otvírání mechaniky

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
dejf9
Začátečník
Začátečník

otvírání mechaniky

Příspěvek od dejf9 »

Zdravim šecky bastlíře a zároveň prosím o radu...

Chci si postavit tenhle jednoduchej regulátor otáček:
http://belza.cz/pcfan/freg-sch.gif
Se stavbou a pájenim problém není žádnej (kdybch chtěl mužu to mít i z větších SMD soušástek ale patlat se s tim nebudu).
Ale dostal jsem šílenej nápad a to ten že poťáky budou vyjíždět na dvířkách mechaniky. A jelikož nechci mít půlmetrovou cdrom v PC tak jsem přemejšlel že postavim nějakej řídící obvod na "vyjížděcí" mechanizmus (ale nevim jak). Přemejšlel jsem že se to vysune jen o kousek tak aby se vysunuly poťáky a nic víc.
Co jsem se tak doslech tak obvod ne555 je časovací (i když co jsem viděl je spíš využívanej na PWM regulaci).
Chtěl bych to udělat tak že po zmáčknutí jednoho čudliku se dvířka vysunou a po zmáčknutí druhýho čudla (nebojte je jich tam 6 :lol:) se dvířka zasunou. Pokud by to šlo jednoduše spáchat na 1 čudl tak to beru.
A trimrem (jestli to pude) by se nastavila doba běhu motorku=velikost vysunutý části mechaniky.

A teď od vás zkušenějšich a vystudovaných potřebuju poradit jak toto spáchat (jestli to neni utopie)

Případně sem šoupnu návrh plošáku (eagle i tiff) a celkový schéma toho všeho pro 4 větráky s přepínáním čidla otáček a s tim řídícim obvodem (opravdu nevim jak to nazvat)

Nehodlám do toho dávat velký prachy takže žádný ATMELy apod.

S pozdravem a velkym díkem za případný rady
Dejf

PS: nebojte ta krytka se kterou se normálně vysunuje tray bude vyřešená naprosto elegantně
Nemá cenu bojovat s windows... vždycky vás vypeče Bluescreenem
PC: MB: GIGABYTE 970A-D3P • CPU: FX-6300 default• RAM:Kingston HyperX 2x4GB 1600Mhz • GPU:MSI N650 Ti PE 1GD5/OC • HDD: Seagate Barracuda 7200.14 1TB • Generátor BlueScreenů:Windows 7 x64
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: otvírání mechaniky

Příspěvek od petr_ »

Ono jsme se dnes dostali do paradoxu, kdy je použití mcu za pár desetikorun levnější.
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
dejf9
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dejf9 »

no já myslel ty drahý šváby ne přímo atmel (jsem koupil eepromku od atmelu za 12Kč což o to)
ale jde o to že nechci stavět programátor (i když vlastně musim kvůli autorádiu) teda redukci ze zákl. ponyprogu
Plošňák není problém, táta má v práci laserovku a zajdu si do reklamní agentury pro papír ze samolepek a přežehlim Takže se toho nebojim, jde jenom o tu "ideu" jak to províst
Ovšem pokud by bylo nutný tu redukci k ponyprog postavit tak to udělám
PC: MB: GIGABYTE 970A-D3P • CPU: FX-6300 default• RAM:Kingston HyperX 2x4GB 1600Mhz • GPU:MSI N650 Ti PE 1GD5/OC • HDD: Seagate Barracuda 7200.14 1TB • Generátor BlueScreenů:Windows 7 x64
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Tak ono - http://www.gme.cz/cz/attiny26l-8su-p958-100.html. ponnyprog by to umět měl. Spíš jde o to, jestli ty budeš umět to naprogramovat. Jinak řešení - na výstup tranzistorový H můstek (2 dráty) na spínání motorku, vstup na tlačítko. Pokud by sis chtěl hodně hrát, můžeš navěsit ventilátory také přímo na ten cpu a řídit je pomocí PWM - ten cpu má i ADC, takže by šlo i měřit teploty.....vymyslet se dá kde co, možnosti jsou neomezené a cenově se to moc neprojeví - ovšem, má to háček, k jednochipům musíš mít know-how. S klasickýma součástkama by to samozřejmě šlo asi taky - časoval bych asi 4060tkou a pak nějaký klopák jako paměť na směr.
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Jednočipy maj, na rozdíl od haldy součástek, nějakou budoucnost. Jinak Tiny26L už jsme objevili taky a dostává se jí obdobné popularity, jakou měla Mega8. Na jednoduchý programy je to super čip a když mu něco provedeš, tak to nebolí tolik, jak u čipu za dvě kila nebo i víc.

A ještě k tématu. Mechaniku bych otvíral krokáčem. Tím by odpadl problém s tím, jak moc by se měla otevřít.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Ollie
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ollie »

Podle mě by se dalo obejít i bez procesoru a využít jenom DC motorek, přepínač vysouvání a dva koncový přepínače.
Ale Tiny26 je dobrý nápad.
Obrázek
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

koncové přepínače nejsou třeba, časovač by stačil. .
Dejme tomu R-Sko, vstup tlačítka na Set a start časovače, výstup časovače na Reset. To ti dá na výstupu R-Ska (Q) puls vhodné délky na motorek. Q připojíš na nějakou logiku řízení směru (vysunutí-zasunutí), třeba také založené na R-S. No a nakoc asi H můstek k motorku.
dejf9
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dejf9 »

což o to krokovej motor tu mám, ale je z HDD a točí 5400... (a navíc tohodle se bojim)
Hlavně aby to bylo jednoduchý.
Programátor není problém momentálně mám součásty na ponyprog (chybí zenerky) a zkoušim různý metody výroby plošňáků (můj 1. to bude takže v eagle rači 1.27mm cesty) momentálně samolepící papír (teda ten na kterym je to nalepený) a už du žhavit žehličku a uvidim jak to bude vypadat.
Budu stavět redukci k ponyprogu jenom na eepromky 93xxx, ale pro tiny26tku mužu postavit taky.
V pondělí dám návrh tátovi na lejzrovku do práce, splašim někde chlorid, v úterý popř ve čtvrtek zajdu pro zenerky a zbastlim to.

Asi to hodlám zbastlit na 2 čudly
Hmmm.. Jestli se moje chatrný znalosti elektroniky nemýlí (jako že se mýlí) šlo by použít tesla MH 7400 z tátovejch zásob?

Ale pozor: programování jednočipáků je pro mě novinka takže pokud bych progooglil pár stránek s touhle tématikou tak bych se zabavil na delší dobu. Pokud by to bylo jó složitý tak to zkusim s tim RS. Ale slyšel jsem o programu AVR studio. Ale zase bez umění programovat to nepude takže mám smůlu. (Co se týče tý EEPROM mám staženej dump takže jen mrsknout do ponyprogu.)

Omluvte mé neprofesionální a hoooodně amatérský výrazy su přeje jenom začátečník
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Spíš, než neprofesionální výrazy mi vadí ta tvoje čeština. Dělej s tím něco, je to fakt strašný!
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“