechanismem.(jinak ja sem pro 16:9)
este nevim jak elite ale dej bacha abys mel mate white. na lesklym to bude delat bordel..
R.I.P. Rest In Pain
sajnym
Nováček
Nováček

Příspěvek od sajnym »

naar píše: sajnym doporucuju se drzet toho da-lite je to vyzkouseny a cenu vyvazi to ze nebudes muset nekolikrat menit nez sezenes rovny a s dobrym mechanismem.(jinak ja sem pro 16:9)
este nevim jak elite ale dej bacha abys mel mate white. na lesklym to bude delat bordel..
Právě že výrobce má, dle jejich oficiálních stránek, docela slušné reference (viz. http://www.elitescreens.com/index.php). Ale nikde jsem se nedočel zda se jedná o "Mate White"... V naších webshopech se uvádí pouze "Maxwhite" resp. "Maxwhite & Silvergrey" a z toho jsem docela tulpachový.

Je fakt, že plátna Da-Lite se docela vychvalují, dle zkušeností uživatelů, ale to jsou snad jediné plátna o kterých se píše. Je škoda že nikde na webu není popsán test více značek pláten nebo na forech sepsány nějaké zkušenosti. Našel jsem pár testů, ale vesměs jsou to testy Da-Lite (viz. http://crimdom.net/home-theatre/screens.html). Nechce se mi věřit že ostatní značky nestojí za povšimnutí.

Opravdu bych rád uvítal nějakou zkušenost právě s roletovými plátny Elite Screens (MaxWhite). Pokud někdo ví o nějakém testu nebo zkušenosti, prosím hoďte nějaký odkaz, děkuji.
naar
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od naar »

hele na oficialni stranky se nemuze brat zretel bo si to samozrejme nepoplivou...chtelo by to nekoho kdo to zkusil ale o nikom takovym nevim. bud promitaj na zed a nebo na da-lita co znam..:D
R.I.P. Rest In Pain
Majklus
Nováček
Nováček

Příspěvek od Majklus »

Informací o plátnech je obecně dost málo - v ČR i v zahraničí. Bohužel ani Da-lite není záruka kvality. Před měsícem jsem koupil manuální rolovací Da-lite Model B 234x175 cm a od začátku bylo zvlněné.

Obrázek Obrázek

Od té doby jsem začal celkem intenzivně zkoumat zahraniční weby a fóra. Podle informací na nich je u rolovacích pláten zvlnění častý problém. Trpí tím jak manuální, tak i motorizovaná plátna. A i když je plátno ze začátku rovné, tak postupně se na něm zvlnění vytvoří. Je to způsobené tím, že plátno není vypínané do boků (tzv. laterálně), ale jen směrem dolů. Typické jsou tzv. V - vlny, kde zvlnění směřuje od obou horních okrajů plátna směrem do středu spodní hrany a tvoří tak písmeno V.
Technicky se laterální vypnutí u rolovacích pláten dá zajistit pomocí tzv. tab-tension systému - viz např. http://www.da-lite.com/products/product ... =29&pID=39 , ale cena takových pláten se pohybuje od cca 20 000 Kč nahoru.

Jednoznačně nejlepší volba jsou pevná rámová plátna. Já ho doma bohužel nemám kam umístit. Budu tedy muset rolovací plátno reklamovat a doufat, že vyměněné bude rovnější a nezačne se zvlňovat moc brzy.

Zvlnění plátna je znát hlavně při pohybu kamery z jedné strany na druhou, kdy se snímaný objekt posouvá po plátně zleva doprava nebo naopak. Při přejezdu objektu přes vlnu se mění tvar objektu a působí to opravdu hodně rušivě. Stačí i nerovnost plátna pár milimetrů a je to znát. Kdo to neviděl, tak těžko uvěří, jak moc je to nepříjemné. Perfektní rovinnost plátna je naprosto zásadní věc, která není při testech domácího kina dostatečně zdůrazňovaná.

Co se týká značek, tak podle informací na internetu není Da-lite žádná špičková značka, ale spíše střední třída. V obdobné kvalitativní kategorii jsou třeba Grandview http://www.grandviewscreen.ca/ nebo Draper http://www.drapergroupltd.co.uk .
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

sajnym píše:Zdravím projektoroví nadšenci, vlastním projektor Epson EH-TW3200 a rád bych si pořídil nějaké solidní plátno (uhlopříčka 120" (cca 3m) - 16:9 nebo 1:1) do ceny cca 5tis. V masových webshopech (Alza, CZC apod.) jsou v nabídce plátna značky "Elite Screen", máte někdo s těmito plátny zkušenosti? Případně můžete mi prosím nějaké plátno doporučit?

Po pročtení této větve, jsem se dočetl pouze zkušenosti s plátny "Da-Lite", ale ty nejsou nikde skladem navíc cena se pohybuje v rozmezi 6-7tis. u modelu viz. níže odkaz.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=52790

Uvítám každou radu, poznatek, zkušenosti apod. :)
doporucuju se o platnech poradit u firmy http://www.complex.cz/projekcni-plochy.php Prodavaj platna snad od vsech znamejsich firem a opravdu vam poradej.

jinak na "cerne" platno zapomen na to potrebujes projektor s 4000ansi minimalne aby ten obraz na tom tmavym platne byl videt.

Neco o platnech si muzes precist v mem clanku na ddworldu
http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/p ... latna.html
sajnym
Nováček
Nováček

Příspěvek od sajnym »

for Majkus:
To zvlnění co uvádíš na fotografiích je opravdu šílené, to snad ani nemůžou prodávat. Snad se nejedná o standadní jev.:(

for Stratos:
Tvůj článek a obsah této větve mám podrobně přečtené, proto jsem zde položil otázku ohledně projekčních pláten.:) Na tvém odkazu www.complex.... jsou opět převážně plátna Da-Lite, mám samozřejmě na mysli roletová plátna za rozumnou cenu.

Mno zkusil jsem se dotázat přímo techniků v CZC.cz ohledně projekčních pláten Elite Screens (povrch) a odpověď je taková nemastná neslaná viz. odkaz:
http://www.czechcomputer.cz/disc_doc-P2 ... ml?ansid=1

Stratosi, tvé plátno je model DA-LITE Plátno Model B? Na fotografiích , které jsi přiložil hned na počátku celé diskuse o projektorech se mi nezdá, že by bylo nějak zvlněné jako u Majkluse nebo se pletu? Docela mě zarazil příspěvek právě od Majkluse, kde zaplatíš cca 5-6tis. a dostaneš horší povrch než samotná stěna bytu (domu).
Majklus
Nováček
Nováček

Příspěvek od Majklus »

Zkoumal jsem příčiny zvlnění u svého plátna. Demontoval jsem trubku, která zatěžuje spodní hranu plátna. Zjistil jsem, že lem plátna, na kterém trubka drží, je křivě nalepený:

Obrázek
Da-lite Model B - Levý spodní roh - 58 mm

Obrázek
Da-lite Model B - Střed - 53,6 mm

Obrázek
Da-lite Model B - Pravý spodní roh - 56 mm

Rozdíly nejsou nijak malé a trubka tedy nemůže zatěžovat plátno rovnoměrně. Většina zátěže je na středu plátna a oba rohy jsou zatížené méně. Navíc pravý roh je zatížený více, než levý.
Měření odpovídá i projevům, kdy střed plátna je viditelně vypnutý, kdežto oba rohy jsou volné.

S demontovanou trubkou se zvlnění zmenšilo, přesto jsou bohužel viditelné vlnky na horní hraně plátna pod navíjecím válcem. To naznačuje, že křivé upevnění bude i na horním lemu plátna, který je uchycený k navíjecímu válci.

V mém případě je tedy plátno nekvalitně vyrobené. Navíc zklamala i výstupní kontrola, protože tohle není žádná skrytá vada, ale po rozvinutí plátna je zvlnění jasně viditelné.
naar
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od naar »

tohle je fuserina jako blazen ale tak stat se muze meli by to vyresit v reklamaci v pohode.co jsem zatim kdekoliv videl tak se u DA nestava.a co sem se bavil s panackem co to montuje pro firmy tak to bejva problem prave spis levnejsich.
jinak jsem koukal na nekolik platen namontovanejch par let a nikde po deformaci nebyl naznak.ale je pravda ze me zajimali hlavne elektricky DA...
R.I.P. Rest In Pain
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

moje platno zvlnene neni, vyse to proste odnesl majklus nakym vadnym kusem, coz by nemel byt problem vyreklamovat. Ja jsem mel vseho vsudy 2 platna od Da-Lite a ani jedno se nevlnilo

jedno High contrast mathe white s TW-700 a ted obycejny Mathe White s TW5000. Jinak ano je to typ B
Odpovědět

Zpět na „Projektory“