Výběr CPU Intel do soc 775

Vše kolem srovnání a rad s nákupem procesorů.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

Odpovědět
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: KTERY PROCESOR VYBRAT POMOC

Příspěvek od Lokomotiva »

Buď ušetři 2,2k a lehce si na stejný výkon přetaktuj sám, nebo zaplať za přetaktování Intelu.
Je to na tobě.
piket
Nováček
Nováček

Help lamovi

Příspěvek od piket »

Mám desku Gigabyte GA-P43T-ES3G, měl jsem tam CP Pentium Dual-Core E5500. Ten odešel, ale spokojenost.
Vybírám mezi Core 2 Duo E6600, nebo Core2 Duo E7200 s chladičem SCYTHE SCNJ-2100 Ninja za celkem 1400,-
Limit mám 2000,-
Prosím o radu do čeho mám jít. Díky moc
B.E.N.D.E.R.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Help lamovi

Příspěvek od B.E.N.D.E.R. »

To co je výkonější v rámci tvých možností...

Tady na bazaru byl někde C2D E8400 tak se po něm mrkni, myslím, že byl právě za 2k Kč a pokud netaktuješ tak ti zatím postačí i BOX chladič.
PC - CPU: Intel Core 2 Duo E8400 - MB: Gigabyte GA-G31M-S2L - RAM: Kingstom 4GB DDR2 800MHz CL5 - VGA: ASUS 3870 512MB DDR5 - HDD: SSD 128GB + HDD WD 1TB
MT - Apple iPhone 6S 128GB
JJ
Začátečník
Začátečník

Re: Výběr CPU Intel do soc 775

Příspěvek od JJ »

Zdravím a prosím o radu.
Jakým nejvýkonnějším procesorem, který se dá v dnešní době koupit mohu upgradovat svou sestavu uvedenou v podpisu (Asus P5B Deluxe, Socket775)? V současnosti mám C2D E6600 nataktováno na 3,24, chci tedy něco, co dostanu výš. Jestli 2 nebo 4 jádra si nechám poradit. Nejnáročnější softwary, které používám jsou grafické programy pro práci s foto (Photoshop, Nikon Caputer NX).

Díky za radu.
CPU: Core i7-6700K ; MB: Gigabyte Z170X Gaming 5; RAM: Corsair Vengeance LPX Red 16GB (2x8GB) DDR4 3000; Chladič: Noctua NH-U12F with ULNA; GK: Zotac GT 430 ZONE Edition 1GB, PCI-E; SSD: Samsung 850 Pro 256GB; HDD: 2x Samsung SP2504C, 250GB, 8MB, SATA + 1x WD caviar black 640GB; DVD-RW Samsung DVD-RW; Case: Apluscase X-Blade; Zdroj: Corsair RM550x; Fan: 2x Noctua NF-S12 with ULNA; Čtečka karet: Enermax ECR301CU3E Monitor: EIZO L997-K; Repro: Homemade Hi-Fi speakers (Seas, Vifa)
Máchal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Máchal »

Podle support listu Core 2 Quad Q9650 s biosem 1236
kub4a
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kub4a »

Dobrý den potreboval bych poradit z vyberem procesoru mám tuhle základní desku http://edcomputindo.com/?p=390 a koukal jsem na Intel Core2Duo E7500 nebo E7600 ale nevím jestly by to tam slo, nejsem v tom moc znalý. A jeste jestly by jste nemely lepsi navrhy třeba čtyřjádro?? PC je vyuzivano predevším na hry. Dekuji za odpovedi.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

E7500 lze použít, když na desce bude BIOS verze 1406, E7600 lze použít s BIOSem 2002.
Pokud máš BIOS starší, bylo by dobré si naflashovat potřebný ještě se současným procesorem.
Máš ale skvělou desku na taktování, tak by bylo dobré toho využít.
Takže bych radši koupila E6500 (BIOS 2102) - ušetříš tisíc a víc a po přetaktování bude mít E6500 stejný výkon jako přetaktovaný E7500 nebo E7600.
Napiš ještě zbytek PC - GK, paměti, zdroj - aspoň.
A rozlišení monitoru na kterém hraješ.
Kdyby z toho vyplynulo, že je třeba a že je také možné uvažovat o 4-jádru, tak by mi tě bylo líto.
Ceny sc.775 4-jader Intel stále velmi připomínají drahotu.
Bohužel.
kub4a
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kub4a »

tak zakladovku sem uz psal dal tam mam:
procesor-Intel Pentium duo core E5400
graficka karta-ATI Radeon HD 4850
RAM-4gb
zdroj-Chieftec 500W
rozlišení no hraju na 1680x1050.

Ale Grafickou kartu chci tak pristi tyden taky mnenit mam už vybranou SAPPHIRE HD 5770, a pocitam i ze zdrojem.

To se musi flashovat ja myslel jen ze koupim procak vymnenim a jedu?
Jeste CPU uz bylo jednou taktováno ale pak sem neco delal v pc odpojoval zakladovku atd.. a zmizelo je mozne ze ten BIOS bude uz flashlej.?
Dik za odpoved.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tou novou grafikou si pomůžeš ve spotřebě v zátěži i bez ní tak o -25W.
Takže je zbytečné pořizovat jiný zdroj - pokud není vadný.
Zatížení stávajícího zdroje se sníží.
S grafickým výkonem si pomůžeš tak o 15%.
Jakou verzi BIOSu máš na desce neumím uhodnout.
Stáhni si třeba CPU-Z a podívej se na kartu Mainboard - tam to najdeš napsané.
Taky se podívej na kartu Memory, jak nastavené máš paměti.
Běží Dual Channel? Časování? Frekvence?
Dvoujádrový procesor by ti měl stačit k té stávající i nové grafice, ale bylo by dobré ho přetaktovat přes 3 GHz, jinak nebudeš mít od té grafiky plný výkon.
Čím ten procesor chladíš a jak jsi ho měl přetaktovaný?
A ty grafiky by zase měly na 1680x1050 stačit taky.
Jsi si jistý, že potřebuješ novou grafiku?
Nestačilo by vyladit zbytek PC?
kub4a
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kub4a »

Tak BIOS mám 1004
V tom memory presne nevi co zname takze to je v priloze na obrazku. http://leteckaposta.cz/972961062
Novou grafiku jsem myslel pac tahle uz asi taky ma neco za sebou a chtel jsem lepsi a chtel jsem taky aby to jelo na rozliseny 1920x1080 pac tahle nema HDMI ale jestly by stacila. A tenhle procak ma pres 3GHz INTEL Core2Duo E7600 by stacil ne?? ted ten procesor je chlazený ARCTIC Freezer 7. Je ten flash težky toho BIOSu, a jeste takovej asi hloupej dotaz po vymene procaku musi se preinstalovat OS?
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Pokud máš opravdu desku P5Q bez jakýchkoliv dalších přívlastků, tak máš nějaký z úplně prvních BIOSů, které už ani na webu ASUSu nejsou ke stažení.
I pro svůj stávající procesor bys měl mít aspoň BIOS 1406:
http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=B ... templete=2
Viz CPU Support List.
Není vyloučeno, že tvůj procesor má třeba špatně nastavenou frekvenci nebo napětí.
Určitě nemá možnost mít opravenou nějakou chybu cestou microcode update.

Paměti máš správně rozmístěné v paměťových slotech a běží na 800 MHz s časováním 5-5-5-18.

Pro rozlišení 1920x1080 by ale byla potřebná ještě výkonnější grafika.
Tady je začátek GTX460 1GB nebo 6850 1GB a 2-jádrový procesor už taky nebude stačit.

Na stávající grafiku, nebo na 5770 stačí i ten současný procesor, ale měl by běhat na 3,3 GHz nebo i vyšší frekvenci - pokud to půjde.

Vezmi v úvahu, že když nataktuješ na 3,3GHz E5400 a nebo tak nataktuješ E7600, jejich výkon bude prakticky totožný.

Pro toho, kdo flashovat BIOS umí, je to směšně jednoduché.
To ale neznamená, že je to zcela bez rizika.
Pro toho, kdo to ještě nedělal, je to obtížnější.
Ale tak je to v životě se vším, ne?

Nemohl bys pozvat kamaráda, který už někdy BIOS flashoval?
A kterému se to podařilo - pokud možno.

Po výměně procesoru není třeba přeinstalovávat systém, ale pokud máš OEM verzi může být potřebné (ale nemusí to tak být vždycky)provést do 3 dnů novou aktivaci.
LOVIT
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LOVIT »

no větší L2 cache ve hrách celkem pomůže
Flash biosu z ez flash je jednoduchá záležitost, ale jak říká lokomotiva, jestli nevíš o co jde a nedělal si to raděj se do toho bez teoretický průpravy nepouštěj, základní pravidlo zní: pokud vše funguje jak má a nemáš problémy (stabilita... nemožnost oc...) bios neměň, já si takhle u p5Q-em dost zavařil přechodem přes verzi 1502, na 2203 zkoušel sem i nižší ale na 1502 jsem se vrátil až přes dos boot flash disk (fuj ta výroba dala zabrat) a klasickej ami flash s příkazama - v tomhle mě dost rozesmál support, stručně a jasně sem jim popsal problém, chybu viděli v pamětech, prostě nanic (s vyšší verzí biosu mě nešel OC o víc jak 5%) takže po samodomo pomoci zase spokojeně jedu na "staré verzi" 1502.
Stručněj postup:
1. musíš mít 100% jistotu že bios co stahuješ je pro tvojí desku
dá se flashovat přes windows (mnozí říkají že je to sebevražda, já mám zasebou x úspěšných flashů skrz win) nebo přes boot cd v dosu pomocí dos flash programu - tady jsou vlastně 2 největší výrobci AMI a AWARD
tvoje deska má možnost EZ flash 2, na flash disk (ideálně nebo někam na hdd si dáš soubor s biosem (končí .bin)
ten si pomocí manageru v biosu najdeš a dáš flashovat.
Před touhle fází je dobré si projít nastavení v současným biosu a napsat si důležitý hodnoty někam na papír (V core procesoru, fsb, časování pamětí, jak byla nastavená onboard zvukovka/grafika/další periferie, boot sekvence...)
Při samotným flashování je záhodno aby nevypadl proud :) to je pak zaděláno na malér, pokud deska nemá ještě záložní recovery bios kterej se nahraje při selhání hlavního
Po flashi nastavíš systémový datum a čas a další věci jako přetakt cpu atd... když víš co a jak je to tak na 5 min
DESKA: Asus P5Q-EM, CPU: Intel Core2 Quad Q9300@3,15GHz, RAM: 4x2GB Kingmax 800 MHz, GPU:Gainward GTX 460 768MB, HDD: 2x WD VelociRaptor 300GB Raid 0 + WD green 640, ZDROJ: Enermax Liberty 500W ;;;--;;; Peklostroj: DESKA: GA G41M-combo, CPU: Intel Pentium Dual Core E2160@3GHz, RAM: 2x1GB Kingmax 667 MHz, GPU:Saphire HD4670 Ultimate 512MB, HDD: WD green 500, ZDROJ: Fortron 80+ 350W;;;--;;; Notebook:HP probook 4520s
kub4a
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kub4a »

Tak ted uz sem s toho jelen.
Takže bych mnel udelat update BIOSu? Na tech strankach asusu je jich 7, nevim ktery.
Mám možnost dostat ten Intel E7600 zdarma novej, tak jestly ma smysl ho tam davat, a co teda budu muset s tim BIOSem udelat jestly flashnout tak se na to rovnou vyprdnu pac bych to zprnil(v tomhle nejsem moc dobrý)..

Já už vám totiž vubec nerozumim :-D

Ted nevim co mam delat :sad:
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

kub4a píše:Mám možnost dostat ten Intel E7600 zdarma novej...
Tak to ho tam samozřejmě dej.
Neměl bys ještě jeden? Taky zdarma?
Měla bych, možná pro tebe překvapivě, zájem...

Máš k desce návod?
Možnosti flashování BIOSu jsou v něm popsané na několika stranách A5.
Tak asi nemá smysl to tady všechno znova popisovat.
BIOS použij poslední vydaný, pokud je aspoň 1 měsíc starý.
Pokud by byl novější, použij z opatrnosti radši předposlední.

Máš někoho, komu můžeš říct aby k tobě přišel a ukázal ti to flashování nebo ne?
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Osobně flash z Windows striktně odsuzuji, ale uznávám, že pro "neznalé" je to nejschůdnější metoda za předpokladu, že autoři BIOSu počítali se vším... Dejme tomu v 90% je to OK. Ale zbývá těch 10%...

Bohužel tu a tam se stává, že změny v BIOSu jsou tak velké, že bez flashe s parametry "to je o hubu" (přepsání NVRAM, bootblocku atd) .

Problém je ale v tom, že flash s parametry je zpravidla možný pouze z prostředí DOSu a parametry flashe často chybí v flashovacím balíčku... => získávat informace a rady od uživatelů na různých fórech, popř. vždy používat "nutící" parametry - sice větší risk, ale i větší účinnost a méně problémů... :sad:

Když to shrnu: Flash z DOSu s parametry je nejlepším řešením i v roce 2011, na druhou stranu je nutno podotknout, že uživatel musí přesně vědět "co dělá" s těmi parametry@přepínači flashe.

Jde parametry "zařídit", že flashnete omylem i BIOS z jiné desky a je konečná.... U flashe z Win to nehrozí...
kub4a
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kub4a »

Návod, tak ten bohužel nemam. Kamarad ho vyhral v souteži takže by mi ho venoval. Proč je vubec nutné ten BIOS flashovat? ja myslel že proste mám desku, koupim procak vymnenim a jedu a že stim nejsou takovy problemy.
Nikoho takovýho neznám kdo by stim mel zkusenosti.
Ten BIOS teda ten update stahnu a jen tak nainstaluju??
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Opravdu nemáš návod k desce?
Jsi si zcela jistý, že máš P5Q?
Co píše CPU-Z na kartě Mainboard o desce?
Není tam třeba P5Q-SE nebo tak něco?

BIOS pochopitelně není nutné flashovat.
Není zákon, že kdo nepřeflashuje BIOS přijde do vězení.

Je to ale vhodné, pokud máš problémy se stabilitou nebo plnou funkčností PC a nebo kvůli podpoře procesoru.
To není žádná formalita, jako třeba u pamětí.
Prostě BIOS by měl obsahovat informace o procesorech, které použíješ.
Jinak jim nemusí umět nastavit ani to základní - frekvenci a napětí.
Pak bys měl úplnou mrtvolu.
Ale je řada dalších informací, bez kterých není použití nepodporovaného procesoru plnohodnotné - šetřící režimy, microcode update.
To, že procesor fyzicky do patice pasuje, bohužel, nestačí.

Pokud máš stabilní PC, tak to zkus v prostředí Windows.
Bude to bezpečnější v tom, že ti ta ASUSová Utilita nedovolí naflashovat nesprávný BIOS patřící na jinou desku.
Na stránce v mojem odkazu Download, pak zadej svůj OS a v Utilities si stáhni ASUS Update 7.16.01.
Nainstaluj, restartuj PC a spusť Update.
Dej update z Internetu a chovej se podle nabídky tohoto prográmku.
kub4a
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kub4a »

Opravdu mam tu P5Q http://leteckaposta.cz/124206498.
Navod opravdu nemam.
JO takže kdys to neflashnu tak mi nemusi uplne správně pracovat ten procak??
Když sem koukal na ty stance do toho CPU List tak sem nasel ke stahnu na ten procak E7600 neco http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=B ... templete=2 to asi neni ze by to nejak na ten procak upravilo.

Jak ponam stabilni PC ja si teda myslim ze stabilni je, nema snim vubec zadne problemy.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

1)Dobře.
2)Nemusí pracovat správně a dokonce nemusí pracovat vůbec.
3)Tak jestli máš stabilní PC a připojení k Internetu, stáhni ten ASUS Update a flashuj.
kub4a
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kub4a »

Ten ASUS Update to flashne za mne? nebo jako ted zase nevim. Já se fakt omlouvám ale já tohle nejak nechapu vsechno na mne musite cesky.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“