GK jako vysavač horkého vzduchu v case?
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis
- cechys
- Nováček

-
GK jako vysavač horkého vzduchu v case?
Zdravím,
Mám grafickou kartu AMD 6870 v referenční verzi a jak asi vetšina z vás ví, provedení chladiče umožnuje nasátí horkého vzduchu v case a její následné vyfouknutí ven...
Jelikož v mojí case nemám ZATÍM žádné větráky občas nastavím otáčky chladiče na 100% aby odsála horký vzduch pryč po dobu třeba půl hodiny.... nemůže to poškodit GK?
Tipy jako "kup si tam větráky si prosím nechte od cesty =P chci si rovnou koupit nějaký lepší takže šetřim místo toho abych koupil nějaky vrtule z vrtulníku z dob komunistů.
Jde mě o vysoké otáčky GK.... PC mám o patro vejš takže hluk me netrápí jde čistě o opotřebení
Děkuji =)
Mám grafickou kartu AMD 6870 v referenční verzi a jak asi vetšina z vás ví, provedení chladiče umožnuje nasátí horkého vzduchu v case a její následné vyfouknutí ven...
Jelikož v mojí case nemám ZATÍM žádné větráky občas nastavím otáčky chladiče na 100% aby odsála horký vzduch pryč po dobu třeba půl hodiny.... nemůže to poškodit GK?
Tipy jako "kup si tam větráky si prosím nechte od cesty =P chci si rovnou koupit nějaký lepší takže šetřim místo toho abych koupil nějaky vrtule z vrtulníku z dob komunistů.
Jde mě o vysoké otáčky GK.... PC mám o patro vejš takže hluk me netrápí jde čistě o opotřebení
Děkuji =)
- Bez_n1ck
- Pokročilý

Re: GK jako vysavač horkého vzduchu v case?
No tak opotřebení ventilátoru dejme tomu nějaké bude, ale v podstatě v tom problém není. Spíš jde o toproč to děláš. Předpokládám, že máš standardně orientovanou ATX case, takže se teplo hromadí především nahoře, kde ho zmákne zdroj a pokud ten je dole, tak je stejnak v oblasti CPU. Rychlé vypouštění teplého vzduchu z bedny přes GPU chladič je nesmysl. Mnohem víc ti vysálá celá bedna jako taková.
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
- falconOC
- Nováček

Taky žebra chladičů GK bývají velmi těsně u sebe takže se při takovýchto akcích se akorát rychleji zanesou prachem...
- Butch
- Středně pokročilý

GK jako vysavac horkeho vzduchu z case je dle meho nesmysl. Docilis pouze toho ze bude grafika studenejsi. Jestli se ti diky tomu hne vzduch v case o 1°C takto bude tedy terno....
To radsi nekam pridat ventilator na odtah vzduchu, az uz dozadu nebo pripadne nahoru do stropu pokud je moznost.
To radsi nekam pridat ventilator na odtah vzduchu, az uz dozadu nebo pripadne nahoru do stropu pokud je moznost.
Naposledy upravil(a) Butch dne čtv 17. úno 2011, 10:48, celkem upraveno 1 x.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximus IV GENE-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
- ivanhw
- Začátečník

-
Myslim, ze by stacil nejaky levny 12cm fan.
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... N0BU0CKONA stoji 95,- . To se snad neda ani nazvat setrenim. Radeji setri tu GK.
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... N0BU0CKONA stoji 95,- . To se snad neda ani nazvat setrenim. Radeji setri tu GK.
- cechys
- Nováček

-
No tak sem nakonec našel nějakej větroň ze starýho zdroje ale nevim jistě jestli pujde zapojit do tutý desky:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=72399
tady je obrázek konektoru:

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=72399
tady je obrázek konektoru:

- Satepek
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Pokud chceš ticho tak bych to řešil spíše jinak ucvakl ten konektor, ty kable co ti zbydou bych dal do protikusu pro molex (pokud teda nějaký máš) na červený a ten blíž u červeného středový kabel a pak jen ten protikus zapojil k molexu... Fan pojede potichu na 5V.. 
- cechys
- Nováček

-
upřímně tohle jsou trochu magický rady pro mě =D jak to mam jako v tom molexu uchytit a jak ho mam najít v tý změti kabelů co tu mam svázaný?
- Satepek
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Pokud nevíš co je molex, nejsi manuálně zručný tak se do toho raději nepouštěj
Kup si tenhle a nemusíš ani šetřit je celkem hodně tichý
http://www.alza.cz/ventilator-acutake-a ... d84537.htm
- cechys
- Nováček

-
právě sem nechtěl kupovat nic... jsem jen chudý teenager co rád chodí na koncerty a popíjet se ženami takže finance moc nejsou.... vážně ten větroň nikam nelupnu? Jinak bych už radši něco naštudoval s tim molexem (koneckonců v tom je parádní ta uprava stroje- zaškolení co a jak v PC máme- něco co konzolisti nemaj =) )
- nevidany
- Začátečník

-
Zkus google milý Lojzo,
a jak ho mám najít milá Lízo...
Dráty rozmotej
molex najdi. Až najdeš molex tak je spousta variant jak propojit kontakty... Zkus zapojit fantazii. Pokud to nevyjde tak míň chlastej.
Tady vidíš jak vypadá molex.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files- ... x_9192.jpg
(černá ground)
Na tvým ventilátoru je červená 12V, černá ground.
Triviálnost zapojení je asi taková, jako skládačky pro děti do dvou let týkající se zasouvání hranolků do čtvercových děr.
a jak ho mám najít milá Lízo...
Dráty rozmotej
Tady vidíš jak vypadá molex.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files- ... x_9192.jpg
(černá ground)
Na tvým ventilátoru je červená 12V, černá ground.
Triviálnost zapojení je asi taková, jako skládačky pro děti do dvou let týkající se zasouvání hranolků do čtvercových děr.
- Satepek
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak molex je tento kabel..

a ty to uděláš takto pokud to chceš na 12V (větší výkon, otáčky ventilátoru)

nebo to narveš červený od fanu do červeného u molexu a černý do černého molexu (5V) (pomalé, menší průtok vzduchu,otáčky => menší hluk )
Aby ti v té díře ty kably trošku držely doporučím ti je pocínovat a nějak poohýbat aby nevypadl a nezkratovaly
Sice je to prasácka metoda, ale úlohu to splní... 

Pokud bude nějaký problém napiš, používej selský rozum a nic nezničíš
Dokonce jsem se to kvůli tobě rozhoupal nafotit.. vyhrabal jsem kousek kabelů a nějaký ten fan z pod stolu a fotil tak snad chápeš..
//teď koukám kolega nademnou ti popsal základy teď by to zvládla i má malá sestra
///ještě mě teď napadlo zapojuj to zamozřejmě při vypnutém pc, to jen já mám občas takové nápady přidávat věci do pc za běhu, ale zatím vše jede

a ty to uděláš takto pokud to chceš na 12V (větší výkon, otáčky ventilátoru)

nebo to narveš červený od fanu do červeného u molexu a černý do černého molexu (5V) (pomalé, menší průtok vzduchu,otáčky => menší hluk )
Aby ti v té díře ty kably trošku držely doporučím ti je pocínovat a nějak poohýbat aby nevypadl a nezkratovaly

Pokud bude nějaký problém napiš, používej selský rozum a nic nezničíš
Dokonce jsem se to kvůli tobě rozhoupal nafotit.. vyhrabal jsem kousek kabelů a nějaký ten fan z pod stolu a fotil tak snad chápeš..
//teď koukám kolega nademnou ti popsal základy teď by to zvládla i má malá sestra
///ještě mě teď napadlo zapojuj to zamozřejmě při vypnutém pc, to jen já mám občas takové nápady přidávat věci do pc za běhu, ale zatím vše jede
- cechys
- Nováček

-
ok tak ustřínul sem to ale mam nějakou podělanou pájku takže to asi vezmu jenom izolačkou černou... takže černej do černýho a červenej do červenýho řikam to dobře =P (ptam se radši protože kompa mam chviličku a nerad bych si hend zničil zdroj =D
//EDIT
Tak sem to zkusil hodit jenom tak to pridrze na chvilku a funguje to ale ten větrák se po 240 dnech online už trochu oddělal ale lepší než nic =) díky moc za radu chlapy, zejtra přijdu s pájkou a udělam nějakej návod pro další retardíky jako já =D
//EDIT
Tak sem to zkusil hodit jenom tak to pridrze na chvilku a funguje to ale ten větrák se po 240 dnech online už trochu oddělal ale lepší než nic =) díky moc za radu chlapy, zejtra přijdu s pájkou a udělam nějakej návod pro další retardíky jako já =D
- ivanhw
- Začátečník

-
Zkus dat na zkousku cervenej do cervenyho (zlutyho. To je 5V. Toto je spatne!!!) To je 5V. Otacky a "proud vzduchu" znatelne mensi, ale i hlucnost zcela pomine. Nekdy staci kapnout trosicku oleje do loziska FANu a i na tech 12V se hooodne ztisi. Je mozne, ze i takhle male otacky ti budou stacit.
Pokud ti nejde pajet, zkus odholit jeste kousek kabelu a ten zivy konec prehni. Bude silnejsi a lepe drzet v konektoru. Zajisti to treba izolackou, aby to nevypadlo z konektoru a nedoslo ke zkratu.
EDIT: Zluta je 12V, cervena 5V. Ja napsal blbost.
Pokud ti nejde pajet, zkus odholit jeste kousek kabelu a ten zivy konec prehni. Bude silnejsi a lepe drzet v konektoru. Zajisti to treba izolackou, aby to nevypadlo z konektoru a nedoslo ke zkratu.
EDIT: Zluta je 12V, cervena 5V. Ja napsal blbost.
Naposledy upravil(a) ivanhw dne sob 19. úno 2011, 19:07, celkem upraveno 6 x.
- nevidany
- Začátečník

-
. ... Ale co, třeba jsem barvoslepej.Zkus dat na zkousku cervenej do zlutyho. To je 5V
žlutej je 12V
- ivanhw
- Začátečník

-
Moc nerozumim tve reakci. Jestli to bylo na me, tak kdyz mu to na 12V rve, tak at zkusi 5V.
EDIT: uz to mam. Zluty mel, tak at zkusi cervena -> cervena = 5V.
Ja myslel, ze mel cervena do zluty a rve to = otoceny barvy na molexu.
EDIT: uz to mam. Zluty mel, tak at zkusi cervena -> cervena = 5V.
Ja myslel, ze mel cervena do zluty a rve to = otoceny barvy na molexu.