Linux a Windows
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Linux a Windows
Mám dotaz, chci mít na NTB linux i windows, řeším datový disk, chci aby byl společný, a řeším jestli má být NTFS, nebo EXT4. Samozřejmě EXT4 bych musel do Windowsů doinstalovat, a to je ten problém, nemám s tím žádné zkušenosti jak to Windows zvládne, pokud by s tím pracoval stejně jako s NTFS nebo FATkou, tak není problém, ale bude to datový disk, tak jestli to nějak bude blbnout tak to bude naprd.
Máte s tím někdo zkušeností?
Díky
Máte s tím někdo zkušeností?
Díky
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
- bubanek
- Středně pokročilý

Re: Linux a Windows
S EXT4 bude problém.
S NTFS bude míň problémů.
- slamozrout
- Nováček

-
Ja bych mozna misto EXT4 volil EXT3, sam mam na tomhle datovej disk a ve win v pohode pres Ext2IFS.bubanek píše:S EXT4 bude problém.
Jinak NTFS bude asi nejmin problemove.
- Exp
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Proč to nevirtualizovat?
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
2Exp: Co virtualizovat?
2Slamozrout: A nemají problémy Windows se zpracováním s daty v tomto FS jo? Kdybych na to měl čas, tak bych si to odzkoušel sám, ale bohužel ten čas teď není.
2Slamozrout: A nemají problémy Windows se zpracováním s daty v tomto FS jo? Kdybych na to měl čas, tak bych si to odzkoušel sám, ale bohužel ten čas teď není.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
- slamozrout
- Nováček

-
Zatim sem, zadny problemy se zpracovanim nezaznamenal, vsechny bezne operace se soubory v poradku.arxeiss píše: 2Slamozrout: A nemají problémy Windows se zpracováním s daty v tomto FS jo? Kdybych na to měl čas, tak bych si to odzkoušel sám, ale bohužel ten čas teď není.
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
A teda EXT4 nedoporučuješ jo? Kámoš taky cosi říkal, že slyšel že to dělá bordel, že raději tu EXT3, ale tak chtěl jsem se zeptat.
- Exp
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Buď Windows nebo Linux, podle toho, co používáš častějc 
- nou
- Začátečník

-
no Ext4 sa da uplne bez problemov pouzit. dnes je to odladeny file system. problemy boli v minulosti ked kvoly nepsravne napisaneym aplikaciam ktore spoliehali na spravanie sa ext3. ext4 toto spravanie zmenil a to prinieslo problemy. to museli vyladit. toho by som sa nebal.
co je problem je pristup z windows kedze ovladace ktoreho spristupnuju podporuju maximalne ext3 i ked je ext4 spetne kompatibilny. ale aj tak by som odporucil ten ext3 a pripajal ho iba na citanie.
praca s NTFS je z linuxu uplne bezproblemova. ci uz citanie alebo aj zapis.
co je problem je pristup z windows kedze ovladace ktoreho spristupnuju podporuju maximalne ext3 i ked je ext4 spetne kompatibilny. ale aj tak by som odporucil ten ext3 a pripajal ho iba na citanie.
praca s NTFS je z linuxu uplne bezproblemova. ci uz citanie alebo aj zapis.
- slamozrout
- Nováček

-
EXT4 je jeste relativne novej FS a myslim si ze do win nesezenes ovladace, takze by Ti disk nefungoval. Zkus se zeptat strycka google urcite tam neco na tohle tema je.arxeiss píše:A teda EXT4 nedoporučuješ jo? Kámoš taky cosi říkal, že slyšel že to dělá bordel, že raději tu EXT3, ale tak chtěl jsem se zeptat.
zkus si procist tohle: http://www.abclinuxu.cz/blog/K8_blog/20 ... -read-only
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jo takto, já myslel, že chceš nějak virtualizovat disk, jsem si říkal že o tom jsem jěště neslyšel...
Ale virtualizovat se nebude, určitě...
2nou: Nějak to nechápu, jako kdybych měl jenom Linux, tak určitě EXT4, to je jasné, ale když do toho FS chci přistupovat i přes Windows, tak jedině EXT3?
To že NTFS funguje spolehlivě vím, já řeším EXT kvůli výhodám jeho, pokud bude problém nějakou verzi EXT použít, tak logicky použiji NTFS.
Edit:\\ Takže EXT3 a doinstalovat utilitku a bude to OK, podle slamozrouta, díky
Ale virtualizovat se nebude, určitě...
2nou: Nějak to nechápu, jako kdybych měl jenom Linux, tak určitě EXT4, to je jasné, ale když do toho FS chci přistupovat i přes Windows, tak jedině EXT3?
To že NTFS funguje spolehlivě vím, já řeším EXT kvůli výhodám jeho, pokud bude problém nějakou verzi EXT použít, tak logicky použiji NTFS.
Edit:\\ Takže EXT3 a doinstalovat utilitku a bude to OK, podle slamozrouta, díky
- slamozrout
- Nováček

-
Takhle to provozuju uz nejakou dobu a bez problemu.arxeiss píše:.........
- Exp
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Jen tak pro zajímavost, jaké důvody tě vedou k dual bootu místo využití virtualizace?
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Používám Windows, a teď jsme na škole začali brát Linux, a docela mě to chytlo, tak bych si s ním chtěl hrát nadále, a mám netbook, a nedokážu si představit, že na Windowsech budu mít virtualizovaný Linux, by bylo pomalé předpokládám, a taky jsem nikdy virtualizaci nepoužíval, a myslím že je to blbost, jako pro mě.
Já zase nechápu jaké důvody tě vedou k virtualizaci místo dual bootu
Já zase nechápu jaké důvody tě vedou k virtualizaci místo dual bootu
- bubanek
- Středně pokročilý

Že třeba nepotřebuješ zdlouhavý reboot aby ses dostal do Linuxu?
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
zdlouhavy? tech par sekund snad nikoho nezabije ne? podle me spis jde oto, k cemu to clovek chce. jsou uplatneni, pro ktere je virtualizace nevhodna... 
- bubanek
- Středně pokročilý

No, mě spíš zabíjí reboot zpátky do Windows 
(teda zabíjel by, kdybych měl doma Linux...)
(teda zabíjel by, kdybych měl doma Linux...)
- Exp
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Výhody a důvody virtualizace by sis určitě dokázal dohledat. Nevím proč by to měla bejt blbost, když k tomu celý svět přechází. Dual boot je s příchodem virtualizace těžce vytlačován do ústranní. Ale to je samozřejmě tvoje věc, mě jen zajímaly důvody proč toho nevyužít, ale žádné si neuvedl, tak nejsem o nic chytřejší 
BTW: Linux není Windows, tzn. na normální chod nepotřebuješ 4GB paměti. Samozřejmě za předpokladu, že tam nebudeš provozovat serverový aplikace s velkým vytížením. Pokud se chceš s Linuxem naučit, nevidím důvod proč ho nevirtualizovat.
BTW: Linux není Windows, tzn. na normální chod nepotřebuješ 4GB paměti. Samozřejmě za předpokladu, že tam nebudeš provozovat serverový aplikace s velkým vytížením. Pokud se chceš s Linuxem naučit, nevidím důvod proč ho nevirtualizovat.
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Teď nevím jestli nenapíšu blbost, ale Virtualizace nepřipadá v úvahu taky proto, že mi to nepodporuje procesor.
A taky jak říkám, procesor je pomalý, takže si nedokážu představit jak by to jelo...
Chápu, že virtualizace je k něčemu dobrá, ale rozhodně ne pro mě
A taky jak říkám, procesor je pomalý, takže si nedokážu představit jak by to jelo...
Chápu, že virtualizace je k něčemu dobrá, ale rozhodně ne pro mě
- nou
- Začátečník

-
neviem preco ho stale presvedcujete o virtualizacii. ked to nechce tak nechce. ono praca vo virtualizovanom systeme nikdy nie je tak pohodlna ako v normalnom.