prechod k Nvidii

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

BiG_Father
Začátečník
Začátečník

prechod k Nvidii

Příspěvek od BiG_Father »

Ahoj,
uz po treti jsem reklamoval Radeon kvuli stejne zavade - porucha chlazeni, premyslim tedy o prechodu ke konkurenci (pokud mi vrati penize, v coz doufam)

posledni karta po reklamaci byla HD 5850 (predtim 1950XTX, pak 3870X2). vsechny meli spolecnou vadu.. po 6-12 mesicich se jim pokazilo chlazeni.., pc zamrzalo, vypinalo se.. diky absenci starsi karty na trhu jsem dostal novou kartu okolo ceny 8K, coz me samozrejme potesilo.. ale nebavi me uz reklamovat Radeony furt dokola, proto planuji prejit k Nvidii..
(btw karty jsem netaktoval..)

zajima me : jakou kartu okolo 7-8K bych od Nvidie mohl mit? nevyznam se skoro vubec v Nvidiich, jelikoz 5-6 let jsem travil s Radeonem

co jsem o Nvidiich cetl -> maji udajne vyssi teplotu v zatezi ale lepsi vykon a celkove stabilitu a mensi poruchovost... jakou mate zkusenost?

jinak k hodnotam mych radeonu.. v zatezovem testu ve furmarku noveho radeonu po 30min nesla teplota pres 77°C, coz povazuji za dobry vysledek... ale pred vcerejsi reklamaci po 1min a 30s teplota 84 stupnu, kdyz jsem nechal test bezet dal, pc se nouzove vypl.. (opakuji - netaktovany)

odpovedi prosim piste jen ohledne NVidii (pokud nemate nejakou super zkusenost s konkretnim Radeonem), o Radeonu jsem se rozepsal jen pro info, proc mam duvod menit znacku a k vasemu posouzeni...

karta k teto sestave :
MB Asus P7P55D-E - Intel P55, DDR3, s.1156 ATX
CPU Intel Core i5-760 (2.8 GHz, LGA 1156) BOX - taktovan na 3,81Ghz
2x RAM Corsair 2x2GB DDR3 1600 MHz XMS3 DHX 8-8-8-24 (CMX4GX3M2
CASE COOLERMASTER Elite 330,ATX,all in black,bez zdroje RC-3
ZDROJ Xilence 700W

reklamovana : VGA ATI Asus EAH5850/2DIS/1GB DDR5, PCI-E
Naposledy upravil(a) Krteq dne pát 4. bře 2011, 18:15, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesun z nV sekce
Mike1
Začátečník
Začátečník

Re: prechod k Nvidii

Příspěvek od Mike1 »

Pokud bys chtěl podobný výkon, jako je HD 5850, tak Nvidia GTX 47, mám ji taky a jsem s ní naprosto spokojený, s referenčním chladičem. Mám dobrou skříň, která ten hluk jistí. (musel jsem minulou skříň výměnit, protože hluk z ní byl fakt velký a nyní jsem s CM HAF 932 naprosto spokojený, skoro klid i při 85 stupních, je to i tím, že ofukováním ze všech stran mi zmenšilo teplotu asi o 10°C). Ale pokud bys chtěl za 7-8 tisíc, tak rozhodně GTX 570, to je můj názor.
Intel Core i7-4770K 4,2 GHz; OCZ Vertex 4 240GB; Noctua NH-D14; Asus Windforce Nvidia GTX970 OC 4GB; ASRock Z97 Pro4; Corsair Vengeance XMP 16GB (kit 2x 4GB) 1866MHz; Microsoft Windows 7 Professional CZ 64bit; Nexus RX-6300 630W; Cooler Master HAF Tower RC-932; WD Caviar Black 3.5" 640GB, Větráky NOCTUA
BiG_Father
Začátečník
Začátečník

diky moc za doporuceni,

od koho doporucujes? MSI, GIGABYTE, ASUS, GAINWARD, ZOTAC.... ptam se hlavne z duvodu chladice a nechtel bych natrefit na ,,krecovite" taktlou kartu.. coz jsem mel asi stesti u radeonu kdyz se tak kazily:)

koukam, ze i dle zebricku je nej 480 a 570 v teto cenove kategorii.. jen premyslim, jakou konkretne.. pac treba Zotac 570 a MSI se lisi o 1000Kc s tim ze je Zotac jen o nejakych 48Mhz (jadro) taktla vic.. jenze bych se bal zas toho chlazeni.. mam uz z toho fakt po petilete zkusenosti strach:D
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Vůbec bych se nebál jít do GTX560 Ti, což je v současné době takový trhák a s HD5850 si kdykoliv vytře ...
Jaký model? zde je recenze 3 karet, tak by sis snad mohl vybrat:
http://pctuning.tyden.cz/hardware/grafi ... at?start=1

Ale jestli máš opravdu možnost vybrat si něco za 8K, tak vezmi některou z těchto karet:
http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... 0901131401

A tady je recenze Phantoma, sice v EN, ale hezká:
http://www.overclock3d.net/reviews/gpu_ ... 0_review/1

Zbylé karty si ohodnotíš dle recenze na GTX560, ty chladiče jsou stejné.

Chtěl jsem se zeptat, jak máš rešený průtok vzduchu ve skříni?
oneill_sx1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneill_sx1 »

Teplota GPU do 100°C není problém ani by neměla být příčinou vypnutí PC. Jak je skříň osazená ventilátory? Mimochodem, Xilence zdroj by ti tady nikdo nedoporučil.
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Na tuhle kartu je zdroj poměrně v pořádku, ale Xilence by ti tady opradu nikdo nedoporučil, když jsi ho kupoval, tak jsi se moc koukal na cenu, že?
A dlouhodobá teplota GK v zátěži 100°C? To bych si nedal, bál bych se už při 80°C.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Já bych doporučil z těch GTX570 vzít nějakou s referenčním chladičem přímo od NV. U GTX580 a 570 jsou tyhle referáky úplně tichý. Používají se tam dost kvalitní ventilátory Delta (při stejných otáčkách jsou tišší než ty Ati fany), takže by snad vydržet něco měly :-)
A hlavně u referenčních karet jde horký vzduch z bedny.

Pokud nejdeš po tom nejlevnějším, tak asi osvědčenou klasiku ASUS: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=84570, jinak je to v podstatě jedno :-)

EDIT: Co se týče těch teplot, tak starší generace měla target temp kolem 94°C, takže takové teploty byly ok (moje bývalá GTX470 stále funguje). A GTX580 / 570 jsou nastaveny teplotou níže, mě třeba GTX580 lítá kolem 78-82°C (podle hry).
Naposledy upravil(a) Ache dne pát 4. bře 2011, 18:22, celkem upraveno 1 x.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

S tou hlučností bych se hádal, radiální ventilátory nejsou nikdy tichý, leda pro důchodce nebo někoho, kdo je imunní vůči vysokým frekvencím.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Ale jsou tichý :-D
Na GTX480 jsem Měl GELID, a teď na GTX580 ho už dávat nebudu, protože i v zátěži je to naprosto tiché (2200-2500 otáček, GELID měl konstantních 2200 i v IDLE!)

EDIT: Dokonce když sem si vybíral tu GTX580, šilhal jsem po phanotom verzi.... no ale pak sem četl nějaký testy a vetšinou vypadla jako hlučnější než referenční řešení! Sice o něco chladnější, ale hlučnější. :idea:
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
BiG_Father
Začátečník
Začátečník

pokusim se odpovedet na vse :)

Jeltik : diky za zajimavy seznam karet, rozmyslim si, dle cashe - zda mi vrati a kolik a jeslti se vyplati si eventuelne priplatit na 570tku, kdyby mi dali treba 6 ci 7K
hmm prutok vzduchu.. no viz muj case.. mam 1 chladic vepredu, 1 vzadu , http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=41750 a na polovine cesty na procaku 1x COOLER CoolerMaster Hyper 212+, 1366/1156/775/AM2/AM3

oneill : no ja nevim zda to je kartou, ci deskou ale nad 84/85 stupnu se mi vypinal pc s radeonem vzdycky.. a to jsem mel uz za tu dobu 3 pc,3 ruzne desky, ruzne znacky..takze leda by to ta karta mela v sobe nastaveny..

zdroj : ano, v dobe koupi zdroje jsem se koukal na cenu.. chtel jsem levny a relativne silny, mam ho asi 5 let a zatim v poho.. vim ze efektivita je nekde u 600W cca no nebo mozna i min.. ale co uz, bylo to tak, ze jsem mel 450W kterej vybouchl 2 dny po koupi(v tu dobu jsem fakt netusil ze k 1950XTX potrebuju silnej zdroj.. na technicky v czc se neobtezovali mi to sdelit :) ) a za malej priplatek jsem mel moznost vybrat jinej, tak jsem vzal tenhle.. samozrejme ted uz bych sel urcite treba do Seasonic, mozna Coolermaster, Zalman, Chieftec apod..

Ache : diky moc za tip :) 7,6K za takovou kartu je ok.. mas nastavenou autoregulaci otacek nebo fixni? ja mel u radeona auto, kde max bylo 80 procent nebo 90, uz ani presne nevim a i kdyz to jelo na tuto hodnotu tak mi to vcera bleskove vyskocilo na 80 a pak stupen po stupni a off :) (a hrat na pc po 23hod je celkem naprd, protoze to musim prehlusit zvukama z hry, jelikoz je to rvani celkem silny )
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

BiG_Father píše:Ache : diky moc za tip :) 7,6K za takovou kartu je ok.. mas nastavenou autoregulaci otacek nebo fixni? ja mel u radeona auto, kde max bylo 80 procent nebo 90, uz ani presne nevim a i kdyz to jelo na tuto hodnotu tak mi to vcera bleskove vyskocilo na 80 a pak stupen po stupni a off :) (a hrat na pc po 23hod je celkem naprd, protoze to musim prehlusit zvukama z hry, jelikoz je to rvani celkem silny )
Od doby co používám Nvidie, tak používam jedině AUTO, protože je to nastavený dobře, bez nějakých skoků (to znam z některých karet také (X1900GT, X800GTO)). Nevím jaký jiný význam by mělo význam dávat manuál? Takže o nastavení větráku se nestarám. :)

Navíc ti ručím za to, že nebudeš muset přeřvávat zvukama ze hry chladič grafiky, protože o něm vůbec nebudeš vědět (bez přetaktování, a pokud nemáš nějakou fakt hodně blbou nevětranou skříň).
BiG_Father
Začátečník
Začátečník

Ache : jsou pak citlivi lide, kteri nastavuji hladinu otacek na nizkou, aby karta byla neslysitelna.. s tema jsem se dohadoval tehdy na jinych forech.. na co maj teda vykonnou kartu kdyz chtej v zatezi na low otacky mit malo stupnu :D - proto na to reaguju a ptam se zda manual ci auto
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Manual, jinak je to na zblití.
Když jsem nechal svoji GTX460 MSI Cyclone na Auto, nedalo se to vydržet a to v recenzi kydali, jak je to tichý.
Takže klid 40% a zátěž 50%.
Jinak jsem měl v klidu kolem 50-55% a to už je slyšet jak svině.
Podotýkám, že mám velice dobře větranou case.

BTW pokaždé, když si čtu příspěvky typu "referenční chlazení pomocí radiálního ventilátoru, který točí v zátěži 90% kolem 4000-4500rpm je úplně tichý" mě dokážou totálně pobavit a o kvalitě sluchu dané odoby nemám valné mínění.
Mrazák
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrazák »

dovolte prosim male semi-OT:
BiG_Father píše:...jinak k hodnotam mych radeonu.. v zatezovem testu ve furmarku noveho radeonu po 30min nesla teplota pres 77°C, coz povazuji za dobry vysledek... ale pred vcerejsi reklamaci po 1min a 30s teplota 84 stupnu, kdyz jsem nechal test bezet dal, pc se nouzove vypl.. (opakuji - netaktovany)...
Pokud se pocitac vypinal pri 85 stupnich, tak to rozhodne nebylo grafickou kartou, ty vydrzi bez problemu dlouhodobe 100 stupnu bez reci, pokud jsi tim "nad 85 stupnu" samozrejme nemyslel treba 120. Navic bych se asi nedivil ze mi stoupla teplota kdyz jsem pravdepodobne rok nevycistil pocitac od prachu... A ten xilence zdroj snad ani nema cenu komentovat :)
PC1: MB: Asus Prime B650-Plus |CPU: 9850X3D, Arctic LFII 240mm |RAM: 2x32 GB 6000 CL28 |GPU: 9070 XT Nitro+ |SSD: KC3000 2TB |PSU: Seasonic 850PX |Case: Fractal Define 7 Compact
RetroPC: MB: DFI LP UT nF4 SLI-DR Expert |CPU: AMD FX-57 3.0 GHz |RAM: 2x512 MB G.Skill TCCD 600 MHz |GPU: GeForce 7800GTX SLI |HDD 3x WD Raptor RAID0 |Case: TT Armor Jr.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

BiG_Father píše:Ache : jsou pak citlivi lide, kteri nastavuji hladinu otacek na nizkou, aby karta byla neslysitelna.. s tema jsem se dohadoval tehdy na jinych forech.. na co maj teda vykonnou kartu kdyz chtej v zatezi na low otacky mit malo stupnu :D - proto na to reaguju a ptam se zda manual ci auto
Takže AUTO - protože Fermi jsou nastavený tak, že nechají větrák tichý dokud se nedosáhne té target temp (u GTX470 kterou sem měl před tím to třeba bylo 92°C, u GTX580 nevím... podle mě jí ta moje nedosahuje), a pak teprve přidává na otáčkách hodně. No a když se pak zátěž sníží tak otáčky klesají už pomálu (aby nedocházelo právě k tomu "pulzování chladiče").
Jediný kdy má tedy "smysl" manuál je pro lidi co se bojí vysokých teplot, a radši tam dají vyšší otáčky :-D

EDIT: Jinak ale jak řiká i Jeltík - pokud bys nebral referenční, tak asi budeš muset sahat na manuál. Já tu mam třeba nereferenční GTS450 od gainwarda (jakou nouzovku), a tak je hlučná jak prase, i když má jen 60°C, takže tam jí prostě nastavím stupnici otáček podle sebe (lítá na 85°C) a je klid.

btw. jasně vidíš důvod proč vzít referenční GTX 570- bude tichá i na Auto. :)
BiG_Father
Začátečník
Začátečník

Mrazak : pc od prachu cistim stetcema pravidelne po 1-2 mesicich.. furt ten xilence..resime tu kartu a ne zdroj, ja jsem se zdrojem spokojen, navic kvuli nemu se karta neprehriva a resenim zdroje mi ve vyberu nepomuzes, takze offtopic. 120 stupnu je totalni kravina a stale uzivani karty 100 stupnu je taky kravina.. viz prispevky co sem psali ostatni + vlastni zkusenost. + se podivej na testy zivotnosti karet pri 100°C a taky na OC..

a jak jsem psal, vypinal se pc s 3 ruznymi grafikami v 3 ruznych pc, pri teplote nad 84/85 stupnu + byla 2x uznana reklamace a ted se ceka na 3., uznali to i na reklamacnim, myslis, ze to je scifi? koukni se do topicu teploty karet koncem roku 2010 nebo 2011, pri testu ve Furmarku, v prumeru 85°C max a to vetsinou pri OC. A to furmark umi vyuzit vic kartu jak ledajaky hry.. takze prosim stop scifi a k tematu :)

Ache : jj jasny, chapu, diky :) zatim se mi zda nejrozumnejsi tva rada : http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=84570 , ale uvidim take dle penez, zda mi vrati a kolik (btw hlucnost u radeonu uz nad 60st byla znacna..)
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

BiG_Father píše:.. furt ten xilence..resime tu kartu a ne zdroj, ja jsem se zdrojem spokojen, navic kvuli nemu se karta neprehriva a resenim zdroje mi ve vyberu nepomuzes, takze offtopic.
Je to offtopic... ale i já bych doporučil jeho výměnu, zvlášť když takovej křáp už máš takový léta... nedělám si iluze, že při větším odběru než 500W bude dělat problémy. Rozhodně za žádnou cenu bych nezkoušel na tom zdroji GTX570 + furmark, by to fakt nemusel přežít....
Chtělo by to fakt pak co nejdříve pořídit nějaký kvalitní Seasonic/Enermax kolem 600W (ať je rezerva, samotná sestava bude žrát tak kolem 400W v herní záteži maximálně.).
Mrazák
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrazák »

BiG_Father píše:Mrazak : pc od prachu cistim stetcema pravidelne po 1-2 mesicich.. furt ten xilence..resime tu kartu a ne zdroj, ja jsem se zdrojem spokojen, navic kvuli nemu se karta neprehriva a resenim zdroje mi ve vyberu nepomuzes, takze offtopic. 120 stupnu je totalni kravina a stale uzivani karty 100 stupnu je taky kravina.. viz prispevky co sem psali ostatni + vlastni zkusenost. + se podivej na testy zivotnosti karet pri 100°C a taky na OC..

a jak jsem psal, vypinal se pc s 3 ruznymi grafikami v 3 ruznych pc, pri teplote nad 84/85 stupnu + byla 2x uznana reklamace a ted se ceka na 3., uznali to i na reklamacnim, myslis, ze to je scifi? koukni se do topicu teploty karet koncem roku 2010 nebo 2011, pri testu ve Furmarku, v prumeru 85°C max a to vetsinou pri OC. A to furmark umi vyuzit vic kartu jak ledajaky hry.. takze prosim stop scifi a k tematu :)

Ache : jj jasny, chapu, diky :) zatim se mi zda nejrozumnejsi tva rada : http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=84570 , ale uvidim take dle penez, zda mi vrati a kolik (btw hlucnost u radeonu uz nad 60st byla znacna..)
Pokud bys mel link na nejaky ten test grafik pri 100°C, tak bych se rad podival, me se bohuzel nepodarilo nic najit.
Jinak desitky referencnich grafik maji nastavenu cilovou teplotu klidne pres 90 stupnu, moje 6970 (6950 s jinym biosem, prakticky identicke karty) byla relativne ticha zhruba do 95°C, pak tornado (65% otacek), myslim ze pokud by takove teploty karte skodily, tak by to vyrobce asi nastavil jinak. V dobach X800 ATi vydalo oficialni maximalni teploty, jako doporucenou uvadeli 105°C, TjMax 125°C (zdroj). A na reklamacnim ti "pokazene chlazeni" nemohli uznat, protoze 80+°C proste neni nic hroznyho.
Ja bych zkratka koukal po necem jinem nez po grafice, kdyby se mi v zatezi vypinal pocitac :arrow: zdroj, navic 5 let stary a takovahle pochybna znacka... Jinak promin za OT, tohle je muj posledni post.
PC1: MB: Asus Prime B650-Plus |CPU: 9850X3D, Arctic LFII 240mm |RAM: 2x32 GB 6000 CL28 |GPU: 9070 XT Nitro+ |SSD: KC3000 2TB |PSU: Seasonic 850PX |Case: Fractal Define 7 Compact
RetroPC: MB: DFI LP UT nF4 SLI-DR Expert |CPU: AMD FX-57 3.0 GHz |RAM: 2x512 MB G.Skill TCCD 600 MHz |GPU: GeForce 7800GTX SLI |HDD 3x WD Raptor RAID0 |Case: TT Armor Jr.
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Ale řešení zdroje není OT, protože takovýhle "kvalitní" výrobek dokáže nestabilní dodávkou napětí způsobit klidně i odpálení desky s CPU :-)
Vlastní zkušenost, pro změnu cenově stejně výhodný LCpower odeslal do pekel desku s C2D E6600 i GT8800, vše při jedné efektní proměně elektriky na světlo a teplo, naštěstí pak kamarád dostal rozum a zainvestoval do Seasonica. Ale RAM to přežily...

A mít 5letý Xilence rovná se malý zázrak, jdi si vsadit Sportku, luckere :!:

Ještě bych chtěl dodat, že za úmrtí všech tvých karet může pravděpodobně zdroj, to aby se ti líp spalo :-)
BiG_Father
Začátečník
Začátečník

Mrazak : nemohli ?
VGA Asus EAX1950XTX/HTDVP/512MB DDR4, 2xDVI-I, PCIe 69X0AG115223 1
Vráceno zákazníkovi: 8.4.2008 V záruce: ano
Uznáno: ano
VGA Asus EAH3870X2/HTDI/1G 2xDVI/HDTV, PCI-E, BOX 82X0AG149724 1
Vráceno zákazníkovi: 28.7.2010 V záruce: ano
Uznáno: ano
VGA ATI Asus EAH5850/2DIS/1GB DDR5, PCI-E A2C0ADZR000S

cisla reklamaci jsem odmazal..

--

Jeltik : vsadim. diky Einsteine.

--

abyste meli radost, ze neberu radu se zdrojem na lehkou vahu, jakej mi doporucujete ?

nevidim duvod proc davat dalsi tisice za zdroj, kdyz mi ten muj jede v poho a nikdy jsem s nim nemel problemy..

dodatek k sestave - bude grafarna, mam 3 disky, 1 mechaniku, 2 coolery v casu, 1 na procaku. (kdyz vidim jak vas popuzuje slovo Xilence, tak jiste mate zdroje peclive prostudovany a urcite mi doporucite neco super cena/vykon a abych tam zapojil vse co potrebuju)
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“