Ahoj, poskládal jsem bratrovi nové PC na hry a jeho starší počítač si vzali rodiče do obývacího pokoje, kde do té doby měli můj notebook, protože já doma používám jen desktop.
Problém je ten, že PC je na provoz v obývacím pokoji moc hlučný, samotnému vám to nepřijde, ale tomu kdo se dívá třeba v obyváku na TV ano.
Ten hluk dělá boxovaný chladič procesoru AMD Sempron 3100+ (Socket: 754).
Aktivoval jsem Cool and Quiet a SpeedFan mi naměřil 2200 RPM, předtím jel na 3000 RPM.
Chtěl bych koupit chladič Arctic Freezer 64 Pro PWM, který jede na max. 2200 RPM, takže při aktivaci Cool and Quiet by mohl jít na takových 1400 RPM, pokud se nemýlím.
Chtěl bych vědět zda se nemýlím, abych to nekupoval zbytečně.
Rodiče PC používají na surfování po internetu a kancelářské práce v programech Word, Excel atp.
Základní deska: ASUS K8N4-E Deluxe (Socket 754)
A ještě by mě zajímalo, zda je u toho chladiče pasta, nebo ji budu muset dokoupit zvlášť, protože já jsem vždy stavěl počítače s boxovaným chladičem, tak nevím.
A taky zda kupovat ty speciální odstraňovače pasty až budu měnit ten chladič.
A další důležitá věc je ta, že ten Freezer má PWM konektor, který má 4 piny, ale deska nemá PWM konektor pro CPU ani žádný jiný PWM konektor, tak zda to bude kompatibilní, když to zapojím jen na ty 3 (samozdeřejmě na ty správné 3 piny) a ten PWM nebude zapojený.
Děkuji za odpověď.
Hlučný větrák procesoru
Moderátor: morke
Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
- Luke__
- Nováček

-
- Lokomotiva
- Začátečník

Re: Hlučný větrák procesoru
To je zbytečně drahý chladič na tak starou sestavu.
Co kdybys jen stávající chladič vyčistil od prachu?
A možná sundal a po očištění chladiče a procesoru jen natáhl tenkou vrstvu pasty nové?
Pastu k chladiči kupovat nemusíš, na chladiči je buď natažená, nebo přibalená.
K očištění staré použij buď líh nebo alkohol.
3 nebo 4-piny ventilátoru a nebo desky jsou jedno.
Zkombinovat je můžeš jak chceš.
Podstatné bude abys starý chladič sundal hned po vypnutí PC.
Dokud je ta teplovodivá pasta ještě teplá.
To půjde chladič rozumně sundat.
Když to zkusíš na studeném PC, budeš mít pocit, že je ten chladič přilepený.
Co kdybys jen stávající chladič vyčistil od prachu?
A možná sundal a po očištění chladiče a procesoru jen natáhl tenkou vrstvu pasty nové?
Pastu k chladiči kupovat nemusíš, na chladiči je buď natažená, nebo přibalená.
K očištění staré použij buď líh nebo alkohol.
3 nebo 4-piny ventilátoru a nebo desky jsou jedno.
Zkombinovat je můžeš jak chceš.
Podstatné bude abys starý chladič sundal hned po vypnutí PC.
Dokud je ta teplovodivá pasta ještě teplá.
To půjde chladič rozumně sundat.
Když to zkusíš na studeném PC, budeš mít pocit, že je ten chladič přilepený.
- morke
- Moderátor

Ventilátor dosloužil, navrhuji obdobu chladiče s PWM regulací http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... N0CD0AMJK7. Pasta je již nanesena.
PC: I5-11600K, Gigabyte Z590 UD AC,
PNY RTX 3070, Corsair 16 GB DDR4, Seasonic Prime GX 750, SSD Samsung 850 EVO 500 GB/Samsumg 980 Pro 500 GB/980 1TB, Noctua NH-D15, Fractal Design Torrent
Zvuk: Foobar2000 → KS → Topping D10s → Chord C-line → Primare i22 → Chord Clearway → Monitor Audio Silver 2
PNY RTX 3070, Corsair 16 GB DDR4, Seasonic Prime GX 750, SSD Samsung 850 EVO 500 GB/Samsumg 980 Pro 500 GB/980 1TB, Noctua NH-D15, Fractal Design Torrent
Zvuk: Foobar2000 → KS → Topping D10s → Chord C-line → Primare i22 → Chord Clearway → Monitor Audio Silver 2
- Lokomotiva
- Začátečník

No, to je rozumná cena.
Ale strach bych neměla ani z:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... N0CD0AMPG8
Ale strach bych neměla ani z:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... N0CD0AMPG8
- Luke__
- Nováček

-
Děkuji za rady.
Ano vlastně máte pravdu, není potřeba tak výkoný chladič, o teploty se vlastně nebojím.
Tam jde o to, že ten boxovaný chladič dovolí 3000 otáček a s Cool and Quiet to točí 2200, což je stále moc a ty dva co jste navrhli mají max. 2000 takže s Cool and Quiet by to mělo mít tak 1400.
Vzal bych tedy ten Arctic Alpine 64 Pro, má větší větřák, takže při stejných otáčkách udělá větší průvan.
Jinak ještě znovu k tomu PWM, deska má pouze 3 piny na CPU chladič. A pokud vím tak PWM bývá vždy na tom 4. pinu, takže to řízení nejde přes PWM, ale klasicky. A proto se vás ptám, zda to půjde řídit i klasicky, když ten větřák bude mít ten čtyřpinový PWM.
Ano vlastně máte pravdu, není potřeba tak výkoný chladič, o teploty se vlastně nebojím.
Tam jde o to, že ten boxovaný chladič dovolí 3000 otáček a s Cool and Quiet to točí 2200, což je stále moc a ty dva co jste navrhli mají max. 2000 takže s Cool and Quiet by to mělo mít tak 1400.
Vzal bych tedy ten Arctic Alpine 64 Pro, má větší větřák, takže při stejných otáčkách udělá větší průvan.
Jinak ještě znovu k tomu PWM, deska má pouze 3 piny na CPU chladič. A pokud vím tak PWM bývá vždy na tom 4. pinu, takže to řízení nejde přes PWM, ale klasicky. A proto se vás ptám, zda to půjde řídit i klasicky, když ten větřák bude mít ten čtyřpinový PWM.
- Lokomotiva
- Začátečník

4 piny mají obsazení +12V, kostra, snímání otáček (vždycky) a 4.pin je pro tu pulzně šířkovou regulaci.
Tak se 3-pinem budeš regulovat napěťově.
To je celé.
To je celé.
- Luke__
- Nováček

-
Jj, takhle jsem to myslel tím "klasicky" tedy napěťově bez PWM.Lokomotiva píše:4 piny mají obsazení +12V, kostra, snímání otáček (vždycky) a 4.pin je pro tu pulzně šířkovou regulaci.
To je celé.
Tak já tedy vezmu ten Arctic Alpine 64 Pro.