Intel Core 2 Duo E7x00 - přetaktování, rady
- Lokomotiva
- Začátečník

Re: Přetaktování E7400 s Gigabyte GA-EP45-DS3L
Jak to myslíš co to udělá?
Napsala jsem ti všechno, co máš v BIOSu nastavit a jak - s tím, že výsledek bude:
Frekvence procesoru se změní na 3,6 GHz, frekvence sběrnice FSB na 1600 MHz a frekvence pamětí bude 800 MHz.
Tak jestli máš 800 MHz-ové paměti bude to OK.
Napsala jsem ti všechno, co máš v BIOSu nastavit a jak - s tím, že výsledek bude:
Frekvence procesoru se změní na 3,6 GHz, frekvence sběrnice FSB na 1600 MHz a frekvence pamětí bude 800 MHz.
Tak jestli máš 800 MHz-ové paměti bude to OK.
- busak007
- Nováček

-
ok ok jdu na to
díkec
- busak007
- Nováček

-
Tak jsme zde zase 
Bohužel se mi to nepovedlo
zkoušel jsme pouze zvýšit opět FSB na 333 a násobič jsme nechal na 10,5 a počítač se vypl cca 5 vteřin a pak že se zapne. tak zapl se oběvilo se první okno ze ktrého se dá dostat do biosu a pak to druhé okno (bootování) jen velice zlehka probliklo a NIC ... tma... tak sem to dal restartnout a změnil jsem opět hodnoty na osvědčených 316 s násobičem 10,5. Kde jsem udělal chybu? Zapoměl jsem někde něco přepsat? A pokud ano tak co? nebo jsem snad přestřelil nějakou mezní hodnotu? Prosím o radu předem děkuji.
Bohužel se mi to nepovedlo
zkoušel jsme pouze zvýšit opět FSB na 333 a násobič jsme nechal na 10,5 a počítač se vypl cca 5 vteřin a pak že se zapne. tak zapl se oběvilo se první okno ze ktrého se dá dostat do biosu a pak to druhé okno (bootování) jen velice zlehka probliklo a NIC ... tma... tak sem to dal restartnout a změnil jsem opět hodnoty na osvědčených 316 s násobičem 10,5. Kde jsem udělal chybu? Zapoměl jsem někde něco přepsat? A pokud ano tak co? nebo jsem snad přestřelil nějakou mezní hodnotu? Prosím o radu předem děkuji.
- Lokomotiva
- Začátečník

Podívej se - žádáš o radu a když ti ji kompletní poskytnu - tak se jí neřídíš a šmudláš si to dál po svém.
Tak si v tom pokračuj dál a už se na nic neptej.
A nediv se, že nikoho ani nenapadne se tím dál zabývat.
Je to škoda jeho času.
Tak si v tom pokračuj dál a už se na nic neptej.
A nediv se, že nikoho ani nenapadne se tím dál zabývat.
Je to škoda jeho času.
- busak007
- Nováček

-
říkám že to nejde ani podle toho tvýho návodu... jakmile to vyženu vejš jak 330 tak to prostě hází error a vzhledem k tomu že ty píšeš že tam mám dát 400 tak to prostě neběží... sem to zkoušel podle tvýho návodu ale neúspěšně
- Lokomotiva
- Začátečník

Pokud jediná změna, kterou provedeš je, že změníš CPU Host Frequency, tak to jít nemůže.
JE TŘEBA ZMĚNIT VŠECHNA NASTAVENÍ BIOSU SOUČASNĚ!!!
Já jsem ti jich vypsala 8.
Pak F10_Yes_Enter.
A ne jedno po druhém a postupně.
JE TŘEBA ZMĚNIT VŠECHNA NASTAVENÍ BIOSU SOUČASNĚ!!!
Já jsem ti jich vypsala 8.
Pak F10_Yes_Enter.
A ne jedno po druhém a postupně.
- QEDS
- Nováček

-
Taktování Intel Core 2 Duo E7400
Rad by jsem taktnul procesor Intel Core 2 Duo E7400 ale jsem v tomto ohledu zacatecnik. Precetl jsem si na netu vsude kde jsem mohl plno clanku na tuto tematiku, ale radeji by jsem se pred taktovanim zde poradil. Mam tedy:
-Intel Core 2 Duo E7400
-Gigabyte GA-EP35-DS3L (rev.1.0)
-4 x Kingston 1GB 800MHz
Pocital jsem s tim, ze procesor bude mozne bezpecne taknout na 3,8 ale nevim to jiste. Pokud by jste vedeli jak asi tento procesor se zakladkou taknout, nebo pokud by jste byli ochotni napsat nejaky strucny navod ci rady bylo by to super. Moc uvitam rady lidi co uz tento procesor taktovaly. Veskere pripominky, rady moc uvitam.
-Intel Core 2 Duo E7400
-Gigabyte GA-EP35-DS3L (rev.1.0)
-4 x Kingston 1GB 800MHz
Pocital jsem s tim, ze procesor bude mozne bezpecne taknout na 3,8 ale nevim to jiste. Pokud by jste vedeli jak asi tento procesor se zakladkou taknout, nebo pokud by jste byli ochotni napsat nejaky strucny navod ci rady bylo by to super. Moc uvitam rady lidi co uz tento procesor taktovaly. Veskere pripominky, rady moc uvitam.
- Lokomotiva
- Začátečník

Re: Taktování Intel Core 2 Duo E7400
Jestli nemáš nekvalitní zdroj a máš trochu slušné proudění vzduchu ve skříni, mohlo by fungovat 3,6 GHz:
BIOS-kapitola MIT:
CPU Clock Ratio 9
CPU Host Clock Control Enabled
CPU Host Frequency 400
PCI-E Frequency 101
Performance Enhance Standard
System Memory Multiplier 2,00
System Voltage Control Manual
CPU Voltage Control 1,350V
Pak F10-Yes-Enter a hotovo.
BIOS-kapitola MIT:
CPU Clock Ratio 9
CPU Host Clock Control Enabled
CPU Host Frequency 400
PCI-E Frequency 101
Performance Enhance Standard
System Memory Multiplier 2,00
System Voltage Control Manual
CPU Voltage Control 1,350V
Pak F10-Yes-Enter a hotovo.
- QEDS
- Nováček

-
No tak kvůli dobrému proudění vzduchu jsem si koupil novou skříň a taky lepší chladič na procák tak si myslím, že by to mohl uchladit.
-Thermaltake VJ40001W2Z V9
http://www.alfacomp.cz/php/index.php?ei ... chSubmit=1
-Xigmatek HDT-S963
http://shop.tntrade.cz/xigmatek-hdt-s96 ... 97810.html
Ten zdroj ten moc kvalitní není.
-Seasonic SS-500ET-T3 500W OEM
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0000000LNE
-Thermaltake VJ40001W2Z V9
http://www.alfacomp.cz/php/index.php?ei ... chSubmit=1
-Xigmatek HDT-S963
http://shop.tntrade.cz/xigmatek-hdt-s96 ... 97810.html
Ten zdroj ten moc kvalitní není.
-Seasonic SS-500ET-T3 500W OEM
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0000000LNE
- Lokomotiva
- Začátečník

Skříň je to přímo kosmická.
Já bych se bála, že když všechny ventilátory spustím, že mi PC ulétne jako vrtulník...
Zdroj je vzhledem k tomu, co se u nás pod názvem zdroj taky prodává, minimálně nadprůměrný.
Tak hurá do BIOSu a tvoř, ne?
Já bych se bála, že když všechny ventilátory spustím, že mi PC ulétne jako vrtulník...
Zdroj je vzhledem k tomu, co se u nás pod názvem zdroj taky prodává, minimálně nadprůměrný.
Tak hurá do BIOSu a tvoř, ne?
- Thellwin
- Administrátor

Proč mu radíš, aby dával násobič na 9, když E7400 má defaultně 10.5? Pak bude muset jít s FSB zbytečně vysoko a když to bude blbnout, tak bude mít o možnej problém víc.
Goldnoob team proud member!
- Lokomotiva
- Začátečník

Přes sběrnici FSB komunikuje u téhle architektury Intelu skoro všechno.
Takže vyšší frekvence rozhodně výkonu neublíží - naopak.
A její frekvence 1600 Mhz by neměla být pro desku s chipsetem P35 problém.
Frekvence pamětí bude 1:1, Strap by měl být 1:1 taky.
Myslím, že tohle nastavení víc možných problémů řeší než vyvolává.
Mně se navíc ty půlkové násobiče procesoru z hlediska stability moc nezdají.
Problém ale pochopitelně nastat může, jakýkoliv.
Tak bych ho řešila až když a jestli nastane.
Takže vyšší frekvence rozhodně výkonu neublíží - naopak.
A její frekvence 1600 Mhz by neměla být pro desku s chipsetem P35 problém.
Frekvence pamětí bude 1:1, Strap by měl být 1:1 taky.
Myslím, že tohle nastavení víc možných problémů řeší než vyvolává.
Mně se navíc ty půlkové násobiče procesoru z hlediska stability moc nezdají.
Problém ale pochopitelně nastat může, jakýkoliv.
Tak bych ho řešila až když a jestli nastane.
- QEDS
- Nováček

-
No s tím taktovaním musím ještě počkat než se mi vrátí grafika z reklamačky
. A jak s tím násobičem teda?
- Lokomotiva
- Začátečník

Proč?
Ty máš PC mimo provoz?
Ty máš PC mimo provoz?
- Thellwin
- Administrátor

Já myslím, že by měl nejdřív zjistit strop frekvence CPU. Ze svého okolí mám minimálně dva případě chipsetu P35, kdy 400 MHz problém byl. Takže si myslím, že až zjistí max. frekvenci CPU, tak si může hrát s FSB, bez rizika, že nebude vědět, jestli ho brzdí FSB a nebo CPU.
- QEDS
- Nováček

-
Jo zatím je mimo provoz.
- Lokomotiva
- Začátečník

Nebo naopak - když nevěříme desce:
Ať sníží násobič procesoru na 6, zvýší pamětem napětí na 2,1V a sníží jejich násobič na 2, a zkusí externí frekvenci procesoru zvyšovat z 266 přes 333 a 400 MHz až kam se mu to povede.
Pokud se dostane na 450 Mhz třeba, bude vědět, že to deska dá.
Ať sníží násobič procesoru na 6, zvýší pamětem napětí na 2,1V a sníží jejich násobič na 2, a zkusí externí frekvenci procesoru zvyšovat z 266 přes 333 a 400 MHz až kam se mu to povede.
Pokud se dostane na 450 Mhz třeba, bude vědět, že to deska dá.
- Thellwin
- Administrátor

Co když má paměti, které nedají 900 MHz, ani při zvýšeném napětí? On má 4x1GB modul at ma už je riziko značné. Co když nedaj ani míň, nebo jenom některé z nich? Co když jenom jedna z těch pamětí to OC nedá? Bude s nima hrát mariáš a zkoušet kolik jich případně je, co to nezvládaj?
Aneb proč něco dělat jednoduše, když to jde složitě. Společně s testováním FSB bude testovat i paměti a zase bude v pytli, až to nepojede, hlavně, když to prioritní je frekvence CPU a od té bych vše odvíjel.
Aneb proč něco dělat jednoduše, když to jde složitě. Společně s testováním FSB bude testovat i paměti a zase bude v pytli, až to nepojede, hlavně, když to prioritní je frekvence CPU a od té bych vše odvíjel.
- QEDS
- Nováček

-
Takže mám pomalu zvyšovat FSB až dokud mi to procák dovolí? A při jakém násobiči to mám udělat?
- Lokomotiva
- Začátečník

Jak na to půjde je jeho věc a co bude chtít prověřit jako první - a jestli - taky.
Já bych desce Gigabyte s tímhle chipsetem věřila a klidně bych nastavila, co jsem psala už dřív a věřím, že stačí jen otestovat stabilitu a teploty a bude tam 3,6 Ghz.
Že má osazené 4 paměťové moduly není žádná výhra - ani nevíme, jestli mají aspoň shodné parametry.
Ale to bych spíš řešila nějakými +0,1 až +0,15V napětí pro severní můstek, když to má se 4 pamětmi těžší.
Jenže jak chceš říct, že něco je maximem procesoru (při jeho určitém napětí), když do toho stejně mají co mluvit i ostatní komponenty?
Když nezkusíš 9x400 (paměti 800), mužeš říct, že maximum procesoru je 3,5 Ghz (10,5x333, paměti taky 800), ale stejně to maximum toho procesoru nebude.
Já jsem měla na mysli otestovat, jestli třeba deska neskončí na 350 Mhz - když víš, že 400 Mhz některé desky nedají.
A nebo se aspoň o něco zkusit dostat přes 400 Mhz a mít tak potvrzené, že od desky nechci moc.
Já bych desce Gigabyte s tímhle chipsetem věřila a klidně bych nastavila, co jsem psala už dřív a věřím, že stačí jen otestovat stabilitu a teploty a bude tam 3,6 Ghz.
Že má osazené 4 paměťové moduly není žádná výhra - ani nevíme, jestli mají aspoň shodné parametry.
Ale to bych spíš řešila nějakými +0,1 až +0,15V napětí pro severní můstek, když to má se 4 pamětmi těžší.
Jenže jak chceš říct, že něco je maximem procesoru (při jeho určitém napětí), když do toho stejně mají co mluvit i ostatní komponenty?
Když nezkusíš 9x400 (paměti 800), mužeš říct, že maximum procesoru je 3,5 Ghz (10,5x333, paměti taky 800), ale stejně to maximum toho procesoru nebude.
Já jsem měla na mysli otestovat, jestli třeba deska neskončí na 350 Mhz - když víš, že 400 Mhz některé desky nedají.
A nebo se aspoň o něco zkusit dostat přes 400 Mhz a mít tak potvrzené, že od desky nechci moc.