Celý příběh začíná u mé bývalé ASUS GeForce 7600 GT. Tu jsem používal přibližně dva a půl roku. Po této době, se ve hrách začaly ukazovat artefakty a pomáhalo jen Alt+Tab do Windows a zpět. Časem už ani to nepomáhalo a tak jsem si říkal "ok možná na to po dvou a půl letech každodenního provozu má nárok". Paměti na kartě se odporoučely a jelikož bylo po záruce, nezbývalo nic jiného než provést upgrade.
Koupil jsem tedy ASUS GeForce 9800 GT. Ta fungovala bez problému přibližně půl roku. Po půl roce bylo všechno zpět. Artefakty ve hrách, Windows 7 neustále hlásily, že obnovily ovladač grafické karty a já opět tušil nejhorší. Časem už Windows 7 zobrazovaly chybu ovladače i při zapnutém Aeru. Vydal jsem se tedy kartu reklamovat. Po třech týdnech čekání mi z ASUSU poslali kartu, která na první pohled nebyla vůbec má, ale nějaká repasovaná a opravená z jejich "odborného" servisu. I to jsem ještě překousl, jelikož jsem kartu nutně potřeboval. Karta jela z počátku bez problému, ale nevydrželo jí to moc dlouho... Po přibližně třech měsících jak jinak než artefakty ve hrách, stále dokola se obnovující ovladač zobrazení a já začal propadat zoufalství. V té době jsem ale dělal kompletní upgrade desky, zdroje a rozhodl jsem se téhle "povedené" karty zbavit a věnovat ji někomu jen na surfování, filmy, jelikož ve 2D režimu chyby nevykazovala...
A tak jsem koupil ASUS GTX 460. Tu mám spokojeně od listopadu 2010. Až do včerejška...
Po obnovení počítače z režimu spánku, jsem zahlédl na monitoru různé barevné tečky, Aero se rozsypalo do různých problikávajících, růžových čtverečků a mě se mírně sevřely půlky. Po restartu se bohužel nic nezměnilo. Náhodně mizely prvky Aera, gadgety z plochy a po spuštění hry okamžitě zhavaroval ovladač videa a následně byl několikrát automaticky obnoven. Dxdiag dokázal tento ovladač "odpálit" hned 5x po sobě. Přes noc jsem počítač vypnul úplně a dnes jede naprosto bez problému i ve hře. Tuším ale, že ne na dlouho...
To mám opravdu takovou smůlu, nebo jen dnešní výrobci karet dávají do svých výrobků nějaká "artefaktová kurvítka", aby člověk neustále řešil nějaké reklamace a měl o zábavu postaráno?
Mé karty a všechny ostatní komponenty jsem nikdy nepřetaktovával, vždy udržoval v naprosté čistotě a vždy kvalitně chladil a nijak do hardwaru nezasahoval. Nejnovější aktualizace systému a ovladačů jsou u mě samozřejmostí. Poslední GTX 460 má v nejvyšší zátěži po několikahodinovém hraní maximálně 67 stupňů, což považuji za dobrou teplotu.
A teď mám strach z následující reklamace, že opět dostanu nějakou repasovanou kvalitu, která mi vydrží maximálně půl roku a celý kolotoč se rozjede nanovo.
Má cenu vůbec přecházet k jinému výrobci karet, nebo jsou i karty za tak velké peníze pouze "spotřební" zboží, které kolikrát ani do záruky nevydrží? Díky jestli jste to dočetli až sem a prosím o nějaké utěšující komenty, popřípadě rady